Malý tyran aneb tohle už se nedá vydržet

Máte zkušenost s Portál Malý tyran?

Přidejte zkušenost s Portál Malý tyran
Napsat příspěvek
Velikost písma:
b22
273
2.2.18 19:19
@Anonymní píše:
@b22 jinak ad stanovisko psychologa v tomto případě - u nás psychiatrička i psycholožka ve 4 letech napsaly do zprávy, že jsem nedůsledná matka a projevy dítěte pramení z mé úzkostné výchovy :roll: O rok později mu byl diagnostikován autismus, o dva roky později se zhoršením funkčnosti. Ve věku 3 let se diagnostikuje obtížně.
Pokud bylo popsáno chování rodičů k dcerce - otec viditelně její odlišné chování nezvládá a svůj kontakt s ní redukuje na nezbytnost. To je celkem časté u otců nestandardních dětí, u nás nejsme výjimkou.
Matka autistického dítěte.

Dobře, tak vám tohle napsala doktorka, ale myslím, že se to děje výjimečně a hold jste narazila na nějakou kravku, hlavně tady pá i ani nepíše nic o tom, že někde třeba byla nebo to nějak řešila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
2.2.18 19:20
@Anonymní píše:
@b22 v tomto věku dítěte jsme měli podobné problémy, byla jsem zoufalá, vyzkoušela jsem i studenou sprchu, nic nezabíralo. Měla jsem už odchované 3 děti, bez výchovných problémů, výchovné metody stejné. V 5 letech diagnostikovali dítěti autismus. Časem se projevy stabilizovaly, ale autista prostě je.
Mamince nepomůže nekonstruktivní kritika, ale konkrétní rada ;) :kytka: Pochopitelně o autismus jít nemusí. Ale mnohé rysy tam jsou typické.

A jiné ho zase vylučují. Na autismus by ukazovala pouze urputná snaha dosáhnout svého za každou cenu, což ovšem jako typický projev autismu považovat úplně nelze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.2.18 19:21

@hanka.br. které ho vylučují?

• Citovat
  • Upravit
b22
273
2.2.18 19:23

@hanka.br. také mi nesedi ten popis na autistické dítě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.2.18 19:24

@b22 bohužel málokterý psycholog či psychiatr umí v tomto věku diagnostikovat autismus.
Nicméně přeju obnovitelce diskuse, aby se dcerka v chování srovnala a o podobný problém nešlo :kytka:
Pokud jsem zachytila, tak u nějakého psychologa byli a žádné podezření na PAS nebo jiný problém nevyslovil.
Matka autistického dítěte

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.2.18 19:27

@hanka.br. @b22 prosím jak moc zkušeností s dětmi různých druhů PAS máte? Já se profesně setkala s velmi rozdílnými aspergry, se středněfunčními dětskými autisty i atypickými autisty. Moje zkušenost není jen od mého dítěte. A skutečně můžu říct, že projevy u každého jsou velmi odlišné. Ale je možné, že vaše zkušenosti jsou obsáhlejší.

• Citovat
  • Upravit
b22
273
2.2.18 19:27
@Anonymní píše:
@b22 bohužel málokterý psycholog či psychiatr umí v tomto věku diagnostikovat autismus.
Nicméně přeju obnovitelce diskuse, aby se dcerka v chování srovnala a o podobný problém nešlo :kytka:
Pokud jsem zachytila, tak u nějakého psychologa byli a žádné podezření na PAS nebo jiný problém nevyslovil.
Matka autistického dítěte

Chápu, určitě to není jednoduché stanovit, ale aspoň by mohl doktor pomoct jak v takovém chování postupovat, pokud to řidiče nezvládají…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
2.2.18 19:31
@Anonymní píše:
@hanka.br. které ho vylučují?

Pročtěte příspěvky zakladatelky s popisem dovedností dítěte. Chápu, že anonymní maminky dětí s PAS mohou ihned tvrdit, že jejich dítě se projevovalo naprosto stejně, ale nakonec tady může tvrdit kdokoliv cokoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
b22
273
2.2.18 19:31
@Anonymní píše:
@hanka.br. @b22 prosím jak moc zkušeností s dětmi různých druhů PAS máte? Já se profesně setkala s velmi rozdílnými aspergry, se středněfunčními dětskými autisty i atypickými autisty. Moje zkušenost není jen od mého dítěte. A skutečně můžu říct, že projevy u každého jsou velmi odlišné. Ale je možné, že vaše zkušenosti jsou obsáhlejší.

Já prostě nechápu proč nemůžete i přiznat možnost, že to vůbec žádnou nemoci není…těžko soudit dítě podle popisu na internetu, proto znovu opakuji, takový problém se má řešit někde jinde, obzvlášť, když nikdo nemůže vědět jestli je dítě nemocné nebo jen nevychované, pro mě je nevychované podle popisu, ale to je jen můj názor, ani já nemůžu vědět, těžko soudit, když to neví ani vlastní matka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
2.2.18 19:32
@Anonymní píše:

Je to možné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4076
2.2.18 19:33

Nečetla jsem všechny komentáře ani všechny tvé příspěvky, tak možná budu psát o něčem, co už tu bylo zmíněno.
Každopádně jsem speciální pedagog etoped. Pracuji s dětmi s poruchami chování. Setkávám se s dětmi, které se projevují jako tvoje dcera, jen jsou ještě starší, než ona. Některé časem dostanou psychiatrickou diagnozu (třeba lehká forma autismu) jiné jsou opravdu „jen“ MALÝMI TYRANY. To znamená, že si našli cesty, jak dosáhnout svých cílů a jsou schopni rodiče vydírat, ubližovat sobě i jim, nejíst, sebepoškozovat se - a přitom OPRAVDU nejsou nemocné, jen si zvykly takto dosahovat svých cílů.
Samozřejmě na dálku nedokážu říct, co je to u vás.
Osobně bych vyzkoušela okamžitě přitvrdit. Bohužel v těhotenství to teď pro vás může být hodně náročné. Já bych s dítětem vůbec nediskutovala. Vařila bych zcela normálně. Pokud nechce jíst, ať nejí. Děláme to tak i s dětmi u nás v práci - přísahám vám, že nikdo nevydržel dýl, než 2 dny!!! Děti nikdy dobrovolně hlady neumřou. Záměrně bych taky vyřadila jídla co má ráda. Aby se nestávalo, že nebude jíst celý den a pak se nacpe něčím, co preferuje. Musí přistoupit na to, že o jídelníčku rozhodujete vy, ne ona.
Na oblečení se zkuste domluvit dopředu. Např: „Pojďme si nachystat, v čem pujdeš zítra do školky.“ Večer máte čas diskutovat, zda je to co si vybrala vhodné, nebo ne. VY MÁTE KONEČNÉ SLOVO. Ráno už se o ničem nediskutuje. I kdyby jste ji měla obléct násilím.
U malých dětí mám vyzkoušeno, že při záchvatech vzteku pomůže pevné obětí. Je to moje zkušenost a já osobně bych to určitě zkusila. Přijde mi to lepší, než křičet, uhodit, ale i než nedělat nic, nebo jen suše vysvětlovat když dítě má nad vámi navrch a evidentně situaci řídí.
My jsme to dělali tak, že jsme dítě drželi tak dlouho, dokud se neuklidnilo a nesplnilo naše požadavky. Právě v tomto bodě vidím problém toho těhotenství, protože je to fyzicky docela hodně náročné a může to klidně trvat i hodinu. Přitom mu celou dobu rodič opakuje, že jej má opravdu rád. Ale jako milující rodič nemůže dopustit, aby mu dítě diktovalo, co má dělat. Že v rodině rozhoduje rodič a dítě se musí podřídit, protože tak je to v pořádku a jen tak se může dítě o rodiče opřít, když se cítí slabé a v těžké situaci.
Tolik mé zkušenosti. Je to běh na dlouhou trať. Každopádně bych něco začala dělat okamžitě. S postupujícím těhotenstvím a příchodem miminka se situace bude řešit obtížněji.
Pokud se necítíte na tak zásadní změny, nebojte se vyhledat pomoc odborníka. To bych ostatně doporučovala v každém případě, ať vyloučíte autizmus či jiné diagnozy. V takových případech bude postup nápravy určitě jiný.
Moc vám držím pěsti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
b22
273
2.2.18 19:37
@IvanaOl píše:
Nečetla jsem všechny komentáře ani všechny tvé příspěvky, tak možná budu psát o něčem, co už tu bylo zmíněno.
Každopádně jsem speciální pedagog etoped. Pracuji s dětmi s poruchami chování. Setkávám se s dětmi, které se projevují jako tvoje dcera, jen jsou ještě starší, než ona. Některé časem dostanou psychiatrickou diagnozu (třeba lehká forma autismu) jiné jsou opravdu „jen“ MALÝMI TYRANY. To znamená, že si našli cesty, jak dosáhnout svých cílů a jsou schopni rodiče vydírat, ubližovat sobě i jim, nejíst, sebepoškozovat se - a přitom OPRAVDU nejsou nemocné, jen si zvykly takto dosahovat svých cílů.
Samozřejmě na dálku nedokážu říct, co je to u vás.
Osobně bych vyzkoušela okamžitě přitvrdit. Bohužel v těhotenství to teď pro vás může být hodně náročné. Já bych s dítětem vůbec nediskutovala. Vařila bych zcela normálně. Pokud nechce jíst, ať nejí. Děláme to tak i s dětmi u nás v práci - přísahám vám, že nikdo nevydržel dýl, než 2 dny!!! Děti nikdy dobrovolně hlady neumřou. Záměrně bych taky vyřadila jídla co má ráda. Aby se nestávalo, že nebude jíst celý den a pak se nacpe něčím, co preferuje. Musí přistoupit na to, že o jídelníčku rozhodujete vy, ne ona.
Na oblečení se zkuste domluvit dopředu. Např: „Pojďme si nachystat, v čem pujdeš zítra do školky.“ Večer máte čas diskutovat, zda je to co si vybrala vhodné, nebo ne. VY MÁTE KONEČNÉ SLOVO. Ráno už se o ničem nediskutuje. I kdyby jste ji měla obléct násilím.
U malých dětí mám vyzkoušeno, že při záchvatech vzteku pomůže pevné obětí. Je to moje zkušenost a já osobně bych to určitě zkusila. Přijde mi to lepší, než křičet, uhodit, ale i než nedělat nic, nebo jen suše vysvětlovat když dítě má nad vámi navrch a evidentně situaci řídí.
My jsme to dělali tak, že jsme dítě drželi tak dlouho, dokud se neuklidnilo a nesplnilo naše požadavky. Právě v tomto bodě vidím problém toho těhotenství, protože je to fyzicky docela hodně náročné a může to klidně trvat i hodinu. Přitom mu celou dobu rodič opakuje, že jej má opravdu rád. Ale jako milující rodič nemůže dopustit, aby mu dítě diktovalo, co má dělat. Že v rodině rozhoduje rodič a dítě se musí podřídit, protože tak je to v pořádku a jen tak se může dítě o rodiče opřít, když se cítí slabé a v těžké situaci.
Tolik mé zkušenosti. Je to běh na dlouhou trať. Každopádně bych něco začala dělat okamžitě. S postupujícím těhotenstvím a příchodem miminka se situace bude řešit obtížněji.
Pokud se necítíte na tak zásadní změny, nebojte se vyhledat pomoc odborníka. To bych ostatně doporučovala v každém případě, ať vyloučíte autizmus či jiné diagnozy. V takových případech bude postup nápravy určitě jiný.
Moc vám držím pěsti.
:srdce: krásné napsáno :potlesk: :potlesk: :potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.2.18 19:38
@b22 píše:
Chápu, určitě to není jednoduché stanovit, ale aspoň by mohl doktor pomoct jak v takovém chování postupovat, pokud to řidiče nezvládají…

ano, v tom se jistě shodneme :kytka:

@hanka.br. píše:
Pročtěte příspěvky zakladatelky s popisem dovedností dítěte. Chápu, že anonymní maminky dětí s PAS mohou ihned tvrdit, že jejich dítě se projevovalo naprosto stejně, ale nakonec tady může tvrdit kdokoliv cokoliv.

to nebylo příliš konkrétní. Které rysy?

@b22 píše:
Já prostě nechápu proč nemůžete i přiznat možnost, že to vůbec žádnou nemoci není…těžko soudit dítě podle popisu na internetu, proto znovu opakuji, takový problém se má řešit někde jinde, obzvlášť, když nikdo nemůže vědět jestli je dítě nemocné nebo jen nevychované, pro mě je nevychované podle popisu, ale to je jen můj názor, ani já nemůžu vědět, těžko soudit, když to neví ani vlastní matka

Já ale nikde nenapsala, že nepřiznávám jinou možnost :nevim:

Všem přeju dostatek empatie a vědomí cíle = prospěchu dítěte a jeho okolí :kytka:

• Citovat
  • Upravit
b22
273
2.2.18 19:40
@Anonymní píše:
Já ale nikde nenapsala, že nepřiznávám jinou možnost :nevim:Všem přeju dostatek empatie a vědomí cíle = prospěchu dítěte a jeho okolí :kytka:
:kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4505
2.2.18 19:53
@b22 píše:
Já prostě nechápu proč nemůžete i přiznat možnost, že to vůbec žádnou nemoci není…těžko soudit dítě podle popisu na internetu, proto znovu opakuji, takový problém se má řešit někde jinde, obzvlášť, když nikdo nemůže vědět jestli je dítě nemocné nebo jen nevychované, pro mě je nevychované podle popisu, ale to je jen můj názor, ani já nemůžu vědět, těžko soudit, když to neví ani vlastní matka

Přesně. Těchto příběhů je tady denně několik, nevěřím, že všechny ty děti jsou nemocné. Mám v okolí hned několik případů, kdy se rodiče ohánějí diagnózou a psycholog je nakonec vyvedl z omylu a potvrdil prostě jen nedostatečnou výchovu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí