Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ona za to asi nemůže, pochybuju, že to dělá schválně. Tak si nakupte levnější nádobí. My používáme ikeu, to že se občas něco poškodí je jasný. Je to spotřební věc. Až bude manželka v práci tolik se zoho nerozbije, logicky…protože ty věci se nebudou tolik používat. A dál je taky dobrý si položit otázku, kdo ty věci využívá častěji? Jako kdo víc uklízí, vaří? Tím pádem manipuluje se spotřebiči? Tam je větší šance, že zrovna u něj se ta věc třeba vysype. A to, že je klidná je snad dobře ne? Nebo bys chtěl, aby se rozčilovala, když třeba děti něco shodí? Asi ne, viď. A opravdu to rozčilování a lamenování nad rozbitou věcí ji nespraví, tak nač se vyčerpávat.
Příspěvek upraven 12.04.23 v 07:13
I kdyby žena nezachovala klid a řádila jak tajfun, tu zničenou věc to nenahradí, takže za mě lepší zůstat v klidu.
ty máš asi spíš celkově stres z toho, že nevycházíte finančně, a v těchto okamžicích to vyleze na povrch.
Mozna byste si to meli na nejakou dobu vymenit, ty bys pochopil, ze pri provozu s detmi se holt dost casto neco vylije ci rozbije a ona zas, kolik peněz je treba na provoz vydělat.
@Anonymní píše:čau no hele ono se vždy něco rozbije pokazí a u dětí se stím tak nějak počítá děti jsou asi finančně naročné tomu asi tak bude ale nebuď pruďas musíš tohle brát s rezervou chápu pokud třeba finanční situace je špatná tak to zamrzí ale nejde to takhle dělat být hnusný nebo se hádat kvuli věci jako je talíř jsou mnohem horší věci na světě nebuď jen na finace a majetek važ si svého zdraví zdraví vaších dětí manželky věř že ne všíchni mají tohle štěstí tak to neber jako samozřejmost co je rozbitej talíř oproti tomu že jste všichni zdraví a jednou budeš pyšnej na svoje děti neřeš hlouposti opravdu si važ toho co máš
Dobrý den, jsem muž 35+ let. Mám manželku a dvě děti ( kluky ). Od doby, co je manželka na mateřské mám problém s tím, když se něco rozbije, poškodí, vylije. Manželce se stává celkem často, že něco rozbije ( skleničky, talířky, telefon… ) a synové jsou draci. Bydlíme v bytě, na který jsme si vzali hypotéku. Pro sebe si téměř nic nekupuji a jen slyším, co je potřeba zaplatit. Mám velký problém, když se něco rozbije, poškodí, vylije, že za vším vidím peníze a jsem nepříjemný. Manželka mi vždy vyčítá, že moje chování je strašný. Snažím se na tom pracovat, ale někdy to fakt nejde. Manželka je vždy klidná a řekne jen, že se to opraví nebo koupí nové a klidně to zaplatí z mateřské. Na konci měsíce už nevychází a stejně to doplatím vždy já. Ten její klid mě fakt někdy štve. Sám nevím, jak to uchopit a nechci být chodící pokladnička, která chodí do práce, stará se o rodinu a musí být vždy v klidu. Nevím, co tady od toho čekám. Jen mě zajímá, jestli to cítí někdo podobně. Děkuji za přečtení.
@Anonymní píše:
Dobrý den, jsem muž 35+ let. Mám manželku a dvě děti ( kluky ). Od doby, co je manželka na mateřské mám problém s tím, když se něco rozbije, poškodí, vylije. Manželce se stává celkem často, že něco rozbije ( skleničky, talířky, telefon… ) a synové jsou draci. Bydlíme v bytě, na který jsme si vzali hypotéku. Pro sebe si téměř nic nekupuji a jen slyším, co je potřeba zaplatit. Mám velký problém, když se něco rozbije, poškodí, vylije, že za vším vidím peníze a jsem nepříjemný. Manželka mi vždy vyčítá, že moje chování je strašný. Snažím se na tom pracovat, ale někdy to fakt nejde. Manželka je vždy klidná a řekne jen, že se to opraví nebo koupí nové a klidně to zaplatí z mateřské. Na konci měsíce už nevychází a stejně to doplatím vždy já. Ten její klid mě fakt někdy štve. Sám nevím, jak to uchopit a nechci být chodící pokladnička, která chodí do práce, stará se o rodinu a musí být vždy v klidu. Nevím, co tady od toho čekám. Jen mě zajímá, jestli to cítí někdo podobně. Děkuji za přečtení.
Ty ses chlap na ho.vno ![]()
Tak nepíšeš, že problém by byl ty peníze. Tak se hod víc do klidu. Holt se něco stane často.
Tebe bych chtěla doma. Tak si kup nerozbitný skleničky z NDR, plastový talířky, manželce pořádnej kryt a sklo na telefon a všechno obal do igelitu.
@j.a.n.i1 píše:
Mozna byste si to meli na nejakou dobu vymenit, ty bys pochopil, ze pri provozu s detmi se holt dost casto neco vylije ci rozbije a ona zas, kolik peněz je treba na provoz vydělat.
A já bych řekla, že paní ví, jaký to je chodit do práce a umí počítat do 50tisic, ale chlápek, co se „stará o rodinu“,rozuměj normálně chodí do práce jako kdykoliv předtím, ale místo aby po práci čuměl na gauči do mobilu, tak musí manželce pohlídat děti, aby uvařila večeři, ten je leda k smíchu a k ![]()
@Bubla Bůčková píše:
Ty ses chlap na ho.vno
Děkuji za povzbudivý komentář. Na ho.vno ve smyslu, že mám vydělávat víc a nebo mít vždy úsměv na tváři?
@Anonymní píše:
A co by jsi chtěl asi tak dělat, když máš rodinu? Můžeš nějak nastínit, jak by jsi chtěl žít ideálně?
Já tě trošku chápu. Ono by asi i stačilo, aby manželka projevila lítost, že se něco rozbilo. Jako nádobí je fakt spotřební věc a děti toho rozbíjí dost. Ale mě osobně by štvalo, kdyby protějšek jen suše pokrčil rameny a konstatoval, že se koupí nové. Nemusí řádit a vztekat se. Ale nějakou emoci by projevit mohla. Kór pokud je to často. Ale zase nestavět manželku do pozice, že by se ti měla omlouvat za každou rozbitou skleničku. A ty by ses měl taky více hodit do klidu. Možná by pomohlo strávit delší čas sám s dětmi. Ono fakt není jednoduché je někdy uhlídat…
Stane se. Mi se taky asi dva týdny zpět povedlo, že jsem křupla talíř. Ale úplnou blbostí. My máme skříňky bílé, talíře bílé. Jak jsem nádobí vyndávala z myčky a dávala do skříňky. Tak jsem prostě přehlédla bílý na bílém a křup. Kousek jsem na spodním uštípla. Zbytečná nehoda. Ale stalo se.
@Anonymní píše:
Děkuji za povzbudivý komentář. Na ho.vno ve smyslu, že mám vydělávat víc a nebo mít vždy úsměv na tváři?
No pokud je problém koupit dvě skleničky nebo talíře za měsíc, tak bys fakt měl vydělávat víc…
Tímto beru svůj předchozí empatický komentář zpět…
Mám to stejně a jediné, co ti můžu poradit je krotit se a nebýt zbytečně vztahovačný (viz. já jsem chodící pokladnička apod). Já si taky zakládám na tom, aby věci dlouho vydržely, vychovávat děti k tomu, aby si věcí vážily, věděly, že když něco rozbíjí, tak se automaticky nekoupí nové, ale stejně to prostě nejde udržet tak, jak bych si to představovala. Je potřeba se s tím smířit, akceptovat, že děti a hlavně kluci bývají divocí (pro to bys zrovna ty jako chlap mohl mít pochopení), vychovávat je k tomu, aby nerozbíjeli věci záměrně, ale krotit svoje pocity, že ti to dělají naschvál. Nedělají. Ani manželka. Víš, ono být doma s dětmi je dost náročné na pozornost, i když z tvého pohledu je to nicnedělání. Pořád na tebe někdo mluví (v případě více dětí víc lidi najednou), neustále po tobě něco chce, máš rozdělaných několik činností, hlídáš, aby se děti nezabily, neskočily pod auto, nekoply ti kopačák do hrnce s vařící polívkou atd atd a mozek v určitou chvíli začne být přetížený a selektovat věci, které může vypustit. Taky jsem si loni zvládla rozbít jeden telefon po roce a u druhého po měsíci sklo. Nechtěj vědět, jak jsem byla nas…, ale bohužel, stalo se, už s tím nic neudělám a být naštvaná nikomu nepomůže. Můžu se snažit vymyslet, co udělat lépe, ale když dojde kapacita, tak už proste neuděláš nic.
Příspěvek upraven 12.04.23 v 07:39