Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@bublinek píše:
@Oriseka na to že na logopedii s ní chodím od 3 let a až teď mi to lohopedka řekla, tak fakt nevím co jsem udělala špatně.
Podle mě je to jen trochu umanuté a své dítě.
Jak jsem psala, že školky žádná zpětná vazba. Odklad je až na můj popud, PPP doporučeno.
Jsem laik, o této diagnóze jsem dřív neslyšela.
PPP odklad doporučí téměř vždy, když rodiče chtějí. Rozhodnutí o odkladu je totiž plně v kompetenci rodičů. Nepůjdou proti přání rodiče a názoru, se kterým se ztotoznil, zvlášť, pokud je stav hraniční. Většinou totiž neexistuje jediné správné řešení, vždy se zvažuje pro a proti.
S odkladem jsem si nebyla jistá, školka neporadila, takže jsem v PPP řekla jak to je a že potřebuji vědět jak to vidí ona, že na tom netrvam.
PPP pořádá kurz pro předškoláky, už jsem ji přihlásila.
Logo Story je na delší povídání.
Nebyla jsem si jistá, tak jsem přemluvila i učitelé od starší dcery, jestli by se na ni nekouknul.
My dáváme taky odklad a školka se divila, proč tak šikovné dítě má odklad (neumí r, ř a l, dělá chyby i v gramatice a hodně slov si vyslovuje podle sebe a nedaří se přeučit). Když jsem přinesla papír, že má dysfazii, tak mi řekli, že jim to nepřijde a konec.
U nás žádné kurzy nikdo nedoporučoval, sama jsem si s logopedkou dohodla elkonina.
Poradna dala odklad, jen na mou žádost a ani syna nevysetrovali.
Aktuálně hledáme SPC, které ho vezme do péče a dobrého psychologa (protože syn se chová v cizím prostředí hezky a psycholozka mi řekla, že na něm nic nevidí a doma mu mám dát na zadek, aby se srovnal)…
Holky mám dotaz. Jak by se u 3leteho dalo poznat, jestli má intelekt v pořádku nebo by tam mohla být LMR? U psychologa jsme zatím nebyli, ale nejspíš nás to brzo nemine hlavně kvůli tomu, že moc nemluví. Ale co jsme začali chodit na logopedii a cvičíme každý den doma dle jejího zadání, tak jsem někdy na vážkách, jak na tom je vlastně s intelektem, protože např. některé skládačky mu jdou hned napoprvé krásně, stejně tak i třeba naučné hry v mobilu, kde přiřazuje podle barev, tvarů atd.. Ale na druhou stranu když vytáhnu puzzle, tak to vůbec nechce skládat, protože si pamatuje, že mu to napoprvé nešlo poskládat a od té doby už se o to ani nepokouší a chce, ať to skládám za něj. Dále u některých věcí, co ho nebaví, vůbec nevydrží, takže fakt nevím, jak zjistit, jak je na tom s inteligencí. Napadá mě, že až mu bude psycholožka dělat testy, jestli výsledek pak nemůže být zavádějící, když moc nemluví a navíc třeba některé úkoly nebude chtít dělat.
@Sarael píše:
Holky mám dotaz. Jak by se u 3leteho dalo poznat, jestli má intelekt v pořádku nebo by tam mohla být LMR? U psychologa jsme zatím nebyli, ale nejspíš nás to brzo nemine hlavně kvůli tomu, že moc nemluví. Ale co jsme začali chodit na logopedii a cvičíme každý den doma dle jejího zadání, tak jsem někdy na vážkách, jak na tom je vlastně s intelektem, protože např. některé skládačky mu jdou hned napoprvé krásně, stejně tak i třeba naučné hry v mobilu, kde přiřazuje podle barev, tvarů atd.. Ale na druhou stranu když vytáhnu puzzle, tak to vůbec nechce skládat, protože si pamatuje, že mu to napoprvé nešlo poskládat a od té doby už se o to ani nepokouší a chce, ať to skládám za něj. Dále u některých věcí, co ho nebaví, vůbec nevydrží, takže fakt nevím, jak zjistit, jak je na tom s inteligencí. Napadá mě, že až mu bude psycholožka dělat testy, jestli výsledek pak nemůže být zavádějící, když moc nemluví a navíc třeba některé úkoly nebude chtít dělat.
U mé dcery taky 3 leté měřila intelekt psycholožka a dcera taky nad čím musí hodně přemýšlet a nejde ji to hned tak si k tomu hledá dyl cestu a zezacatku odmítá. Jednou se ji to povede a začne ji to bavit. Intelekt ma naprosto v poradku. Jinak dcera vůbec téměř nemluví a když nechce spolupracovat tak prostě nespolupracuje. Základ je mít asi opravdu dobrého klinickeho psychologa, který má zkušenosti s malými dětmi a pozná to.
@Sarael mně to ve 3 letech nikdo neřekl. Psycholožka mi řekla, že na to je brzy, tehdy mi řekla, že si myslí, že intelekt zasažený nebude. On ve 3 letech odpovídal 2 letému dítěti. Byla skvělá, bohužel je v důchodu.
Na jaře jsme byli na testech školní zralosti a je v pásmu průměru, v určitých oblastech nadprůměr. Bohužel to byly typizované testy, takže často rychle zapomněl, co se po něm chce a zopakovat mu to nemohla.
Psycholožka se pak vyjádřila, že si myslí, že bude mít určitý stupeň nadání, ale brzdí ho porozumění a paměť.
@Sarael píše:
U malých dětí jsou vývojové škály, u větších standartizovane testy. Patří do rukou psychologa nebo speciálního pedagoga. Rozhodně se to neurcuje tím, jestli složí naučené puzzle, které má doma nebo jestli zahraje hru na mobilu. Testy jsou sestavené tak, aby eliminovaly vnější okolnosti, např. fakt, že dítě nemluví.
Jsou nemluvici např. těžce tělesne postižené děti s normálním intelektem.
Můj syn má 4 roky a od 1 roku jsem si všimla, že řeč se nevyvíjí, jak by měla. Urgovala jsem to u dětské dr., ta mi řekla, že má času dost, pak znovu a znovu, až nás poslala před 3. rokem na foniatrii. To dopadlo dobře a prý nás pošle na logopedii, ale máme přijít za půl roku a dát ho do školky, před 3. rokem s ním prý nikdo nic neudělá a školka ho rozmluví. Školka neudělala nic. Urgovala jsem logopedii. Tam jsme začali chodit. O nějaké diagnoze mi nikdo nic neřekl. Dostali jsme nějaká doporučení, cvičení, obrázky, eye q. Prý to půjde pomalu a bude mít odklad školní docházky.
Puzzle skládá, tužku už taky dokáže držet pěkně, myslím, že i stavebnice mu jdou krásně.
Tak já nevím, já prostě nevím… a nejhorší jsou ty řeči „a kdy už začne mluviiit?? A chodíte na tu logopedii? Však už pomalu půjde do školy, nee?“ Jsem z toho nešťatsná…
@Sarael
LMR se vetsinou(ikdyz uz jsem tady cetla opak) nedava takto malemu diteti. Az tak v 6 letech. Syn byl na testech ve 3a3/4 roku u klinicke psycholozky. Ma spatnou jemnou motoriku, takze mu puzzle/skladacky vubec nejdou. Dopadl v lepsim prumeru a to ho brzdi jeho pozornost. Je bezva, ze tak hezky spolupracuje na logopedii.
@Oriseka píše:
@Sarael
LMR se vetsinou(ikdyz uz jsem tady cetla opak) nedava takto malemu diteti. Az tak v 6 letech. Syn byl na testech ve 3a3/4 roku u klinicke psycholozky. Ma spatnou jemnou motoriku, takze mu puzzle/skladacky vubec nejdou. Dopadl v lepsim prumeru a to ho brzdi jeho pozornost. Je bezva, ze tak hezky spolupracuje na logopedii.
Tak až v 6 letech určitě ne, chodím na praxe do spec. školky a LMR mají děti normálně ve 3 až 4 letech diagnostikovanou(i v logo třídě). Většinou je to u kombinovaných vad, tam je to jasné. Nebo s tím, že je to dynamicky proces, může se to ještě vyvíjet. Děti chodí jednou za rok na vyšetření do SPC.
Čím je dítě menší, tím víc může být konečná diagnóza nepřesná. Navíc testy jsou taky standartizovane na určitý věk. Ale jsou škály, které jsou nezávislé na výkonu dítěte, ale závislé na pozorování odborníka. Na druhou stranu, čím dřív se s dítětem začne speciálně pracovat, tím rychleji dosahuje pokroku a má lepší prognózu do budoucna. Většinou se v nízkém věku uvádí hraniční pásmo. Speciální metody neublíží ani dítěti, které by eventuálně bylo úplně zdravé.
@Anonymní píše:
Můj syn má 4 roky a od 1 roku jsem si všimla, že řeč se nevyvíjí, jak by měla. Urgovala jsem to u dětské dr., ta mi řekla, že má času dost, pak znovu a znovu, až nás poslala před 3. rokem na foniatrii. To dopadlo dobře a prý nás pošle na logopedii, ale máme přijít za půl roku a dát ho do školky, před 3. rokem s ním prý nikdo nic neudělá a školka ho rozmluví. Školka neudělala nic. Urgovala jsem logopedii. Tam jsme začali chodit. O nějaké diagnoze mi nikdo nic neřekl. Dostali jsme nějaká doporučení, cvičení, obrázky, eye q. Prý to půjde pomalu a bude mít odklad školní docházky.
Puzzle skládá, tužku už taky dokáže držet pěkně, myslím, že i stavebnice mu jdou krásně.
Tak já nevím, já prostě nevím… a nejhorší jsou ty řeči „a kdy už začne mluviiit?? A chodíte na tu logopedii? Však už pomalu půjde do školy, nee?“ Jsem z toho nešťatsná…
Jo, pred tretim rokem nikdo nic moc delat nechce. Ta skolka casto pomuze detem, co maji OVR, ale dysfatikovi moc nee. Pokud teda ta skolka neni logopedicka. Mate knizku Mluv se mnou(Slezakova)? A jakou ma hrubou motoriku? Na rozvoj reci je dobry jezdit na slapacim kole, hazet/chytat/kopat mic(obema nohama/rukama), chuze naboso po nerovnem terenu atd. Dobra je taky hra Rozhybej svuj jazycek.
@Oriseka píše:
Jo, pred tretim rokem nikdo nic moc delat nechce. Ta skolka casto pomuze detem, co maji OVR, ale dysfatikovi moc nee. Pokud teda ta skolka neni logopedicka. Mate knizku Mluv se mnou(Slezakova)? A jakou ma hrubou motoriku? Na rozvoj reci je dobry jezdit na slapacim kole, hazet/chytat/kopat mic(obema nohama/rukama), chuze naboso po nerovnem terenu atd. Dobra je taky hra Rozhybej svuj jazycek.
Mně nikdo diagnozu neřekl, nestanovil. Co to je OVR?
Ano, tu knížku máme i tu druhou Není hláska jako hláska.
Hrubou motoriku má výbornou, s míčem dokáže házet, kopat, všechno. Na kolo se teprve chystáme.
Rozhýbej jazýček zkusím…
Teď dlouho logopedie nebyla kvůli koroně.
@Jana206 píše:
Tak až v 6 letech určitě ne, chodím na praxe do spec. školky a LMR mají děti normálně ve 3 až 4 letech diagnostikovanou(i v logo třídě). Většinou je to u kombinovaných vad, tam je to jasné. Nebo s tím, že je to dynamicky proces, může se to ještě vyvíjet. Děti chodí jednou za rok na vyšetření do SPC.Čím je dítě menší, tím víc může být konečná diagnóza nepřesná. Navíc testy jsou taky standartizovane na určitý věk. Ale jsou škály, které jsou nezávislé na výkonu dítěte, ale závislé na pozorování odborníka. Na druhou stranu, čím dřív se s dítětem začne speciálně pracovat, tím rychleji dosahuje pokroku a má lepší prognózu do budoucna. Většinou se v nízkém věku uvádí hraniční pásmo. Speciální metody neublíží ani dítěti, které by eventuálně bylo úplně zdravé.
Tak asi to vite lepe. LMR je zpozdeni asi o 1/4 veku? Uz jsem se s tim setkala vicekrat, ze toto davaji az pozdeji, asi jak je kdo opatrny? Taky to bude spis jen podezreni? Ja bych se kvuli nejakemu puzzle neznepokojovala.
@Jana206 Prosimtě mohla bys tady tedy vypsat nebo dát nějaké odkazy, videa atd na ty speciální metody s dětmi? Moc by mi to pomohlo k další inspiraci, co dělat s malým.
My máme krabičku s obrazkama, kterou používáme formou hry na učení podle logopedky. Teď máme do příští návštěvy natrénovat, aby zvládal aspoň 10× za sebou střídání v nějaké činnosti, že se tím prý posiluje porozumění. Ale zatím teda nějaké větší pokroky v mluvení nejsou. Občas po mně u těch kartiček zopakuje citoslovce a taky některé ty činnosti z obrázku umí použít i v reálu, tak jsem ráda i za ty malé pokroky, ale už teď vidím, že to bude běh na dlouhou trať a hodně dřiny, ach jo. No ce dá dělat.
@Anonymní píše:
Mně nikdo diagnozu neřekl, nestanovil. Co to je OVR?
Ano, tu knížku máme i tu druhou Není hláska jako hláska.
Hrubou motoriku má výbornou, s míčem dokáže házet, kopat, všechno. Na kolo se teprve chystáme.
Rozhýbej jazýček zkusím…
Teď dlouho logopedie nebyla kvůli koroně.
OVŘ-opozdeny vyvoj reci. Takze hruba motorika i jemna motorika, grafomotorika ok? Z reci okoli si nic nedelejte. To by se s toho musel clovek zblaznit. Kolo je dulezite-na to se pta i psycholog-asi nejaky propojeni spravnych casti mozku. Synovi dal diagnozu detsky klinicky psycholog.