Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
K těm rotavirům…
Kdysi jsem proti nim nechala očkovat syna (dnes má 11 let). Důvod byl ten, že jsme už při narození věděli, že ve dvou letech půjde do jeslí. Ač jsem typ matky, co děti očkuje i nad rámec toho, co je povinné, konkrétně u Rotarixu to zpětně vidím jako vyhozené peníze. Kéž bych si tehdy raději koupila něco na sebe. ![]()
@Hecate No, nevím, jestli jde říct, že jde o vyhozené peníze, protože možná právě díky tomu syn nedostal žádné onemocnění v plné palbě.
Manželova dcera, když měla 5 let (neočkovaná na rotaviry), tak chytila nějakou infekci a chudák byla v takovém stavu, že neudržela ani lžičku vody v těle, musela mít plínky, jak to z ní šlo ven a nakonec skončila na kapačkách týden.
Takže jako vyhozené peníze bych to asi úplně neoznačovala. ![]()
@StepMom To byla samozřejmě nadsázka, včetně té části o zakoupení ošacení pro mou osobu (no, i když
)… ![]()
Ráno jsem neměla čas to rozepsat, takže doplňuju:
U každé z (tuším) tří dávek měl syn ne úplně příjemnou reakci (průjem, teplota), hlavně poprvé, což mě tehdy s ohledem na jeho věk (a fakt, že bylo léto a horko) trochu vystrašilo.
Starší dcera očkovaná nebyla (o vakcíně jsem se dozvěděla pozdě a propásli jsme termín, do kterého šlo očkovat) a vzhledem k tomu, že oba chodili většinu času do stejných předškolních zařízení, jsem nepozorovala příliš rozdíl v tom, co kdo přinesl a jak to prožíval. Nebo pokud už, tak častěji nějakou zažívací potvoru chytil syn, měl mírně horší průběh a déle se z toho dostával. Naštěstí žádného z nich nepostihlo nic, co by si žádalo hospitalizaci.
Nabízí se tím pádem řada otázek, včetně té „kdo ví, jak by to bylo, kdyby očkovaný nebyl“ nebo „kdo je přirozeně háklivější na pajšl“. Pochopitelně na to nemám odpověď a je to dost pádný argument.
Každopádně s ohledem na cenu té vakcíny a fakt, že rotavirů je spousta, že rychle mutují a že je tu řada dalších virů, které způsobují těžké průjmy, je otázka, zda tohle očkování má až takový smysl (porovnám-li to s jinými vakcínami). Jako myslím poměr cena x výkon.
Proto je moje odpověď taková, jaká je.
Opět zdůrazňuju, že moje děti mají řadu nepovinných očkování, u kterých ten smysl vidím (žloutenka typu A, klíšťová encefalitida, pneumokoky - ty tehdy nebyly hrazeny ze zdravotního pojištění nebo plané neštovice).
A kolik to vlastně stojí? @Hecate díky za názor. Stejný má i dr, ale já do toho jdu
@Luucka123 my jsme platili za první dávku myslím 1400 a druhá bude podobně. Ale 1000,– mi proplatila pojišťovna (VZP).
Za mě se prostě nedá soudit, jestli to k něčemu bylo/je. Ale ten pocit, že jsem pro to udělala všechno, i kdyby náhodou něco chytli, ten mi za to stojí…takhle beru očkování já.
@MajakS píše:
@Luucka123 my jsme platili za první dávku myslím 1400 a druhá bude podobně. Ale 1000,– mi proplatila pojišťovna (VZP).
Za mě se prostě nedá soudit, jestli to k něčemu bylo/je. Ale ten pocit, že jsem pro to udělala všechno, i kdyby náhodou něco chytli, ten mi za to stojí…takhle beru očkování já.
Díky, jojo taky to tak beru. ![]()
Holky teď koukám na ty milníky a už se máme 2 týdny otáčet za zvukem a netočí se ani prd. Jedeme 7 týden. Jak jste to měli vy?
@Luucka123 píše:
A kolik to vlastně stojí? @Hecate díky za názor. Stejný má i dr, ale já do toho jdu
Tehdy před těmi cca 10 lety to vyšlo na cca 5000 Kč. Kolik to stojí nyní, netuším.
@Hecate u moji sestry jako pres kopirak. Starsimu diteti rotaviry dala - chytil je, casto ma potize a skoncil s totalni dehyd. v nemocnici. 🤷🏼♀️ mladsimu uz to sestra nedala - nikdy nic nemel….
Vypada to jako nahoda, nicmene i doktroka ji rekla, ze to svym detem nedava, ze to nema smysl - tech skupin je tolik, ze to za to nestoji. Muj osobni nazor je, ze to trochu oslabi imunitu a pak to ty deti snad nejak jednoduseji chytnou. Jinak si to vysvetlit nedovedu. (Sestra mi rikala ze podobny zkusenosti maj i jeji kamaradky ale to si netroufnu psat, vim to takhle konkretne jen u sestry, u jinych se neptam na ockovani).
Holky co se týká rotaviru tak ty mi nedáváme ale dneska jsme dostali hexu a pneumokoka a máme 5500g a 60 cm
My měli jít zítra na očkování, ale přeložili nám to až na příští pátek ![]()
@Myska1994 no malý včera byl protivný ale to není nic nového měl večer už i přes 38 teplotu dneska pro změnu zase hodně spí ale má pořád 37,2 takže ani ven nemůžeme už je to na palici jest když k tomu mám dvouletou dceru
My jsme rotaviry dali, plánujeme dat i pneumokoky a později i bexero. I když je mi z toho očkováni vždycky ouzko, mám taky názor, ze pro to aspoň něco uděláme, bojím se těch nemoci jako čert krize.
Řešili jste MS, tak já už ji měla 2×, slabší než před tehotenstvim. Po prvním porodu jsem ji měla hrozně silnou, jak kdyz střelí prase. Tak jsem zvědavá jak to bude dal. I kdyz plánuji telisko.
Naši prcce bude 14 týdnu, byli jsme včera na prohlídce a má 4770g a 58 cm, asi to bude prcik. Ve 12 týdnech se začala pretacet na brisko.
@lovean no jsem zvědavá na tu naši prdolku, jak to zmakne očkování ![]()