Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Lenka_Hal píše:
@BohunkaP 10 let u takoveho typu informaci nic neznamena, Ani pro klasicke vedecke publikace 10 let neni zadna katastrofa.
Jinak jsem Tim pouze chtela rict, ze je to nejen hnusny, ale I nezdravy. Nic Vic, protoze Jak casto a cim presne malujete svou dceru nevim, a navic je to vase dcera, takze I vase vec
Pro klasické vědecké publikace možná 10 let nic neznamená - pro informace týkající se aktuálního složení dekorativní (a vůbec) kosmetiky je to věčnost, o tom snad netřeba diskuse ![]()
V ostatním máš naprostou pravdu - jak často, čím přesně a hlavně PROČ maluji svou dceru, netušíš. Což je ten point, který směřuje hlavně (i když nejen) k zakladatelce - věci mohou být úplně jinak, než se jeví na první pohled v obchodě s bižuterií v OC.
@Lenka_Hal Ty myslíš, že když má holčička jednou za 14 dní namalované pár hodin stíny a lesk na rty, tak že to škodí zdraví? Fakt? Bohunka, já a několik dalších tady psalo, že ty holky zřejmě šly z nějaké besídky nebo představení, někdy situace prostě vyžaduje, aby ty holky namalované byly, třeba baletky, gymnastky, což je zřejmě případ Bohunky i náš. Ale to z těch holek přece nedělá hnusné Bárbíny.
@Icestar píše:
Náš „starší“ chtěl cca před půl rokem taky nalakovat nehty, když mě vidělLízla jsem mu jeden palec, pak i druhý palec, takovou křiklavě zelenou, kterou jsem si zrovna patlala na nohy (u mě je lak na nehty fakt vzácnost, a když už, tak ať to stojí za to, že jo
). Doufám, že to na něm nebude mít trvalé následky
A ty tepláky po něm půlročanka už nosí
Následky asi teda ne
ale že se tu dělá věda z toho, že se holčičky činčají to mi přijde kapku přepalený.
@renap píše:
@Lenka_Hal Ty myslíš, že když má holčička jednou za 14 dní namalované pár hodin stíny a lesk na rty, tak že to škodí zdraví? Fakt? Bohunka, já a několik dalších tady psalo, že ty holky zřejmě šly z nějaké besídky nebo představení, někdy situace prostě vyžaduje, aby ty holky namalované byly, třeba baletky, gymnastky, což je zřejmě případ Bohunky i náš. Ale to z těch holek přece nedělá hnusné Bárbíny.
To už bych byla dávno mrtvá ![]()
@BohunkaP píše:
Pro klasické vědecké publikace možná 10 let nic neznamená - pro informace týkající se aktuálního složení dekorativní (a vůbec) kosmetiky je to věčnost, o tom snad netřeba diskuse
V ostatním máš naprostou pravdu - jak často, čím přesně a hlavně PROČ maluji svou dceru, netušíš. Což je ten point, který směřuje hlavně (i když nejen) k zakladatelce - věci mohou být úplně jinak, než se jeví na první pohled v obchodě s bižuterií v OC.
http://www.foxnews.com/…n-teens.html
Proste se tohle behem deseti let nezmenilo…
Uz jsem se jasne vyjadrila, ze to bylo jen obecne tvrzeni. Vyhodnocovani na zaklade detailu neni muj problem (zatim)…
@renap Nic takoveho jsem nenapsala. Jen obecne tvrzeni, ze neco neni zdrave, nic vic. Pak uz zalezi na mnoha okolnostech, jaka je prilezitost, jak casto, co konkretne atd…
@Lenka_Hal a přírodní dekorativní kosmetika? Co je na ní nezdravé? Za deset let se toho v kosmetice změnilo hodně. Jsem kadeřnice a ve vlasové se toho změnilo dost. Hlavně dostupnost přírodních prostředků a množství chemikálii se dost snížila
JÁ TEDA DCERU NEMÁM A KLUCI JSOU JEŠTĚ MALÍ, ALE PODLE SVÝCH KAMARÁDEK VĚŘÍM TOMU, ŽE SI JE MATKY NEPOŘÍDILY JAKO M´ODNÍ DOPLNĚK, MATKY BIŽUTERII, MAKEUPU A HELLO KITTY NEHOLDUJI A DCERY PŘESTO POD TLAKEM KOLEKTIVU (sorry za CAPS) se takto chopvají a tyto preference mají. Mimochodem ty holky mohou hrát na housle, mít doma medaile z gymnastiky nebo psát básně. Nemám ráda urychlé odsudky, zvláště jsou li učiněné na základě náhodného setkání.
Ale on k tomu asi nikod neni imunní. Vlastně díky za tuto diskusi, třeba se podobného selhání dopouštím zase v jiných situacích, beru to jako nastavené zrcadlo.
@Pudloslava píše:
JÁ TEDA DCERU NEMÁM A KLUCI JSOU JEŠTĚ MALÍ, ALE PODLE SVÝCH KAMARÁDEK VĚŘÍM TOMU, ŽE SI JE MATKY NEPOŘÍDILY JAKO M´ODNÍ DOPLNĚK, MATKY BIŽUTERII, MAKEUPU A HELLO KITTY NEHOLDUJI A DCERY PŘESTO POD TLAKEM KOLEKTIVU (sorry za CAPS) se takto chopvají a tyto preference mají. Mimochodem ty holky mohou hrát na housle, mít doma medaile z gymnastiky nebo psát básně. Nemám ráda urychlé odsudky, zvláště jsou li učiněné na základě náhodného setkání.
Ale on k tomu asi nikod neni imunní. Vlastně díky za tuto diskusi, třeba se podobného selhání dopouštím zase v jiných situacích, beru to jako nastavené zrcadlo.
jako kdo, ja jako mlada byla imunni vuci jakemukoliv tlaku okoli. Ale ja jsem takovy samorost a maverik. Vzpominam si, jak byla moderni cerna, kdyz jsem chodila na gympl. Cela trida byla oblecena do cerneho, vypadali jsme jako na pohrbu. Ja jedina mela na sobe modre dziny a nejaky barevny svetr. V ten ten to dokonce okomentovali 2 ucitele. Tridni se zarazene zeptala, jestli nekdo umrel a ona o tom nevi. A anglictinar pozvedl oko nad barvou meho obleceni.
Ale ano, bezne lidi chteji zapadat do kolektivu a muj pristup „ze kdyz vsichni takto, tak ja just jinak“ je opravdu neobvykly, ale zaroven si myslim, ze rodic by se mel snazit vybudovat ve svych detem zdrave sebevedomi a mluvit o tlacich, ktere panuji ve skupine. Zduraznit, ze se clovek temto tlakum nemusi prizpusobovat a ze by se dite melo obcas i zamyslet nad tim, jestli se az takto prizpusobovat chce.
Myslim, ze tento pristup se vyplati nejenom v oblasti mody, ale i v otazkach koureni, chlastani a sexu… protoze narozdil od makeupu a obleceni jsou toto daleko nebezpecnejsi veci a deti se nechaji tlakem kolektivu strhnout i k tomuto.
@warita píše:
jako kdo, ja jako mlada byla imunni vuci jakemukoliv tlaku okoli. Ale ja jsem takovy samorost a maverik. Vzpominam si, jak byla moderni cerna, kdyz jsem chodila na gympl. Cela trida byla oblecena do cerneho, vypadali jsme jako na pohrbu. Ja jedina mela na sobe modre dziny a nejaky barevny svetr. V ten ten to dokonce okomentovali 2 ucitele. Tridni se zarazene zeptala, jestli nekdo umrel a ona o tom nevi. A anglictinar pozvedl oko nad barvou meho obleceni.Ale ano, bezne lidi chteji zapadat do kolektivu a muj pristup „ze kdyz vsichni takto, tak ja just jinak“ je opravdu neobvykly, ale zaroven si myslim, ze rodic by se mel snazit vybudovat ve svych detem zdrave sebevedomi a mluvit o tlacich, ktere panuji ve skupine. Zduraznit, ze se clovek temto tlakum nemusi prizpusobovat a ze by se dite melo obcas i zamyslet nad tim, jestli se az takto prizpusobovat chce.
Myslim, ze tento pristup se vyplati nejenom v oblasti mody, ale i v otazkach koureni, chlastani a sexu… protoze narozdil od makeupu a obleceni jsou toto daleko nebezpecnejsi veci a deti se nechaji tlakem kolektivu strhnout i k tomuto.
ja si ale nejsem uplne jista, jestli to neprizpusobeni se okoli neni urcitym sociopatickym rysem - protoze clovek je tvor spolecensky a nezije sam, je treba naucit se i v te spolecnosti fungovat a obcas udelat „druhym pro radost“ nejakou vec, kterou povazuji za nesmyslnou, zbytecnou. Samozrejme je v tom treba najit tu spravnou miru. ostatne pokud chci necvo ve spolecvnosti zmenit, snadneji se to udela zevnitr, nez zvnejsku.
@Netopirek Teda nekdy mam pocit, ze pisu cinsky. Je to jako kdybych nekde napsala, ze chlastat neni zdrave, ale samozrejme zalezi na tom kolik, kdo, jaky alkohol…a pak se na me sesype halda lidi, ze na tom, ze si daji sklenku kvalitniho cerveneho jednou tydne z nich nedela alkoholika…opravdu nekdo ten svet vnima tak jednoduse?
Dokonce, kdyz vidim zmalovanou holcicku a u ni matku se sklenkou vina, nenapadne me hned, ze holcicka se tak maluje denne nekvalitni kosmetikou a matka chlasta…
Vzdy v tom vidim mnoho a mnoho moznosti, takze me ani nenapadne soudit.
@Pudloslava píše:
ja si ale nejsem uplne jista, jestli to neprizpusobeni se okoli neni urcitym sociopatickym rysem - protoze clovek je tvor spolecensky a nezije sam, je treba naucit se i v te spolecnosti fungovat a obcas udelat „druhym pro radost“ nejakou vec, kterou povazuji za nesmyslnou, zbytecnou. Samozrejme je v tom treba najit tu spravnou miru. ostatne pokud chci necvo ve spolecvnosti zmenit, snadneji se to udela zevnitr, nez zvnejsku.
no, je to mozne, ja jsem tak trochu asocial, nejradsi jsem sama a zapadat do nejake skupiny nemusim. Ja mam vuci tlakum skupiny dokonce az odpor. Nebude to asi jenom tim, ze jsem silne individuum, ale i tim, co prave takove skupinove chovani dokaze vyplodit. Napriklad sikanovani decek. Ne vsichni jsou agresori, ale ono bohate staci, kdyz na skupinu 20 deti se najdou 2 agresivni hovadka a dokazou celou tridu vyhecovat k tomu, aby systematicky sikanovali nejake decko, ktere nikdo nikomu nic zleho neudelalo, ale protoze je jine a neumi se branit, tak si to pekne vyzere.
Dale si myslim, ze vudci osobnosti, umelci a jine z davu vycnivajici osobnosti tlaku skupiny nepodlehaji a prave jim vdecime za pokroky spolecnosti. Jsou to lide, kteri si nenechaji do sveho zivota mluvit, vedi so chteji a tvrde si za tim jdou, i kdyby skupina rikala ja nevim co.
@warita píše:
no, je to mozne, ja jsem tak trochu asocial, nejradsi jsem sama a zapadat do nejake skupiny nemusim. Ja mam vuci tlakum skupiny dokonce az odpor. Nebude to asi jenom tim, ze jsem silne individuum, ale i tim, co prave takove skupinove chovani dokaze vyplodit. Napriklad sikanovani decek. Ne vsichni jsou agresori, ale ono bohate staci, kdyz na skupinu 20 deti se najdou 2 agresivni hovadka a dokazou celou tridu vyhecovat k tomu, aby systematicky sikanovali nejake decko, ktere nikdo nikomu nic zleho neudelalo, ale protoze je jine a neumi se branit, tak si to pekne vyzere.Dale si myslim, ze vudci osobnosti, umelci a jine z davu vycnivajici osobnosti tlaku skupiny nepodlehaji a prave jim vdecime za pokroky spolecnosti. Jsou to lide, kteri si nenechaji do sveho zivota mluvit, vedi so chteji a tvrde si za tim jdou, i kdyby skupina rikala ja nevim co.
no nemyslim si, ze vedouci osobnost musi nutne vycnivat. Respektive nevycnivani z davu neni prekazkou na ceste uspechu. Stava se to, tem supernadanym je to jakoby odpusteno, ale drtiva vetsina tech netalentovanych, lec vycnivajicich z toho ma spise potize - protoze nemaji, co by spolecnosti nabidli jako kompenzaci. Od toho je ta socialni inteligence a nemyslim si, ze nemit ji by melo byt povazovano za nejaky klad.
@Pudloslava píše:
no nemyslim si, ze vedouci osobnost musi nutne vycnivat. Respektive nevycnivani z davu neni prekazkou na ceste uspechu. Stava se to, tem supernadanym je to jakoby odpusteno, ale drtiva vetsina tech netalentovanych, lec vycnivajicich z toho ma spise potize - protoze nemaji, co by spolecnosti nabidli jako kompenzaci. Od toho je ta socialni inteligence a nemyslim si, ze nemit ji by melo byt povazovano za nejaky klad.
on clovek nemusi byt zrovna Einstein, nebo Elon Musk.
Co si ja pamatuju jeste ze skoly, tak ti, co byli na zakladce a na gymplu super popularni, ti to daleko nedotahli. Naopak, ti vysmivani podivini se vypracovali a jsou ted v zivote nekde jinde.
Co jsem slysela od jinych lidi, pozorovali podobny efekt.
Co ti vlastne vadi na tom? Neni to snad dobre byt sam sebou a neprizpusobovat se davu? Ja to povazuju za pozitivum, ze jsem jina a ze se nenecham ztrhnout davem.
@warita píše:
on clovek nemusi byt zrovna Einstein, nebo Elon Musk.Co si ja pamatuju jeste ze skoly, tak ti, co byli na zakladce a na gymplu super popularni, ti to daleko nedotahli. Naopak, ti vysmivani podivini se vypracovali a jsou ted v zivote nekde jinde.
Co jsem slysela od jinych lidi, pozorovali podobny efekt.
Co ti vlastne vadi na tom? Neni to snad dobre byt sam sebou a neprizpusobovat se davu? Ja to povazuju za pozitivum, ze jsem jina a ze se nenecham ztrhnout davem.
No ja s neprizpusobovala davu a docela toho lituji. Mohla jsem mit vic pratel. Ono to pro decko neni lehke, ostatne ani pro dospeleho. Hele mozna si nerozumime, ja si nemyslim, ze by clovek mel okopirovat naprosto vse nekriticky. Ale na mem priklade - treba jsem mohla obcas jit na diskoteku a netvarit se u toho desne zpruzene… to by me nezabilo a okoli by nemelo dojem, ze se nad ne povysuji. Podle me je to umeni, vyjit s lidmi a zachovat si svou osobnost. Neni to lidska slabost, je to naopak mistrovstvi.
@růžový achát píše:
Jo je to tak, musela jsem si na to jako punkerka tvrďačka co mela kapelu přijit taky. Dneska bych si nafackovala za to jsk jsem se povyšovala,,, a ty žvásty
tak ja naopak, ja jsem zpivala vyhradne krestansky folk
jestlipak bychom byvaly kamaradky?