Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Netopirek píše:
Můžu název aplikace do mobilu na to skenování?
Bude jich spousta, já používám ClearScanner.
@SAJ píše:
Bude jich spousta, já používám ClearScanner.
díky
právě jsem jich našla dost. Tak zkusím raději už někým používaný. Než zkoušet x apek
@vokishka průzkum to není, psala jsem že na online výuku samozřejmě chodí pracovat k našemu pc.ale toť vše. Jinak prostě PC k dispozici na hry apod nemají.
@Anonymní píše:
@vokishka průzkum to není, psala jsem že na online výuku samozřejmě chodí pracovat k našemu pc.ale toť vše. Jinak prostě PC k dispozici na hry apod nemají.
Mladá marodí a teď mi říkala, že ve středu už určitě chce do školy, protože musí na angličtinu, aby si při online hrách mohla povídat s lidma z ciziny
.
Já bezduché celodenní paření taky neuznávám, ale vidím, že hraní v rozumné míře (a vykompenzované třeba sportem nebo turistikou) pro ty děti má význam.
@Tamtama píše:
@kyslík můžu (bez rypani) vědět, k čemu potřebuje pětileté/šestileté dítě mobil? Samo, počítám, nikde ještě nechodí, že by se muselo hlásit..
Já tu tedy nechci vyvolat nějakou dramatickou polemiku, ale to, že má mobil, má dva důvody:
První je, že tedy chodí skutečně ven sám, respektive s kamarády beze mě. Jen tady po sídlišti, jdou na místní hřiště nebo na koloběžky. Pak ho to třeba přestane bavit, odpojí se od nich a jde někdy sám domů. Tady po čtvrti chodí běžně ven beze mě. Je tu docela stabilní parta kluků.
Druhý důvod jsou právě ti kamarádi (a starší brácha, u kterého ten telefon viděl a začal ho chtít taky). Všichni do jednoho jsou o pár let starší, protože primárně se s nimi skamarádil starší syn a teď s nimi kamarádí rovnocenně oba, a všichni mobily mají a mají svoje oblíbené hry, aplikace atd. On by mezi nima byl prostě out. A protože s nima bývá, ti kamarádi chodí i k nám, tak s nimi může ty věci na mobilu sdílet, má s nimi společné téma, společnou činnost, společný zájem. Byl by to pro něj hendikep ho nemít.
@kyslík díky za obsahlou odpověď.. Starší syn mi taky už v 6 letech chodil za kamarádem, ale měl ho o ulici výš a když něco, měly jsme na sebe číslo s druhou maminkou.. Ven taky chodil, ale my máme na léto hřiště před domem a na zimu kopec za domem, takže na něj pořád vidím.. Dal už jsou silnice, tam nesmí ani v devíti letech.. Do a ze školy zatím chodí s doprovodem.. Tak právě moc nevidím důvod ní u něj, natož u takového prtete..
@Tamtama
Tak to je asi jiná situace. Já na něj nevidím, číslo na jiné maminky nemám. Ti kluci jsou stejně venku všichni sami. Mladší syn chodí ještě do školky, tam ho bez doprovodu nepustí, jinak by snad mohl odejít i sám tam odtud ![]()
On to má dáno starším bráchou i těmi kamarády, prostě patří do party „telefonistů“. Ale mě to tedy nijak nedrásá, že mají moji synové telefon a hrajou na něm hry nebo si volaj s kamarády a hrajou hry na dálku, beru to, že takový je dnešní svět.
Jejich dětství je holt jiné, než bylo to naše.
@Tamtama nas dostal mobil az ve ctvrte tride a nemyslim si, ze by ho nutne potreboval drive
Mladsi ve druhe tride nema a neni duvod aby mela.
Tohle si musi kazdy nastavit sam, kazdy funguji jinak. Hlavne teda nase deti funguji jinak nez ty bezne
![]()
@Tamtama Naše děti chodí samy od první třídy i přes světelné přechody, mobil mají, i skoro šestiletá, která půjde do školy v září. Už umí jít sama k babičce přes blok. To ale neznamená, že k němu mají neomezený přístup. Mobily mají převážnou část dne zabavené. Kromě toho máme PC, dva ntb a tablet.
Mobil nebo tablet ale není nutné zlo ani pro děti se speciálními potřebami. Ve spec. školce mají tablety s licencovanymi programy, peníze na to získali v rámci podpůrných opatření pro některé děti, takové programy ale na obchod play nestahnes. Jsou specificky zaměřené, k rozvoji obrázkové slovní zásoby u alternativní komunikace, vysvětlení různých situací pro děti s PAS nebo programy na cvičení s očima suplující přístroj CAM pro děti se zrakovým vadami, ten přístroj většina dětí doma nemá. Viděla jsem i licencované programy pro nácvik logopedie. Střídá se několikrát týdně celá třída nebo aspoň děti s podobnými obtížemi, každé dítě pár minut. Stejně tak ve škole, kde teď jsem, má něco podobného integrované dítě s PAS a těží z toho celá třída.
Vždy je to o tom, jak s tím dospělí naloží. Dnešní generace s tím vyrůstá a považuje to za běžné spotřební zboží. Šestiletá a tříletá si klidně budou celé dopoledne hrát, mobil na stole a ani si nevzpomenou, protože to pro ně nikdy nebylo žádné zakázané ovoce.
My jsme taky milovali Maria, tetris, Tamagoči, dnešní děti to tam mají formou podobných her taky. A mají spoustu dalších věcí digitalizovanych.
Moje starší holky třeba milují hudbu, málokdy na tom dělají neco jiného, hry je nebaví.
Dospělí máme ntb pracovní, pak jeden domácí s rozbitou kamerou. Tretakovi jsme kvůli online výuce museli koupit nový, cca za 5 tisíc. Používá na školu a programování, fotky. Hry tam nemá. Předškolák používá mobil na skypování s babičkou, když máme pracovní hovory a nemáme čas.
@Pears206 jenze dite s adhd tohle nezvladne. Pro nej jsou hry doslova zavislost a neudelas s tim nic, muzes vysvetlovat jak chces a je to houby platne, nevidi, neslysi. Neustale s nim resis, kdy a jak bude mit telefon, proc ho nema dele, vztek. Podvody, aby se k telefonu dostalo. U techto deti opravdu plati cim dele tim lepe (potvrzeno a schvaleno detskou psychiatrickou) a nikdy nenechat telefon volne, vzdy na pridel s omezenym casem. Protoze oni se s tim zkratka rozumne pracovat nenauci, i kdyz se snazis jak chces. Nastavis pravidla a ono je denne ohyba. U nas je zrovna ted zakaz na tyden a dite sice jeden den vzpruzele, ale od te doby funguje jak hodinky, nevzteka se, spolupracuje.
Mladsi mobil taky nema, ale ma volne k dispozici tablet a umi s nim rozumne zachazet aniz by ji to nekdo ucil. Bere si ho po dovoleni, je na nem chvilku, polozi ho a jde delat neco jineho ![]()
@Moise píše:
@Pears206 jenze dite s adhd tohle nezvladne. Pro nej jsou hry doslova zavislost a neudelas s tim nic, muzes vysvetlovat jak chces a je to houby platne, nevidi, neslysi. Neustale s nim resis, kdy a jak bude mit telefon, proc ho nema dele, vztek. Podvody, aby se k telefonu dostalo. U techto deti opravdu plati cim dele tim lepe (potvrzeno a schvaleno detskou psychiatrickou) a nikdy nenechat telefon volne, vzdy na pridel s omezenym casem. Protoze oni se s tim zkratka rozumne pracovat nenauci, i kdyz se snazis jak chces. Nastavis pravidla a ono je denne ohyba. U nas je zrovna ted zakaz na tyden a dite sice jeden den vzpruzele, ale od te doby funguje jak hodinky, nevzteka se, spolupracuje.
Mladsi mobil taky nema, ale ma volne k dispozici tablet a umi s nim rozumne zachazet aniz by ji to nekdo ucil. Bere si ho po dovoleni, je na nem chvilku, polozi ho a jde delat neco jineho
Pod toto se podepisuju, i s tím mladším sourozence souhlasím.. Jasně, taky se snaží smlouvat, že ještě chvilku, ale když zavelim, že vypínáme, tak s kecama vypne a jde dělat něco jiného.. Adhade nejen, že nevypne, ale vůbec nereaguje, musím mu mobil vyrvat násilím, u toho schytam pár kopancu.. Pak je pul dne řev a druhý půl den otázky co minutu „Můžu na mobil?“ „Už můžu na mobil?“ případně „Když nemůžu na mobil, tak nic dělat nebudu!“
@Tamtama je potreba ho upozornovat dopredu. Jit za nim a rict - za 10 minut koncime. Za 5, za 1. Ale nekdy jako kdybych mlcela. Prijdu s tim, ze za minutu konci a vidim, jak rozehrava novou hru
No a vztek. ![]()
@Tamtama píše:
Pod toto se podepisuju, i s tím mladším sourozence souhlasím.. Jasně, taky se snaží smlouvat, že ještě chvilku, ale když zavelim, že vypínáme, tak s kecama vypne a jde dělat něco jiného.. Adhade nejen, že nevypne, ale vůbec nereaguje, musím mu mobil vyrvat násilím, u toho schytam pár kopancu.. Pak je pul dne řev a druhý půl den otázky co minutu „Můžu na mobil?“ „Už můžu na mobil?“ případně „Když nemůžu na mobil, tak nic dělat nebudu!“
@Moise píše:
je potreba ho upozornovat dopredu. Jit za nim a rict - za 10 minut koncime. Za 5, za 1. Ale nekdy jako kdybych mlcela. Prijdu s tim, ze za minutu konci a vidim, jak rozehrava novou hruNo a vztek.
Nepotřeboval jsem to sice řešit v praxi, ale v telefonu jsem někde viděl nastavení režimu podle hodin, třeba by to šlo nastavit, že v určitou dobu se hrát nedá.
Tedy prakticky bych z toho telefonu vytáhl baterku a šlo by ho provozovat jen připojený na nabíječce.
Není třeba škubat ho děcku z ruky, stačí vytáhnout šňůru ze zásuvky.
Taky lze instalovat zásuvkou s vypínačem.
A jestli bude zkoušet chránit tu zásuvku vlastním tělem, u toho si moc nezahraje. ![]()