Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máte zkušenost s Portál Malý tyran?
Přidejte zkušenost s Portál Malý tyran@kontramatka píše:
nechat se od tříletého děcka bít a usurpovat je ale přínosné a výchovné.
Není, ale dá se to řešit i jinak. To, že někdo dítě nebije ani ho psychicky netrýzní, neznamená, že ho nevychovává.
Unuděná: ono holt není nejšťastnější ptát se, proč děláš to a to. Spíš to nesmíš dělat, nedělej to. Na to už odpověď tak snadno nenajde, leda by byl na tebe vyloženě drzý/ a pak bys ho potrestala.
@vertunka píše:
@jajackie no ale to co tu popisujes je ustupovani diteti. Kdyz dite bude chtit skocit z okna, das mu vybrat z kteryho?? Jako pokud dite nechce jist z mnou vybraneho talire, tak jist nebude a nazdar. A ne ze mu budu specialne vymyslet skrinku a vlastnim nadobim. Ve dvou letech.
A jak dlouho to vydržíš takhle praktikovat? Den, dva, týden? Když se stejná scéna bude opakovat denně s tím, že dítě nakonec opravdu nejí? Opravdu takové děti jsou. A ne každý rodič má nervy ze železa. Já jsem taky spíš pro dětem neustupovat a trvat na svém, ale musela jsem si přiznat, že někdy je opravdu rozumnější ubrat a hledat kompromis.
@blobfish píše:
Není, ale dá se to řešit i jinak. To, že někdo dítě nebije ani ho psychicky netrýzní, neznamená, že ho nevychovává.
Vypadá to, že zakladatelka výchovu kamarádskou, po dobrém, už zkoušela, a bez výsledku. Ani nemá respekt.
A to má zkušenosti s jinými dětmi, které zvládá.
Příspěvek upraven 02.02.18 v 14:42
@unuděná píše:
A dcerka ted ve trech letech na vse odpovida „protoze chci“.A cim kontrovat? Proc lijes tu vodu po podlaze? Protoz chci..Proc bouras brachovi lego? Protoze chci! Ale on budeje smutny, to chcesbyt? Jo, chci! To jen pro odlehceni, ze i s naprosto zdravymi detmi je toto obdobi smrtici
Ve třech letech lije vodu na podlahu a řekne: protože chci?
![]()
no má úcta.
Já teda nevím, ale podle mě zakladatelka popsala jak řeší probllém s hozenou miskou…naprosto standartně
Cituji: dostane na zadek, seřvu ji, že dělá zlé věci a že to musí uklidit, tak pak se mnou uklízí, utírá kuchyň. Pokud nespolupracuje, musí být ve svém pokoji dokud to neuklidím sama. Sama bych to jinak neudělala. Následně bych jí teda řekla, že buď něco nekoupím, protože musím koupit novou misku, takže penízky dám na to nebo že příště jí pudink do misky nedám. Ale co jako víc? Na moje dítě by to zabralo, na její to očividně nezabírá. Třeba ne napoprvé, ale stačila by návštěva obchodu, připomenutí, proč jí něco nekoupím…že šetřím na novou misku…
@krtek93 já jídlo dávat na výběr.. V tomto asi se mnou nebdue někdo souhlasit, ale já se dětí ptám, na co mají chut, co uvařit, ale pak když je to na stole, tak se to prostě sní..
Už i když měl mladší 3 roky, tak dokázal říct, na co by měl chut…
@anupati píše:
Já teda nevím, ale podle mě zakladatelka popsala jak řeší probllém s hozenou miskou…naprosto standartněCituji: dostane na zadek, seřvu ji, že dělá zlé věci a že to musí uklidit, tak pak se mnou uklízí, utírá kuchyň. Pokud nespolupracuje, musí být ve svém pokoji dokud to neuklidím sama. Sama bych to jinak neudělala. Následně bych jí teda řekla, že buď něco nekoupím, protože musím koupit novou misku, takže penízky dám na to nebo že příště jí pudink do misky nedám. Ale co jako víc? Na moje dítě by to zabralo, na její to očividně nezabírá. Třeba ne napoprvé, ale stačila by návštěva obchodu, připomenutí, proč jí něco nekoupím…že šetřím na novou misku…
@kontramatka píše:
Ve třech letech lije vodu na podlahu a řekne: protože chci?
no má úcta.
@blobfish píše:
A sice??? ![]()
@Janasas píše:
@krtek93 já jídlo dávat na výběr.. V tomto asi se mnou nebdue někdo souhlasit, ale já se dětí ptám, na co mají chut, co uvařit, ale pak když je to na stole, tak se to prostě sní..
Už i když měl mladší 3 roky, tak dokázal říct, na co by měl chut…
To mi přijde v pohodě. Horší dávat na výběr z toho, co je na stole/v lednici.
@Janasas píše:
Mě sice starší jednou odpověděl, že to dělat nebude, že se mu nechce..
Já řekla dobře, nedělej, až ty budeš chtít, chtít ven, tak počítej s tím, že se mi taky nebude chtít..
Já to oplácím, aby i to dítě vědělo, vo vlastně dělá - nedělá…
Tak to občas používám, když se nechová hezky k mladší sestře…že by stačilo jednou jí něco vyškubnout z ruky a zařvat Moje nebo Já to chci..to fakt ne.
@unuděná si mě připoměla, že takto odpovídal na dovolené jeden synovec švagrovi, a on mu vzal pendrek a snědl a on začal řvát, a on mu řekl, když kluk řval.. Proooooč si mi ho táto snědl.. a on protože jsem měl na to chut a chtěl jsem..
@kontramatka píše:
A sice???
zakázat televizi/notebook!
pokud to teda není taky týrání dítěte.. ![]()
Příspěvek upraven 02.02.18 v 14:47
@unuděná píše:![]()
Jo, predstav si, ze rekne. A helemese, nebylas to nahodou ty, kdo mi radil reagovat zakladatelku a ne na sebe navzajem?
ale já nehodnotím tvoje rady zakladatelce. Já se pozastavuju nad tím, že jsi v diskusi, kde se řeší nevychované děcko, radíš tady a kritizuješ druhé a přitom máš asi sama hodně nevyřešené u sebe doma. ![]()