Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak já vašeho muže chápu a chápu také vás.
Já osobně jsem si vzala mamku k sobě. Zůstala jako vdova sama a zadlužila se díky mému bratrovi tak že jí po zaplacení nájmu nezůstalo víc než 500 Kč na měsíc, bratr to nijak neřešil a neřeší, má sestra se o matku nezajímá vůbec tak jsem zůstala jen já a můj muž.
Netuším sice kolik je tchýni ale mojí matce je 67 let je po léčbě rakoviny ( tu prodělal loni) a kromě toho že má důchod chodí do práce aby si mohla dluhy vyplatit.
My jsem jí s manželem nabídli to že může bydlet s námi a tudíž bude mít nulové náklady na bydlení akorát na jídlo že buď bude dávat 2.000 nebo si bude vařit sama.
Takže chápu vašeho muže že jí chce pomoci ale chápu i vás že se vám to nelíbí.
Ano my máme k rodičům vyživovací povinnost ALE ne na úkor toho že budeme dotovat rodiče kteří budou s těchto financí dotovat zbylé sourozence kteří parazitují na vlastní matce a sami do práce jít nechtějí.
Věřím že najdete nějaké řešení, teď mě napadlo že pokud má tchýně velké zadlužení ať se pokusí zažádat o oddlužení ( insolvence) ta se dělá i při důchodech. Pokud by jste o tom chtěla vědět víc tak napište sz, já je nedělám ale navedla bych vás aby třeba tchýně nenaletěla.
Pomohla bych materiálně za předpokladu, že přestane kouřit a že si sníží paušál, neomezený se dá bez problému sehnat za méně, než těch 700kč. Pro příklad, přivezla bych jí jídlo na 14dní a co s tím udělá, už je její věc. Jestli ho užije pro svou potřebu, jedině dobře. Jestli to rozdá, tak má smůlu, další pomoc bude zase za 14dní. Je svéprávná dospělá a vyžírá si chyby minulosti- jedno dítě v pasťáku, jedno v lochu, další nemakačenko nebo jak to bylo psáno, příliš velká náhoda na slušnou rodinu, ne?
Ja se ti nedivim.Moji tchyni kdybysme dali 10 tisíc, stejne bude mit málo. Když se ma jet podívat na vnoučata, nema na to peníze, ale pak se dozvíme, ze vozi druhého syna do práce a platí mu benzin.
Kdyby se chovala rozumne, setrila a nemela, rada ji vypomuzu.Ale dívat se jak ja setrim a ona to prokouri, to by me teda stvalo hodne.
Rozhodně bych nesouhlasila s podporou v rozsahu, jaký popisuješ. Sourozence bych při jejich přístupu nechala s prominutím „uhnít“. Já sama podporuji svého bratra, je to mladý kluk, co poctivě studuje a snaží se u toho pracovat. Ve chvíli, kdy by se z něj stal nestudující a nepracující (a práci by ani nehledal), bych mu dala sbohem. Na vašem místě bych pomohla jen těm, co se snaží si pomoci sami, a to včetně maminky, pro kterou mám ovšem o něco větší pochopení. Ale upřímně - ona sama asi nebude úplně férová povaha, pokud si od vás nechá něco platit, zatímco svůj vdovský důchod protelefonuje a prohulí a ještě dává peníze nepracujícím sourozencům. Takže maminku podporovat klidně, ale ne finančně, nýbrž v naturáliích a jen za předpokladu, že přestane kouřit a za telefon utratí výrazně méně (pro srovnání, já jako živnostník utratím za své soukromé i pracovní hovory měsíčně 350 Kč, není důvod aby důchodkyně měla paušál za 700 Kč).
Pokud ale vy sami máte hluboko do kapsy, pak bych zřejmě zatrhla jakoukoliv podporu. Manželovi bych se pokusila vysvětlit, že peníze, které dává líným nepracujícím příbuzným, bere svým dětem.
A k vyživovací povinnosti, kterou tu někdo zmínil - ano, manžel má vyživovací povinnost k matce, ale tu mají i ostatní tři sourozenci. Kdyby kdy došlo na určení výživného soudem, tak soud musí přihlédnout i k tomu, jak matka žije - tedy že bere peníze od státu, které prokouří a protelefonuje. A výživné by určitě nebylo nijak vysoké, protože pokud má 4 dětí, není povinností pouze jednoho se o ni postarat.
Pomohla bych, nakupem treba. Kazdy tyden udelat nakup, cistici prostredky, jidlo apod.Taky bych zaridila snizeni pausalu. Jinak pokud bych mela jen pocit, ze matka penize dava bratrum, tak bych trvala prave na hmotne poomoci.Je to rodic. Tvu pristup se mi nelibi.
Koukám, co se tu vynořilo moralistů, podle kterých je potřeba matku za všech okolností podporovat. Co byste dělaly vy, kdyby si vaše tchyně od vás brala a dalším třem sourozencům vašeho manžela jen dávala? Co byste odpověděly tchyni, která by si tu založila diskuzi a v ní řekla „Když oni ti tři nepracují, tak nic nemají, tak ať mi platí ten jeden, co na to má“?
Přístup zakladatelky naprosto chápu, nejenže nejde o její matku, tak to samozřejmě bere trochu jinak než její manžel, ale především je ona sama matka a má předně povinnosti ke svým dětem. Proč by měla brát peníze, které mají být pro její děti a vrážet je do svých dospělých švagrů, kteří nepracují?
Chápu, že je manželovi líto maminky, u té jediné to chápu. Ale i on by měl především myslet na své děti a na to, že jeho matka má další tři potomky, kterým chce dávat, zatímco od něj by brala. To od ní taky není férový přístup.
@Peta.CZ píše:
nejenže nejde o její matku,
Netřeba psát více
Ke svým rodičům mívá člověk prostě jiný vztah. Takže jim pomáhá, zatímco tchánovce vidí „realisticky“ a bude jim pomáhat jen pokud splní jeho podmínky. Stejné je to i s vlastními dětmi. Ty nevlastní vidíme bez růžových brýlí a nechápeme, že to náš partner (jejich skutečný rodič) nemá taky tak. (Proč tak visí na tom hrozném spratkovi, když já jsem mu právě porodila nejúžasnější dítě na planetě?)
Je to trochu smutné. Proto většinou matky synů zůstávají bez pomoci. Protože i když syn je citlivý a pomoci chce, vandruje do něj jeho žena (uvědom si, že tvoje matka/kouří/telefonuje/podporuje tvoje nezdárné bratry a ty máš taky rodinu, chceš okrádat své děti? atd.)
A tady je to o to smutnější, že ta ženská má i dcera a ta na ni kašle ![]()
@radkka píše:
Já nevím, co vám tak vadí na paušálu za 700kč, mám ho taky, neomezený za ty peníze a kdybych neměla, tak provolám mnohem vícObzvlášť u staršího člověka, který tolik neovládá technologie to chápu.
no tak pro člověka, kterýmu zbyde 1000 Kč na živobytí, je to docela luxus ![]()
@Moise píše:
no tak pro člověka, kterýmu zbyde 1000 Kč na živobytí, je to docela luxus
Já bych raději byla hlady, než ztratit kontakt s okolím.
Mám tak nějak podobnou zkušenost s tchýní. Výsledkem je to, že její finance máme pod kontrolou my, tzn. příjde důchod a já se postarám, aby měla zaplacené veškeré poplatky a energie, malou částku si spoří (pro vnoučata na Vánoce, teď jí odešla myčka apod.) a se zbytkem si hospodaří (dotuje syna nemakačenka, ale to už je její věc). Když potřebuje, dovezeme jí nákup, o víkendu navařím a napeču, tak pro mě není problém jí tam část jídla poslat. Manžel už naštěstí ví, že kdyby jí dal nějaké peníze, ona je obratem ruky pošle dál. A my opravdu nemáme na to, živit povaleče.
@Bar20 píše:
Mám tak nějak podobnou zkušenost s tchýní. Výsledkem je to, že její finance máme pod kontrolou my, tzn. příjde důchod a já se postarám, aby měla zaplacené veškeré poplatky a energie, malou částku si spoří (pro vnoučata na Vánoce, teď jí odešla myčka apod.) a se zbytkem si hospodaří (dotuje syna nemakačenka, ale to už je její věc). Když potřebuje, dovezeme jí nákup, o víkendu navařím a napeču, tak pro mě není problém jí tam část jídla poslat. Manžel už naštěstí ví, že kdyby jí dal nějaké peníze, ona je obratem ruky pošle dál. A my opravdu nemáme na to, živit povaleče.
Ale vždyť to je správné, co děláte ![]()
@radkka píše:
Já bych raději byla hlady, než ztratit kontakt s okolím.
tak kontakt s okolím můžeš mít i za míň než za 700 ![]()
@Bábrdl píše:
Je to trochu smutné. Proto většinou matky synů zůstávají bez pomoci. Protože i když syn je citlivý a pomoci chce, vandruje do něj jeho žena (uvědom si, že tvoje matka/kouří/telefonuje/podporuje tvoje nezdárné bratry a ty máš taky rodinu, chceš okrádat své děti? atd.)A tady je to o to smutnější, že ta ženská má i dcera a ta na ni kašle
A nemohlo by to být tím, že si je tak vychovala? Mám ve svém okolí dost případů, kdy rodiče jedno dítě cepovali (většinou to starší) a druhé dítě bylo vždy (i v dospělosti) ten chudáček, kterému je třeba neustále pomáhat, zatímco s pomocí toho prvního se počítalo jaksi automaticky. A pokud tento jednou jedinkrát pomoct nechtěl či nemohl, byl do konce života on ten nevděčný hajzlík. Upřímně, paní má 4 děti a ze tří vychovala nemakačenka. A pokud má sama na živobytí 1000 Kč a v klidu je prohulí a protelefonuje, zřejmě nebude příliš zodpovědná osoba. Mí rodiče například neustále myslí na to, že my - jejich děti - musíme mít především prostředky pro naše děti. Mí rodiče si naši finanční podporu zaslouží a dostávají ji, ale stejně je především zajímá, zda máme za co obléct a nakrmit naše děti. Moje máma říká „bylo naše rozhodnutí si vás pořídit, ne vaše rozhodnutí se narodit“. A kromě toho mí rodiče nehrají na to, že jeden se válí a proto si zaslouží jejich podporu a ten, co na to má, ať platí. A právě takový rodič si podle mě ze stáří pak skutečně zaslouží naši podporu a respekt. Z popisu zakladatelky mi maminka jejího manžela jako takový rodič nepřijde, když i mezi dětmi v produktivním věku dělá tyhle rozdíly.
Vzhledem k prvotnim odpovedim jako vidim, ze jsem tak trosku zaujatejsi. Na druhou stranu, proc se ma podporovat takovahle vychcanost? Tchyne taky ceka ja nevim na co, az ji kvuli tem dvoum vystehuji. Oni ji tak zblbnou, ze nakonec jde proti nam. Ja uz fakt nevim co si mam o tom vsem myslet.