Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Anonymní píše:
Jsme 4členná domácnost, děti na 1.stupni ZŠ. Máme jeden stolní počítač, děti na PC moc nepouštíme. Chci znát názor, zda je třeba více počítačů než jeden nebo by bylo dobré mít třeba notebooky? Pc u nás využívá především manžel na občasné hraní her a já na úpravu fotek…
Uvažuji, zda není investice do notebooku kravina.
Pro děti by byl lepší noťas, aby každé dítě mělo svůj. Manželovi bych na hraní nechal PC.
My máme 5 notebooků a 2 počítače, takže děti a žena mají nezávislou výuku, každý má i vlastní místnost, takže když jsme všichni doma, tak se navzájem při práci/učení nerušíme.
@ontarova.stara píše:
Zrovna distancni vyuka ukazuje, ze i PC gramotnost patri tak nejak k zakladum, co by deti v urcitem veku mely ovladat. Mladsi dcera (5. trida) rikala, jak nekteri nechtene zpomaluji vyuku. Navic vypracovavani zadanych ukolu asi nebude na mobilu dlouhodobe prilis komfortni.
Mladsi ma stolni PC, maturantka notebook, samozrejme chytre telefony obe.
No, u dětí bych IT negramotnost pochopil, problém je v tom, že řada škol je na tom s IT dost katastrofálně. Jenže když se jim o IT starají firmy, které kamarádí s ředitelem, tak se to jen tak nezmění.
Tak ja si myslim, ze behem distancni vyuku zas tak It schopnosti nejsou treba..
Tak maximalne musi umet zapnout pc, a umet udelat prezentace, coz si myslim, ze je hodne zvladnutelne ![]()
@AnastazieB píše:
Jestli to třeba není tím, že ho měl poprvé v životě…
Podle mně zakazovat dětem mobil není řešení, za pár let už se ptát nebudou, obstarají si ho sami a pak teprv budou pařit od rána do noci. Když si na mobil/hry/internet zvyknou a naučí používat už teď, později už to pro ně nebude tak vzácné a přitažlivé.
Neměl ho poprvé v životě, hry hraje na mém, u jedné babičky chodí na tablet a u druhé na pc..
Edit: kdysi měl svůj tablet, ale ve vzteku rozbil babiccin, tak jí musel dát ten svůj..
Příspěvek upraven 10.01.21 v 11:17
@sirikit píše:
A zase - jak jste řešili distanční výuku?![]()
U babičky na pc, doma na mém mobilu
My máme dva stolní počítače a dva notebooky. Moji synové (9 a 6) mají i chytré telefony. Uvažujeme i nad tabletem.
Starší syn má na jednom z notebooků online výuku, mladší je poslední rok ve školce, ten má „jen“ ten telefon. Oba teda ještě chodí i na můj stolní počítač, já hodně pracuju na notebooku.
Extra jejich pobývání u toho neomezujeme, teď na tom jsou více, protože co mají asi dělat. Normálně chodí do školy, jezdí 4× týdně na tréninky, jsou s kamarády, vše jim bylo vzato. Tak se zabavují jinak. Aspoň si s těmi kamarády volají a paří hry na dálku.
Někdo to zmiňoval, že tím získají počítačovou gramotnost - s tím musím souhlasit, přirozeně se dostáváme k situacím, u kterých jim vysvětlujeme, že tohle video není vhodný na net dávat, že nemůžou dávat na net jiné lidi bez jejich souhlasu, že fakt může být nebezpečné psát si s nějakým třicetiletým pánem a už vůbec se s ním jakkoliv scházet, že ten, kdo má účet jako 11letá holka, ve skutečnosti může být 50letý chlap, že prostě celkově musí být ve virtuálním světě opatrní atd.
Notebook je fajn v tom, že k němu nemusíš mít pracovní místo, vezmeš si ho třeba na záchod
.
Nějaký míň nadupaný, repas nebo výprodej z firmy ani není tak drahý.
Plus teď je asi super šance získat něco přes nadace/úřady pro méně majetné.
Podle mě je fajn využít věk, kdy to těm dětem jde samo. Kolem těch šesti let. Samozřejmě omezovat čas „paření“, a nasměrovat je na nějaké výukové věci. A dorovnat odpovídajícím pobytem venku.
@_.Emilyyy píše:
Ty mas, 9-tileteho klula, ze? Nebo se pletu?Tak podle me ma vek na to mit vlasnti telefon.. At si tam ma treba sve hry, at si muze napdat s kamarady, sledovat ty nejake popularni videa at muze mit v pohode distancni vyuku
Příspěvek upraven 10.01.21 v 02:20
A jestli i vadi, ze je na nem hodne, tak si myslim, ze by fajn bylo se domluvit, jak dlouho bude na mobilu a pak ti ho odevzda. Muj nazor.
Ale ty deti si myslim, ze by vlastnit svuj mobil.. bezna vec v dnesni dobe..
Ale chapu, kazdy ma jiny nazor
Ani, je mu skoro 9 a přesně takhle jsem si to představovala.. Ovšem realita byla taková, že to takhle fungovalo jen první den. Pak když jsem řekla, že může hrát, až bude mít hotové úkoly, byla vztekla scéna, když na něm pak byl a měl vypínat, dělal, že neslyší a opět byla scéna, musela jsem mu ho vzít násilím, což se neobešlo bez mlácení. Od božího rána jen „Můžu na mobil?“ a „Když nemůžu na mobil, tak nebudu nic dělat.“ Poslední dobou se náš vztah hodně zlepšil, tak to nechci kvůli takové kravine jako je mobil kazit..
@_.Emilyyy píše:Tak ty mas jedno a temer doslele dite. Ale existuji i mladsi zacci.
Tak ja si myslim, ze behem distancni vyuku zas tak It schopnosti nejsou treba..
Tak maximalne musi umet zapnout pc, a umet udelat prezentace, coz si myslim, ze je hodne zvladnutelne
@_.Emilyyy noooo, jak kdo. Ja treba behem distancni vyuky posilam detem odkazy na kahoot, learningapps, unikove hry… kde se musi prihlasit pomoci zaslaneho kodu, v urcitem casovem limitu odpovedet a poslat zpet treba… delam to i tretaku a je pravda, ze nektere deti to dost brzdi. Ale celkove ted it gramotnost hodne stoupla, vetsina to zvladne ![]()
@Tamtama Já nechci tě urážet nebo tak, ale on má nějaký problém?
@Tamtama píše:
U babičky na pc, doma na mém mobilu
Tak to jo. ![]()
Já si to teda na mobilu vůbec neumím představit - mobil je pro mě nouzák možná tak něco přečíst, otevřít mail, zareagovat na něj nebo něco podotknout na eMimino.
Jinak pracuju na ntb s dotykovým monitorem, asi deset současně otevřených oken na liště. ![]()
Ale je fakt, že nemám potuchy, jak funguje distanční výuka ve třetí třídě.
@Tamtama píše:
Ani, je mu skoro 9 a přesně takhle jsem si to představovala.. Ovšem realita byla taková, že to takhle fungovalo jen první den. Pak když jsem řekla, že může hrát, až bude mít hotové úkoly, byla vztekla scéna, když na něm pak byl a měl vypínat, dělal, že neslyší a opět byla scéna, musela jsem mu ho vzít násilím, což se neobešlo bez mlácení. Od božího rána jen „Můžu na mobil?“ a „Když nemůžu na mobil, tak nebudu nic dělat.“ Poslední dobou se náš vztah hodně zlepšil, tak to nechci kvůli takové kravine jako je mobil kazit..
Možná by stačilo pevné pravidlo. Třeba mobil každý den od 18 do 19.
A nikdy jinak.
Ty scény ohledně mobilu/tv/pc chápu, někdy jsou ty děti úplně mimo a v tu chvíli je potřeba to omezit/stopnout.
@Sany80s píše:
@Tamtama Já nechci tě urážet nebo tak, ale on má nějaký problém?
Adhd
@sirikit u nás je distancni výuka taková, že hodinu a půl paní učitelka unyle vykládá, 30 dětí jí do toho mluví, můj teda dost odbiha a nudí se, protože než paní učitelka dětem obsahle řekne, co mají dělat, kluk už to má hotový.. Pak se čeká, až to všichni budou mít, v půlce se někdo zeptá, cože to mají dělat.. Neudržím i toho pozornost ani já.. ![]()
Máme každý svůj notebook s chlapem, dcera prvňák ( 7 let ) má tablet + mobil. Denně povolenou 1 hodinu, má tam svých pár her typu Barbie apod. Když byla škola zavřená, tak měli distanční a pak chvíli online, takže měla půjčený tatínkův notebook. Čas povolíme delší, když se třebas jede k našim přes 300 km a samozřejmě volání s babičkama je neomezené
Myslím, že v dnešní době je to potřeba, ale jako rodiče musíme mít přehled o času a aktivitě dítěte.