Mléko od kravičky s láskou

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
10461
10.4.18 20:39
@Evulina píše:
Ty jsi dobrej teda..jo, kráva už toho má plný zuby, ale když necháš u ní potomka třeba rok. Rozhodně mi ukaž krávu, která je štěstím bez sebe, že jí hned po porodu sebereš tele :roll:
Jinak si nedělám iluze, že krávám nedávají nějaké přípravky na zvýšení dojivosti. 60 litrů za den fakt není normální a neznám soukromýho chovatele, kterýmu by kráva takhle šíleně dojila.

To víš, že dávají. Laktace se dá zvyšovat více způsoby a je to na úkor zdraví, fyzické a psychické pohody zvířete (info od příbuzného z oboru). Ale co naděláš. Kdyby byly jen biofarmy a šťastné kravičky, ovečky, slepičky atd. tak je produktů z takového hospodaření tak málo, že to současnou populaci nemá šanci uživit. To je bohužel realita. Sama bych byla ráda, kdyby velkochovy být nemusely a ano, jde to dělat i jinak, přirozeně, aby zvířata byla spokojená, jenže jsou tam velká ALE. Produkce je nízká, cena vysoká, a poměr práce a výdělku toho farmáře je takový, že se tam nadře a horko těžko ho to uživí. Aspoň podle toho, co vidím u těch, které osobně znám. Ti u toho mají ještě další zaměstnání a často produkují jen pro vlastní potřebu a pro rodinu, známé a blízké okolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
káťa
11.4.18 09:40
@Evulina píše:
Tak nebudu tady dávat přímo kontakt do veřejné diskuse, když jsem se pána nezeptala, ale je to ve východních Čechách. Sice umělá inseminace, ale krávy pořád venku na pastvinách, 3 měsíce tele u mámy..pán má 60 - 70 kusů dobytka, takže vždy jsou krávy, které už mu dojí a pak krávy, které mají u sebe tele, takže se to pořád takhle střídá a krávy jsou v pohodě 8)
Nevyrábí a neprodává ml. výrobky, ale prodává syrové mléko ze dvora, 13,– Kč/litr!!!
A to je prosím biozemědělec, krmí senem, trávou a přilepšuje svým obilím, které chemicky nestříká. Pak od něj ti šmejdi z mlékárny vykoupí mlíko jen po 5,–Kč/litr (maximum 8,– Kč/l), smíchají ho s klasickou konvencí v mlékárně, dobře, projde pasterizací a úpravou, ale prodává se pak přes 20,–Kč/l a čisté biomléko klidně 35 a víc Kč litr :roll:
Tihle zemědělci na tom opravdu nezbohatnou, papírování a byrokracie je v biochovu šíleně moc, takže postupně ubývají a je to velká škoda.
Doporučuju všem, kdo aspoň trochu můžou a mají zájem o kvalitní potraviny, si něco doma chovat nebo pěstovat sami, i málo se počítá (zelenina, pár slepiček a kdo může, tak nějaké prasátko nebo na mléko méně náročnou kozu). Anebo aspoň podpořit nákupama tyhle malé zemědělce, kteří to myslí vážně a jde jim o zdraví lidí i zvířat.

Naprosto souhlasím. Pocházím ze zemědělské rodiny, můj partner rovněž. Jeho rodiče jsou dodnes aktivními biozemědělci. Krávy mívali vždy, i na maso, teď už slepice (na vejce i maso), prasata, zelenina, brambory, obilí atd…
Zakladatelce se nesměju, velkochovy jsou šílené…

• Citovat
  • Upravit
káťa
11.4.18 09:44
@inkakřivák píše:
No mně to přijde vysloveně směšné, že někdo, kdo je asdi dospělý, neví takovouhle základní věc - že kráva dojí jenom po teleti. A nevím, ale myslím si, že by stejně nedojila stále. Protože kdyby mohla dojit furt, pak by producenti mlíka jednoznačně nenechali tu krávu zaprahnout po nové připouštění, ale dojili by stále. Proč by se takhle okrádali? Můj strýc měl kravky dvě, pouze pro sebe, a také je připouštěl pravidelně, aby bylo mlíko. Asi tak.
Prostě mi to přijde stejné, jako když se někdo čílí nad tím, že někdo na vsi zabije jehnata - a pak jde k řezníkovi a tam si koupí jehněčí. Vzpamatujte se, kdyby nebyly velkochovy, tak stojí vejce nejmín 6-7 korun, litr mlíka 40, nemluvě o mléčných výrobcích a maso? Víte co stojí biokuře?

No chlapivi rodiče třeba prodávají domácí biovajíčka za 3,– kč na jedno, čili stejná cena jako v obchodě. prodávají ze dvora. Zrovna tak kuřata, vepřové, brambory, obilí…Samozřejmě kdyby to vykoupil velkoobchod, tak si k tomu dá obrovskou marži pro sebe a prodá to třikrát dráž…

• Citovat
  • Upravit
káťa
11.4.18 09:52
@inkakřivák píše:
Jak ji nutíš? ona to mléko vyprodukuje. Když ne, tak z ní víc nedostaneš. A co když je třeba některá ta kráva ráda, že se o toho smrada nemusí zajímat? Může si chodit kde chce, dělat co chce, jenom dvakrát za den na kolotoč!

Kolik jsi odchovala krav??? :roll:
Kolikrát když tady člověk čte ty „moudra“ od lidí, který o tom nemají ani páru a jediný, co je zajímá, je co jim chutná a co je nejlevnější, tak si pak kolikrát říkám, že i ten hovězí dobytek má víc rozumu než oni…

• Citovat
  • Upravit
káťa
11.4.18 09:56
@tessa2323 píše:
To je to samé jak s vegetariány..Taky křičí že maso ne a týrání zvířat atd. Jen hysterie. Jsme moc rozmazlený..

A nejsou spíš rozmazlení ti, kteří si nedokážou odpustit maso z velkochovů??? Hlavně, aby to bylo co nejlevnější??? Tomu říkám rozežranost a rozmazlenost…

• Citovat
  • Upravit
6439
11.4.18 10:08
@káťa píše:
A nejsou spíš rozmazlení ti, kteří si nedokážou odpustit maso z velkochovů??? Hlavně, aby to bylo co nejlevnější??? Tomu říkám rozežranost a rozmazlenost…

a nejsou spíše rozmazlený ty slepice dotyčné, kteří požadují dizajnový rozehřátý radiátory, aby vůbec snášely vajíčka, dále pak krávy, co už jim nestačí Pláničkova metoda pouštět jim při dojení hudbu, ale požadují již videoprojekci s filmy G. Clooneyho aby to mlíko dávaly s láskou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
káťa
11.4.18 11:17
@samá práce píše:
a nejsou spíše rozmazlený ty slepice dotyčné, kteří požadují dizajnový rozehřátý radiátory, aby vůbec snášely vajíčka, dále pak krávy, co už jim nestačí Pláničkova metoda pouštět jim při dojení hudbu, ale požadují již videoprojekci s filmy G. Clooneyho aby to mlíko dávaly s láskou?

Kolik jsi odchoval slepic a krav???
Nejsmutnější je, když člověk píše a snaží se dělat vtipně chytrého o něčem, o čem neví zhola nic. To je jako bych já se snažila psát rádoby chytré vtípky v tématu kvantové fyziky…
Fakt jsi nás pobavil :mavam:

• Citovat
  • Upravit
79814
11.4.18 11:33

@káťa No a když jsme tak u toho dotazování - kolik ty? a ne žes koukala u babičky. Víš, takhle se dá shodit hodně věcí. Ale fakt je jeden - pokud chceme mít potraviny v tom množství a v té cenové relaci, jako máme, nezbývá než se smířit s tvrdou realitou velkochovů. A pochybuji, že by byl kdokoliv ochoten říci tak dobře, nebudu mít mlíko, maso, vejce v tom množství jaké potřebuji, ale aspon budou krávy a slepice štastné. protože bio a drobní zemědělci tu spotřebu iopravdu nepokryjí. To je stejné, jako bychom chtěli pokrýt naši spotřebu obilovin tím, co zemědělci stačí ručně vysít - aby neválcovali pole těžkou technikou. A je fakt, že to, co se děje s půdou, je stokrát horší a stokrát hůř se to dá napravit, jestli vůbec. QAsi tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79814
11.4.18 11:35

A k zakladatelce - mléko jinak než takto, plánovaným oplodněním, bys mohla získat leda od někoho, komu krávu obskočil býk omylem nebo neplánovaně na pastvě. Stát se to snad může. Někteří lidé totiž netuší, v jakém věku už to ten býček zvládne. jestli mu ta kráva podrží z lásky nebo z pudu, to ovšem nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6439
11.4.18 11:42

@káťa docela dost i přes prasata a králíky a přes jednu odnož naší rodiny jsem zažil ještě i salaš aj nějaký koně by se v mý minulosti našlo. Jen se mi líbí, jak se tu dělá věda z něčeho, co je přirozený a jednoduchý. Nakrmíš, máš, se ty z vesnice na zadek neposaď. Zase tak hrozný velkochovy nejsou. Vždyť dnes není problém nakupovat bio třeba v Kunratický stodole či na farmářských trzích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105725
11.4.18 11:48
@inkakřivák píše:
Mně by to vadilo moc, a celé naší rodině. Máslo, sýry jogurty, mlíko, šlehačka, smetana - to všechno by mi velmi chybělo.
hlavně , že vám nevadí utrpení těch zvířat ..a proto velkochovy a týrání jede ve velkém
@ospalámyš píše:
A nevíte někdo, nějaký zemědělec :) proč nejde část mlíka té krávě vzít a pak nechat napít tele, nebo obráceně. pak by produkovala víc, než potřebuje tele ne? :)
já teda nevim, jak to přesně funguje, ale ty telata drží stranou a krmí je mlíkem, které tem kravám taky seberou, takž se dostane na všechny, lidi i telata.Třeba když se dojí tele, tak nelze zároveň dojit, ale netušim jak to funguje.
pokud vím, tak telata se krmí náhražkou , kvůli masu a pak jdou na jatka ..aby si lidi mohli koupit krásné světlé telecí masíčko … ale to tady matkám udernicím nevadí hlavně, že se má dobře jejich lidské díte ,ta zvířecí můžou chcípat ve velkém
@Evulina píše:
A když už jsme tady u toho, tak pro zakladatelku - jestli se zamýšlí nad mlékem, měla by se zamyslet i nad vejci a masem. Velkochovy jsou holt většinou hnus fialovej.
Dřív si každý měl svoje hospodářství, sám si vyráběl potraviny a ono to nakonec mělo něco do sebe. Kdo trochu může a není línej, proč by se nevrátil tak trochu ke kořenům a nemohl mít kvalitní svoje potraviny pro sebe i děti? On pohyb na čerstvém vzduchu a trocha posilování u kydání hnoje taky není na škodu v dnešní sedavé době :jazyk: :mrgreen:

třeba proto, že v bytech to tak nějak nejde :D?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.4.18 11:51

Nedělá se to tak vždy. Nedávno jsem osbně byla na farmě, kde mají krávy telata u sebe, žádné klece, v létě jsou na pastvě a normálně mají asi 20 býků, žádné umělé oplodnění. Nebudu ale psát název, nestojí o zmiňování. Je to v Jeseníkách a není to ani žádná biofarma. Docela velký podnik.

• Citovat
  • Upravit
79814
11.4.18 11:53

Jo nevadí, možná proto, že se na utrpení a na zvířata dívám jinak. Třeba tak, že prasata na jatkách hystericky řvou proto, že prase hystericky ječí kdykoliv. neseš mu žrádlo a ječí. odcházíš a ječí, jdeš zavřít na noc chlívek a ječí. A jsou poděšená z pachu krve, ne z toho, že jdou na jatka, protože to ona nevědí. Asi tak. Prostě beru to jednoduše - potřebujeme jíst, a potřebujeme jíst všichni. Vysvětli mi, jak si představuješ, že drobní zemědělci vyrobí dostatek mléka třeba pro deset milionů lidí, jo? Když tedy bude mít pár krav, do kterých nebude nic cpát a ona mu bude dojit nějakých 20 litrů denně. A ještě k tomu bude živit tele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26559
11.4.18 12:15

Myslim, ze tyhle demagie nejsou na miste. Zatim mame moznost vsichni najit to, co chceme a obe „strany“ maji k tomu sve duvody. A ano, jsou lide, kteri klidne uberou na kvantech jidla ci pohodli, aby meli z jejich pohledu kvalitnejsi jidlo. Zijte a nechte zit :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79814
11.4.18 12:32

@Annne Ale ano, oni cítí strach, to jistě, je děsí na jatkách třeba ten zápach krve, to je jasné. Ale pochop jedno - přes veškerou inteligenci třeba právě těch prasat, oni nevědí, že jsou na jatkách a že jdou na porážku. je rozdíl se bát pachu krve a vědět, že mne za moment omráčí a je po mně jako po žabě. Směšuješ dvě věci. Já jen říkám jedno - ta zvířata nevědí - NEVĚDÍ. Ony cítí, jistěže, nikdy zvíře netýrám, ale mám na zvířata pohled řekněme venkovského člověka. Prase v chlívku je určeno k zabití. A když ho vyvedu ven, tak jde na smrt, jo? přesto jde. Protože to neví, i když ho všichni kolem potlapkávají a říkají nahlas - no ty už jsi tak akorát na ty jitrnice, vid? prostě co je k jídlu, to se zabije a sní. ber to tak, že tohle je můj pohled na život. Samozřejmě i zvíře cítí strach, cítí bolest, ale jeden veliký rozdíl je - jestliže ty poneseš psa na veterinu uspat, protože je beznadějně dobitý a srazilo a přejelo ho auto třeba, tak víš, že ho neseš na smrt. On to neví, a to je ten rozdíl. To je to, co mi vadí - podsování schopnosti myslet, vědět, co bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová