Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@doubledecker Ani si nechci domyslet, jak jí tenkrát chudákovi bylo
Hrozná zkušenost, alespoň pro mě. Od té doby už jsem si nedovolila odhadnout, kdo pro dítko přijel ![]()
@Tanule23 @doubledecker Když si člověk pořídí dítě v pozdějším věku, tak musí přece počítat s takovými trapasy
Jen ty děti za to nemůžou, že mají staré rodiče
Také jsem v podobné situaci, mám roční holčičku a je mi 39 ![]()
@krtek7489 Ten člověk ano, já jako čerstvá 18náctka jsem myslela, že takový trapas nepřežiju
Ani jsem to moc neřešila vůči tomu otci, ale vůči té malé. Tu to očividně hodně mrzelo.
Ale když se na to lidi cítí, směle do toho
![]()
@Tanule23 píše:
@krtek7489 Ten člověk ano, já jako čerstvá 18náctka jsem myslela, že takový trapas nepřežijuAni jsem to moc neřešila vůči tomu otci, ale vůči té malé. Tu to očividně hodně mrzelo.Ale když se na to lidi cítí, směle do toho
![]()
hahaha… bylo ti osmnáct, takže jemu klidně mohlo být jen nějakých pětačtyřicet… v osmnácti se mi každý přes třicet zdál jako dědeček
![]()
@Regina Hero
Néé, opravdu to byl takový dědula
Další rok jela zase, tak jsem nenápadně sondovala něco o rodičích, tak mamce bylo tehdy 50, ale taťkovi 59
Ten pán na ten věk sice vypadal udržovaně, ale… ![]()
@Tanule23 píše:
@doubledecker Ani si nechci domyslet, jak jí tenkrát chudákovi byloHrozná zkušenost, alespoň pro mě. Od té doby už jsem si nedovolila odhadnout, kdo pro dítko přijel
Já jsem si pak už zvykla a brala to spíš s humorem.
Nakonec, má to i svoje výhody - člověk se naučí už od dětství mnohem větší toleranci a pochopení pro druhé. Samozřejmě, byly období, kdy mě to mrzelo, ale to může prožívat podobně i třeba dítko mladých rodičů, když je jedináček a chtělo by sourozence apod. Podstatnější je, že mě naši měli a mají rádi, že mě vždycky podporovali a i teď se na ně můžu spolehnout, že jsme byli úplná rodina… Myslím, že třeba děti z rozvedených rodin to mají mnohem horší - a řeší někdo, jestli si pořídit dítě, když hrozí, že se třeba za x let s manželem rozhádám natolik, že se prostě rozvedeme? ![]()
@doubledecker To řeším třeba já, jsem z rozvedené rodiny, rozvod a roky po něm byly hodně divoké a náročné pro všechny. Takže teď sama v sobě řeším to, že na jednu stranu mimčo moc chci, ale na druhou stranu mám velký strach z toho, že se třeba po 10 letech rozvedeme ![]()
Mateřství určitě není o věku ![]()
@Tanule23 To je trapas, ale stane se. Kazdopadne dneska uz je to docela bezny, ze maji maminky deti hodne pozde. Pamatuju si, kdyz jsem sla pred porodem na posledni kontrolu uz do porodnice, tak se mi mihlo hlavou- sakra, jaktoze tu je vetsina tehotnych ve veku babicek
Samozrejme, ten tehotenskej finish neprida na vizazi nikomu, ale proste z dalky jsem si opravdu rikala starsi zena a pak jsem uvidela brisko, tak jsem se zastydela.
@Sepishka U nás máme v okolí jen samé starší maminy, tedy, převažují ty starší
Já se ani nedivím. Bude mi 25, dítko bych chtěla, ale…ještě počkám
Takže pak třeba jednou taky budu „stará“ mamina ![]()
Holky, stará nebo mladá…děťátko musí být hlavně chtěné a milované ![]()
Já už jsem tady svůj názor na věk psala a přikláním se k tomu, že nejlíp to popsala terinka4444, nikoho nesoudím, ať to má každej jak chce. Já měla děti ve 31 a 33 letech a myslím, že to bylo akorát. Možná jsem se teď ještě zamyslela - ráda bych také jednou vozila kočárek s vnoučetem a také bych ráda svým dětem jako babička i pomohla. Ale v 80ti to už asi těžko a kdo ví, jestli bych tu i byla. Nebudu mít děti ve 4Oti, ne proto, že bych to nezvládla, myslím, že jsem v takový kondici, že bych to zvládla, ale nejsem takovej sobec, abych svoje dítě připravila o mámu třeba v 15ti letech a co si budeme říkat v dnešní době je plno hnusnejch nemocí, jejiž výskyt s přibývajícím věkem roste. To ale neznamená, že mladým se nic stát nemůže, ale toto je můj názor.
@jopo píše:
Já už jsem tady svůj názor na věk psala a přikláním se k tomu, že nejlíp to popsala terinka4444, nikoho nesoudím, ať to má každej jak chce. Já měla děti ve 31 a 33 letech a myslím, že to bylo akorát. Možná jsem se teď ještě zamyslela - ráda bych také jednou vozila kočárek s vnoučetem a také bych ráda svým dětem jako babička i pomohla. Ale v 80ti to už asi těžko a kdo ví, jestli bych tu i byla. Nebudu mít děti ve 4Oti, ne proto, že bych to nezvládla, myslím, že jsem v takový kondici, že bych to zvládla, ale nejsem takovej sobec, abych svoje dítě připravila o mámu třeba v 15ti letech a co si budeme říkat v dnešní době je plno hnusnejch nemocí, jejiž výskyt s přibývajícím věkem roste. To ale neznamená, že mladým se nic stát nemůže, ale toto je můj názor.
Souhlasím, ale řekla bych, že úvahy o tom, jestli je sobecké mít dítě třeba ve 40 mají ještě jeden dost důležitý rozměr. Když mě měla moje mamka po 40, ale doma už měla moje sourozence, kterým k dospělosti zase tolik nescházelo, mohla se spolehnout na to, že kdyby se s ní něco stalo, vždycky budu mít kolem sebe dost zodpovědných a milujících lidí, kteří se o mě postarají. (Když mi bylo 10, můj brácha se ženil, takže by se o mě rozhodně postarat zvládnul.) Bylo to něco o hodně jiného, než když dneska má spousta mamin první dítko daleko po 30 a je jasné, že když se s takovou mámou časem třeba něco stane, tak to dítě, co měla ve 40, bude mít akorát tátu - úměrne „starého“, pokud vůbec bude - a sourozence, který na tom nebude o moc líp, než ono samo. A ještě hůř to pak samozřejmě vychází, pokud to dítě ve 40 má být třeba jedináček… ![]()
@Regina Hero píše:
hahaha… bylo ti osmnáct, takže jemu klidně mohlo být jen nějakých pětačtyřicet… v osmnácti se mi každý přes třicet zdál jako dědeček![]()
![]()
mně bylo 21, když mi zemřela švagrová, bylo jí tenkrát téměř 39let, všichni hořekovali, takový mladý člověk, zasáhlo mě to, ne že ne, ale na to ten mladý člověk jsem koukala krapet s rezervou. Je mi 39 a jsem mladý člověk
no jo, ale v 18.Mně ještě k té 40 to nepřijde tak tragické, s tím spojením dítě a tábor, to zase abychom to úplně nepřeháněly ![]()
Tak já mám čtyři děti, poslední se mi narodilo ve čtyřiceti, teď jí bude rok. A já teda na sobě nepozoruju žádný úbytek energie, ani míň trpělivosti, jak píše zakladatelka. Sportovala jsem se všemi dětmi a nikdo z nich neměl žádné výhody oproti jiným, které by nějak vyplývaly z mého věku. Nejstarší je 19, pak 16,5 pak 5,5 a poslední je ta roční. Co se týká trpělivosti tak daleko hůř tedy na tom byly ty velké holky, teď mám trpělivosti, že bych jí mohla prodávat na trhu, to život mě už naučil, že není důvod durdit se kvůli hloupostem, že je lepší ve všem jít cestou úsměvu, než se mračit. Řeči o tom, že je to sobecké, protože třeba umřu mi připadají hloupé. Lidský život se prodlužuje, ne zkracuje.To je fakt. Navíc, jak ze strany mého otce, tak i matky se všichni dožívají hodně vysokého věku. Jasně, stát se může ledasco, ale to by děti nemohl mít nikdo. Moje děti jsou všechny vychovávané šťastně, ať mi bylo dvacet nebo čtyřicet. O věku, pokud to není úplný extrém, rodičovství není.
Já jsem teda mladá matka, dceru jsem porodila v 27 letech a s manželem víme, že je to naše jediné dítě. Nelituji toho, taky jsem jedináček. Ovšem zrovna nedávno jsem si trochu počítala léta, kolik bude mi, když dcera bude mít třeba 15 a tak podobně
A v mém případě vím s naprostou jistotou, že bych později dítě už nechtěla. Je to asi tím, že jsem opravdu vyrůstala sama, sice se spoustou přátel, ale doma sama. Mám ráda svůj klid a zase se tak trochu na něj těším
Tím chci říct, že je opravdu jedno kolik lidem je, když si pořídí mimčo - hlavně se na to musí cítit. A proto, že je pro mě naprosto nepředstavitelné mít prcka ve 40 letech, tak o to větší obdiv u mě tyto maminky mají. Nemyslím si, že tento věk je nějaká katastrofa k početí a hlavně řešit to, jestli tady ještě ve 20 letech dítěte budeme nebo ne, jestli se za mě nebude na základce stydět, jestli mu budu stíhat v pubertě… to není podstatné, protože tyto problémy se můžou týkat všech - je jedno v jakém věku