Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Opiska píše:
Jen ze zvědavosti, jak se takovým lidem vypočítává důchod, když celý život nepracují?
Z prumerne mzdy pokud vis jak na to. Ve finale nemusis odpracovat ani den a mas narok na duchod, ktery se ti bude vypocitavat z prumerne mzdy. To same i materska se ti bude vypocitavat z prumerne mzdy, kdyz jsi jeste na praci nehrabla a zacala vcas rodit.
@wildcherry Mateřská i rodičák se započítávají, stejně tak evidence na ÚP kdy pobíráš podporu, v době, kdy jsi v domácnosti se můžeš přihlásit k dobrovolnému placení důchodového pojištění. Je to pak hrozný, že vlastně lidi na ten důchod nedosáhnou a ve stáří končí na hmotné nouzi, pokud je neživí někdo jiný a pokud vlastně splní další podmínky, aby ty příspěvky hn mohli pobírat. ![]()
@Komsomol píše:
Z prumerne mzdy pokud vis jak na to. Ve finale nemusis odpracovat ani den a mas narok na duchod, ktery se ti bude vypocitavat z prumerne mzdy. To same i materska se ti bude vypocitavat z prumerne mzdy, kdyz jsi jeste na praci nehrabla a zacala vcas rodit.
Není to pravda. Když máš aspoň 20 let včetně náhradních dob, můžeš dostat důchod, ale pokud je někdo, komu není z čeho vypočítat, dostane to vypočtené z minima.
@Tiger-lily píše:
@wildcherry Mateřská i rodičák se započítávají, stejně tak evidence na ÚP kdy pobíráš podporu, v době, kdy jsi v domácnosti se můžeš přihlásit k dobrovolnému placení důchodového pojištění. Je to pak hrozný, že vlastně lidi na ten důchod nedosáhnou a ve stáří končí na hmotné nouzi, pokud je neživí někdo jiný a pokud vlastně splní další podmínky, aby ty příspěvky hn mohli pobírat.
Mas pravdu, UP mi vypadl. Nejak jsem to nemusela nikdy resit.Je to smutny, ale uz aspon 10let se mluvi o tom, jak to s duchodama bude na prd a stejne si vetsina lidi pojisteni ani sporeni na duchod neuzavrou a neresi to. Nespori na horsi casy, nic. Pritom prace je ted hodne a kdo delat chce, praci si najde.Kdo nemusi, to je druha vec, jak to ma kdo doma zarizeny. Nemyslim sosani davek samozrejme.
@wildcherry píše:
Mas pravdu, UP mi vypadl. Nejak jsem to nemusela nikdy resit.Je to smutny, ale uz aspon 10let se mluvi o tom, jak to s duchodama bude na prd a stejne si vetsina lidi pojisteni ani sporeni na duchod neuzavrou a neresi to. Nespori na horsi casy, nic. Pritom prace je ted hodne a kdo delat chce, praci si najde.Kdo nemusi, to je druha vec, jak to ma kdo doma zarizeny. Nemyslim sosani davek samozrejme.
Ale pouze v době, kdy pobíráš podporu v nezaměstnanosti nebo při rekvalifikaci. Ti, kdo smrdí na pracáku 15 let, to stejně započtené nemají. Nespoří, protože není z čeho nejspíš. Fakt nechápu, z čeho vlastně někteří lidi žijí, nebo jestli tolik dělají na černo, takové práce taky moc není.
Naprosto chápu, že v domácnosti nějakou dobu zůstane žena, která má více dětí a jsou ještě malé, protože kdo by se o ně taky staral. Ale zakladatelka diskuze má jen 2 a dostatečně velké na to, aby se o sebe více méně postaraly samy.
@Tiger-lily píše:
Není to pravda. Když máš aspoň 20 let včetně náhradních dob, můžeš dostat důchod, ale pokud je někdo, komu není z čeho vypočítat, dostane to vypočtené z minima.
Duchod se da zajistit i bez toho abych hrabl na praci. Vsadime se?
@Tiger-lily píše:
Ale pouze v době, kdy pobíráš podporu v nezaměstnanosti nebo při rekvalifikaci. Ti, kdo smrdí na pracáku 15 let, to stejně započtené nemají. Nespoří, protože není z čeho nejspíš. Fakt nechápu, z čeho vlastně někteří lidi žijí, nebo jestli tolik dělají na černo, takové práce taky moc není.Naprosto chápu, že v domácnosti nějakou dobu zůstane žena, která má více dětí a jsou ještě malé, protože kdo by se o ně taky staral. Ale zakladatelka diskuze má jen 2 a dostatečně velké na to, aby se o sebe více méně postaraly samy.
To je mi jasny, to by uz byl vrchol, kdyby se to zapocitavalo lemram, co jsou tam jen nahlaseny a prace se boji jak smrti
.Jak rikam, at zeny doma klidne jsou, pokud to i muzum vyhovuje, proc ne. U zakladatelky to tak ale neni, manzel nechtene vse tahne sam. Stesti, ze je ve finale psychicky odolnejsi, nez ona, protoze takovy model umori hodne manzelstvi. Hlavne pokud zena se neleci.
@Komsomol píše:
Nesnasim, kdyz nekdo rika na konci vety,,vsadime se?,,
…Slusne zajistit duchod, bez sahnuti na praci? Leda, ze ten druhy maka za dva
.Pikud nemas na mysli zdravotni duvody.
@wildcherry píše:Ono ale zalezi jestli ma ten duchod smysl sporit.
@Tiger-lily píše:
Ale pouze v době, kdy pobíráš podporu v nezaměstnanosti nebo při rekvalifikaci. Ti, kdo smrdí na pracáku 15 let, to stejně započtené nemají. Nespoří, protože není z čeho nejspíš. Fakt nechápu, z čeho vlastně někteří lidi žijí, nebo jestli tolik dělají na černo, takové práce taky moc není.Naprosto chápu, že v domácnosti nějakou dobu zůstane žena, která má více dětí a jsou ještě malé, protože kdo by se o ně taky staral. Ale zakladatelka diskuze má jen 2 a dostatečně velké na to, aby se o sebe více méně postaraly samy.
Myslis, ze se penize vydelavaji jen v praci?
@Komsomol píše:
Nemusíme. Napadá mě třeba oblíbené řešení: tak dlouho prudit po doktorech (z nedostatku jiné činnosti, páč máš houby co na práci, že jo), až si vyškemráš invaliďák a z toho pak volně přejdeš do starobního.
Nebo: maturita ve 20 a pak 6 let studia. Pak rodičák 4 děcká á 4 roky. Juhuhú a máš to.
Jak ještě jinak?
@wildcherry píše:
Nesnasim, kdyz nekdo rika na konci vety,,vsadime se?,,…Slusne zajistit duchod, bez sahnuti na praci? Leda, ze ten druhy maka za dva
.Pikud nemas na mysli zdravotni duvody.
Pri dovrseni veku 18 let se nechas naprcat a pujdes na materskou, takhle to zopakujes 4×-5× nezapomen uvest do rodneho listu harantu ze otec je nejakej 80 letej dedek at natahne za chvili backory. Pak az vylezes z kolobeho materske, tak rok na neschopenku a po roce invalidni duchod a mame to plus dalsi panize budou chodit ze socialky.
@Tiger-lily píše:
Nemusíme. Napadá mě třeba oblíbené řešení: tak dlouho prudit po doktorech (z nedostatku jiné činnosti, páč máš houby co na práci, že jo), až si vyškemráš invaliďák a z toho pak volně přejdeš do starobního.Nebo: maturita ve 20 a pak 6 let studia. Pak rodičák 4 děcká á 4 roky. Juhuhú a máš to.
Jak ještě jinak?
Tak nejak jak jsi to napsala a potom ten starobni budes mit z prumerne mzdy ![]()
@Komsomol píše:
Myslis, ze se penize vydelavaji jen v praci?
Ne.
Ale většina těch, kteří jsou jako zakladatelka, jinou možnost nemají. A když pominu trestnou činnost, tak mi zbývá většinou nějaká soustavná činnost, nejen práce čili zaměstnání. Když máš příjmy z honorářů, renty, pronájmy… tak nejsi bez peněz doma, případně na pracáku.
@Komsomol píše:
Tak nejak jak jsi to napsala a potom ten starobni budes mit z prumerne mzdy
Ne, budeš ho mít v minimální výši. To, co píšeš, je jen velmi rozšířený hoax. Taky jsem si to myslela a fakt to tak není.
@wildcherry píše:
To je mi jasny, to by uz byl vrchol, kdyby se to zapocitavalo lemram, co jsou tam jen nahlaseny a prace se boji jak smrti![]()
.Jak rikam, at zeny doma klidne jsou, pokud to i muzum vyhovuje, proc ne. U zakladatelky to tak ale neni, manzel nechtene vse tahne sam. Stesti, ze je ve finale psychicky odolnejsi, nez ona, protoze takovy model umori hodne manzelstvi. Hlavne pokud zena se neleci.
Jasně, když manžel vydělá dostatek k zajištění rodiny, ať je žena doma a stará se o domácnost. Často je taky takový chlap mimo domov. Ale pak je taky vhodné, aby měla žena v domácnosti vše zaplacené, aby byla aspoň nějak zajištěná a nějaký příjem měla. No a jasně, když se někdo neléčí a neřeší zdravotní problémy, ubližuje sám sobě i okolí.