Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Lucí přesně tak…mě u prvního porodu voda praskla sama a do narození to bylo 3 hodiny…ted mi jí asistentka praskla - nedovedu říct, kdybychom čekali až praskne sama tak to může být ještě x hodin. Ale vždy je lepší když doba od prasknutí vody do porození není moc dlouhá…rodit „na sucho“ je prý horší…já zkuženost nemám ale slyšelajsem to od několika žen
plně s tebou souhlasim, mě taky jedna děsila že rodila 30 hodina pak z ní právě vylezlo že to počítala pomalu od prvního píchnutí…no ale uvidim až jak na tom budu já
ale od těch cca 5 minutách bych řekla že je to optimální ![]()
no taky se toho bojim, prostě se necháme překvapit a třeba nás naši šišmulkové překvapí, ale rozhodně sem to nezáviděla monny - to bych asi nevydržela - i když, co by mi zbývalo…jako jí ![]()
to jo. přijde mi že ale nechavaj hrozne dlouho člověka vycukat než dojdou k tomu cisari. vzdyt do člověka napíchaj takovejch hnusů. jestli enni ten cisar lepsi…
když to je asi těžký posoudit, dívaj se na všechno , jak se daří mimi, potom rodičce…atd. jednou dávali dokument o císařích a vůbec se nedoporučujou… lepší je prý vyčkávat co to stavy dovolují a chválili tam ČR, tak na to snad něco bude ne??
no obecně pokud to jde tak se preferuje přirozený porod…pokud není mimi v tísni a nebo to vyloženě mamina nezvládá. Je pravda že kamarádka co jsme spolu seděli na střední rodila asi 2 dny a taky mě napadlo že doktoři už nešli do císaře…těžko říct, co doktor to názor.
holky to zvládnete …rodilo miliony jinej žen…je pravda že já se taky bála…prvního ale i druhýho porodu…prvního protože je to neznámo - a druhýho protože jsem si víc uvědomovala že by se něco mohlo stát (černý myšlenky -omotaná pupeční šnůra a tak) ale prostě si to člověk nesmí připouštět a hodně udělá psychika to mi věřte - já se bála fakt hodně ale přitom jsem si snažila vzpružit tím že to musím zvládnout a čeká mě moje miminko - prostě jsem se upínala k něčemu pozitivnímu. Porod bolí to by kecal kdo by tvrdil že ne. A přiznávám se že ted tu hodinu jsem hudrovala a pěstí tloukla do pultu o který jsem se opírala a tvrdila že to nezvládnu - asi si podobným chováním projde hodně rodiček…pak mi asistentky a doktorka říkaly že jsem byla skvělá a že ony pěstí taky tloukly. Jestli můžu jednu radu - pít maliník od 36tt - pomáhá roztáhnout porodní cesty - koupíte ve všech prodejnách bylinek. A pak pokud to dovoluje zdravotní stav od první doby porodní stát, chodit klečet uvolnit se…nedoporučuji pokud už je porod rozumně rozběhnutej ležet (samozřejmě při únavě je odpočinek důležitý) já sebou měla hroznový cukr na dodání energie a chodila jsem, byla jsem opřená o míč a vedle něj jsem klečela s roztaženýma nohama nebo jsem s stála a nohy měla roztažené a při kontrakcích prodýchávat a nechat uvolněnou spodní část těla..takhle jsem to dělala u obou porodů - ted si ze mě asistentky dělaly srandu - no paní ani nemusíme radit, ona všechno ví a dělá správně. já jsem přesvědčená že indiánky a primitivní národy rozhodně ví proč rodí ve stoje, pomůžou si gravitací. Teda finální porod a tlačení jsem rodila na porodním křesle akorát mi ho vypolohovaly, ale stála jsem co to šlo, přišlo mi že v leže byly kontrakce už totál nesnesitelný - jak jsem si stoupla nebo klekla tak se mi to dařilo zvládat víc..
tak už vás tu nebudu zahlcovat ..ale třeba to některé z vás pomůže a lépe sejí bude rodit ![]()
díky renatko
ja se nebojim
to teprve přijde. asi je samozrejme lepsi prirozeny ale když do ty holky furt cpou kapacky pichaj ji vodu a buhvi co delaj s klestema tak uz to stejne prirozeny nei
samozrejme urcite vi co delaji, v zadnem pripade tady nechci delat chytrolínu. jen si tak polemizuju ![]()
no to víš že jo…kdyby to mělo být vyloženě přirozený tak opravdu jen pozorujou a maximálně natočí monitor…
Lucí za jak dlouho to vlastně máš?
jeste za dloooouhoooo. na konci zari
takže se bat mam zacit kdy. ![]()
jasan, prostě je to fakt individuální, no já když byla na přednášce o porodu tak tam PA hrozně hezky povídala a řikala taky že je lepší buď stát nebo klečet, nebo třeba hopsat na míči aby sme miminku neseděli na hlavě =) že to de snáž, myslim že si stejně každá mamina najde polohu ve který to bude snesitelný ![]()