Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Keyllah píše:
Můžeme se litovat navzájem, nebo zkusit poradit zakladatelce, co dělat, aby neměla hlad. Máš nějakou radu, nebo jde jen o to rýt do ostatních? protože pokud neznáš způsob, jak zakladatelčinu matku změnit, tak nic jiného, než se snažit co nejdřív osamostatnit se a začít pracovat, jí nezbyde. Ale jako jo, můžeme vést filozofické debaty o tom, jak se rodiny nestarají o děti a ženou je pracovat, ale zakladatelce to bude k prdu a může si k tomu jen přikusovat suchej chleba, takže trochu o ničem. Aspoň pro ni, ty si možná ulevíš…
Když si myslím, že její rodiče nestojí za nic, tak to napíšu. A všichni rodiče, co se nepostarají o své děti, jsou k ničemu.
@Kobliha51 píše:
Je mi teda 18 a studuju a doma jsem velmi nespokojená. Zažádala bych si o alimenty od rodičů a šla bydlet s nějakou kamarádkou a nebo si našla spolubydlení tak, abych na ten základ vyšla s alimenty. Požádala bych si o dávky, na které bych třeba dosáhla a o víkendech bych pracovala třeba v obchoďáku. Pokud bych tedy neměla nějaké zdravotní omezení. To bych musela najít brigádu jinou. nemusela bych doma poslouchat ty řeči, nemusela bych škemrat, abych se mohla najíst, místo poklízení doma bych si mohla vydělat peníze poklízením někde jinde. Ten klid by mi za to stál. To bych udělala já.
No vidíš, tak to je zajímavá rada. Mně by toto třeba nenapadlo, ani jsem nevěděla, že člověk může zažádat o alimenty od rodičů.
Nicméně všimni si, že tvá rada tu brigádu obsahuje taky.
@iila píše:
No vidíš, tak to je zajímavá rada. Mně by toto třeba nenapadlo, ani jsem nevěděla, že člověk může zažádat o alimenty od rodičů.
Nejsem proti brigádě v žádném případě. Práce nikomu neuškodí. Dokud ovšem moje děti budou řádně studovat, tak je moje povinnost se o ně postarat ve všech základních požadavcích. POkud budou chtít něco navíc, tak ať si jdou na brigádu a z toho si to koupí. Ale v žádném případě nesmí utrpět vzdělání. Dopřát dětem vzdělání považuju za základ jejich výbavy do života. Ale základní potřeby jim zajistím já a to beru jako svou povinnost. To vše za předpokladu, že budu zdravá a schopná pracovat. Nemocná jsem nebyla, tak jinou alternativu neznám.
Neni mozne, ze rodice maji problem s penezi? treba o tom jen nevite.
Jiank mam syna 16, na kino mu dam, jidlo ma doma. take mu rikam, at moc neutraci…Prijde mi to normalni.
@iila píše:
Po dobu řádného studia se musí rodiče o své dítě postarat. Většinou se tohle řešit nemusí, protože třeba mají rodiče ze svého dítěte radost. Některým rodičům jsou děti a jejich vzdělání ukradené a tak se třeba děti o alimenty musí soudit. A někdy je to dětem hloupé i když rodiče nestojí za nic a tak se na školu vykašlou a nebo se dřou do úmoru, aby vystudovat mohly. A některé děti dospějí a začnou považovat tu dřinu za normu a přejí to všem ostatním taky.
![]()
@Kobliha51 píše:
Po dobu řádného studia se musí rodiče o své dítě postarat. Většinou se tohle řešit nemusí, protože třeba mají rodiče ze svého dítěte radost. Některým rodičům jsou děti a jejich vzdělání ukradené a tak se třeba děti o alimenty musí soudit. A někdy je to dětem hloupé i když rodiče nestojí za nic a tak se na školu vykašlou a nebo se dřou do úmoru, aby vystudovat mohly. A některé děti dospějí a začnou považovat tu dřinu za normu a přejí to všem ostatním taky.![]()
![]()
jo souhlas. rodic se ma starat o dite a ma to byt radost, poteseni.
Mě by zajímal pohled její matky.
Jaký rozpočet má tato rodina? Jaké jsou skutečné podmínky v této rodině?
Nevím, jaké měla zakladatelka zdr. problémy, že nemohla ani na chvíli nikam na brigádu, dnes?
Od 16, 17 je brigáda standard.
Zvláštní mi přijde i přístup: matce se zdá, že si peněz bereme moc.
Neexistuje, aby mi dítě sahalo na naše rodinné peníze. Obědy mají ve škole, anebo si berou něco doma, pokud nejdou. Dostanou na autobus + kapesné, to mají na své věci a drobnosti. Doma je nakoupeno, uvařeno, mají možnost si brát svačiny z domu. Aby mi lezly do našich peněz a kupovali si za pět pětek bagety, to bych s nima vyběhla. Dostanou, co potřebují, jsou to mé děti a chci, aby se jim dobře žilo, ale přesto vydávám peníze jim do rukou po oboustranné domluvě, ne, že si něco berou.
Celkem bych řekla, že pravda bude někde na půli cesty.
@AnnaNuvoletta07 píše:
Eh? A co být ráda, že je doma uvařeno, ve škole si dáš oběd, jsou stranou peníze na nečekané výdaje, příjemné vánoce a dovolené? Že si schovává peníze - to by mě teda už z principu ani nenepadlo si bez vědomí rodiče vzít odněkud sama peníze byť i do školy.Práci - brigádu si najde i člověk na vozíčku, tak se neoháněj zdravotními problémy, pokud jsi schopná jít do školy a chtěla bys chodit s kamarádkami po venku. A za pomoc doma bys chtěla platit? Chudák máma, snad jí někdo taky platil když se o tebe a sourozence, domácnost celý váš život starala a stará. Asi budu jediná kdo tě nebude hladit po hlavě, že si přijdeš v porovnání s kamarádkami jako sociální případ. Ono kdyby to bylo zlý, tyhle výstřelky by sis odpustila a byla ráda za něco k jídlu a za teplou vodu - nadneseně řečeno. Spíše se mi to jeví, že se kohoutky utáhly postupně - jinak bys to tak nedramatizovala. Nenatahuj ručičky a běž si hledat brigádu, když se ti styl, jakým vede mamka domácnost nelíbí. Chraň bůh abych svým dětem dala stabilní, čisté zázemí, slušný život a ještě po mě halekaly že nesolim dost prachů.
Paní, laskavě si znovu pročtěte o čem a hlavně JAK píšu. Řekla jsem snad, že by si jedno z nás dětí bralo peníze do školy aniž by to mamka věděla? NE, vždy o tom věděla, já napsala, že měla pocit, že si toho bereme moc (i přesto, že věděla kolik). Brigádu si člověk na vozíčku najde a je to dobře, ale když člověk onemocní na půlku prázdnin s monoukleozou, tak asi jen těžko bude někde pracovat, že? Máte snad dojem, že jsem se v textu zmínila o tom, že bych chtěla za práci platit? NE, pokuste se laskavě vnímat a zapojit zrakové analyzátory, když čtete! A potom s tím, že si mezi kamarádkami přijdu jako sociální případ, tak k tomuhle vám slušně říkám „jděte do háje“. Jasně jsem se vyjádřila v textu, že své rodiče nepobuřuji, že se snažím pomáhat, že tento text nepíšu se stížností typu „mamka mi nechce dát na tričko“. V textu jsem se vyjasnila tak jasně jak jen to šlo a měla jsem pocit, že většina a to i těch né úplně schopně vnímajících a chápajících lidí, to v hlavě přebere a pochopí, ale teda vy jste skutečně ojedinělý případ a já nevím, jak vám to jinak říct, aby jste si to v hlavě správně srovnala. Asi by jste měla OTEVŘÍT OČI!
Kolik vas doma je sourozencu? A jinak je matka normalni nebo hysterci i v jinych oblastech?
@PaníBovaryová píše:
Kolik vas doma je sourozencu? A jinak je matka normalni nebo hysterci i v jinych oblastech?
Jsme tři děti, z toho jedno už se živý samo (nejstarší sestra). Matka je prostě z často cholerik, umí vyvádět i kvůli jiným věcem, taková že snadno zpanikaří, už od mala to mám tak, že u taťky najdu vyrovnanost, harmonii a klid (zklidnena duše) prostě opak matky. Ale když jde o peníze tak dokáže vytriskat z danej situace neskutečnou scénu.
víš co, netrap se tím. Jíst máš co, peníze na učebnice taky, tvůj čas ještě přijde. Až si budeš vydělávat, koupíš si, co uznáš za vhodné. ![]()
@PaníBovaryová píše:
víš co, netrap se tím. Jíst máš co, peníze na učebnice taky, tvůj čas ještě přijde. Až si budeš vydělávat, koupíš si, co uznáš za vhodné.
Když ale ona nemá co jíst…
Často. ![]()
@PaníBovaryová to je právě kámen urazu ona kolikrát nemá ani co jíst ![]()
Ja jsem pochopila, ze na obed + rohlik dostane. A doma nema akorat pestrou stravu, ale jidlo ´matka navari.
Matka už se nezmění. Každá žena, co porodí dítě, se automaticky matkou nestane.
Musí se změnit dcera. Je jí 18, tak se může o sebe postarat sama. Jak, to už jsem napsala.