Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@kacz píše:
Ale ale, proč tak vztahovačně?
Je velký problém, když zadáš takový úkol, taky vysvětlit nebo jim poslat návod, jak to mají zpracovat?Naštěstí my máme učitelku, která na rodiče nic nepřehazovala. Rodiče mají svých starostí až dost a nejsou tady od toho, aby vám učitelům asistovali…
Hele, já jsem v IT velmi zdatná, ale co nepoužívám, to neumím. Takže třeba v iOS neporadím nic a v MS Office zrovna tak, protože kvůli matematickým vzorcům používám s plnou spokojeností Libre Office. Třeba u Wordu jsem neseděla snad dvacet let…
Teď mám domluvenou exkurzi u mého kvintána, který právě v IKT řeší úkol ze vzorců - ale už jsme se shodli, že je to zřejmě stejný klikací vopruz, jako to bývalo před tím, než jsem MS Office opustila…
Teď mi kluk fotil svou kalkulačku a já ho s ní podle poslaného obrázku učila pracovat… Zase měla úplně jinak uspořádaná a popsaná tlačítka. ![]()
@SAJ Proč nepoužíváte Office, který mají v A1 plánu školy zdarma? Jak pro pedagogické pracovníky, tak pro žáky.
@Zumpa píše:
@SAJ Proč nepoužíváte Office, který mají v A1 plánu školy zdarma? Jak pro pedagogické pracovníky, tak pro žáky.
Děcka (moje rodná i ta školní) ho mají, mám ho k dispozici i já. Tahle možnost začala ale teprve před pár lety.
K tomu často píšu matematické texty a to býval ve Wordu fakt klikací vopruz. ![]()
No a navíc jsem roky (před mateřskou, během ní i po jejím skončení) kvůli potřebě legálního softwaru používala Linux, takže Libre Office (možná tenkrát ještě Open Office) byla jasná volba.
No a ten má tak perfektní editor rovnic, že jsem ho neopustila ani po návratu k Windows. ![]()
@SAJ Office Online v rámci 365 je k dispozici už před hodně více lety ![]()
Btw do Wordu je pro matikáře suprový doplněk, mrkni na:
https://www.microsoft.com/…details.aspx?…
Jsem s dcerou sama, máme každá svůj noťas tak od cca 4. třídy. Pokud by tehdy byla distanční výuka, tak neváhám a kupuju i dřív. Vím, že na jaře naše základka tablety extra nakupovala a půjčovala, těm co nemají.
A k té složitosti: dcera je už v prváku, tak jde všechno mimo mně,,,ale není to jen o otevření jednoho a případně druhého okna. Písemky píšou buďto přímo do nějakého jako formuláře, ale v matice je musí vytisknout a zpracované pak naskenovat zpět učiteli,,,protože třeba geometrii nebo i zlomky na tom počítači neuděláš. Takže i tiskárna je nutnost…tu teda už taky máme pár let.
Třeba kolegyně má třeťačku a musí s ní být doma, protože ona sama by obsluhu PC nezvládla. Jednak s ním teprve začíná, doposud jí byl taky komp odpírán, že to není zdravé apod., a ted kolegyně strašně nadává jak má neschopnou holku. Ono všechno je vocaď pocaď. Moje neteř je pátačka a má s tím taky problémy…ale je to vesnická škola, tak učitelka holt počká nebo jí pak práci pošle na mejl. Taky není zvyklá na komp, jenom na telefon, jenže na tom to opravdu vždycky nejde.
@Zumpa píše:
@SAJ Office Online v rámci 365 je k dispozici už před hodně více lety
Btw do Wordu je pro matikáře suprový doplněk, mrkni na:
https://www.microsoft.com/…details.aspx?…
Ty, díky, ale asi ne. Už tak se nově učím zápisy rovnic v Moodle, tak si nebudu zbytečně přibírat Word, který vlastně k ničemu nepotřebuji. ![]()
Nezapomeň, že učím matiku, ne aplikační software.
Od toho u nás máme učitele IT.
Navíc, až ve mně definitivně bouchnou saze a dám školství vale, nebudu mít MS Office k dispozici, protože si ho zcela jistě nekoupím. ![]()
@SAJ Kurňa, ve všech učitelích chtějí bouchat saze… no, ani se nedivím, vychovávat dneska malé zmetky, kteří mají neomezená práva a přechytralé rodiče, tak bych také zdrhal… ![]()
@SAJ píše:
Protože to ty učitele nikdo jinak nenaučil. Nezapomeňte, že často jsou IT nepolíbení.Což nemusí být za normálních okolností špatně, jenže teď není normální doba a pokud jim škola nepomůže, nebudou vůbec tušit, že to jde udělat jinak.
My máme taky nahozený trvalý rozvrh (distančně učíme 100% hodin) a připojujeme se přes kalendář. Ale jsme SŠ s technickým zaměřením.
Jo, jen se mi všichni smáli, když jsem si na začátku října nahodila rozvrh až do jara…
My k tomu meli online skoleni, tam ukazoval ten kalendar. Cekala bych, ze ason jedno to školení jako zaklad budou mit všichni. Staci na to zalozeni skupin, kalendář, sdileni obrazovky.
@Anonymní píše:
Jsme 4členná domácnost, děti na 1.stupni ZŠ. Máme jeden stolní počítač, děti na PC moc nepouštíme. Chci znát názor, zda je třeba více počítačů než jeden nebo by bylo dobré mít třeba notebooky? Pc u nás využívá především manžel na občasné hraní her a já na úpravu fotek…
Uvažuji, zda není investice do notebooku kravina.
Notebooky máme - oba s mužem služební a dítě má svůj taky. Sice starý (koupila jsem si ho před 10 lety; jak je slabý, napráská ji, když paří při hodině: neuchodí to a kousne se a hodina spadne
), ale neumím si představit, že by v současné situaci neměla. Radši jsme rozchodili archivní kousek než kupovat ke stolnímu (taky už není nejmladší) kameru a mikrofon atd. Navíc díky noťasu může mít hodiny v pokojíčku, a ne v ložnici, kde pracuje manžel.
Co mám v okolí rodiny s více dětmi, ideální je mít pro každé vlastní počítač. Omlouvat se ve škole, proč to či ono dítě zrovna není online, protože na hodině je jiné, to je pruda a škoda i pro ty děti. Už tam mají školu málo, a ještě zameškávat kontakt s učitelem…
Nemusí se kupovat nová děla, my máme fakt muzejní kousek, a na Google Meet a Dokumenty Google to stačí.
Nejvtipnější je sousední třída, kam chodí dvojčata, a paní učitelka vyžaduje, aby každé mělo svůj počítač
(Tam jí teda rodiče vysvětlili, že tudy opravdu ne.)
@Zumpa píše:
@SAJ Kurňa, ve všech učitelích chtějí bouchat saze… no, ani se nedivím, vychovávat dneska malé zmetky, kteří mají neomezená práva a přechytralé rodiče, tak bych také zdrhal…
Spráťata jsou v poho, zmetek jen sem tam, ten VŽDY s problémovými rodičích, ale to v podstatě v klidu.
Sejří mě to okolo. A hodně.
@vokishka píše:
My k tomu meli online skoleni, tam ukazoval ten kalendar. Cekala bych, ze ason jedno to školení jako zaklad budou mit všichni. Staci na to zalozeni skupin, kalendář, sdileni obrazovky.
To moc nestačí, např. plno učitelů vůbec neví, jak si nastavit Teams, aby si děcka navzájem nevypínala mikrofony či se nevyhazovala ze skupin.
@Anonymní píše:
Spráťata jsou v poho, zmetek jen sem tam, ten VŽDY s problémovými rodičích, ale to v podstatě v klidu.Sejří mě to okolo. A hodně.
Aha, pardon, anonym omylem. Počítám u tojo s potomkem matiku. ![]()
@SAJ píše:
Aha, pardon, anonym omylem. Počítám u tojo s potomkem matiku.
Jj, já jedu s dcerou excel a pak v jedné firmě dělám upgrade firmware serveru
jestli se ukliknu, tak dcera dostane kouli a ve firmě nepojede linka ![]()
@Zumpa píše:
To moc nestačí, např. plno učitelů vůbec neví, jak si nastavit Teams, aby si děcka navzájem nevypínala mikrofony či se nevyhazovala ze skupin.
Eli js, me online 2×4 hodiny. Bylo tam i pouzivani tabule a tech pridavnych programů, prave veci kolem skupin, mikrofonu, řízení. Na takovy ten zaklad to bohate stacilo.
@Zumpa píše:
Jj, já jedu s dcerou excel a pak v jedné firmě dělám upgrade firmware serverujestli se ukliknu, tak dcera dostane kouli a ve firmě nepojede linka