Mléko od kravičky s láskou

Napsat příspěvek
Velikost písma:
79908
11.4.18 19:25

A jaký máš důkaz, že je zvíře schopno myslet v abstraktních pojmech? A proč se potom vlastně nechá takto využívat? Uvědomuješ si, že každá kráva má podstatně větší sílu než ošetřovatel a tím tedy možnost se zamyslet a říci si hurá svoboda, volnost a život a převálcovat svého chovatele? je vědecky dokázáno, že zvířata v abstraktních pojmech nemyslí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21021
11.4.18 19:28
@inkakřivák píše:
A jaký máš důkaz, že je zvíře schopno myslet v abstraktních pojmech? A proč se potom vlastně nechá takto využívat? Uvědomuješ si, že každá kráva má podstatně větší sílu než ošetřovatel a tím tedy možnost se zamyslet a říci si hurá svoboda, volnost a život a převálcovat svého chovatele? je vědecky dokázáno, že zvířata v abstraktních pojmech nemyslí.

Jasně, vědecky dokázáno. Tak se přestaň hádat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
11.4.18 19:30
@aiwwa píše:
Taky jsem o tom přesvědčená, jak jinak vysvětlit stresové hormony v mase.

ty stresove hormony jsou z toho, ze ten transport samotny jes tresujici. Podminky behem transportu jsou otresne, zvirata jseou vytrzena ze sveho bezneho prostredi, nevedi co se deje a tak.

Netusi ovsem, ze jdou na smrt.

Ze vas to bavi se tady nimrat v techto morbidnostech. Ja kupuju bio, kdyz mam na vyber a taky jsem zredukovala spotrebu masa, protoze tolik toho masa clovek jist vlastne nemusi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21021
11.4.18 19:31

Abstraktní myšlení zvířat:

https://www.scientificamerican.com/…-abstractly/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115847
11.4.18 19:35
@warita píše:
ty stresove hormony jsou z toho, ze ten transport samotny jes tresujici. Podminky behem transportu jsou otresne, zvirata jseou vytrzena ze sveho bezneho prostredi, nevedi co se deje a tak.

Ze vas to bavi se tady nimrat v techto morbidnostech. Ja kupuju bio, kdyz mam na vyber a taky jsem zredukovala spotrebu masa, protoze tolik toho masa clovek jist vlastne nemusi.

Jasně ono je jedno co je stresuje. Taky se snažím kupovat bio, respektive ve farmářském obchodě, kde znám majitele a vím, odkud maso je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79908
11.4.18 19:37

@KalamityJohn Ale já se nehádám, já jenom debatuju. Mám virózu, tak co mám dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26559
11.4.18 19:38

@inkakřivák Vzdyt ty komplet popiras sama sebe hned nekolikrat…stres je tu primarne prave proto, aby je chranil pred smrti. Dava jim ostrazitost i energii bojovat s predatory = chranit pred smrti. Kdyz jdou na jatka maji spoustu smyslovych zdroju na to, aby v tu chvili pochopili, ze jim neco takoveho hrozi.Vune mrtvol vlastniho druhu, stresove hormony, zvuky a pach vystresovanych zvirat atd. Muzou se dostat i do stresu skrze panav jinych pripadech, protoze stres obecne je slusne „nakazlivy“ pocit. Ty ty zvirata tezce podcenujes a to rikam jako vystudovany zoolog. Kdyz pujdu se svym psem k veterinari, staci mu to, ze jdu do auta a nemam bezecke obleceni, a nedej boze abych vypadala nervozne… A to ze pak zabijes doma husu v klidu, jen popira tve tvrzeni o jatkach nebo nam tu chce tvrdit, ze tam kravu zabiji v totalne cistem, klidnem prostredi, ze tam maji jednu kravu v dobe zabiti, vse peclive vycisti/vysterilizuji, vyvetraji, pak privedou dalsi a v dobre nalade ji tam picnou? Ja tu nebojuju za zavreni jatek, jen at mi nikdo netvrdi, ze ty zvirata nemaji paru o tom, ze jsou v pr…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105930
11.4.18 19:41
@inkakřivák píše:
@Venetia Nevědí, protože nemají mozek na to, aby vůbec chápali smysl smrti. Pochop to prostě nemají. A i ten pes, pokud s ním půjdeš k vetovi a budeš při tom hysterická, znejistí a bude ve stresu. To je prostě v lidech, ne v těch zvířatech. ta jsou ve stresu z toho, že cítí tvoji nejistotu, nebo z toho, že se kolem motá spousta cizích lidí a hulákají, že to tady neznám atd. Když se budeš snažit narvat nového koně hned po příjezdu třeba do boxu, do nového ustájení, tak se bude sakra stresit, protože to tam nezná - a co když tyhle červený vrátka žerou koním nožičky? bude vyšilovat jenom proto, že doma měl zelený, jo? Oni to prostě nevědí. To by museli mít schopnost abstrakce a to věř mi zvířata nemají.

Oni to nevědí tak jako my, ale vycítí to…A to co popisujes je humanni zabití, provedené tak, že si to nestačí uvedomit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79908
11.4.18 19:44

Ano, beru, jenže já popírám to, co tu padlo, že zvíře VÍ. Fakt si myslím, že neví. Ano, bude se cítit ohroženo, ale prostě není schopno uvažovat v pojmech smrt - život. Ne. Maximálně má pud utéci - ale ne před smrtí, jen před ohrožením. Tak to prostě je. Nebo fakt kráva ví, co znamená pojem SMRT?
A před smrtí si myslím je nechrání stres, ale strach - ne? prostě dostanu strach z predátora, naskočí stres a uteču. Ale to proto, že jsem naučená utíkat před třeba krokodýlem. Stejně jako malé dítě naučíš neskákat do vozovyky, ale nebude vědět, co je to smrt. maximálně může třeba ten tříleták znát ASmrtáčka z pohádky, ale pojem smrt? To asi ne.
A ano váím, jak vypadají jatka a vím, že právě z toho má zvíře ten stres. Vždyt to nepopírám. Jenom popírám to, že zvíře ví, co je smrt. Ne. Ono ví - tygr - útěk. Vlci - útěk. Asi tak. Ale nemá spojeno - bože on mne chytí, já UMŘU. To je blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105930
11.4.18 19:50
@inkakřivák píše:
Ano, beru, jenže já popírám to, co tu padlo, že zvíře VÍ. Fakt si myslím, že neví. Ano, bude se cítit ohroženo, ale prostě není schopno uvažovat v pojmech smrt - život. Ne. Maximálně má pud utéci - ale ne před smrtí, jen před ohrožením. Tak to prostě je. Nebo fakt kráva ví, co znamená pojem SMRT?
A před smrtí si myslím je nechrání stres, ale strach - ne? prostě dostanu strach z predátora, naskočí stres a uteču. Ale to proto, že jsem naučená utíkat před třeba krokodýlem. Stejně jako malé dítě naučíš neskákat do vozovyky, ale nebude vědět, co je to smrt. maximálně může třeba ten tříleták znát ASmrtáčka z pohádky, ale pojem smrt? To asi ne.
A ano váím, jak vypadají jatka a vím, že právě z toho má zvíře ten stres. Vždyt to nepopírám. Jenom popírám to, že zvíře ví, co je smrt. Ne. Ono ví - tygr - útěk. Vlci - útěk. Asi tak. Ale nemá spojeno - bože on mne chytí, já UMŘU. To je blbost.

Možná by ses občas mohla kouknout na nějaký dokument a zjistila bys ze zvířata dokážou neuvěřitelné veci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
11.4.18 19:56
@warita píše:

Pravdu díš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26559
11.4.18 20:18

@inkakřivák obavam se, ze tahle debata nabrala smer nekonecno, protoze bych zde rada pripomnela, ze ani lidstvo jednohlasne neodsouhlasilo, co takova smrt vlastne obnasi :mrgreen: takze tvrzeni, ze to nevi zvire, je zcela bezpredmetna :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23436
11.4.18 20:36
@Lenka_Hal píše:
@Chauvinist Proc mam pocit, ze v zadnem z tech bodu vubec nevis, o cem mluvis… :think:

Tak mi pověz, v čem se pletu, hmmm? Zajímalo by mě, v jakým žiješ světě.
Při lovu se na hlavu dá rozumně střílet jen černá, vysoká a holá ani náhodou, protože má hlavu daleko menší a daleko pohyblivější - tedy dá se, ale ne vždy jsou podmínky a je to v každém případě nejistá rána. A i tu černou střílej na hlavu jen lovci, co mají adekvátní zbraň a optiku. „Tradicionalisti“, co střílej přes mechanický mířidla střílej na komoru všechno. A to se bavíme o čekaný, kde máš na všechno čas a stejně se občas stane, že při špatný ráně na bachor nějakou výkonnější střelou vylezou zvířeti vnitřnosti spodkem břicha a musí se dorazit. Pokud se bavíme o honech, kde je zvěř v pohybu, střílí se na siluetu vše a moc se nemíří, takže se dohledává pravidelně. Co nemůže zakousnout pes a běží, tak se dostřelí, co je moc blízko na dostřelení - třeba v agónii s přeraženou páteří dolezlo do roští, k tomu se dojde a nožem se tomu přeřízne mícha u lebky.
Už jako kluk sem chodil s tátou na lov kachen, který se střílej malejma brokama za letu, což jim třeba přerazí obě letky, spadnou na zem a úkolem malejch dětí, jako jsem byl já, je je najít a zarazit jim do lebky hřebík, aby to měly jisté. Jen malá zvěř jako kocouři, zajíci se střílej malorážkou na hlavu.
Nebo jak sis představovala, že funguje „tradiční lov“? To by mě zajímalo.
A taková tradiční zabíjačka? Jateční pistole ještě stále není úplnej standard a „drobnější“ zvěř -třeba kozle- se ještě stále zabíjí tak, že na něj sedneš, zvedneš mu hlavu a podřízneš mu krk nožem. Ve východních kulturách je to úplně tradiční způsob porážky. A jateční pistole je taky jen pro víceméně klidný prasata, ne vždy se povede a když se takový prase rozzuří, tak ti zbude jen jedna věc - jako za starejch časů vzít palici a umlátit ho za běhu. Byť se takových tradic neúčastním aktivně a většinou vše proběhne klidně, občas se zadaří.
Možná že máš dojem, že ta zvířata těší, že jsou umřela „tradičním domácím“ způsobem, ale spíš jsem přesvědčen o tom, že v ten okamžik zeleně aktivistické dojmy nesdílí.
Moderní jatka, kde se poráží omráčením elektrikou, je proti tomu úplnej výkvět humánnosti, zlášt ty plně automatizované a moderní, byť tam těch zvířat zahyne mnohonásobně více v jeden čas a ano, ani tam to není na 100 procent.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mango_Lassi
11.4.18 20:46

@inkakřivák smrt není žádný abstraktní pojem. Zvířata tak nějak tuší, co to je
A slyšela jsi někdy o tom, že třeba potkani vždy vyšlou jednoho, který ochutná nově nalezené žrádlo- testuje jestli není otrávené.
Pak si počkají, jestli chcípne nebo ne. Teprve pak se nají všichni.
Ale ty se jako obvykle chceš jen hádat, to je jasný

• Citovat
  • Upravit
18304
11.4.18 21:15
@Chauvinist píše:
Tak mi pověz, v čem se pletu, hmmm? Zajímalo by mě, v jakým žiješ světě.
Při lovu se na hlavu dá rozumně střílet jen černá, vysoká a holá ani náhodou, protože má hlavu daleko menší a daleko pohyblivější - tedy dá se, ale ne vždy jsou podmínky a je to v každém případě nejistá rána. A i tu černou střílej na hlavu jen lovci, co mají adekvátní zbraň a optiku. „Tradicionalisti“, co střílej přes mechanický mířidla střílej na komoru všechno. A to se bavíme o čekaný, kde máš na všechno čas a stejně se občas stane, že při špatný ráně na bachor nějakou výkonnější střelou vylezou zvířeti vnitřnosti spodkem břicha a musí se dorazit. Pokud se bavíme o honech, kde je zvěř v pohybu, střílí se na siluetu vše a moc se nemíří, takže se dohledává pravidelně. Co nemůže zakousnout pes a běží, tak se dostřelí, co je moc blízko na dostřelení - třeba v agónii s přeraženou páteří dolezlo do roští, k tomu se dojde a nožem se tomu přeřízne mícha u lebky.
Už jako kluk sem chodil s tátou na lov kachen, který se střílej malejma brokama za letu, což jim třeba přerazí obě letky, spadnou na zem a úkolem malejch dětí, jako jsem byl já, je je najít a zarazit jim do lebky hřebík, aby to měly jisté. Jen malá zvěř jako kocouři, zajíci se střílej malorážkou na hlavu.
Nebo jak sis představovala, že funguje „tradiční lov“? To by mě zajímalo.
A taková tradiční zabíjačka? Jateční pistole ještě stále není úplnej standard a „drobnější“ zvěř -třeba kozle- se ještě stále zabíjí tak, že na něj sedneš, zvedneš mu hlavu a podřízneš mu krk nožem. Ve východních kulturách je to úplně tradiční způsob porážky. A jateční pistole je taky jen pro víceméně klidný prasata, ne vždy se povede a když se takový prase rozzuří, tak ti zbude jen jedna věc - jako za starejch časů vzít palici a umlátit ho za běhu. Byť se takových tradic neúčastním aktivně a většinou vše proběhne klidně, občas se zadaří.
Možná že máš dojem, že ta zvířata těší, že jsou umřela „tradičním domácím“ způsobem, ale spíš jsem přesvědčen o tom, že v ten okamžik zeleně aktivistické dojmy nesdílí.
Moderní jatka, kde se poráží omráčením elektrikou, je proti tomu úplnej výkvět humánnosti, zlášt ty plně automatizované a moderní, byť tam těch zvířat zahyne mnohonásobně více v jeden čas a ano, ani tam to není na 100 procent.

Tak nám zabíjí zkušenej řezník, má pistoli a myslím, že je to vždycky rychlý.
Jako s těma kachnama jsi mě dostal, to bych jako dítě teda nedala.. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová