Mléko od kravičky s láskou

Napsat příspěvek
Velikost písma:
105923
11.4.18 15:18
@tessa2323 píše:
Můj pětiletý syn byl na jatkách několikrát a masíčko má rád. Aspoň vidí odkud se maso bere..A ví že od toho to prasátko je, aby nakrmilo lidi. Vzdyt je to přirozená věc, nedelej z toho vědu. Moje mamka mi vyprávěla když byla dítě jak měla králíčka, vozila jo v kočárku atd. A jednoho dne králíčka měli k obědu. A nijak ji to nepoznamenalo, takhle se žilo vždycky, bylo to zcela přirozené. Jen my z toho děláme bůhví co a jdeme proti přírodě.

Asi z nej vyroste podobně citlivý typ jako jsi ty…Tohle je hlavně o výchově

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
11.4.18 15:22
@evelyn68 píše:
Já líp hledala, ptala se, oběhávala vesnice a bio-farmy tady v okolí kde mají krávy (doufala jsem, že někde to funguje líp!)… Všude je to stejné. A ještě mi řeknou do očí, že ta kráva přece necítí mateřskou lásku, jí to nevadí, když jí po porodu seberou její dítě a když ji lidi dojí a pijí její mléko pro její dítě, tak je z toho potěšená. :zed: Ano, taky bych radši kojila mimozemšťany, než svoje dítě. To nepotřebuju po porodu vidět a objímat. :pocitac:
Nikde ty kravičky se svými telátky po porodu nebyly, protože „by přece vypila mlíko, které je pro lidi“. Telata na něj nemají nárok. :zed:
Jestli víš o nějaké konkrétní farmě, kde se tak neděje, prosím o adresu, ráda se tam zajedu kouknout. :*

ja ale na takove farme byla, kde prvni 3m bylo tele u mamy. Drive ci pozdeji je pak oddeli, ale na te farme to delali tak, ze tele mela matka na dohled. Sice i tak smutne bucely obe, ale alespon matka videla, ze tele je cele a zdrave.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6439
11.4.18 15:24
@Evulina píše:
Jasně, bylo to tak vždycky, ale vždycky nebyly tyhle velkochovy, o kterých se tady bavíme. A budeš se divit, ale my máme pro rodinu masa a mléka i vajec dostatek a přesto nemusím skoro nic kupovat v hyper-super ani v místní Jednotě. Stačí nám mít doma 2 prasata, 1 býka, pár králíků, slepice a kozu s kůzlatama. Anebo pro bytovkáře - ti si můžou někoho takovýho v okolí najít a jezdit k němu.
Ono pak si toho člověk i víc váží víš, když trochu taky přiloží ruku k dílu, aby tu potravinu měl.

To je hrozná demagogie co tu propaguješ. Naivní žvásty ženský jednadvacátého stoleti. ;) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115840
11.4.18 15:25
@tessa2323 píše:
Můj pětiletý syn byl na jatkách několikrát a masíčko má rád. Aspoň vidí odkud se maso bere..A ví že od toho to prasátko je, aby nakrmilo lidi. Vzdyt je to přirozená věc, nedelej z toho vědu. Moje mamka mi vyprávěla když byla dítě jak měla králíčka, vozila jo v kočárku atd. A jednoho dne králíčka měli k obědu. A nijak ji to nepoznamenalo, takhle se žilo vždycky, bylo to zcela přirozené. Jen my z toho děláme bůhví co a jdeme proti přírodě.

pětiletého syna jsi vzala na jatka??? 8o 8o 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21016
11.4.18 15:27

@Chauvinist

Jde o to kde udělat čáru. Hele, existuje lék, na který se používá moč březích klisen. To vedlo ke vzniku farem, kde klisny chrlí hříbata jedno za druhým a ty hříbata nikdo nechce.

Já to vím jen proto, že znám pár lidí co tyhle nechtěné koně umisťují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10141
11.4.18 15:30
@Evulina píše:
Takže..měli jsem doma kravičku, teď už teda ne, máme kozu a býka..
Ale..jde udělat kompromis. Mléko od krávy, která se pase venku, která je živená přirozenou stravou (zelené, seno, řepa, minerální liz atd.) a u které může být telátko první cca 3 měsíce, určitě můžeš sehnat. Nebo jde „dodojovat“ co tele nevypije, ale pak toho mléka bude málo a většinou tudíž i zbude jen pro hospodáře, nikoli na prodej.
Co se týká oplodnění - nepátrala jsem po tom, zda se někde nechává přirozeně oplodňovat býkem, ono to někdy není taková sranda a býk může krávě i ublížit, když na ní skočí trochu blbě..nicméně umělá inseminace není nic hrozného, je to chvilka + pak proběhne ještě jedna kontrola stavu na začátku březozti, toho bych se být tebou nebála.
Dál je dobré nechávat krávu odpočinout, ne stále dokola znovu připouštět, aby měla jedno tele za druhým, jako se to dělá ve velkochovech. Ta kráva je za chvíli odepsaná a jde na jatka, přitom přirozeně může žít klidně přes 20 let.
A taky první tele nejdřív ve 2 letech, kráva je na to v té době už dobře zralá. Takže třeba začít ve 2 letech, pak vždy po otelení nechat tak rok pauzu, ať se vzpamatuje a ob rok zase může mít telátko.

Krávy ve velkochovech jsou zboží určené na produkci co nejvyššího množství mléka. Normálně kráva typu stračena nadojí denně 15-20 l mléka, ale ve velkochovech se chlubí, jak jim dojí 50-60 litrů!! Bych je propleskla tyhle lidi, ať se vzpamatují :nevim:
Takže kdo se tady směje zakladatelce, já se jí teda nesměju, i když požadavek, který má, asi nejde splnit do puntíku, ale u některého biozemědělce se k tomu docela slušně přiblížit.

V krámě kupuju konvenční ml. výrobky jen když je to nezbytně nutné, jinak dávám přednost koupi mléka na biofarmě, kterou do puntíku znám a znám majitele a jogurty, sýry a tvarohy si dělám doma. A teď má naše koza kůzlátka, tak pak za nějaký měsíc dva možná budeme mít trochu mléka i pro nás.

Apropo u kozy je přirozené oplodnění kozlem rozhodně běžné a bezproblémové, na rozdíl od krav, takže naše kozina měla taky na podzim líbánky se svým nápadníkem z vedlejší vesnice :mrgreen:

Příspěvek upraven 10.04.18 v 16:41

To je pěkně napsané :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105923
11.4.18 15:30
@aiwwa píše:
pětiletého syna jsi vzala na jatka??? 8o 8o 8o

Dobrý co 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115840
11.4.18 15:33
@Venetia píše:
Dobrý co 8o

sama bych tam nešla a pokud bych musela třeba pracovně, dost dlouho bych to asi rozdýchávala. to je úplně zvrácené, vzít dítě na jatka, aby viděl kde se bere maso. místo aby ho naučili respektu k zvířatům?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105923
11.4.18 15:34
@aiwwa píše:
sama bych tam nešla a pokud bych musela třeba pracovně, dost dlouho bych to asi rozdýchávala. to je úplně zvrácené, vzít dítě na jatka, aby viděl kde se bere maso. místo aby ho naučili respektu k zvířatům?

Já bych se ani nepriblizila, umřela bych hrůzou, stačilo mi vidět pár dokumentů, abych z toho dodnes měla noční můry

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115840
11.4.18 15:38
@Venetia píše:
Já bych se ani nepriblizila, umřela bych hrůzou, stačilo mi vidět pár dokumentů, abych z toho dodnes měla noční můry

Přesně tak to mám i já. Jako dítě jsem byla na zabíjačce a taky na to nemám žádnou hezkou vzpomínku. Alespoň se snažím kupovat maso ve farmářském obchodě a vajíčka kupuju domácí od sousedky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15473
11.4.18 15:43
@aiwwa píše:
Přesně tak to mám i já. Jako dítě jsem byla na zabíjačce a taky na to nemám žádnou hezkou vzpomínku. Alespoň se snažím kupovat maso ve farmářském obchodě a vajíčka kupuju domácí od sousedky.

Zabíjačka :srdce: hned bych šla ;)
Dlouho jsme žádnou neměli. Za starých časů byly i několikrát ročně :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115840
11.4.18 15:46
@Šmoulice píše:
Zabíjačka :srdce: hned bych šla ;)
Dlouho jsme žádnou neměli. Za starých časů byly i několikrát ročně :srdce:

já nejím ze zabíjačky nic, občas kousek tlačenky. mám asi blok z dětství

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15473
11.4.18 15:48
@aiwwa píše:
já nejím ze zabíjačky nic, občas kousek tlačenky. mám asi blok z dětství

Já byla na zabíjačce už když jsem sotva chodila ;) A žádný blok nemám :nevim: Ale chápu, že někdo mít může. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6439
11.4.18 15:53

@Annne
A teď si představ, kdyby těch 231 milionov ludi přežilo. Dále by se množili a k těm dnešním dalším milionům lidi by přibylo jejich potomstvo. Další velkochovy a pole na úkor lesů aby se to všechno uživilo. Lidi ti jsou neřádi. A ještě to navíc lítá na dovolenou či jezdí autem. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
káťa
11.4.18 15:54
@inkakřivák píše:
Jo nevadí, možná proto, že se na utrpení a na zvířata dívám jinak. Třeba tak, že prasata na jatkách hystericky řvou proto, že prase hystericky ječí kdykoliv. neseš mu žrádlo a ječí. odcházíš a ječí, jdeš zavřít na noc chlívek a ječí. A jsou poděšená z pachu krve, ne z toho, že jdou na jatka, protože to ona nevědí. Asi tak. Prostě beru to jednoduše - potřebujeme jíst, a potřebujeme jíst všichni. Vysvětli mi, jak si představuješ, že drobní zemědělci vyrobí dostatek mléka třeba pro deset milionů lidí, jo? Když tedy bude mít pár krav, do kterých nebude nic cpát a ona mu bude dojit nějakých 20 litrů denně. A ještě k tomu bude živit tele.

Chtěla bych vidět tebe, kdyby tě vedli na jatka, aby někdo jiný mohl mít levnou šunku, jestli by jsi šla klidná a spokojená a neječela… ;)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová