Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Za me je treba daleko jednodussi dat ditko 2× -3× tydne do skolky na cely den nez 5× tydne vyzvedavat po obede. Jednak to navlikani obou deti, a to me ceka jeste dalsi novorozenec. Jednak poutani do autosedacek, jizda kolonou.My mame skolku 10 km daleko a diky ranni spicce nam cesta autem trva skoro 3/4 hodiny. Za ty 3 hodiny doma stihnu tak akorat uklidit a uvarit. O tom, ze bych si chtela naplanovat nejaky vylet, nemuze byt rec. A samozrejme budit je rano, kdyz clovek ma za sebou nekdy tezkou noc, kdy jedno z deti plakalo apod.
@terinka4444 píše:
a co je na tomto pravým jménem popsáno? Vždyť to není pravda. Vy tady hájíte, že tří a půlleté dítě má být doma s mámou a batoletem a ze školky děláte odkladiště dětí, tak to přeci vůbec není. Školka je pro dítě, ne pro mámu.
S poslední větou lze souhlasit jen zpola a při uvážení dalších hledisek, jako třeba rodinné situace doma a věku dítěte. Pokud je maminka doma s dalším sourozencem a starší 3,5 leté dítě ve školce brečí a maminka přesto tlačí, aby ve školce trávil delší, než nezbytně nutnou dobu (1/2 den pro případ socializace v tomto věku zcela dostačuje), tak školka v tomto případě je pro maminku. Navíc, jak už jsem psala dříve, psychologové uvádí, že to děti vnímají jako vystrčení z hnízda, což je v tomto případě zcela evidentní. A znovu opakuji, že považuji za správné, že alespoň otec hájí zájmy staršího, protože ono samo se jinak, než brekem bránit nemůže.
Mohu tě ujistit, že kdybys dala vybrat mému synovi, jestli chce být ve školce, nebo doma se mnou, tak si vybere druhou variantou. Je nám spolu náramně dobře. Nicméně druhé dítě nemáme, do práce chodíme, takže není co řešit. Synek ví, že jsem v práci, tatínek je v práci a on ve školce. Ani ve snu si nedovedu představit, že jsem doma s mladším sourozencem a po starším synkovi vyžaduji, aby ve školce trávil většinu dne.
Neodsuzuji maminky, které to tak dělají (pokud jejich frustrované dítě netluče mé dítě), ale ani mě nepobuřuje, že se to druhému z rodičů nelíbí a hájí zájmy takového dítěte. A navíc, když rodinu velice dobře zajišťuje… ať se vám to líbí nebo ne, manžel/otec má také svá práva, nejenom povinnosti. A ono vydělávat šestimístnou sumu měsíčně stojí sakra nějaké úsilí. Přitom moc dobře vím, že mateřská není žádný med, první dva roky dítěte jsou vážně kritické, s druhým dítětem se to protáhne na další dva roky… i proto mám pochopení. Takže chápu, že dvě hodinky absolutního dopoledního klidu jsou neskutečným balzámem… nuže, ale v daném případě na úkor koho/čeho?
A takové ty řeči, proč nehlídá sám, ale s babičkou, jedno nebo dvě děti… manželka za stejný čas také nevydělá alikvótní část manželovo mzdy. Více pokory a respektování rodičovských rolí by tu některé potřebovaly ![]()
Matka je s dětmi od narození od rána do večera, každý den si zvyká na nové situace, reakce dětí, má v hlavě jenom to (což z hlediska přežití je nezbytné) a vám přijde rozumné takto maličké děti vrazit z ničeho nic tátovi na starost? Upřímně chápu, že to někteří tatínci nedají, prostě mají v hlavě celý týden něco jiného, věnují se něčemu jinému a zajišťují tak rodinu jiným způsobem. Takže jsem zastánce toho, že partneři si mají být vzájemně svých rolí vědomi a mít je ve vzájemné úctě.
@MartinaIrena Taky plánuju, že až syn nastoupí jako tříletý do „velké školky“, tak bude chodit spíš 2-3× týdně i se spaním, než absolvovat 5× týdně celou logistiku honičku ráno v 8 odevzdat ve školce, ve 12:15 nejpozději vyzvednout. Mezi tím stihnout nakoupit/zařídit, uvařit, nasvačit a naobědvat mladší.
A pak před 13h přitáhnout domů s unaveným tříleťákem, kterého ale cesta domů a změna prostředí nastartuje a nebude chtít spát (nebo si dá 10 minut v autě a při přenášení se vzbudí a už spát nebude), takže bude do odpoledne protivný a nevyspalý a na nějaké akce typu jít třeba všichni na hřiště nebo na kroužek můžu zapomenout.
@terinka4444 však píšu, že takových dětí moc není…prostě se to musí brát dle dítka…už jsem to tady psala v diskuzi
jen jsem chtěla vyvrátit to slovo všechny ![]()
a proto já pro staršího chodím po O, ač by mi vyhovovalo později, ale vím, že by celá školka byla vzhůru nohama, zkusili jsme to a bylo naznačeno, že kazí spací morálku ostatním dětem ![]()
a dneska smrádek nešel vůbec, protože ráno udělal scénu a já na to nemám nervy
![]()
@LadyLada píše:
S poslední větou lze souhlasit jen zpola a při uvážení dalších hledisek, jako třeba rodinné situace doma a věku dítěte. Pokud je maminka doma s dalším sourozencem a starší 3,5 leté dítě ve školce brečí a maminka přesto tlačí, aby ve školce trávil delší, než nezbytně nutnou dobu (1/2 den pro případ socializace v tomto věku zcela dostačuje), tak školka v tomto případě je pro maminku. Navíc, jak už jsem psala dříve, psychologové uvádí, že to děti vnímají jako vystrčení z hnízda, což je v tomto případě zcela evidentní. A znovu opakuji, že považuji za správné, že alespoň otec hájí zájmy staršího, protože ono samo se jinak, než brekem bránit nemůže.Mohu tě ujistit, že kdybys dala vybrat mému synovi, jestli chce být ve školce, nebo doma se mnou, tak si vybere druhou variantou. Je nám spolu náramně dobře. Nicméně druhé dítě nemáme, do práce chodíme, takže není co řešit. Synek ví, že jsem v práci, tatínek je v práci a on ve školce. Ani ve snu si nedovedu představit, že jsem doma s mladším sourozencem a po starším synkovi vyžaduji, aby ve školce trávil většinu dne.
Neodsuzuji maminky, které to tak dělají (pokud jejich frustrované dítě netluče mé dítě), ale ani mě nepobuřuje, že se to druhému z rodičů nelíbí a hájí zájmy takového dítěte. A navíc, když rodinu velice dobře zajišťuje… ať se vám to líbí nebo ne, manžel/otec má také svá práva, nejenom povinnosti. A ono vydělávat šestimístnou sumu měsíčně stojí sakra nějaké úsilí. Přitom moc dobře vím, že mateřská není žádný med, první dva roky dítěte jsou vážně kritické, s druhým dítětem se to protáhne na další dva roky… i proto mám pochopení. Takže chápu, že dvě hodinky absolutního dopoledního klidu jsou neskutečným balzámem… nuže, ale v daném případě na úkor koho/čeho?
A takové ty řeči, proč nehlídá sám, ale s babičkou, jedno nebo dvě děti… manželka za stejný čas také nevydělá alikvótní část manželovo mzdy. Více pokory a respektování rodičovských rolí by tu některé potřebovaly
Matka je s dětmi od narození od rána do večera, každý den si zvyká na nové situace, reakce dětí, má v hlavě jenom to (což z hlediska přežití je nezbytné) a vám přijde rozumné takto maličké děti vrazit z ničeho nic tátovi na starost? Upřímně chápu, že to někteří tatínci nedají, prostě mají v hlavě celý týden něco jiného, věnují se něčemu jinému a zajišťují tak rodinu jiným způsobem. Takže jsem zastánce toho, že partneři si mají být vzájemně svých rolí vědomi a mít je ve vzájemné úctě.
krásně napsané
@LadyLada můj manžel taky vydělává 6 místní cifru, ale neuzurpuje si proto právo jednat jako vůl a už vůbec by si nedovolil zpochybnit moje rozhodnutí, protože ví, že má nějaké opodstatnění a základ. Taky mu nedělá problém přijít domů a věnovat se dětem, i když celý den makal na ty úžasné peníze. Děti jsou pro něj radost a naštěstí je také dostatečně inteligentní, aby s nimi od mimina zvládl všechny běžné úkony i bez babiček, které tady ani nemáme ![]()
Nejspíš to bude tím, že tu úctu a respekt si vyjadřujeme vzájemně a nikdy mezi sebou nejednáme z pozice nadřazenosti.
@LadyLada spal tam 2× = není to tak že brečí ve školce.. to mi přijde přehánění z druhé strany zase ![]()
a ještě edit - vyřešilo by se to tím, kdyby se našla paní co staršího přivede po obědě - argument - nechci chůvu.. a argument že to táta sám s dvěma dětmi nezvládne protože je vlastně nezná a neví co to obnáší zcela vyvrací celé to - za mě velmi hezké - povídání o respektu k rodičovským rolím
Příspěvek upraven 13.01.16 v 10:11
@LadyLada píše:
S poslední větou lze souhlasit jen zpola a při uvážení dalších hledisek, jako třeba rodinné situace doma a věku dítěte. Pokud je maminka doma s dalším sourozencem a starší 3,5 leté dítě ve školce brečí a maminka přesto tlačí, aby ve školce trávil delší, než nezbytně nutnou dobu (1/2 den pro případ socializace v tomto věku zcela dostačuje), tak školka v tomto případě je pro maminku. Navíc, jak už jsem psala dříve, psychologové uvádí, že to děti vnímají jako vystrčení z hnízda, což je v tomto případě zcela evidentní. A znovu opakuji, že považuji za správné, že alespoň otec hájí zájmy staršího, protože ono samo se jinak, než brekem bránit nemůže.Mohu tě ujistit, že kdybys dala vybrat mému synovi, jestli chce být ve školce, nebo doma se mnou, tak si vybere druhou variantou. Je nám spolu náramně dobře. Nicméně druhé dítě nemáme, do práce chodíme, takže není co řešit. Synek ví, že jsem v práci, tatínek je v práci a on ve školce. Ani ve snu si nedovedu představit, že jsem doma s mladším sourozencem a po starším synkovi vyžaduji, aby ve školce trávil většinu dne.
A takové ty řeči, proč nehlídá sám, ale s babičkou, jedno nebo dvě děti… manželka za stejný čas také nevydělá alikvótní část manželovo mzdy. Více pokory a respektování rodičovských rolí by tu některé potřebovaly
Díky za Tvojí rozumnou řeč. ![]()
Zakladatelko já mám tedy stejný názor jako Tvůj muž, nevidím jediný rozumný důvod, proč tak to dítě musí být až do odpoledne. Dítě tam brečí, takže tam evidentně být nechce, nechápu, proč by si v tomto věku mělo zvykat
A to, že Ti spí po obědě roční? No tak ho dáš spát dřív nebo až přijdete ze školky, nebo ti usne v kočáru, nevidím problém…jen výmluva ![]()
Jinak asi půjdu proti proudu, ale on otec nemá právo na to se vyjádřit, když jde i o jeho děti? MY teda doma o věcech diskutujeme, manželovi, když se něco nezdá, tak mi to taky řekne, to má jako držet pusu a krok? ![]()
Z toho, co jsem tu přečetla souhlasím spíš s manželem. Pro mě osobně je práce manžela minimálně stejně náročná jako práce manželky, co se stará o dvě děti. Předpokládám, že obě děti jsou zdravé. Pokud starší ve školce pláče, protože tam nechce spát, vzala bych ho domů po obědě. Řešením by i bylo zaplatit někoho, aby dítko po obědě vyzvedl. To, že otec potřebuje o víkendu babičku se zas tak moc nedivím - prostě nemá péči o děti tak zažitou jako manželka - ona by taky nejspíš nedokázala hned a bez chyb dělat jeho práci. Jiná věc by byla, pokud by starší chodil do školky natěšenej - to bych zas neviděla důvod, proč mu to nedopřát, ale z toho, co tu zatím zaznělo ten dojem nemám.
@jdukolem píše:
Teri.. já myslím tuhle větu co psal:
Vyzvedevat ho nemůžu, protože pracuju 100km daleko. Domů nosím sestimistnou sumu, kterou si nenechávám pro sebe, tak bych snad do toho mluvit taky mohl, ne? Do školky ho obden vodím
aha, tak to mi uniklo, tak to je hnus velebnosti
@dendule4 píše:řekne ti u toho, že jsi sobec, co kvůli své pohodlnosti odkládá dítě?
Zakladatelko já mám tedy stejný názor jako Tvůj muž, nevidím jediný rozumný důvod, proč tak to dítě musí být až do odpoledne. Dítě tam brečí, takže tam evidentně být nechce, nechápu, proč by si v tomto věku mělo zvykatA to, že Ti spí po obědě roční? No tak ho dáš spát dřív nebo až přijdete ze školky, nebo ti usne v kočáru, nevidím problém…jen výmluva
Jinak asi půjdu proti proudu, ale on otec nemá právo na to se vyjádřit, když jde i o jeho děti? MY teda doma o věcech diskutujeme, manželovi, když se něco nezdá, tak mi to taky řekne, to má jako držet pusu a krok?
@dendule4 akorát se otec chce vyjadřovat z titulu toho, kolik vydělává
nikoli z titulu toho, že je otec
@dendule4 Tak se modli, aby Ti druhorozené spalo přesně na minutku, kdy tobě se zachce a kdy to ty budeš potřebovat.
Ono mít dvě děti je totiž o velkých kompromisech pro všechny a o vyhodnocování priorit.
Vždy't tam spalo dítko jen 2× takže do teď to šlo, vyzvedávat ho a od teď to nejde? ![]()