Máte někdo matku alkoholičku? :(

Napsat příspěvek
Velikost písma:
27263
7.12.21 21:51

@Monikap3 já ti nechci brát iluze, ale v tomhle jsem šílený skeptik. Pokud ona nebude chtít, tak nepřestane. Můžeš jí prosit, škemrat, plakat, nutit, přesvědčovat, vyhrožovat, ale pokud ona nechce, tak nezmůžeš nic. Já jí odstříhla. Ničilo mě to…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
7.12.21 22:05
@Monikap3 píše:
No teda, vy jste mi daly :( ja nechci, aby se upila k smrti. Ale mam o ni hrozny strach. Strašně se změnila, jak se napije, tak je na nas vsechny zla. Cekam, kdy ji vyhodi z práce a vubec na ničem uz ji asi nezáleží. Dneska nam volala, ze ma stiny na plicích a nemůže dýchat. Chtela jsem ji volat sanitku, to odmítla se slovy, ze jestli ji zavolam, nikdy me uz nebude milovat a at ji dáme vsichni pokoj. A my jsme v haji. Ona bydli sama, kdyby se ji neco stalo, tak to ani nevime. Takže jsme cela rodina na nervy, ja sleduju fb, kdy byla naposledy přihlášena a tak je to furt dokola :( bud brečí, jak na ni všichni kasleme a kdyz se chceme starat, posle nas do haje. Vubec nevim, co mam delat. Prijde mi, ze uz ma i nejakou psychickou poruchu, treba deprese, a zalévá to chlastem. Na polozenou otazku odpovi uplne zcestne. Mozna ji krivdim a nalitá dneska neni, ale je proste mimo. Vsichni o ni mame strach, ze si neco udela, ale nevim, jak ji dostat na psychiatrii. Problém pry zadny nemam, jsme na ni zly a mame ji nechat na pokoji. Takže opet cela rodina z ni na nervy a tak se opakuje furt dokola tak ob dva tri tydny… Tak kdybyste meli nejakou radu…

Tak ji nech na pokoji. Když sama nebude chtít, nepřestane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
874
8.12.21 12:17

Byli to nedávno 4 roky, co se matka upila. Když pominu jak strašný poslední roky byly, nejhorší bylo moje doprosovani, ať toho nechá. Bylo totiž absolutně zbytečný a pomohlo k tomu, jak mě to celé nakonec zničilo. Léčiva jsem se 3 roky na psychiatrii než jsem se z tohohle dostala. U alkoholiku tohle prostě v 98% případů nezabere. I když je to hrozný, doporučuji se od takového člověka odstrihnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.12.21 12:35

Matku, pila část mého dětství. Pak se šla léčit a 30 let abstinuje.
Jsem moc ráda, že to dokázala a vím, že to nebylo pro ní jednoduché. Ani nebylo to zpracovat a odpustit jí. Ale dokázaly jsme to a dneska máme super vztah. A moc si toho vážím. Přála bych to všem. :kytka:
Můj sourozenec pak spadnul do závislosti na drogách.
Vyhrabal se z toho, naštěstí. Dnes je to úspěšný člověk dost let abstinujíci s rodinou.
Ale taky tam byl bod, kdy jsme ho museli nechat být, aby nás nestáhl sebou.
Můžeš podat pomocnou ruku, ale pokud nechce, tak nechce.
Je to těžké.

• Citovat
  • Upravit
885
8.12.21 14:23

Když já to prostě nedokážu :( Konkrétně v tomhle případě. Mám na ní hroznej vztek, ale zároveň se prostě děsím toho, že je jí tak zle, že buď zkolabuje nebo si něco udělá. Nedokážu nad ní mávnout rukou jakože ať si dělá co chce, že je přece dospělá a je to její život. Ale máte pravdu, že na ní nic nezabírá. Prosby, pláč, vztek, lítost, výhružky,…nic prostě. Strašně mě štve, že je celá rodina, včetně starý babi, z ní naprosto na prášky a ona si to vesele dělá dál…Aleje to moje máma, jinýho rodiče nemam. Mozek mi radí, at jí necham, ale nejde mi to :( Nechci jí ztratit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1026
8.12.21 15:42

Při čtení tvých příspěvků @Monikap3 mě napadl termín spoluzávislost… Osobně bych sebe asi řešila v terapii, jakým způsobem můžu mámě pomoct, aby mě to ale neničilo… http://www.psycholog-ceskytesin.cz/…ychoterapie/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mrg
546
8.12.21 16:23
@Monikap3 píše:
No teda, vy jste mi daly :( ja nechci, aby se upila k smrti. Ale mam o ni hrozny strach. Strašně se změnila, jak se napije, tak je na nas vsechny zla. Cekam, kdy ji vyhodi z práce a vubec na ničem uz ji asi nezáleží. Dneska nam volala, ze ma stiny na plicích a nemůže dýchat. Chtela jsem ji volat sanitku, to odmítla se slovy, ze jestli ji zavolam, nikdy me uz nebude milovat a at ji dáme vsichni pokoj. A my jsme v haji. Ona bydli sama, kdyby se ji neco stalo, tak to ani nevime. Takže jsme cela rodina na nervy, ja sleduju fb, kdy byla naposledy přihlášena a tak je to furt dokola :( bud brečí, jak na ni všichni kasleme a kdyz se chceme starat, posle nas do haje. Vubec nevim, co mam delat. Prijde mi, ze uz ma i nejakou psychickou poruchu, treba deprese, a zalévá to chlastem. Na polozenou otazku odpovi uplne zcestne. Mozna ji krivdim a nalitá dneska neni, ale je proste mimo. Vsichni o ni mame strach, ze si neco udela, ale nevim, jak ji dostat na psychiatrii. Problém pry zadny nemam, jsme na ni zly a mame ji nechat na pokoji. Takže opet cela rodina z ni na nervy a tak se opakuje furt dokola tak ob dva tri tydny… Tak kdybyste meli nejakou radu…

U nás bohužel nejde zařídit jen tak psychiatrie. Musí nastoupit sama, nebo to mít narizene soudně. To by šlo až po nějakým průšvihu, třeba autonehoda pod vlivem. Nebo pokud by se pokusila ublížit sama sobě, pak v nemocnici mohou vyžádat posouzení od psychiatra a nařídit léčbu. Ale muselo by být více podkladů, častá hospitalizace, nebo privolávaní policie k vyhrocenym situacím. A i tak se k tomu moc neuchyluji.
Vyhledej adiktologickou poradnu, pomáhají i rodině alkoholiku. Časem prostě otupíš a kontakt minimalizujes

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85379
8.12.21 16:30

Mela jsem a uz neni, upila se k smrti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85379
8.12.21 16:33

A rada, nechat ji byt, odprostit se od toho. Alkoholik nejvic nici rodinu a az pak sebe. Na lecebi musi chtit jit sama. Kdyz to jednou pak porusi po lecbe, uz se nevyleci, statistiky. Moje byla na leceni snad trikrat na 3 mesice no a stejne se pak upila… je to nemoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.12.21 19:05

Moji máme pomohli anonymní alkoholici. Mají i skupinu pro spoluzavisle. Nevím odkud jsi, ale zkus se podívat, jestli je nemáš někde poblíž, třeba by jsi mohla zajít na schůzku sama (pro ty spoluzavisle). Jinak většina alkoholiků má recidivy. Moje pila cca 10 let, pak 12let ne, pak recidiva asi 4 roky a nyní 10 let čistá. Věřím že to vydrží, ale právě pořád chodí na ty anonymní alkoholiky, kde si připomíná že je alkoholik atd. Jo a moje zkušenost je, že když sama nechce, tak ji nedonutis. Taky jsem brečela, prosila, křičela nic nepomáhalo. Podruhé pila, když jsem čekala dítě, ani výhrůžky typu, že jí ho nepujcim nefungovalo, prostě musí sama poznat, že má problém a chtít s tím něco dělat. Držím ti palce, ale moc nedoufej, spíš se snaž od ní oprostit.

• Citovat
  • Upravit
1134
8.12.21 19:23

Ahoj, taky mám matku alkoholičku. Pije už dobrých asi 20 let (byly teda i dny, kdy nepila vůbec). Taky jsem prosila, brečela, vyhrožovala a nic nepomáhalo. Pokud tvoje matka sama nebude chtít, tak jí nedonutíš nijak, ba naopak jí to bude motivovat chlastat dál, protože ji svým ukecáváním rozčílíš. A jak jistě víš, tak alkoholici vztek zapíjí chlastem.
Taky ji mám ráda, protože je to jednou moje matka, není mi lhostejná. Na druhou stranu si říkám, že takový život si vybrala sama a pokud s tím nehodlá nic udělat, tak jsem na ní hodně malý pán.
Chlastala, i když čekala bratra. Ten se narodil s FAS (fetální alkoholový syndrom). Dokonce i prodělal abstinenční příznaky po porodu. :(
Bratr s nimi žil 4,5 roku. Otec ho mlátil, i matku. Ve svých 4,5 letech neuměl říct ani jednoduchou větu,,máma vaří" a měl plinu. S myšlením a ostatními věcmi byl na úrovni 2 let.. možná i méně. Teď mám bratra ve své péči.

Ale jedno ti poradím.. já vím, že ji máš ráda. Já svoji matku taky, ale pouze jako matku nikoli kamarádku. Doporučím ti přestat ji ukecávat. Nepomůže to. Buď si na to přijde sama, že se jí stane nějaký hodně velký malér a nebo se v horším případě upije. Je hnusný, co píšu, ale takhle jsem se s tím smířila já. Moje matka je jako pijavice, co mi vycucává energii a čas. Já už ztratila jakýkoliv zájem ji nějak přesvědčovat, protože na nás často byla hnusná, když jsme se jí snažili pomoct.

Kdyby jsi chtěla, tak klidně napiš SMS a nebo si můžeme zavolat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
miselinek
8.12.21 22:03

Přesně jak píšou. Pokud sama nechce nic s tím nezmůžeš. Moje mamka má 48 let. Pije cc 15 let. Vyhodili ji z práce a začla chlastat ještě víc. Pila hlavně ty vína :roll: Tento rok ji zjistili cukrovku jaterní cirhózu vodu v těle a artrozu… Takže se lekla a pití omezila ale aspoň to pivo mít musí. Snažím se aby i to omezila ale říct si nedá. Je to těžké veškeré vyřizování plus doktory padají na hlavu mě takže je to záhul. Taky bydlí sama takže vím jak ti je. Ale i když jsem jí řekla ať se nastěhuje k nám tak to odmítla. Byla by pod dozorem no. Nic s tím nenadělám. :pocitac: :pocitac: :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
5379
8.12.21 22:08
@Monikap3 píše:
Když já to prostě nedokážu :( Konkrétně v tomhle případě. Mám na ní hroznej vztek, ale zároveň se prostě děsím toho, že je jí tak zle, že buď zkolabuje nebo si něco udělá. Nedokážu nad ní mávnout rukou jakože ať si dělá co chce, že je přece dospělá a je to její život. Ale máte pravdu, že na ní nic nezabírá. Prosby, pláč, vztek, lítost, výhružky,…nic prostě. Strašně mě štve, že je celá rodina, včetně starý babi, z ní naprosto na prášky a ona si to vesele dělá dál…Aleje to moje máma, jinýho rodiče nemam. Mozek mi radí, at jí necham, ale nejde mi to :( Nechci jí ztratit.

Hele, osvědčilo by se bavit se s mamkou, jako by žádný problém nebyl? Třeba: dneska je krásny den, půjdeme spolu nakupovat, co planujes na zítřek atd.? Říká se taky, že léčí láska. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5379
8.12.21 22:12
@Anonymní píše:
Moji máme pomohli anonymní alkoholici. Mají i skupinu pro spoluzavisle. Nevím odkud jsi, ale zkus se podívat, jestli je nemáš někde poblíž, třeba by jsi mohla zajít na schůzku sama (pro ty spoluzavisle). Jinak většina alkoholiků má recidivy. Moje pila cca 10 let, pak 12let ne, pak recidiva asi 4 roky a nyní 10 let čistá. Věřím že to vydrží, ale právě pořád chodí na ty anonymní alkoholiky, kde si připomíná že je alkoholik atd. Jo a moje zkušenost je, že když sama nechce, tak ji nedonutis. Taky jsem brečela, prosila, křičela nic nepomáhalo. Podruhé pila, když jsem čekala dítě, ani výhrůžky typu, že jí ho nepujcim nefungovalo, prostě musí sama poznat, že má problém a chtít s tím něco dělat. Držím ti palce, ale moc nedoufej, spíš se snaž od ní oprostit.

Oni asi něco zapíjejí, že? Smutek, prázdnotu… Taky jsou k tomu někteří lidé náchylnější geneticky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mrg
546
8.12.21 22:17

@miselinek buď ráda, že sestěhování odmítla. Vychovávat dítě v jedné domácnosti s alkoholikem fakt nechceš, ani pokud se jedná o vicegenerační dům. Není to dobrý nápad ani pokud nemáte dítě, rozvraci to vztah. Partner obvykle nemá s tímto zkušenost a to na co ty jsi už zvyklá, může ostatní vyděsit.
Nebydlim s ním, přesto řeším veškeré jeho problémy, vím jaké to je a je to náročné. Ale pak přijdu domů, když chci zahodím tel a už na mne nemůže

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová