Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zákon o rodině (do konce 2013)
(3) Při určení rozsahu jejich vyživovací povinnosti přihlíží se k tomu, který z rodičů a v jaké míře o dítě osobně pečuje. Žijí-li rodiče spolu, přihlédne se i k péči rodičů o společnou domácnost.
Nový občan (od roku 2014)
je třeba přihlédnout k tomu, že povinný o oprávněného osobně pečuje, a k míře, v jaké tak činí; přihlédne se popřípadě i k péči o rodinnou domácnost
Tohle je skutečně zajímavá diskuse. Podle zákona o rodině, tedy již neplatného, se přihlíželo k tomu, který z rodičů o dítě pečuje a v jaké míře. Tohle soudy vykládaly tak, že kdo o dítě pečuje, tak tím pokrývá svou vyživovací povinnost.
Nový občan se k tomu ale staví úplně jinak, tj. nehodnotí pouze péči toho, kdo o dítě pečuje (což si soudy vykládaly jako matku), ale dává do úvahy s osobní péčí povinného. Přitom povinný není explicitně definován. V zákoně o rodině to bylo možná precizněji (každému z rodičů určí, jak se bude podílet na výživě, tedy oba rodiče byli chápáni jako povinní) Odvozeně to lze přejmout i v NOZ.
Tudíž interpretace ve smyslu, že při stanovení výživného se přihlíží k tomu, jak o dítě kdo pečuje, by nemělo být vykládáno jako že za tu péči je výživné vyšší, ale spíše ve smyslu, že pečující nese nějaké náklady na péči. Takže slova soudkyně o tom, že výživné je i pro matku, není v souladu ani se zákonem o rodině, ani s novým občanem. Jde skutečně o prostředky určené výhradně pro dítě (ovšem včetně bydlení, nábytku, dopravy, auta apod.). Proto by uzákonění výchovného vedle výživného bylo prospěšné.
Nicméně stanovování výživného je pořád velmi svévolné, takže by nejdříve chtělo systematizovat výši výživného.
No nic, jdu se zamyslet nad sebou, protoze by me NIKDY nenapadlo vycislovat financne muj cas s detmi, protoze ten je k nezaplaceni ( pro me).. Kdyz peru, neperu jen jednoho veci, peru vsech, nemam taxu za namazani rohliku, je to i me dite a delam to protoze ho miluji.. Ikdyz jsou ve skole a skolce, nechapu tech 98% dne a venovani se jim.. Asi blba matika
A blba matka? ![]()
K zakladatelce: pokud vydelava 20 litru, je velmi zvlastni ze je vyse alimentu stanovena na 1800, takze kde je chyba
v soudech tezko, neco by chtelo doplnit a rict vse ![]()
A v uvodnim prispevku mi stacila cast vety ve smyslu ABY ZA NEBRANI SYNA ASPOŇ POŘÁDNĚ ZAPLATIL
jen tak dal
vychovavas dite, bez mu lepsim prikladem ![]()
@Knihomyš píše:
Stěžejní ženskou schopností je rodit děti.
Proč by to měla být empatie?
Nedivím se, že jsi to nepochopila… ![]()
@sissi79 K zakladatelce: pokud vydelava 20 litru, je velmi zvlastni ze je vyse alimentu stanovena na 1800, takze kde je chyba
v soudech tezko, neco by chtelo doplnit a rict vse ![]()
A v uvodnim prispevku mi stacila cast vety ve smyslu ABY ZA NEBRANI SYNA ASPOŇ POŘÁDNĚ ZAPLATIL
jen tak dal
vychovavas dite, bez mu lepsim prikladem ![]()
Potkat tě, tak bych ti musela lisknout
![]()
Co bys chtěla abych doplnila, kopretino
Myslíš moji mzdu 10.300,–? Tohle chceš doplnit?
@j.a.n.i1 Bože bože,,, ty vaše dedukce
Po téhle diskuzi je mi opravdu líp ![]()
@Kobliha51 píše:
Tak ty dvě dospělé nemohly pojít, protože se o ně zakladatelka postarala a možná se v té době staral i on, než se mu splašily koně. O třetí se soudil a soud rozhodl, že ho nedostane. Brání mu rozsudek snad nějak v tom, aby se staral o přidělených víkendech. Nebrání, ba naopak, zakladatelka mu ho nutí a on nechce! Takže copak je to za pána? Je to chudák, co kašle na svoje dítě.
Neřekla bych to líp.
Pane bože… vždyž jsem spolu už přes 20 let. z toho cca 3 roky od sebe… Proč nedokážete pochopit, že když to byl mladý kluk, tak byl jiny o 180 stupnu nez do ted.
Proč tady taháte kecy ve stylu že se nestaral ani o ty dvě. Já jsem zapoměla že vy tady máte manželství šťastné až na pudu a vaši muži jsou na chlup stejní jako když jste si je „kdysi“ vzali…
@Anonymní píše:
@sissi79 K zakladatelce: pokud vydelava 20 litru, je velmi zvlastni ze je vyse alimentu stanovena na 1800, takze kde je chybav soudech tezko, neco by chtelo doplnit a rict vse
A v uvodnim prispevku mi stacila cast vety ve smyslu ABY ZA NEBRANI SYNA ASPOŇ POŘÁDNĚ ZAPLATIL![]()
jen tak dal
vychovavas dite, bez mu lepsim prikladem
![]()
Potkat tě, tak bych ti musela lisknout
Co bys chtěla abych doplnila, kopretino![]()
Myslíš moji mzdu 10.300,–? Tohle chceš doplnit?
Fajn, nemám problém, kde se potkáme? ![]()
@sissi79 Uplně přesně za tenhle popudlivý poznatek neco by chtelo doplnit a rict vse aby ze mě udělal mrchu ![]()
Co si jako myslíš? Že vydělávám 20 háků a jde mi o to abych z manžela sedřela každou korunu? Prosim tě, pouvažuj trošku nad tím vším a hlavně nad sebou ![]()
Radu o kterou jsem žádala jsem dostala
Tak nechápu dále pokračující tyhle jízlivé poznatky a dedukce
Zjevně ti pár minut neječí mrně a más čas „kopnout“ si do ostatních ![]()
Manžel má mít syna 2 krát do měsíce
Je pro mě lehčí a méně náročnější, nemít syna ty dva víkendy v měsíci?? ANO, je pro mě jednodušší ho ty dva víkendy za měsíc nemít. Syn o víkendech kupodivu nechodí, pro některé nechápavé, a típ pádem jsou to pro něj dny, kdy by si měl užit nějakoulegraci, výlet, odpočinout si od školy. což jsou výdaje a peníze navíc. Pokud si ho manžel nemíní brát, a tohle spadá zase do mé kompetence, tak ať si za to zaplatí ![]()
Jsem kvůli tomu mrcha?
Tak prosím
bitch please ![]()
@Anonymní píše:
@sissi79 Uplně přesně za tenhle popudlivý poznatek neco by chtelo doplnit a rict vse aby ze mě udělal mrchu![]()
Co si jako myslíš? Že vydělávám 20 háků a jde mi o to abych z manžela sedřela každou korunu? Prosim tě, pouvažuj trošku nad tím vším a hlavně nad sebou
Radu o kterou jsem žádala jsem dostalaTak nechápu dále pokračující tyhle jízlivé poznatky a dedukce
Zjevně ti pár minut neječí mrně a más čas „kopnout“ si do ostatních
Zklamu tě, nepotřebuju se nad sebou zamýšlet ![]()
Nekřičí mi tu mrně, nejsem na mateřský
![]()
A co je na té větě divného?? Pokud vydělává 20 litrů, tak se z té částky odvíjí alimenty, proto jsem napsala že je to divné, že bys měla doplnit proč je tomu jinak.. netřeba hned útočit a už vůbec né liskat a vraždit
![]()
Takže se zamysli spíš vážně nad sebou ![]()
@Anonymní píše:
Neřekla bych to líp.
Pane bože… vždyž jsem spolu už přes 20 let. z toho cca 3 roky od sebe… Proč nedokážete pochopit, že když to byl mladý kluk, tak byl jiny o 180 stupnu nez do ted.![]()
![]()
Proč tady taháte kecy ve stylu že se nestaral ani o ty dvě. Já jsem zapoměla že vy tady máte manželství šťastné až na pudu a vaši muži jsou na chlup stejní jako když jste si je „kdysi“ vzali…
Ti jejich se nemění a to nikdy a i kdyby náhodou, tak jaký si to udělají, takový to mají.
![]()
@Kobliha51 A proto tady je tolik deníčku a diskuzí typu „Manžel mě opustil jsem sama s měsíční dcerkou.“,„Manžel mě asi podvádí, co mám dělat.“ apodobně ![]()
JJJJ, Ti jejich se nemění
Jsem sama ![]()