Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Prijdes mi,ze jsi se ještě neodstrihla z maminy pupecni šňůry.ji se nedivim,ze tvého pritele nema rada,kdyz vi,jak se k tobe choval.a nepocitej s tim,ze ditko bude jako prvni rikat mama.
Naprosto nevyzrálí, nesamostatní a závislí jeden na druhém jsou tam všichni tři. A problémů tím pádem bude ještě hromada, myslím, že neshody s mamkou jsou to nejmenší.
Ahoj zakladatelko, moje máma je nachlup stejná povaha, dětinská, žárlivá a panovačná manipulátorka (fakt stejná ve všem, v tom že mi brala dítě, krmila ho čím jsem nechtěla, přerovnávala mi byt a stěžovala si všem okolo jak jsem hrozná. Pak se mi dítě snažila vykrmit až z toho zvracelo, tahala ho tajně po návštěvách i když bylo nemocné, vykládala mu jak jsem se o něj špatně starala… nechápu kde se to v ní vzalo). Radu nemám, u nás je to i po letech stále stejné, jen jsem si řekla, že nemám potřebu si i dítěti nechat pořád ubližovat, tak k ní jezdíme tak jednou za dva až tři týdny na hodinu na návštěvu. S věkem bych řekla, že jí ubývají síly a je o chlup míň protivná. Přeju hodně sil a pevné nervy.
agáta
A mimochodem, nezlepšiloby vztahy, kdyby mamce ty peníze splácel normálně přítel, který má mimochodem povinnost vás živit, a ne tyz rodičovské? To se pak nemůžeš divit, že ho neuznává, když se nastěhuje do bytu, který platila ona, a nic.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, mám takový problém a chtěla bych se poradit jestli je chyba na mě straně nebo by jste to citily stejně.
Moje mamča byla u porodu i s mim partnerem příjemní jsem si změnila na její příjmení za svobodna. Což pro ni strašně znemenalo protože vyrůstala s otcem a měla radost ze malý se jmenuje po jejím tatínkovi a rod pokračuje. Já se s přítelem totiž domluvila, ze až si mě vezme tak příjmení malému můžeme změnit ale do te doby nebudu riskovat, ze mě opustí a já i malý budeme mít jiné příjmení. Ale k věci. Máma mi hodně pomohla při problémech s partnerem našla mi byt zaplatila okolo toho vše a já ji to splacim. Nakonec se to dalo s přítelem dohromady a nastěhoval se ke mě. Máma ho nemá rada protože ne vždy jsme to měli růžový a má ho za alkoholika což není úplně lež trosku si popije ale zase to není tak ze by se neuměl postarat ze by nepomohl doma atd. Je hodný ale zase sem tam se i umíme dobře pohádat. A já díky tomu ze jsem otevřela pusu před mamou nebo hledala pomoc u ni tak ho nenávidí. Chápu to ale zase moje blbost prorozr díky tomu ona ho nemá rada a i když je mezi námi vše dobrý hleda pořad chvíle kdy na nej zaútočit a říká to jenom mě a rejpe pořad. Ale nepříjemné a mě to vadi. Chtěla bych aby všichni spolu vycházeli. Ale k věci. Máma přijde na navstevu a nikdy ne s prázdnou plenky koupi třeba nebo tak. Jsem moc rada vždy podekuju. Ale jsou věci co mi vadi. Ze přijde hned začne úřadovat,, otevri si okno,,, Proč to mas tady dej si to sem,, a hned přijde a vidí ze maleho krmim je na UM a začne mi ho brát,, dej mi ho já SI ho nakrmim,, nedávno jsme i byly na oslavě ZŠ Prahou Za zbytkem rodiny naposledy mě viděli ve 3 měsíci teď má malý 5 měsícu tak jsem se těšila ze maleho představím ale jakmile jsem vylezla z auta proběhla k autu a začala mi maleho brát říkám mami dej mi ho a ona,, nee já ho jdu představit,, říkám ze si ho chci představit sama ze já jsem máma ale i tak ho držela a nechtěla mi ho podat. Proste mi tuhle radost chtěla vzít až teda nakonec moje sestra ať mi ho dá tak teprve pak mi ho dala. Vadi mi to. Děla takový věci pořad. Mě přijde ze si ho privlastuje děla na něj,, ba ba ba,, ze se naučí jako první babička a já ale ze nechci ze první se má naučit máma a ona ze neee první řekne babickaa. Pohádali jsme se tak ze odešla ze přišla o vnouče protože já jsme zarliva a nesnesu ze by měl malý rad i někoho jiného než mě což tak to není, jen mi vadi jak mě nerespektuje v tom co řeknu a ze mi to bere z ruky. Říkám si co bude do budoucna. Řekne mi ze jsem nevdecna a ničeho si nevazim ale přitom díky tomu co pro mě udělala byla u mého porodu jako moje Dekuju a jako moje Dekuju má malý příjemní po ni. Ale prej jsem sobecka a nevdecna. Tak já nevím. Nebavíme se už par dni já ji nevyhodila z bytu jen jsem ji chtěla říct co mi vadi no a ona se vztekla a řekla ze už ji neuvidim ze přišla o vnouče řekla jswm ze nepřišla ze to nikdo neřekl a ona stejně odešla a vnouče si odeprela sama alw určitě všude bude říkat jak já jsem ji ho vzala. Nevím co mám dělat nejde to vyřešit psala jsem ji i potom ze nikdo ji nic nebere ale s ni komunikovat to je peklo. No a s čím potrebuju poradit. Jestli by toto vadilo i vám a jestli by jste to řešily nebo čekali a nepsali a proste se uvidí co se bude dit dal. Jenom podotýkám máma není ten typ co by se uměla omluvit a přiznat chybu.. Dekuju moc za přečtení tohoto dlouhého článku a Dekuju všem.
U meho porodu nebude ani muz. Ne zeby nechtel ale nemame hlidani na starsi holcicku. Moje tchyne s malou sama byt nechce moje matka mi nikdy s nicim nepomohla. Nikdy nam nikdo nedal penize na nic. (a uz vubec ne na byt). Co bych dala za hlidani aspon obcas na chvilku. Kdyby mama se tak tesila z vnucky jak ta Tvoje.Jestli jsi sobecka ano. To ze nema rada pritele no podle toho co pises taky bych nemela rada. Takze honem volej mame usmirte se a dekuj ze ji mas.
@pst007 jde to z přítelova platu nikde jsem nepsala ze ne jeho plat je i můj takhle to máme všechny peníze co jsou doma jsou rodiny
@unuděná proroze třeba mám příjemní po otci a cely život se o mě nestaral a neplatil tak asi nechci mít příjmení po tátovi a nechci ho dat ani synovi a pritelovo příjmení proste po svatbě taková byla dohoda mezi námi a tak jsem si změnila příjmení a přijala mami za svobodna. Kde je chyba jako ?
Mému příteli taky vadi ze to přehání jeho máma bydlí daleko třeba a vidí maleho jednou za dva měsíce na 3 dny a respektuje mě a není tak urputna na vše se zeptá a chová se ke mě slušně a taky mi pomáhá o to mi jde. A moje máma je naštvaná když ho nemůže jeden den vidět Protože tu jsou oni a máme plány tak je naštvaná. Asi jsem to nenapsala víc srozumitelně a obě strany aby jste pochopily o co tu jde. A nejde o věk přece. V tomto jsme bohužel s přítelem spolu.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, mám takový problém a chtěla bych se poradit jestli je chyba na mě straně nebo by jste to citily stejně.
Moje mamča byla u porodu i s mim partnerem příjemní jsem si změnila na její příjmení za svobodna. Což pro ni strašně znemenalo protože vyrůstala s otcem a měla radost ze malý se jmenuje po jejím tatínkovi a rod pokračuje. Já se s přítelem totiž domluvila, ze až si mě vezme tak příjmení malému můžeme změnit ale do te doby nebudu riskovat, ze mě opustí a já i malý budeme mít jiné příjmení. Ale k věci. Máma mi hodně pomohla při problémech s partnerem našla mi byt zaplatila okolo toho vše a já ji to splacim. Nakonec se to dalo s přítelem dohromady a nastěhoval se ke mě. Máma ho nemá rada protože ne vždy jsme to měli růžový a má ho za alkoholika což není úplně lež trosku si popije ale zase to není tak ze by se neuměl postarat ze by nepomohl doma atd. Je hodný ale zase sem tam se i umíme dobře pohádat. A já díky tomu ze jsem otevřela pusu před mamou nebo hledala pomoc u ni tak ho nenávidí. Chápu to ale zase moje blbost prorozr díky tomu ona ho nemá rada a i když je mezi námi vše dobrý hleda pořad chvíle kdy na nej zaútočit a říká to jenom mě a rejpe pořad. Ale nepříjemné a mě to vadi. Chtěla bych aby všichni spolu vycházeli. Ale k věci. Máma přijde na navstevu a nikdy ne s prázdnou plenky koupi třeba nebo tak. Jsem moc rada vždy podekuju. Ale jsou věci co mi vadi. Ze přijde hned začne úřadovat,, otevri si okno,,, Proč to mas tady dej si to sem,, a hned přijde a vidí ze maleho krmim je na UM a začne mi ho brát,, dej mi ho já SI ho nakrmim,, nedávno jsme i byly na oslavě ZŠ Prahou Za zbytkem rodiny naposledy mě viděli ve 3 měsíci teď má malý 5 měsícu tak jsem se těšila ze maleho představím ale jakmile jsem vylezla z auta proběhla k autu a začala mi maleho brát říkám mami dej mi ho a ona,, nee já ho jdu představit,, říkám ze si ho chci představit sama ze já jsem máma ale i tak ho držela a nechtěla mi ho podat. Proste mi tuhle radost chtěla vzít až teda nakonec moje sestra ať mi ho dá tak teprve pak mi ho dala. Vadi mi to. Děla takový věci pořad. Mě přijde ze si ho privlastuje děla na něj,, ba ba ba,, ze se naučí jako první babička a já ale ze nechci ze první se má naučit máma a ona ze neee první řekne babickaa. Pohádali jsme se tak ze odešla ze přišla o vnouče protože já jsme zarliva a nesnesu ze by měl malý rad i někoho jiného než mě což tak to není, jen mi vadi jak mě nerespektuje v tom co řeknu a ze mi to bere z ruky. Říkám si co bude do budoucna. Řekne mi ze jsem nevdecna a ničeho si nevazim ale přitom díky tomu co pro mě udělala byla u mého porodu jako moje Dekuju a jako moje Dekuju má malý příjemní po ni. Ale prej jsem sobecka a nevdecna. Tak já nevím. Nebavíme se už par dni já ji nevyhodila z bytu jen jsem ji chtěla říct co mi vadi no a ona se vztekla a řekla ze už ji neuvidim ze přišla o vnouče řekla jswm ze nepřišla ze to nikdo neřekl a ona stejně odešla a vnouče si odeprela sama alw určitě všude bude říkat jak já jsem ji ho vzala. Nevím co mám dělat nejde to vyřešit psala jsem ji i potom ze nikdo ji nic nebere ale s ni komunikovat to je peklo. No a s čím potrebuju poradit. Jestli by toto vadilo i vám a jestli by jste to řešily nebo čekali a nepsali a proste se uvidí co se bude dit dal. Jenom podotýkám máma není ten typ co by se uměla omluvit a přiznat chybu.. Dekuju moc za přečtení tohoto dlouhého článku a Dekuju všem.
Mám dítě asi šest let po mámině smrti. Takže fakt ne. Pořídila jsem si dítě se spolehlivým chlapem, takže nosí jeho příjmení. Mámino příjmení za svobodna se mi líbí, ale synovi bych ho nedala na důkaz vděku nebo na památku. Splácej mámě dluh a chovej se jako dospělá. Dítě stejně nejdřív začne s tatata a babi ostrouhá, ale to je jedno. Matka jsi ty. Nechala bych ji vychladnout a pak jí poslala nové foto s vnoučetem a pozvala ji na kafe. Žabomyší spory si nech na jindy.
@Russet já to s ni řešila v klidu naprosto ale chápete ? Ještě jsem ji říkala Prosimte sedni si probereme to proč odchazis ? Ale ona jak kdybych ji řekla nevím co. Tak jako kde nejsem dospěla nebo kde je problém. Asi jsem měla víc vysvětlit proč mami příjmení. Myslím ze tohle je fakt zdlohave tema. A každý zrovna na tohle má jiný názor takhle to není třeba řešit.
Na me to pusobi nevyzrale ze vsech stran. S mamou jste se od sebe neodpoutaly, tve dite mozna bere jako tveho mladsiho sourozence, tvoji volbu partnera, mozna opravnene, neschvaluje a ty ji to odpoutani taky moc neusnadnujes, kdyz za ni bezis po kazde neshode s partnerem. Aspon tak to na me pusobi z toho mala co pises.
Tvoje problémy na moji hlavu. Jako fakt, zhádat se takhle kvůli „ba ba ba“, to už je fakt slušný. Aby tě to nezabilo, až ten kluk ze sebe opravdu vysype první baba, ono to tak totiž bejvá, víš ![]()
Samozřejmě je dobré v rámci rodiny udržovat dobré vztahy, ale zároveň je nutné mít trošku odstup a za každou cenu si střežit své soukromí. Určitě je dobré se navštěvovat pravidelně ale ne moc často, podle mě 1× týdně je někdy až až. Rozhodně se jí nesvěřuj, pokud se doma s partnerem pohádáte nebo máte nějaké neshody, to má zůstat jen mezi vámi a také byste si to měli sami vyřešit, maximálně se svěřit kamarádce. Máš nějaké kamarádky? Já mám s rodiči dobré vztahy, ale když se vídáme až příliš často, tak také občas dochází k nějakým drobným konfrontacím, tak se potom třeba 14 dní nevidíme a zase je to ok. A ten porod? To je přeci životní okamžik tebe a tvého partnera, brát si tam maminku mi přijde opravdu zvláštní, to bych tam raději byla sama. Je dobře jí říct, co ti vadí. Neboj, ona to skousne, rozleží se jí to v hlavě a zase bude dobře.
Zakladatelko tady ti spousta lidí nerozumí, možná proto že nemají rodiče takové dětinské manipulátory jako je tvoje matka. Nech ji odejít a snaž se tvořit rodinu s partnerem, ne s mámou. Mamince se ozvi za týden nebo dva, k minulosti se nevracej, a nastol nový pořádek, kde ty jsi matka a ona babička.
@Anonymní píše:
@unuděná proroze třeba mám příjemní po otci a cely život se o mě nestaral a neplatil tak asi nechci mít příjmení po tátovi a nechci ho dat ani synovi a pritelovo příjmení proste po svatbě taková byla dohoda mezi námi a tak jsem si změnila příjmení a přijala mami za svobodna. Kde je chyba jako ?
ze si z celeho meho prispevku vezmes zrovna tu jedinou vec,o ktere jsem napsala,ze je jedno,ze to je vase vec..
Prijde mi zvlastni,ze v domacnosti jste tri a kazdy ma jine prijmeni,tot vse.Kdyby byl tvuj chlap co proto,uz davno mate prijmeni vsichni stejne
ale jak pisu,to je vase vec.Ovsem jestli se neprestanes chovat jako mala jesita,tak to pravdepodobne mezi vami spatne skonci,myslim mezi tebou a maminkou.