Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@samá práce píše:
Bože ty tupá dýně, už si taky ve své hlavince srovnej, že stát co vlastnil v roce 1989, to někomu zabavil. Postavilo se pár škol, nemocnic, Priory apod. Ale činžáky ve vnitřní Praze opravdu ne.
až budu mít chvíli, tak najdu seznam privatizovaných domů na některých Prahách, teď nemám čas…
byly stovky domů, o které se nikdo nepřihlásil…
tak např. Praha 1 https://www.praha1.cz/…privatizaci/
očekávám, že se omluvíte…
Příspěvek upraven 24.11.22 v 13:35
@šklíbakočka píše:
Jak kde a jak co. Např. Praha 1 privatizovala ještě nedávno některé byty, ceny se dají dohledat… Praha 6 zase dělala na pár volných bytů pak losování, aby jako všichni měli stejnou šanci
Praha 10 volné byty prodávala pak v aukci, tam už ale ceny byly vcelku normální.
Byl to prostě celostátní podvod…
Já ale nemluvím o nedávnu, ale o devadesátkách, kdy se v Praze masivně privatizovaly byty na sídlištích i jinde. Teprve později přišly městské části na to, že byty mají mnohem vyšší ceny, než za kolik je privatizovaly v devadesátkách a také bylo, myslím, na konci devadesátých let konečně zrušeno regulované nájemné.
@samá práce píše:
Tak rozhodně tam bude stát komplet bydlení, co u Prahy jen pozemek. Navíc porovnáváš neporovnatelný. Třebas zrovna na vesnicích bylo spousta dvougeneračních domů, kde bydlelo více rodin dohromady. Dnes je to fuj.
Porovnávám ceny nemovitostí k průměrné mzdě v dané době. Hele v pohraničí sezen bydlení, co u Prahy pozemek to je pravda, ale i ta průměrná mzda v pohraničí je jiná než u Prahy. Z manželem jsme právě přesun od Prahy zvažovali, ale výplatu bychom společně měli mírně vyšší, než má manžel teď sám… A to se vyplatí
![]()
@Borrealis píše:
někdo psal že vládě inflace nevadí, a tomu i věřím, že se tím umazává státní dluhtakže pak je v pořádku zadlužovat stát a sypat polovině národa dávky?
hm
ty dávky nadále roztáčí inflaci, tzn perpetuum mobile…a co na to měna??všimne si toho, nevšimne??
já bych byla i ráda za věcnou diskusi, otázka zda jste jí schopen
Státní dluh není v Kc ![]()
@Zumpa Ale ty nejsi z pardubického kraje, že ne? Ale možná se ti naši zastupitelé poučili u těch vašich. Anebo naopak.
Příspěvek upraven 24.11.22 v 14:45
@Zumpa píše:
No, já tuhle vládu nechápu, já mám pocit, jako by to řídili magoři z ČSSD. Místo toho, aby využili doposud velmi dobré situace na pracovním trhu, tak sypou veřejné peníze do lidí, aby seděli doma a nic nedělali. Neuvěřitelný úlet, místo zefektivnění veřejných financí za veřejné peníze propagují, aby lidé běželi na pracák vyzobat maximum peněz.
Já je chápu. Je to jednoduše naprosto nesourodý slepenec, který vznikl z jediného důvodu. A bohužel se musí udržet, ze stejného důvodu. Takže cokoliv nějaký Jouda vymyslí, ti druzí přijmou, neb nechtějí ohrozit petikoalici. Výsledky vidíme. Místo šetření na všech stranách plýtvání jako hrom.
Velmi zajímavý a otevřený rozhovor
na seznamu s Davidem Markem
@Pidulka1991 píše:
Nemovitosti v poměru k mzdě nebyly tak drahé jako jsou teď.
Píše, že průměrný plat byl 3 500 Kč a privatizovaly se 3+1 za 100 nebo 300 tis. Kč, takže bylo potřeba 30 až 80 těchto platů, dnes je průměrný plat 40 tis. Kč a takový byt stojící kolem 7 mil. Kč. Platů je potřeba 175. Takže je to skoro stejné, ne ![]()
@inkakřivák píše:
@Pidulka1991 samozřejmě. Protože teď je to prostě orefouknuta bublina. Dřív třeba neexistovaly hypotéky. Natož na koupi celého domu. Třeba. Víc lidí bydlelo v nájemním bydlení. Na vlastní se zmohli klidně po čtyřicítce. Bydleli lidí společně. Teď ty ceny vyhnal extrémní zájem a extrémně levné peníze. Hypotéky za 1,8? To je směšné. taky si je nabral kdekdo, a ten teď bude natahovat ruku státe dej.
Za komunistů hlavně žádné nájemní tržní bydlení neexistovalo.
@inkakřivák píše:
@Pidulka1991 samozřejmě. Protože teď je to prostě orefouknuta bublina. Dřív třeba neexistovaly hypotéky. Natož na koupi celého domu. Třeba. Víc lidí bydlelo v nájemním bydlení. Na vlastní se zmohli klidně po čtyřicítce. Bydleli lidí společně. Teď ty ceny vyhnal extrémní zájem a extrémně levné peníze. Hypotéky za 1,8? To je směšné. taky si je nabral kdekdo, a ten teď bude natahovat ruku státe dej.
https://magazin.aktualne.cz/…c1f6b220ee8/
Spíš mladí by rádi zase do obecních bytů, hypotéku nechtějí, jak se v článku píše.
@inkakřivák píše:
@šklíbakočka v první řadě se ty byty nabízely lidem, kteří v nich bydleli, co vím. A že by to byly nějaké privilegované skupiny? To nevím. U nás to bylo podle stáří baráků. Jednotlivé lokality. Někde to kupovali lidé staří, staré baráky z šedesátých let, nebo i starší, někde kupovaly mladé rodiny, na novém sídlišti. A skutečně ne po známosti.
Byli to třeba policajti nebo vojáci.
@cecetka píše:
@inkakřivák To lidem, kteri tu dobu nezazili, nevysvetlis.
Pred 89 jsem byla dite. Do zamestnani jsem nastoupila v 91 s platem 2000 bruto. V 93 jsem mela uz 5000a tak jsem si mohla dovolit stavebni uver 100.000 s urokem 14%
![]()
![]()
Super podpora vlastniho bydleni
O rodicovskych prispevcich v devadesatkach snad ani mluvit nemusime.
No a ted (byt jeste nejsem senior) si dovolim byt na tom konecne financne lepe. Snad mi to mladi odpusti.
No a teď byly úroky 1,5 %, ale zase jsi potřebovala na byt tak 6 až 7 milionů, v Praze více.
@Josefuna píše:
No a teď byly úroky 1,5 %, ale zase jsi potřebovala na byt tak 6 až 7 milionů, v Praze více.
Nepřeháněj, do covidu to bylo 3-4 mil. Za sídlištní byt v Praze, dále od Prahy podstatně míň. Holt každý nemůže bydlet v Praze.
@samá práce píše:
Nepřeháněj, do covidu to bylo 3-4 mil. Za sídlištní byt v Praze, dále od Prahy podstatně míň. Holt každý nemůže bydlet v Praze.
Garsonky ano. Jinak ne.
@Josefuna píše:
Byli to třeba policajti nebo vojáci.
Samozřejmě, že byty často ( ne vždy) dostávaly (a tedy pak i zprivatizovaly) privilegované skupiny. Přesně tak vojáci, policisti, donašeči, spolupracovníci všeho druhu atd. Prostě skupiny, na kterých ten režim stál.
Chápu, že se každý chce vidět (nebo své příbuzně) jako hodné a slušné lidi, kteří vlastně jen náhodou „koupili“ byt za pakatel třeba 4+1 a třeba v Bubenči nebo na Letné, ale opravdu to tak nebylo. Dokonce vlastně ten dům zachránili, protože by jinak spadnul, že. Cha cha cha. Kolem celé privatizace se dálo plno špíny a prostě to rozdělilo národ na vyvolené (již dříve někteří z nich byli hodně vyvolení, že?) a ostatní. Vyvolení dostali za hubičku majetek, který má dnes cenu třeba 15 M a ostatní nic. A jak se dnes ještě vyvolení vztekají, pokud si mají koupit pozemek pod domem, jak je to nespravedlivé. Takže můžem si tu povídat pohádky, ale opravdu to bylo poněkud jinak…