Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Eemii píše:
Zakladatelko, z tvého projevu je cítit, ze kamarádce tak trochu zavidis její život, zážitky a užívání si, zatímco ty sis musela odtrhavat od pusy, abyste ušetřili. Kdyby to tak nebylo, vůbec bys takto o kamarádce nesmyslela a nezakladala o tom diskuzi.
To si nemyslím. V přátelství by měla být rovnováha, taky by mi přišlo divný, kdyby mě kámoška zahlcovala svými fotkami a nad mýma neutrousila ani slovo. Asi bych to vnímala tak, že za zajímavý považuje jen svůj vlastní život a na můj nehodlá plýtvat časem ani slovy. Takhle se kamarádka nechová. I kdyby jí můj život připadal nudný, nemělo by jí být jedno, jak se budu cítit, když jí řekněme ukážu fotky z dovolený a ona je odignoruje.
Ad „vybrala sis ten dospělý život moc brzo“ - to je taková hraběcí věta. Možná by si ho zakladatelka nevybrala, kdyby ji rodiče sponzorovali jako kámošku. A možná prostě ráda stojí na svých vlastních nohách a myslí si, že takový postoj si nezaslouží kritiku, anobrž uznání (s čímž vřele souhlasím).
@Anonymní píše:
Mrzelo mě hlavně, když jsem potřebovala její podporu, byla po potratu, psychicky rozhoztená a ona mi řekla, že jsem si ten dospěláckej život holt vybrala moc brzo… Od té doby o tom možná trochu pochybuji jako o přátelství..
No, vybrala
To jseš fakt uražená kvůli tomu, že zbytek světa s tebou nesdílí představu, že v 21-22 letech je nutný budovat rodinu a řešit auto a byt? Jestli tě to překvapuje, tak ne, nesdílí
Ano, jsou to dospělácké starosti a ano, ty ses do nich uvrtala v době, kdy jiní můžou ještě cestovat a utvářet si život ve volnějším tempu ![]()
Je to tvoje volba, je naprosto v pořádku, ale chápej, že ne každý by to v životě chtěl stejně jako ty ![]()
Stejně tak pochop, že pro tvojí „kamarádku“ jsou prostě peníze samozřejmost a cestování asi taky… Má holt větší možnosti než ty - než spousta z nás, co si budeme - ale to se má stydět za to, že ty možnosti využívá?
Má jezdit na dovolenou k místnímu rybníku jen proto, abys ty byla happy, že jste si rovný? ![]()
Jako… z jedný strany opravdu nechci rozporovat ten „vnitřek“ přátelství, že ty jsi tu pro ni a ona pro tebe ne… a ano, to je průšvih, a ne, taková „přátelství“ za udržování za každou cenu fakt nestojí.
Ale realitou taky je, že to jsi v úvodním příspěvku vůbec nenadhodila
Řešíš její peníze a svůj těžší život v porovnání s ní, a to, že ona tě za něj neobdivuje… ![]()
Ale kamarádka je mrcha největší…? Neříkej. ![]()
Jinak popravdě, mě kámoška taky posílá fotky z dovolený a z výletů… ale protože je to Chorvatsko a Berounka, a ona má dvě děcka, zatímco já „dělám kariéru“, tak je to politicky v pořádku, že
Nepovyšuje se nade mě a já jí můžu chválit zážitky ![]()
Promiň, ale řešíš dvě různý věci, nejen její „nezájem“. A fakt mi tvůj pohled přijde poněkud jednostrannej. ![]()
@Kubula.K píše:
To si nemyslím. V přátelství by měla být rovnováha, taky by mi přišlo divný, kdyby mě kámoška zahlcovala svými fotkami a nad mýma neutrousila ani slovo. Asi bych to vnímala tak, že za zajímavý považuje jen svůj vlastní život a na můj nehodlá plýtvat časem ani slovy. Takhle se kamarádka nechová. I kdyby jí můj život připadal nudný, nemělo by jí být jedno, jak se budu cítit, když jí řekněme ukážu fotky z dovolený a ona je odignoruje.Ad „vybrala sis ten dospělý život moc brzo“ - to je taková hraběcí věta. Možná by si ho zakladatelka nevybrala, kdyby ji rodiče sponzorovali jako kámošku. A možná prostě ráda stojí na svých vlastních nohách a myslí si, že takový postoj si nezaslouží kritiku, anobrž uznání (s čímž vřele souhlasím).
Jenže zakladatelka ani netuší, jakou studovala školu. Soukromá škola je pro ni natolik fuj, že si ani nenamáhala zapamatovat, jaký to je obor. Takže ona se o ni nezajímá taky.
@kukushka55 píše:
Podle mě se chvástá, vyvyšuje se nad tebe a využívá tě - když něco potřebuješ se na tebe vykašle.. Začala bych omezovat kontakt - na luxusní fotky vubec nereagovat. Myslím, že bez ní ti bude líp. Ty mužeš být pyšná na to, že sama svou prací a šetřivostí máš svuj byt, ona sama od sebe nemá nic a jenom nastrkuje ruce rodičum..
bože to jsou názory…
Dovolte mi jen pár vět - není nám ani 20, ani 22, nýbrž 26. Jak můžete vědět, jeslti vím, nebo nevím, jakou studuje školu? Samozřejmě, že to vím! Pomáhala jsem jí dělat zkoušku z AJ a Nj. Kde jsem napsala, že soukromá škola je špatná?
Netvrdím, že je to špatně, nebyla pochopena pointa mého příspěvku, já se s ní raduju z jejích cest, ale očekávám možná i trochu empatie z její strany. Bohužel, ona bude ta, co si možná namele jednou pusu. Nemám ji co závidět, já spoustu zemí procestovala jako malá, mám se naprůměrně, tady jde o to, zda může takové přátelství fungovat.
@Lucie_Sx píše:
No, ona chce ocenit, jak pěkně cestuje, a ty chceš od ní ocenit, jak jsi pěkně samostaná. Nemáte si co vyčítat. Zruš nemístná očekávání a podsouvání jakýchsi úmyslů a ber toho druhého takového, jaký je. Proč by proboha nemohla využívat peníze rodičů, je to čistě její věc.
Jestli ti s ní není dobře, tak se s ní nekamaraď.
Dobře shrnuto! ![]()
A ano, jsem pyšná na to, co jsem vybudovala vlastní dřinou.
A nezlobte se na mě, ale pár z Vás se tu vyjadřuje dost žlučovitě. Co jste dokázaly vy? Že máte potřebu tu ze mě dělat největší mrchu na světě?
@Anonymní píše:
A ano, jsem pyšná na to, co jsem vybudovala vlastní dřinou.A nezlobte se na mě, ale pár z Vás se tu vyjadřuje dost žlučovitě. Co jste dokázaly vy?
Nic dokazovat nemusí. Tohle mají lidi různě. Já jsem v podobné situaci jako ty a taky jsem na to, co jsem dokázala, docela hrdá. Nechtěla bych být v pozici toho, kdo je odkázaný na to, že mu někdo něco dá. Určitě od toho odvozuju i představu sama o sobě a vědomí vlastní hodnoty.
Ale jsou lidi, kteří takhle neuvažujou. Dokonce i lidi, kterým tenhle způsob existence přijde řekněme „loserskej“ - proč jsme tak blbý, že se léta dřeme, když je mnohem jednodušší mít bohatý rodiče/přítele/manžela nebo tak? Brát jim to nemůžu, sama bych nechtěla, aby mi moje názory někdo předělával. Ale žijeme prostě v jinejch galaxiích a moc přátelství v těchhle podmínkách nevydrží. Není to tvoje chyba.
Působí na mě jako kráva ![]()
A mně se líbí že píšeš že jsi na něco hrdá, to je naprosto v pořádku. Ono se to u nás moc nenosí, ale já vždycky rád slyším příběh někoho, kdo se snažil a něco dokázal / někam se dopracoval.
Anonymní, myslím, že kamarádka je postě ještě věčný student, nedospělá… Ještě se nerozhodla založit rodinu a starosti s tím spojené, tak to prostě nechápe.. Je to tak, nikdo mě to nevymluví, já si pamatuji bezdětné kamarádky jak mluvily než sami měly rodinu.. Nepoznaly zatím problémy s tím spojené..
Ale asi tě trochu chápu. Já měla kamarádku, která mě tímto taky docela ranila a docela to poznamenalo vztah kní..
Já se vdala, narodilo se mi dítě.. Ona zatím žila s přítelem, zatím jakoby jenom užívání, zábava.. Mě se narodilo dítě, ale bylo hodně nemocné, absolutně nepochopila závažnost problému a prostě co má jako kamarádka říkat.. ViC mě vždycky radila než podpořila..
Když jsem se neměla tolik času a řešila nemoc, tak mi odepisovala zprávy typu, že se nebude vnucovat, že když se pořád vymlouvam, že si nemáme co říct, a přitom já ležela pomalu nonstop v nemocnici a malý byl v kritickém stavu někoklik měsíců.. Viděla spíš sebe..
Prostě od té doby mě přišlo, že to přátelství bylo jenom na juchuchu- juchajda, ale prostě když přišel problém a mělo se podpořit, tak to nefungovalo..
Ona měla taky sovje problémy a vždy jsem ji vyslechla a snažila se ji poradit, většinou jsme se snís ešla na kávu, pokecaly, byla ráda, opačně to prostě selhalo..
@someargue píše:
Tady někdo zavidiiii
Jo, kamoska zavidi zakladatelce, ze se o sebe umi postarat sama ![]()
Proc s ni udrzujes kontakt? Ty se o ni taky vyjadrujes s despektem a zazlivas ji jinou startovní pozici, než jsi měla ty. Nerovný vztah. Nemáte se rady