Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pro mě to bylo vždycky taky tabu…doma jsme o tom vůbec nemluvili a já se styděla říct o vložky aj mámě..ted mám dlouhodobě přítele - a před tím už to není tabu, ale co mi to dalo práce mu říct: zlato, dostala jsem to…
@Gorlami píše:
Luxusni matinka, trochu mi to pripomina horor Carrie.
Dávají dnes večer na ČT 2 ![]()
Taky jsem se dřív styděla, ale co mám s chlapem děti přestala jsem se stydět a normálně se o tom s kamarády bavíme, když se k tomu dostaneme. Přítel mi teda nikdy tampony nekoupil, ale myslím si že kdyby bylo potřeba koupil by je. Jinak do košíku je normálně dávám.
Já tě úplně chápu. Všechno jsem veděla od kámošky, mamce jsme tak strašně styděla to říct, když jsem to dostala prvně. Je mi 36 a pro tampóny u ní na návštěvě jsem chodila tajně, jakože jdu venčit psa (ještě že jsem ho měla sebou
). Prostě mi to nešlo přes pusu…
S mužem je to v pohodě, sice nezabíhám do detailů, ale nedělá mi problémy ho informovat. Dokonce mi i věší vložky (mám látkovky, peru s plínkama).
Děti (kluk 8, holka 6, kluk 4) jsou informované, že tak odchází neoplodněné vajíčko z těla, že to nebolí a že to prostě jen znamená, že nebudeme mít mimino. Ale z WC už je při zavádění tammpónů vyhazuju, když byli malí, tak mi to nevadilo.
AB.
Pro meho ex to bylo tabu vzdycky mi schovaval na wc tampony protoze je to podle jeho slov nechutny ![]()
Ja nedavno volala svmu muzi at mi koupi tampony a dovze je do prace. nemela jsm moznost si pro ne dojit a ms byla necekana
Ahoj, dělám v lékárně a věř mi, že když prodávám těhu. test, tak o tom vůbec nepřemýšlím. Je to stejné, jako když prodávám paralen
. Zrovna dnes jsem prodávala lubr.gel pánovi a bylo mi jedno na co ho chce. Prostě co chcete, to dostanete. Jako v pekárně, tak taky prodavačka nepřemýšlí, proč kupuješ chleba kulatý a ne veku
Nedíváme se na lidi špatně, jen kupují to, co potřebují
@zralokyne Nestydím se, u nás v rodině se o to běžně mluvilo. Babička byla zdravotní sestra, děda jakožto hlavní nakupovací osoba chodil kupovat vložky manželce i oboum dcerám. ![]()
Nicméně konverzačním tématem se menzes stává pouze s několika blízkými kamarádkami a manželem, pokud řešíme nějaké s tím související věci (sex, těhotenství, zdravotní problémy).
@Anonymní píše:
Ahoj, dělám v lékárně a věř mi, že když prodávám těhu. test, tak o tom vůbec nepřemýšlím. Je to stejné, jako když prodávám paralen. Zrovna dnes jsem prodávala lubr.gel pánovi a bylo mi jedno na co ho chce. Prostě co chcete, to dostanete. Jako v pekárně, tak taky prodavačka nepřemýšlí, proč kupuješ chleba kulatý a ne veku
Nedíváme se na lidi špatně, jen kupují to, co potřebují
Horsi to je treba s kremem na hemeroidy.
u toho sem se cervenala az na tech hemeroidech ![]()
Je to pro mě taky trošku nepříjemná věc, ale že bych neházela tampony nebo vložky při velkém nákupu do koše, tak to zase ne. Bylo mi trošku nepříjemné, když byla otevírací akce v Albertu a prodavači ukládali zboží do tašek. Ten, co vyšel na mě si všechno prohlížel a komentoval. To mi bylo teda hodně nepříjemné. Mezi holkama mi diskuze přijde normální, před chlapama moc ne (mimo manžela). Ten mi musel kupovat několikrát poporodní vložky v lékárně, kde musel vyslovit co chce a žádný problém mu to nedělalo. A já ho poprosila taky normálně. Menstruace prostě k životu patří..
To není nic, proti tomu, co jsem zažila já. ve škole jsem seděla(už jako dospělá, dálkové studium),hodiny místo běžných 3/4,tak 1,5h. přestávky 5 min. takže se jen sedělo a mi protekla vložka, ale fest. Světlé kalhoty a venku příšerné horko.Tak si dovedete představit, jak jsem šla domů. No nakonec jsem dorazila, nikdo mš neupozorńoval na nic v mhd. Prostě jsem to přežilas i když to bylo hodně nepříjemné, bohužel, kdybych byla chlap, tak de mi to nestane. ![]()
Myslím, že tohle téma je stále aktuální.
Občas mám pocit, že zaměňujeme podstaty tabu a vtíravosti. Já osobně nemám problém mluvit o menstruaci a kdyby na to přišlo a mělo to důvod, dokázala bych o ní mluvit i s cizím mužem. Ostatně asi neexistuje moc lidí na světě, kteří by nevěděli, že dospělé ženy menstruují.
Ale někdy mám pocit, že proti tabu (a menstruace pořád ještě trochu tabu je) bojujeme tak, že o tématu mluvíme pořád a všude, zcela bez souvislosti, nesmyslně a tam, kam to vůbec nepatří a ještě to nejlépe nacpeme do nešikovně zpracovaných reklam. To mi nepřijde v pořádku.