Malý tyran aneb tohle už se nedá vydržet

Máte zkušenost s Portál Malý tyran?

Přidejte zkušenost s Portál Malý tyran
Napsat příspěvek
Velikost písma:
85544
2.2.18 16:07
@anupati píše:
Tak ano, kdyz je doma tatinek. Nemuzes to pouzit, kdyz jsi doma sama…to muzes jit max.za ty dvere a to dite to proste vi… Pripadne i kdyz je doma tatinek a zadny rev se nekona, dite ti rekne Tak jdi. Spokojene, ze nikam nemusi…zadna lekce nenastala…zadny exemplarni priklad do budoucna…nepohnula ses tim pro priste ani o pid.Dle me…

Musi odzkouset. Kazdopadne ja mam uz klid, protoze to zminim a jde se hned oblict. Driv me taky ignorovala. Co dite to original, ale holt se musi zkouset, co na koho plati.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11698
2.2.18 16:08
@Pipilota Citrónie píše:
Respekt žes to řešila a vyřešila :srdce:

Tak vis co, resim to stale, ono to tak nejak kolisa, ale uz nejsem tak bezradna jako predtim a vetsinou se to zvladne velice rychle, ze se dite uklidni.Ale nekdy se to nepovede, treba jsem moc unavena a spravne nezareaguju pri prvnim „priznaku“ a rozjede se to hodne.Ale vim, proc to tak je a ze zase bude lip a i to dite to myslim vi. A ze jsem to resila-to byla proste zivotni nutnost, vedela jsem, ze je to spatne, ale nevedela jsem uz kudy kam a bylo jasne, ze se to nejak resit musi, jinak bych se z toho asi zblaznila, nebo ja nevim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22796
2.2.18 16:09
@anupati píše:
Tak ano, kdyz je doma tatinek. Nemuzes to pouzit, kdyz jsi doma sama…to muzes jit max.za ty dvere a to dite to proste vi… Pripadne i kdyz je doma tatinek a zadny rev se nekona, dite ti rekne Tak jdi. Spokojene, ze nikam nemusi…zadna lekce nenastala…zadny exemplarni priklad do budoucna…nepohnula ses tim pro priste ani o pid.Dle me…

Tohle je podle mě strašně dvousečný. Buď dítě jít z nějakýho důvodu chtělo a seklo se na tom, že třeba nechce boty. Pak ano, do budoucna ví - nemůžu se zaseknout na botách, jinak jde máme beze mě a mám smůlu. Nebo vlastně jít nechtělo a v tu chvíli „vyhrálo“ - pro příště když budu dostatečně zdržovat s botama, nechá mě máma doma a mám klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
2.2.18 16:13

Já celkem chápu, jak to vznikne, nemusít to být diagnoza.
Prostě je zvyklá od mala plnit miminku potřeby (to je v pořádku) a pak si nevšimla, že dcera roste, už není to miminko a je potřeba POSTUPNĚ některé věci odbourávat, učit ji že si počká, že není vše po jejím apod. Tak, aby to odpovídalo věku a aby ty základní potřeby (jídlo, pití, bezpečí atd.) byly stále plněny.
Já si zažila u mladšího, že k tomu měl taky sklony (pořád má) a došlo mi, že je potřeba to pomalinku odbourávat.
Ta logika je úplně jednoduché - každý živý tvor opakuje a zesiluje takové chování, které se mu vyplatilo, a naopak omezuje takové, které k ničemu nevedlo.
Není potřeba plácat nebo pěnit, ale držet se výše uvedeného.
Taky jsem si zažila scénu kvůli tomu, že jsem mu dala zelené brčko a ne modré nebo že jsem ho odpoutala z autosedačky trošku jindy nebo jinak, než si představoval. Trval na postupu, který si představoval on. Když jsem věděla, že pospíchám a nesmím se zdržet, tak jsem mu vyhověla, ale většinou jsem si trvala na svém, vysvětlila dvakrát a pak už jen opakovala „prostě ne“. A nabídla jsem mu v tom řevu objetí a potulení (to považuju za dost důležité), aby se mohl uklidnit u mě, ale nevyhověla jsem.
Hodně se to lepší, sice k tomu bude mít sklony asi pořád, ale už se učí, že to takto nefunguje, že mi to má říct normálně (jak neřve, ale řekne si klidným hlasem, vyhovím mu, aby viděl, že toto funguje), že se prostě počká až se uklidní a pak to spolu nějak domluvíme, že na afekt nebudu reagovat.
Je to dlouhá cesta, pro zakladatelku horší v tom, že musí vydržet i to počůrání apod., ale jinudy to podle mě nepovede. Plus klidně ten psycholog.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
2.2.18 16:17
@blumen píše:
Ano, odesla, predstav si. Potrebuju nekam jit a nebudu cekat 3 hodiny nez se dite uraci. Takze proste za tevu odejdu a zustane doma s tatinkem. Na vyber mela, oblict se a jit se mnou. Nechce, zdrzuje, nejde. A hele, funguje to. Nevidim duvod cekat nez se madam uraci 3× prevlict nebo se blokne u obouvani bot. Jeji smula. A tyrani to nni, proste bud chce jit a posloucha nebo nejde.Příspěvek upraven 02.02.18 v 15:57

Ale to je něco jiného, dítě ví, že se vrátíš, necháváš ho s jinou blízkou osobou a navíc v podstatě dosáhlo svého (nemusí nikam chodit), takže výchovné to bude jen v některých případech. Mluvila jsem o situacích, kdy matka předstírá odchod třeba od dítěte válejícího se na chodníku, ta se samozřejmě vrátit musí a je to jen o tom, kdo má pevnější nervy. Týrání je, když v dítěti záměrně vyvoláváš pocit, že pokud se nebude chovat nějakým žádoucím způsobem, už s ním nebudeš nic mít (což byl třeba případ s tím čekáním na odvoz do polepšovny).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85544
2.2.18 16:20

@blobfish na chodniku jsem vymyslela, ze po ni leze mravenec, zvedla se a byla zase v klidu. Pouzila jsem parkat a prestala se valet po zemi, do te doby to byl denni chleb a znalo nas cele mesto.

Samozrejme ano ano, je to opet zastrasovani :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
817
2.2.18 16:23
@jita22 píše:
8o 8o a to jste ho nutili, nebo tam sedel schvalne?

Nikdo ho nenutil, a pro informaci vedoucí stravování, která byla u toho, je jeho babička a řekla mu ať sní aspoň kousek, ale on tam prostě seděl a cíleně si navaloval…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22796
2.2.18 16:24
@anupati píše:
Jo k tomu chci dodat, ze ja treba uz toto nepouzivam - fingovane odchody. Proste reknu, ze ja ven potrebuji a chci a ze pujde se mnou, protoze ja o tom rozhoduji a tecka. I za cenu sceny a revu z jeji strany.Edit:Samozrejme po vysvetleni, rozmluve apod.,Příspěvek upraven 02.02.18 v 16:09

Na tohle je super ten čas - když si najednou člověk uvědomí, že se už opravdu s tím dítětem může domluvit, že nemusí úplně trvat na svém a může mu dát určitou volnost. Já třeba musim venčit psa. A nemohla jsme nechat doma dvouleťačku samotnou bez dozoru. Takže to bylo přesně, jak píšeš. Teď, o pět let později - najednou ta volnost, že když ona řekne, že opravdu nechce, a já vim, že se můžeme v klidu domluvit a „vyhrát“ obě, protože už může nějakou chvíli být doma sama, to je úžasný. Ale chce to nějak ustát i to období předtím no, aby z dítěte opravdu nevyrost tyran, co bude mávat celou rodinou dál a dál, a to asi není v některých případech vůbec jednoduchý.

Ale zas teď řešíme boj o doktory, kdy ona prostě nechce, a já vim, že musíme. Posledně jsme byly na kožním, je teda fakt, že téměř tři hodiny v čekárně tomu moc nepřidaly :zed: Ale v ordinaci pak scéna, že doktorka vrtěla hlavou, jestli „je taková pořád“ :oops: Prostě se rozhodla, že doktorce ty fleky na zádech neukáže. No ukázala, ale dobrovolně to nebylo a já odcházela rudá až na zadku s pocitem totální neschopnosti :oops: Stane se no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22796
2.2.18 16:30
@blumen píše:
@blobfish na chodniku jsem vymyslela, ze po ni leze mravenec, zvedla se a byla zase v klidu. Pouzila jsem parkat a prestala se valet po zemi, do te doby to byl denni chleb a znalo nas cele mesto.Samozrejme ano ano, je to opet zastrasovani :roll:

Tak to je chytrý :palec: Mě tyhle věci nikdy ve správnou chvíli nenapadnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22796
2.2.18 16:31

@Lucie_Sx Hezky napsáno :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
2.2.18 16:47
@krtek93 píše:
Tak to je chytrý :palec: Mě tyhle věci nikdy ve správnou chvíli nenapadnou.

To je dobrý, kdysi jsem to tu už od někoho četla a říkala si, jak to použiju, želbohu moje děti jsou moc čistotné a na sebe opatrné, takže se venku po zemi neválejí :lol:

Ale u nás hodně funguje humor, srandičky. Musím na to teda mít sílu, ale v podstatě mě to nikdy nezklamalo. Když nabírá scéna na intenzitě, tak jdu a dítě zlechtám, že jako "co se to tu rozčiluje za ošklivou kočičku? to jí budeme muset potrestat!- Dítě se obvykle začně chechtat a všechno je pryč ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85544
2.2.18 16:53

@unuděná jo vim, ze se to pouziva a casto funguje. Ale mala v afektu vriskala jecela a valela se jak smyslu zbavena, takze na ni nezabiralo nic, az toto. To jsem psala mimochodem kdysi ja. Napadlo me to jen tak nahodou, vypadlo to ze me a koukali jsme s manzelem s otevrenou pusou. Naposled to udelala nekdy v lete a od te doby klid, preslo ji to pak postupne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85544
2.2.18 16:54

@unuděná a jinak souhlas, s usmevem a smichem jde i u nas vse lip, to asi vsude

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
b22
273
2.2.18 17:01

Nemůžu si pomoct, pro mě je to rozmazlený dítě a kdo tvrdí že má takovou povahu, tak říkám že to není pravda. Takže ignorace, ať si škube vlasy ať si zvrací ať ječí, nezájem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
2.2.18 17:09
@b22 píše:
Nemůžu si pomoct, pro mě je to rozmazlený dítě a kdo tvrdí že má takovou povahu, tak říkám že to není pravda. Takže ignorace, ať si škube vlasy ať si zvrací ať ječí, nezájem…

nemuzu si pomoct, za mne kecate, chtela bych videt vasi reakci ve skutecnosti… nebo jste matka hyena. ntb. pro mne je nevychovany dite, ktere mluvi sproste…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí