Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máte zkušenost s Portál Malý tyran?
Přidejte zkušenost s Portál Malý tyran@jankajj píše:
Podle mě je zásadní ten nulový respekt. Dítě z ní má evidentně pr…
Jo, takže i z nějakých „přiměřených“ plácanců by si dělalo pr…, musela by ho zmlátit do bezvědomí, aby pochopilo, kdo je tu autorita - což snad nikdo za správnou cestu nepovažuje.
@Janasas Máš pravdu, není to ok. A zakladatelka to moc dobře ví a chce s tím něco dělat. A podle mě si s tím sama doma už neporadí a rady na netu asi taky už úplně nepomůžou, aby se do tho chudák nezamotala ještě víc. Jen mě mrzí, že to dost dam háže tak, že „je to všechno její vina“. No, i kdyby, tak hlavní otáýzkou je - co teď. To, že jí rýpánim na netu třeba doženeme k tomu, že bude někde v pláči bušit hlavou do zdi, jak je neschopná matka, jí asi moc nepomůže ![]()
@inkakřivák tvuj pristup se mi libi, snad to nebudu nikdy potrebovat. Ta studena voda a ledovy hlas k tomu muze dost dobre fungovat
Hlavne neukazat emoce, ze te to rozhodilo.
@NInaL. ty si myslíš, že každé rodině napíši diagnozu…??? Víš kolik sody dostanou pak rodiče, dkyž přijdou a řeknou jim, že je ´to jenom o výchově..
NIkdo neni bez chyby, ale jestli je diskuze o tom, psát, že je vše ok, když se někdo zeptá tak dobře..
Ale aby pak nechodila ze školky, z pláčem, že pokaždé, učitelka něco řeší, že třeba plácá děti, a nebo jim dělá zle, až budou na ni naletovat maminky..
@jankajj píše:
přiznám se, že se mi jeho řešení též nelíbí. Vždyť se tím snížil na úroveň chování, které jako nežádoucí potírá. Oplácení mi přijde dost nevýchovné, a taky trochu riskantní. Rodič přeci vychovává hodně vlastním příkladem.
Přesně tak.
Jo a nekdo tu zminil tu sprchu, tak ja do toho skocim po nohou.Taky jsem praktikovala a praktikuju s mladsim palicakem.Ne jako vychovnou metodu, ale prostredek pro zastaveni hysterie.Kdyz vidim, ze dite nabiha k te scene, ze ktere by casem bylo schopno se pozvracet apod.,tak jdeme hned do koupelny, osplouchnu oblicej studenou vodou, pak chytim do naruce a mluvim na ni. Starsi syn mel toto jen jednou v zivote. Mladsi je beran a uz jsme takhle skoncili v koupelne asi 3×, vzdy 100%uspech. Do minuty se uklidni a omluvi ![]()
@krtek93 i kdyby to bylo i její vina… Malá má tři roky, přece se dá všechno změnit.. Každý uděla někdy chybu ve výchově, ale tak zase nemůže člověk říkat - vše je ok, když většina tu chybu vidí.. nevím no…
@krtek93 píše:
@jankajj No, spíš jiný kapkyMně se moc nelíbí, že tu zkrátka mezi řádky vyznívá hlavně to, že je neschopná a měla by si snad jít někam nafackovat nebo co, že to nezvládla. No, to samozřejmě může - a dál? Nějaký sebevýčitky jí podle mě nepomůžou. Navíc když ty situace podle mě neřeší vůbec blbě. Třeba s tou miskou - co víc udělat? Ona nedělala před dcerou, že nic, že maminka půjde a uklidí to a s úsměvem připraví novej puding, samozřejmě zcela dle jejích představ. Ale holčina je prostě „těžší kalibr“
Já jsem taky nepochopila, co víc by měla v reálu udělat. Ono je jednoduchý napsat To by mi udělala jednou…
@hospodki píše:
@inkakřivák tvuj pristup se mi libi, snad to nebudu nikdy potrebovat. Ta studena voda a ledovy hlas k tomu muze dost dobre fungovatHlavne neukazat emoce, ze te to rozhodilo.
Ono se tu hodně o té studené sprše mluví a odsuzuje, ale málokdo ví, jak a kdy se to používalo. nepoužívalo se to při běžném vztekání se. Ale při skutečném hysterickém záchvatu, kdy děcko už samo nedokázalo zastavit třeba to vzlykání, vyčerpané, hotové a totálně unavené. A stále a stále vzlyky. pak skutečně ten šok ze studené vody pomohl. Stejně jako se doporučuje třeba dospělému dát facku. Ale ta studená voda na obličej, stačí treba jenom otřít hodně mokrou žínkou. Prostě studené, ochladit, aby se zarazila. A hlavně nedávat najevo, že tě vyvedla z míry. A jakmile se uklidní, tak to v klidu celé probrat. Jako - proč se s tak vztekala? Vždyt můžeš přece říci - já nemámráda máslo? Probrat to a ukázat, že jsou jiné možnosti. Než házet misky po zemi třeba.
@unuděná Možná jsem tu sprchu zmínila já. No, u nás jakž takž zafungovala jednou, podruhý už ne, naopak jí rozeřvala ještě víc
Taky jsem občas při nějakým záchvatu hysterie vyslechla, i od kamarádek - já už bych jí seřezala jak žito. No, časem jsem došla k odpovědi - já taky, kdybych věděla, že to zabere. Ale nezabere, vyzkoušeno
Fuj, ještě že tohle období už máme za sebou… Nevim, u nás hodně pomoh čas, u zakladatelky mi ta situace přijde ale opravdu výrazně náročnější, takže bych na nci nečekala a šla se někam poradit.
@jajackie píše:Hlavne za me, ja se sice snazim v takove situaci neustoupit, ale do budoucna se temto kritickym situacim (tem, ktere se opakuji stale dokola) snazim nejak predejit. Nervy mam fakt jen jedny, a lepsi nez riskovat, ze vymeknu po hodine revu, je aby k takove situaci vubec nedoslo.
I proto bych na ni nejak potrebovala prehodit i ten vyber obleceni a oblekani. |Zas nejakou policku, kam ji nachystam dve moznosti obleceni, a ona si z toho rano vybere a oblekne. Kurna, musime o vikend (kdyz nikam nespechame), natrenovat to samostatne oblekani.
Jinak kdyz ted v zime par dni hlidala babicka, tak nebyli vubec venku, protoze ji proste nedokazali oblect..
Ano přesně. Když mi malá brala moje krémy a NIC nepomáhalo, tak jsem jí koupila její, které si mohla používat jak chtěla, s podmínkou, že na moje nesmí šáhnout, jinak jí je zase vezmu, protože od teď máme každá svoje a nemá důvod mi je brát (byla je se mnou koupit, vybrala si). Nějakou dobu to fungovalo, pak mi vzala zase moje. Já jí ty její, scéna…po asi 14 dnech jsem jí ty její vrátila, už nevím, s jakým vysvětlením a stejnou podmínkou. Už to nikdy nezopakovala, bere jen svoje. Nevidím to jako ustoupení, ale předejití krizové situaci a určitý kompromis. Ale něco mi říká, že tohle by na zakladatelky dítě prostě nefungovalo ![]()
@Janasas píše:
@krtek93 i kdyby to bylo i její vina… Malá má tři roky, přece se dá všechno změnit.. Každý uděla někdy chybu ve výchově, ale tak zase nemůže člověk říkat - vše je ok, když většina tu chybu vidí.. nevím no…
Souhlas. Taky jsem nepsala, že je všechno ok, spíš že si to zpětně nemá zakladatelka vyčítat (nedělala to přece schválně) a radši jednat, tak jsem to myslela. Vadí mi tady ty dřívější příspěvky - ty neumíš oblíct tříleťáka? No tak to se na mě nezlob, ale to jsi fakt neschopná. Případně číst o vlastním dítěti, že je to nevychovanej spratek… No, já kolikrát takhle zauvažuju i o vlastním dítěti, když mě naštve - ale slyšet to třeba od kamarádky bych fakt nehctěla a ani bych to nokimu takhle tvrdě neřekla, protože to prostě ubližuje ![]()
@anupati píše:
Já jsem taky nepochopila, co víc by měla v reálu udělat. Ono je jednoduchý napsat To by mi udělala jednou…
Přesně. A co když ne? Co kdyby to udělala podruhý, potřetí? Co ty supermatky udělaj - umlátěj jí? ![]()
@krtek93 píše:
Souhlas. Taky jsem nepsala, že je všechno ok, spíš že si to zpětně nemá zakladatelka vyčítat (nedělala to přece schválně) a radši jednat, tak jsem to myslela. Vadí mi tady ty dřívější příspěvky - ty neumíš oblíct tříleťáka? No tak to se na mě nezlob, ale to jsi fakt neschopná. Případně číst o vlastním dítěti, že je to nevychovanej spratek… No, já kolikrát takhle zauvažuju i o vlastním dítěti, když mě naštve - ale slyšet to třeba od kamarádky bych fakt nehctěla a ani bych to nokimu takhle tvrdě neřekla, protože to prostě ubližuje
@krtek93 píše:
Přesně. A co když ne? Co kdyby to udělala podruhý, potřetí? Co ty supermatky udělaj - umlátěj jí?
Daj mu kufry za dveře…