Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Moise píše:
tak kontakt s okolím můžeš mít i za míň než za 700
Já třeba ne.
Anonym MM Zažila jsem podobnou situaci, manželův příjem je nadprůměrný. Máme dvě děti. Tchýně žila s přítelem, který si nadělal dluhy (neplacení výživného, půjčky, odmítal to řešit, tedy on to řešil tak, že neotevíral obálky s upomínkami). Tchýně ho živila, platila jeho dluhy, rozprodala rodinné zlato…Jeho rodina od něj dala ruce pryč, kolikrát prý neměli ani na jídlo. Nepůjčili jsme. Kdybychom měli jistotu, že je to pro tchýni, tak ano (i když kdyby se od něj odpoutala, tak své finance zvládala sama v pohodě), takhle jsme odmítali financovat jeho (znali se dva roky, on ji jen využíval) i když s ním trpěla i tchýně, která třeba někdy neměla na jídlo…Nakonec od něj odešla.
Já tě zakladatelko chápu, nefinancovala bych tchýni, protože se do problémů dostala kvůli svým synům a jejich neschopnosti.
Prosím anonym.
@Peta.CZ píše:
A nemohlo by to být tím, že si je tak vychovala? Mám ve svém okolí dost případů, kdy rodiče jedno dítě cepovali (většinou to starší) a druhé dítě bylo vždy (i v dospělosti) ten chudáček, kterému je třeba neustále pomáhat, zatímco s pomocí toho prvního se počítalo jaksi automaticky. A pokud tento jednou jedinkrát pomoct nechtěl či nemohl, byl do konce života on ten nevděčný hajzlík. Upřímně, paní má 4 děti a ze tří vychovala nemakačenka. A pokud má sama na živobytí 1000 Kč a v klidu je prohulí a protelefonuje, zřejmě nebude příliš zodpovědná osoba. Mí rodiče například neustále myslí na to, že my - jejich děti - musíme mít především prostředky pro naše děti. Mí rodiče si naši finanční podporu zaslouží a dostávají ji, ale stejně je především zajímá, zda máme za co obléct a nakrmit naše děti. Moje máma říká „bylo naše rozhodnutí si vás pořídit, ne vaše rozhodnutí se narodit“. A kromě toho mí rodiče nehrají na to, že jeden se válí a proto si zaslouží jejich podporu a ten, co na to má, ať platí. A právě takový rodič si podle mě ze stáří pak skutečně zaslouží naši podporu a respekt. Z popisu zakladatelky mi maminka jejího manžela jako takový rodič nepřijde, když i mezi dětmi v produktivním věku dělá tyhle rozdíly.
Nojo, lidi prostě nejsou dokonalí. A vlastním rodičům (dětem) to odpustíš spíš, než tchánovcům. U vlastní maminky se prostě mnohem hůř říká „a co, může si za to sama“. To je celé:nevim:
S těmi rozdíly ve výchově dětí souhlasím, ale stále platí výše napsané.
U takovéto otázky mi přijde poměrně zásadní informace, jak si na tom zakladatelčina rodina stojí finančně- jak moc tu případnou finanční výpomoc babičce pocítí. Pokud by mi podporou babičky klesla životní úroveň pod snesitelnou míru, upřednostnila bych svou rodinu s pohodlnou výmluvou, že babička si za svou situaci může sama- nešetří a ještě dotuje nezdárné potomky. Pokud by šlo jen o princip, protože by mi ty peníze zas až tak zřetelně nechyběly, babičku bych zasponzorovala. Ne finančně, ale nakoupit, natankovat, pozvat na oběd, na výlet. Přeci jen je to manželova máma a nevím, jak moc si člověk rochní v blahobytu, když ví, že jeho máma má vyjít s tisícovkou na měsíc…
@Peta.CZ píše:
Koukám, co se tu vynořilo moralistů, podle kterých je potřeba matku za všech okolností podporovat. Co byste dělaly vy, kdyby si vaše tchyně od vás brala a dalším třem sourozencům vašeho manžela jen dávala? Co byste odpověděly tchyni, která by si tu založila diskuzi a v ní řekla „Když oni ti tři nepracují, tak nic nemají, tak ať mi platí ten jeden, co na to má“?
Přístup zakladatelky naprosto chápu, nejenže nejde o její matku, tak to samozřejmě bere trochu jinak než její manžel, ale především je ona sama matka a má předně povinnosti ke svým dětem. Proč by měla brát peníze, které mají být pro její děti a vrážet je do svých dospělých švagrů, kteří nepracují?
Chápu, že je manželovi líto maminky, u té jediné to chápu. Ale i on by měl především myslet na své děti a na to, že jeho matka má další tři potomky, kterým chce dávat, zatímco od něj by brala. To od ní taky není férový přístup.
Naprosto souhlasím, velká pravda.
Zakladatelko nenech se ovlivnit moralistkama, použij svůj rozum…držím palce!
@Pepinek007 píše:
Naprosto souhlasím, velká pravda.
Zakladatelko nenech se ovlivnit moralistkama, použij svůj rozum…držím palce!
No, tak ono to bude především na manželovi.
Zakladatelka má recht - nic té staré čůzy neplať ať chcí. pne hlady miluje svoje děti tak ať si trpí až bude bezcitná a vyhodí je na ulici tak jí podej šálek čisté vody ale bacha jen vodu bez šťávy šťávu si ještě nezaslouží dokud nebude bez dluhů a nezačne dávat peníze vám - manžela pořádně prašť po hlavě válečkem a pro jistotu ho kopni ještě mezi nohy aby se mu rozsvítilo v obou mozcích a pro jistotu to dělej aspoň týden v kuse kdyby náhodou se zase chtěl slitovat nad svou maminkou která ho vychovala a určitě z něj vychovala bezcitného zmetka který nic nedělá atd takže vlastně pro něj nic v životě neudělala to tys ho vychovala aby chodil do práce a měl nadprůměrný plat to tebe stálo usili jej převychovat tys dostala od ní nemakačenka a musela jsi ho předělat - jen bacha na jednu věc - ono se taky může stát že bude mámu podporovat za tvými zády a tím se mezi vámi vytvoří propast protože tě bude mít za bezcitnou mrchu a pak se jednou může objevit nějaká chápavá a budeš brečet na emiminu - odešel proooč??? měly by jste si stanovit hranice dejme tomu 2 tisíce měsíčně a přes to vlak nejede
Ja vam to reknu asi takhle. Jedno z mych deti je postizene, a pokud by se nam s manzelem neco stalo, tak rozhodne se nepostara o to me jedno postizene dite nikdo z manzelovi rodiny. Kdo? Tchyne s tisicovkou, trestanec nebo bezdomovec? Pro me je prioritou se postarat o nas, zabezpecit deti, kdyby nekdy k tehle situaci doslo. A jeste dodatek. Se svou mamou se taky nestykam a nepomaham ji. Aby to nevypadalo, ze sve mame cpu a tchyni ne.
@Anonymní píše:
Zakladatelka má recht - nic té staré čůzy neplať ať chcí. pne hlady miluje svoje děti tak ať si trpí až bude bezcitná a vyhodí je na ulici tak jí podej šálek čisté vody ale bacha jen vodu bez šťávy šťávu si ještě nezaslouží dokud nebude bez dluhů a nezačne dávat peníze vám - manžela pořádně prašť po hlavě válečkem a pro jistotu ho kopni ještě mezi nohy aby se mu rozsvítilo v obou mozcích a pro jistotu to dělej aspoň týden v kuse kdyby náhodou se zase chtěl slitovat nad svou maminkou která ho vychovala a určitě z něj vychovala bezcitného zmetka který nic nedělá atd takže vlastně pro něj nic v životě neudělala to tys ho vychovala aby chodil do práce a měl nadprůměrný plat to tebe stálo usili jej převychovat tys dostala od ní nemakačenka a musela jsi ho předělat - jen bacha na jednu věc - ono se taky může stát že bude mámu podporovat za tvými zády a tím se mezi vámi vytvoří propast protože tě bude mít za bezcitnou mrchu a pak se jednou může objevit nějaká chápavá a budeš brečet na emiminu - odešel proooč??? měly by jste si stanovit hranice dejme tomu 2 tisíce měsíčně a přes to vlak nejede
jezis co to je za komentar, a proc anonymne? na to nemas „koule“ to neanonymne napsat?
Kazda mama ma rada svoje deti, a dala by jim vsechno, alespon teda normalni, tak bych ji chapala, nakoupila bych ji treba jidlo, nebo zaplatila elektriku, ale penize na drevo bych ji nedavala, aby jim to nedala..
Jinak kde zakladatelka psala, ze maji nadprumerne prijmy? Kdyz byl v pastaku tak asi pravnik z nej neni, byt muze i zednik a zamecnik vydelat i slusne prachy asi penize se tremi detmi vidlemi neprehazuji
@Anonymní píše:
No tak kdyz uz jsme teda u toho, jak uz tu nekdo zminil, jak moc tchyne svoje deti vychovala, kdyz dva synove jsou trestanci, nemaji kde bydlet, nepracuji dcera se o ni nezajima a muj muz byl v pastaku? Oni tam byli vlastne vsichni, krome svagrove. A jedine muj muz ji chce nejak pomahat, a me se to nelibi, ze mi budeme skakat a oni se nam budou vysmivat s cigarem u huby. To fakt teda dik. A uz se teda fakt tesim az se karta obrati a vsichni od nich zacnou makat a nam daji pokoj.
zakladatelka
@Anonymní píše:
Ja vam to reknu asi takhle. Jedno z mych deti je postizene, a pokud by se nam s manzelem neco stalo, tak rozhodne se nepostara o to me jedno postizene dite nikdo z manzelovi rodiny. Kdo? Tchyne s tisicovkou, trestanec nebo bezdomovec? Pro me je prioritou se postarat o nas, zabezpecit deti, kdyby nekdy k tehle situaci doslo. A jeste dodatek. Se svou mamou se taky nestykam a nepomaham ji. Aby to nevypadalo, ze sve mame cpu a tchyni ne.
kdyby se vám něco stalo a tchýně se musela postarat o postižené dítě dostávala by na něj finanční podporu jako na každé postižené dítě - znamená opatrovné atd + ještě sirotčí takže by byla dost za vodou a jistě by jí už nezůstavala jen tisícovka no myslím že po tom jak reagujete že ani se svou matkou nemluvíte tak to je mazec - jen položím otázku - když se vaše dítě dostane do problémů a zadluží se co uděláte???odkopnete ho jako tchýni a svou matku a bude čekat až si to vyřeší a pak mu možná milostivě otevřete náruč???
@Anonymní píše:
Zakladatelko, uprimne Te lituji hlavne kvuli tem rodinnym vztahum a taky kvuli handicapovaneho ditete, ale mozna bych tchyni obcas treba nakupem mensim pomohla, aby prece jen nebylo az tak zle, treba jen treba nakupem za petistovku veci z nejakych slev a treba ne kazdy mesic… nebo nejakym velkym nakupem potravin na Vanoce misto nejakeho darku.
@Anonymní píše:
kdyby se vám něco stalo a tchýně se musela postarat o postižené dítě dostávala by na něj finanční podporu jako na každé postižené dítě - znamená opatrovné atd + ještě sirotčí takže by byla dost za vodou a jistě by jí už nezůstavala jen tisícovka no myslím že po tom jak reagujete že ani se svou matkou nemluvíte tak to je mazec - jen položím otázku - když se vaše dítě dostane do problémů a zadluží se co uděláte???odkopnete ho jako tchýni a svou matku a bude čekat až si to vyřeší a pak mu možná milostivě otevřete náruč???
to snad dneska nemyslite vazne s temi anonymy, normalni komentare a kazdy druhy anonymne jen aby vam to nekdo „neoplatil“ nebo to nebylo pod vasim nickem
Nechápu tuhle konverzaci zakladatelka je rozhodnutá tchýni nepodat ani šálek vody jen chce aby jí někdo pofoukal dušičku a řekl že dělá správně takže i kdyby se její tchýně roztrhla vejpůl tak pro ní nikdy nebude dost dobrá - zakladatelko nepomáhej se. r na všechny hrab si pro sebe nejlépe odstřihni i manžela od matky (ty se ze svou taky nebavíš) tak proč by měl on - a proč anonymně???nechci aby někdo věděl že jsem kdy četla takový brak na který jsem musela zareagovat protože tohle je podle mě nemorální nechat rodinu ve štychu
Záleží podle mne na tom, jak dobře vycházíte s financemi vy? Podporovat maminku bo tchýni mi přijde naprosto přirozené. Stanovila bych si s manželem fixní částku, kterou jí můžete přispět a je to
jestli se stýkáš nebo nestýkáš se svojí matkou je tvá věc, ale manžel evidentně té své pomoci chce