Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@neumisa Hele nevím, já neznám dítě, které by nespalo v kočárku. Co dítě udělá, když neusne v kočárku, usne za chůze? Usne při první příležitosti někde v sedě? Takhle můžeme polemizovat do aleluja.
Každý má jiné dítě, jiné možnosti. Nevím, jaké to má zakladatelka, tak těžko navrhnout řešení.
Mně třeba roční (obě) spaly v posteli nebo kočárku, bylo jim to fuk, a hlavně spaly denně od 10 do 11h. Pravda, vstávaly brzy, v 6h ráno (a večer v 19h byly tuhý), ale pro vyzvednutí ze školky by to bylo ideální.
Prostě se mi u obou podařilo nastavit takovýto režim. Teď jsme ho s věkem jen posunuli (19:45-7:45 spánek).
@WaIl No vidíš, a mně roční dítě usínalo v rozptylu 10:00-14:00. Takže co dítě to originál a proto by to mělo být hlavně v režii matky najít pro všechny osobně dostčené (tudíž jí, mladší a starší dítě) nějaký slušný kompromis. Protože ona to má co se synchronizace a organizace týče pod palcem.
Ono to asi s tím případným pobrekáváním staršího nebude až tak tragické…
tak já znám dvě děti, které v kočáru nespaly. Jsou mé vlastní. A pokud neměly spánek v posteli, neusnuly do večera vůbec a byly tak protivné, že mi to fakt nestálo za to. Jednodušší bylo zařídit si den tak, aby byly po obědě v blízkosti postele (tam už bylo jedno, čí postel to byla, to jim nevadilo).
A můžeš mi, prosím, osvětlit, jak se to dělá s dětmi, které spí v autosedačce po cestě do školky? tohle jsem nikdy neřešila, tak fakt nevím.
@neumisa To opravdu nevím, jak to dělají jiní. Já nemám děti ve školce, a ani nemám svoje auto. Třeba je řešení nenechat dítě usnout cestou do školky, ale až cestou zpět, a pak ho chvíli nechat dospat… Co já vím. Záleží, jak to má kdo daleko.
Mně max. spaly v autobuse v kočáře. Však jsem psala, každý to má jinak.
@neumisa No u nás to vypadá tak, že mladá si hodí svých 10 minut v jedoucím autě. Pak se buď probudí těsně po vypnutí motoru, nebo když mám štěstí, tak vydrží spát ve vejci dalších 5-10 minut, než dojdeme do školky, kde ji už definitivně probudí provozní šrumec a má „vyspáno“, takže vlastně vyspáno nemá.
Až bude ve velké autosedačce, bude situace o dost komplikovanější a budeme řešit operativně podle času spaní.
no já jen, že zrovna ty ses tu oháněla ty, že jiné děti spí v autosedačkách. Tak mě to zajímalo, myslela jsem, že máš zkušenosti. Tak nic, jen plácnutí do větru..
@Svistice Těžko říct, jak to mají. Snad není ten chlap blázen, aby nazval ženu sobcem, pokud alespoň nějaké trochu schůdné řešení neexistuje.
Jinak teda mít rozmezí na spánek 10-14 mi přijde taky mazec, každý den absolutně jinak a netušit, kde a kdy mi dítě usne.. To mít zakladatelka, tak půjde pro staršího občas až navečer. ![]()
Tak to se musíte dohodnout vy dva - jestli se tam malýmu líbí nebo ne a podle dítěte bych rozhodla - líbí se mu tam, tak sláva, aspoň se děcko socialuzuje, nebo tam trpí a řve 6hodin v kuse - no tak ho nebudu nutit, ne…nechápu co je na to tak těžkého
jinak s tím hlídáním o sobotě jste mě fakt pobavil
tohle můj muž dělá taky, že řekne, že bude hlídat on a jede s malou za maminkou, která kmitá (aspoň, že jí to baví), ale my máme jen jedno dítě, ale mě to nevadí, jen mě baví jak tomu muži říkají hlídání
![]()
opravdu bych vám doporučila hlídat svoje děti obě dvě sám delší dobu a pak se manželce montujte do režimu, zkuste domů nenosit 6ti místné sumy, ale jen 5ti a na úkor toho být více s rodinou a být svojí ženě oporou místo blbých keců
@neumisa píše:
@WaIlno já jen, že zrovna ty ses tu oháněla ty, že jiné děti spí v autosedačkách. Tak mě to zajímalo, myslela jsem, že máš zkušenosti. Tak nic, jen plácnutí do větru..
Ničím jsem se neoháněla, pouze jsem napsala možnosti, jak to dělají jiní - tak jsou dvě možnosti, auto x kočár. Popř. nosítko x šátek. Jaké pak plácnutí do větru? Někdo asi holt to dítě nenechá usnout, nebo ho naopak musí vzbudit, apod. Ježíš co je určitě matek, co takhle jezděj s mladším dítětem… ![]()
@WaIl píše:
Ničím jsem se neoháněla, pouze jsem napsala možnosti, jak to dělají jiní - tak jsou dvě možnosti, auto x kočár. Popř. nosítko x šátek. Jaké pak plácnutí do větru? Někdo asi holt to dítě nenechá usnout, nebo ho naopak musí vzbudit, apod. Ježíš co je určitě matek, co takhle jezděj s mladším dítětem…
A ještě víc jich je, co nechají dítě vyspat v klidu doma a druhé ve školce. ![]()
@WaIl píše:
Ničím jsem se neoháněla, pouze jsem napsala možnosti, jak to dělají jiní - tak jsou dvě možnosti, auto x kočár. Popř. nosítko x šátek. Jaké pak plácnutí do větru? Někdo asi holt to dítě nenechá usnout, nebo ho naopak musí vzbudit, apod. Ježíš co je určitě matek, co takhle jezděj s mladším dítětem…
mně by to třeba nestálo za to, čachrovat kvůli dvěma hodinám se spánkovým rytmem mladšího dítěte. Ano, jsem pohodlná, nechala bych toho staršího ve školce si po obědě odpočinout a pak bych ho vyzvedla s vyspaným mladším dítětem. A spokojeni bychom byli všichni tři.
@neumisa píše:
mně by to třeba nestálo za to, čachrovat kvůli dvěma hodinám se spánkovým rytmem mladšího dítěte. Ano, jsem pohodlná, nechala bych toho staršího ve školce si po obědě odpočinout a pak bych ho vyzvedla s vyspaným mladším dítětem. A spokojeni bychom byli všichni tři.
Však ano. Jedině snad, pokud tam to dítě opravdu nehysterčí, že tam spát nebude a nebude.
Mohli by nám to ti dva osvětlit, když už byli oba zapojeni do diskuze. ![]()
@fashion_victim83 píše:
@WaIl to ma nekdo jako dite přesne jako hodinky? me mala od roku pred den skoro nespí-max 20-30min a opravdu jednou pred obědem, jindy ve čtyři. nekdo by mohl namítnout, ze ma mit režim a spat po obědě v postýlce, jenže ona nema ani tu postylku, spi s nama…
Naše děti taky nemají postýlky, a spěj s náma v posteli.
![]()
jo, taky by mě zajímalo, k čemu došli. Snad se aspoň jeden z nich pochlapí a dá nám vědět. ![]()