Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tušíš, jaký měl vzor v rodině? S manželem taky bojujeme. On sám si aktivně uvědomuje, že u nich doma všechno dělala mamka a otec nehnul prstem. Ani on jako dítě nic nemusel. Taky se ze začátku snažil (dlouho žil sám), ale prostě časem sklouzl k tomu, na co je zvyklý. Jednou za čas si promluvíme, pak zase funguje a postupně sklouzne… Prostě by se musel úplně přeprogramovat. Tak prostě mu říkam, co je třeba udělat.
Hm, mám trochu to samé. Až na to, že manžel je doma a protože pracuje jako servisák, práci doma nemá. Takže nedělá taknějak vůbec nic. Akorát teda zatopí a třeba vyklidi myčku. Máme barák, na kterém je spostu práce, ale nedělá nic. Je pořád unavenej. Nechápu z čeho. Dříve takový nebyl. Jedno dítě už máme a druhé na cestě.
Castecne to muze byt aktualni situaci. Pokud clovek uvizne na HO a koronavirus mu znemozni rezim, na ktery je zvykly, tak to cloveka minimalne na chvilku muze prevalcovat. A ono taky neni spatny si cas od casu zazevlovat. Ale nesmi to prejit v to, ze se z toho stane standard. Chce to si promluvit a aktivne zadat o jeho zapojeni a zmenu (necekat, ze mu neco dojde).
No, holky, vidím, že jsou to lemry i jinde.
Mně by to nevadilo, ale ted v těhu dost.
Vzor měl naprosto špatný - matka si raději vše udělala sama a mluvit už jsme to řešili tolikrát. Už mě to unavuje, když vidím jak je líný..
Zakl.
@Cenarius píše:
A s prckem uz budete mit doma deti dve
Přesně to si taky říkám. ![]()
zakl.
Taky si říkám jaký měl vzor v rodině. Myho manžela máma nedělala lautr nic kromě vaření, a prádla. Takže nemá problém umýt nádobí, setřit podlahy po čtyřech, vyluxovat…ale nas se karanténa moc netýká. On chodí do práce a já jsem na MD.
Namaluj mu rozpis po dnech, kde bude mit ukoly, s cim ma pomoct (drivi, nakup, uklid mycky, vyluxovat apod) a prilep to na nastenku. Stejne, jako se to dela detem. Pak to za tyden vyhodnotte a at soutezi o nejakou cenu ![]()
A když konkrétně pozadas udělej to a to do tehdy a tehdy, tak to udělá? Jestli jo, vydavej pokyny. Jestli ne, tak to máš teda blbý a bude to horší, až se to narodí.
V tom případě bych omezila servis a vysvětlovala. Co se týče dítěte, doporučuju neptat se „Mohl by sis ho na deset minut vzít?“, ale strc mu dítě přímo do ruky a řekni „Deset minut ho chovej, já se osprchuju a přijdu“. A nikdy ho nekritizuj za to, co a jak s ním dělá.
Ahoj,
potřebuju podržet nebo alespoň poradit, jestli se tohle někomu stalo a hlavně se asi vypovídat..
Jsem těhotná a poslední dobou manžel totálně zlenivěl, pracuje z domova u pc a všechno okolo domácnosti nechává na mě. Jsem už doma ve třetím trimestru, takže beru jako samozřejmost uvařit, uklidit, vyprat, apod..Ale on už kašle úplně na všechno. K tomu, aby nanosil dřevo do krbu ho musím přemlouvat, nepřiloží, nezatopí, on tráví čas po práci válením u tv a když je už večer chladno, ani si nedokáže zavřít okno.
Nechci po něm nic extra, ale aby na mě nechal před porodem všechno mě pěkně štve. Dřív nebyl kdovíjak aktivní, ale tohle se rozhodně nedělo, spoustu „chlapských věcí“ dělal automaticky.
O všechno si musím říct, popovídat si s ním v klidu jsem zkoušela, vždy uznal a slíbil, že se bude víc snažit, ale realita je jiná.
Je tohle normální? Mám pocit, že mám doma dítě místo chlapa.