Manželův majetek před svatbou je nyní společné jmění?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
29.7.13 08:22

Syn nepotřebuje nic navíc. Docela dost jsem si ho zabezpečila. Už teď má na účtu tolik, že může mít barák u Prahy za hotové.
Moc děkuji za rady a ujištění toho, co jsem si myslela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
29.7.13 08:27

@žadatelka v tom případě v pohodě a věcné břemeno to jistí :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3030
29.7.13 09:02

Pokud po svatbě bude manžel bydlet v tvém baráku a budete ho nějakým způsobem zhodnocovat. Tak má pak nárok na část zhodnocené nemovitosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pavla99
29.7.13 09:23
@jenika1 píše:
Pokud po svatbě bude manžel bydlet v tvém baráku a budete ho nějakým způsobem zhodnocovat. Tak má pak nárok na část zhodnocené nemovitosti.

To není pravda. Vlastnictví nemovitosti se tím nemění. Bylo by nutné manželovi podíl na nemovitosti darovat a nebo to řešit manželskou smlouvou o rozšíření SJM. Jinak vzniká jen tzv. bezdůvodné obohacení vlastníka nemovitosti.

• Citovat
  • Upravit
72725
29.7.13 10:48
@Pavla99 píše:
To není pravda. Vlastnictví nemovitosti se tím nemění. Bylo by nutné manželovi podíl na nemovitosti darovat a nebo to řešit manželskou smlouvou o rozšíření SJM. Jinak vzniká jen tzv. bezdůvodné obohacení vlastníka nemovitosti.

vlastnictví né, ale je fakt, že pokud on do toho vloží svoje prostředky a dokáže, že je vložil do nemovitosti, tak má nárok na podíl (např pokud by chtěl odejít), který do nemovitosti investoval a v takovém případě je třeba ho vyplatit, nebo tento podíl vyplatit jeho dědicům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pavla99
29.7.13 14:40
@martina.se píše:
vlastnictví né, ale je fakt, že pokud on do toho vloží svoje prostředky a dokáže, že je vložil do nemovitosti, tak má nárok na podíl (např pokud by chtěl odejít), který do nemovitosti investoval a v takovém případě je třeba ho vyplatit, nebo tento podíl vyplatit jeho dědicům.

Není to tak snadné, jak si myslíte. Existuje objektivní a subjektivní promlčecí lhůta.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.2.15 20:33

Dobrý den, s manželem se budeme rozvádět a já bych ráda věděla, jak by to mělo být s bytem. Manžel si vzal hypotéku ještě před svatbou. Je psaný na něj. Od svatby jsme jí ovšem spláceli ze společných peněz. Nyní v bytě bydlím se dvemi dětmi, manžel se od nás odstěhoval. Bude po rozvodu byt jen jeho nebo na nej budu mít alespon částečně nárok? Děkuji.
Omlouvám se za anonym, ale je to pro mě citlivé a čerstvé téma. Děkuji

• Citovat
  • Upravit
30994
25.2.15 20:37
@Anonymní píše:
Dobrý den, s manželem se budeme rozvádět a já bych ráda věděla, jak by to mělo být s bytem. Manžel si vzal hypotéku ještě před svatbou. Je psaný na něj. Od svatby jsme jí ovšem spláceli ze společných peněz. Nyní v bytě bydlím se dvemi dětmi, manžel se od nás odstěhoval. Bude po rozvodu byt jen jeho nebo na nej budu mít alespon částečně nárok? Děkuji.
Omlouvám se za anonym, ale je to pro mě citlivé a čerstvé téma. Děkuji

Mela bys mit narok na polovinu penez zaplacenych za byt po dobu trvani manzelstvi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2725
25.2.15 21:48

Presneji receno, myslim, na polovinu splacene anuity za dobu manzelstvi.
To neni to same jako 1/2 splatek.

Pokud neprokaze, ze je nejaky jiny vyrazny duvod, proc by to tak nemelo byt.

Kamarad koupil byt, pak se ozenil, zena byla na RD a po roce se chtela rozvest.Soud ji ze splatek nic nepriznal, asi protoze nevlozila skoro nic nebo nic, a naopak bydlela „zadarmo“ = „usetrila za neplaceni najmu“. (neberte me za slovo, rikam to priblizne) No byla to bitva s drahym advokatem, no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
25.2.15 21:52
@Anonymní píše:

Musíte udělat majetkové vyrovnání. Splátky od svatby jsou součástí SJM, tzn. máš nárok na polovinu zaplacených splátek během manželství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
25.2.15 21:53

@ondrej190 jde i dobu trvání manželství (NOZ)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.2.15 08:01

Děkuji za odpovědí. Jsme manželé 5,5 let a o rozvodu teprve mluvíme :(
On za svého účtu platí hypotéku a já poplatky a veškeré zálohy na energie..

• Citovat
  • Upravit
Hanney
26.2.15 08:17
@Anonymní píše:

Ano, po rozvodu bude byt pouze manžela, ale ty máš nárok na polovinu splacené částky od svatby. Otázkou je zda manžel bude mít na to, aby ještě k hypotéce splácel tvůj nárok.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky