Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Stánina Já jsem krkavčí matka už jen protože jsem nepřestala pracovat…
@Stánina píše:
@j.a.n.i1 at se prida kazda/y, kterou/ktereho to zajima a neprijde jen proto, aby plival/a siru.Uz jsem zaznamenala nazor, ze chlap je uzasnej, ze tu stridavku ma a vybojoval ji a zenska je krkavci matka, ze to dopustila. Jake mate zkusenosti s reakcema okoli?
tak todl mám srovnaný v hlavě ještě před tím, žen k rozchod vůbec došlo.
Okolí - tak mě se osvědčíil model, který jsem už aplikovala minulosti na jakékoli mé z normy vybočující chování - bezplenkování, látkvání, šátkování. Prostě předem odrovnat veškeré pochybnosti. mám to tak a tak, je to parádní v tom a tom, jsem spokojená, nadšená a jinak bych to vlbec nechtěla. Věšinu reakcí to minimálně zmírní.
@Lama Lama taky to odklanim tímhle způsobem. Ale ty prvotní dojmy takové jsou a moc to nepřida. Ale jsem ráda že si je ex bere co nejvíc a časem klidně na týden týden bych to viděla, nebo dokud jsou ve školce tak po pár dnech.
Já teda se zpočátku setkala s názory, že jsem to dopustila, ale spousta mých kamarádek, co zná nás oba mne podpořila, i když také z toho neměli radost. Dodnes se na ně můžu spolehnout a probrat cokoliv. Já totiž tehdy jinou šanci neměla a měla jsem strach, co kdyby mi to vyšlo a kluka mi sebral. Vlastně už tehdy, jelikož jsme dělali na dvě směny částečně střídavka fungovala a tak jsem kývla. V dnešní době je střídavá péče normální dokonce v naší třídě jsou dvě děti ve střídavce. Je fakt, že se nám střídavka stále věkem dítěte vyvíjí a ty se jí přizpůsobuješ. Vždy pondělí, když dojde od táty a přehodí jak říkám já výhybku je nejhorší a proto nerada realizuju jakékoliv změny, ale každé dítě je jiné. Mám ráda svého kluka, on střídavou péči chce a tak jsme mu vyhověli, i když pokud nepřestanou problémy ve škole může se stát, že bude soudně svěřen do jedné péče. Myslim si, že střídavá péče je pro lidi, co se umí dohodnout a hlavně musíš přimhouřiti oko nad věcmi, co se dějí u druhého rodiče, pokud to nejsou závážné věci jako bití, nadávání, apd…to máme také za sebou. Píšu věci ze života i jak sp může fungovat časem.
Za zamknutí budu ráda.
Myslím, že dost záleží na povaze dítěte, střídavka asi není uplně pro každého. Hlavně pro děti, které jsou moc upnuté na matku, nejspíš to bude tím, když veškerá péče spočívá na ní díky například náročné práci otce. Ale to pak asi střídavka stejně nepřipadá v úvahu, když se díky práci otec stejně není schopen starat.
Do budoucna se bojím puberty, to bude asi slušný riziko, tam bude spolupráce s bývalým partnerem nejdůležitější. Děti umí být pěkně vyčůraný.
Tak co říkáte na to uzamčení, všechny souhlasíte? Co to vlastně obnáší, co to přesně znamená? Jdu zjistit, jak se to vůbec dělá ![]()
@Stánina já doufám, že právě tím, že táta nebude jen sváteční, tu pubertu líp zvládnem. I když mazec to bude jako asi všude. Mám kluky a tam je ten otec fakt důležitý.
@andelka83 píše:
@Stánina založila vlastní téma.
Což je asi dobře, s ohledem na osazenstvo.
@j.a.n.i1 tak ono jim šlo jen prostě o rozšíření styku, na střídavku nemají ani podmínky, a odpovědi už našli, tak snad se s maminkou domluví.
@j.a.n.i1 teď jsem se tam byla pidívat a hned jsem se vytočila. četla jsem jen pár příspěvků na začátku a pár na konci, chudák holka, ty se na ni sesypaly jako vosy. taková nevinná otázka, je fakt, že 20 měsíců je brzo a třísměnný provoz je taky mínus, ale všechno se dá říct slušně, poradit normálně a ne hned nenadávat do idiotů. ![]()
@andelka83 Tak můj názor je ten, že i víkend za 14 dní + ten den v týdnu by měl spíš být formou střídavky, už jen pro ten pocit toho, že oba jsou rodiče „stejné úrovně“ a oba mají i povinnosti.
@Stánina někdo má bohužel hodně špatné zkušenosti. Tady se to poplantalo s tím, že vlastně nevěděli co vlastně chtějí. A říct stridavka pro batole je jako píchnout do vosiho hnízda.
@j.a.n.i1 jo,můj taky, ale většinou se to tak nebere, a pořád je lepší ve formě péče matky přidat jedno dvě odpoledne, než kvůli tomu rozpoutat soud o změnu formy.