Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Evulina píše:
Tak nebudu tady dávat přímo kontakt do veřejné diskuse, když jsem se pána nezeptala, ale je to ve východních Čechách. Sice umělá inseminace, ale krávy pořád venku na pastvinách, 3 měsíce tele u mámy..pán má 60 - 70 kusů dobytka, takže vždy jsou krávy, které už mu dojí a pak krávy, které mají u sebe tele, takže se to pořád takhle střídá a krávy jsou v pohodě
Nevyrábí a neprodává ml. výrobky, ale prodává syrové mléko ze dvora, 13,– Kč/litr!!!
A to je prosím biozemědělec, krmí senem, trávou a přilepšuje svým obilím, které chemicky nestříká. Pak od něj ti šmejdi z mlékárny vykoupí mlíko jen po 5,–Kč/litr (maximum 8,– Kč/l), smíchají ho s klasickou konvencí v mlékárně, dobře, projde pasterizací a úpravou, ale prodává se pak přes 20,–Kč/l a čisté biomléko klidně 35 a víc Kč litr
Tihle zemědělci na tom opravdu nezbohatnou, papírování a byrokracie je v biochovu šíleně moc, takže postupně ubývají a je to velká škoda.
Doporučuju všem, kdo aspoň trochu můžou a mají zájem o kvalitní potraviny, si něco doma chovat nebo pěstovat sami, i málo se počítá (zelenina, pár slepiček a kdo může, tak nějaké prasátko nebo na mléko méně náročnou kozu). Anebo aspoň podpořit nákupama tyhle malé zemědělce, kteří to myslí vážně a jde jim o zdraví lidí i zvířat.
Presne tak
Byrokracie je mor ve vsech oborech.
![]()
@evelyn68 píše:
Já líp hledala, ptala se, oběhávala vesnice a bio-farmy tady v okolí kde mají krávy (doufala jsem, že někde to funguje líp!)… Všude je to stejné. A ještě mi řeknou do očí, že ta kráva přece necítí mateřskou lásku, jí to nevadí, když jí po porodu seberou její dítě a když ji lidi dojí a pijí její mléko pro její dítě, tak je z toho potěšená.Ano, taky bych radši kojila mimozemšťany, než svoje dítě. To nepotřebuju po porodu vidět a objímat.
Nikde ty kravičky se svými telátky po porodu nebyly, protože „by přece vypila mlíko, které je pro lidi“. Telata na něj nemají nárok.
Jestli víš o nějaké konkrétní farmě, kde se tak neděje, prosím o adresu, ráda se tam zajedu kouknout.
Do SZ
@Kukacka123 píše:
A budeme bez mlika
No, ono by se taky prd stalo ![]()
Uvědom si, že pokud tu krávu nechají živit tele, tak nebude to mlíko pro lidi. Ona nebude produkovat víc, než to tele vypotřebuje, nač? A časem, až to tele přejde na zelené, tak se zasuší úplně. takže můžeš pít mandlové nebo sojové - a vyrábět ho doma s láskou. To je stejný. - když už tu to přirovnání padlo - jako by si někdo myslel, že ženská bude produkovat mlíko nejen pro sebe, ale ještě pro pět dalších dětí, a klidně po odstavení dál ještě třeba 15 let.
@Evulina píše:
No, ono by se taky prd stalo
Mně by to vadilo moc, a celé naší rodině. Máslo, sýry jogurty, mlíko, šlehačka, smetana - to všechno by mi velmi chybělo.
@Evulina píše:
Jo jenže ne každý má peníze kupovat náhražky mléka a bio mléko..
@Evulina píše:
My kupujeme mléko po kartonech
a rozdodně nehodlám přestat ![]()
@inkakřivák píše:
Mně by to vadilo moc, a celé naší rodině. Máslo, sýry jogurty, mlíko, šlehačka, smetana - to všechno by mi velmi chybělo.
@tessa2323 píše:
U nás to jede taky
bez toho bych se neobešla…
@tessa2323 co prachy
ale kdo má ty hnusný náhražky jíst/pít? ![]()
@inkakřivák píše:
Uvědom si, že pokud tu krávu nechají živit tele, tak nebude to mlíko pro lidi. Ona nebude produkovat víc, než to tele vypotřebuje, nač? A časem, až to tele přejde na zelené, tak se zasuší úplně. takže můžeš pít mandlové nebo sojové - a vyrábět ho doma s láskou. To je stejný. - když už tu to přirovnání padlo - jako by si někdo myslel, že ženská bude produkovat mlíko nejen pro sebe, ale ještě pro pět dalších dětí, a klidně po odstavení dál ještě třeba 15 let.
Může se normálně dojit pro lidi až po nějaké době a aspoň první dva tři měsíce nechat tele u mámy, není potřeba hned tele po narození odebírat, to je jen pro toho, kdo je prostě netrpělivej a chce mít mlíko hned ![]()
Je to takovej kompromis - sice se po těch 2-3 měsících telátko od mámy odstavuje a začne se dojit pro lidi, ale i ty dva tři měsíce u mámy je rozhodně lepší.
@tessa2323 píše:
Tak nemusíš kupovat náhražky žádný. Vápníku hafo má třeba i brokolice, květák, Tofu vysrážené vápennou solí (a to drahé není), mandle atd..někde si můžeš najít na netu zdroje vápníku.
Mě přijde ze všeho nejdražší v krámech teda maso. ![]()
A nevíte někdo, nějaký zemědělec
proč nejde část mlíka té krávě vzít a pak nechat napít tele, nebo obráceně. pak by produkovala víc, než potřebuje tele ne? ![]()
já teda nevim, jak to přesně funguje, ale ty telata drží stranou a krmí je mlíkem, které tem kravám taky seberou, takž se dostane na všechny, lidi i telata.
Třeba když se dojí tele, tak nelze zároveň dojit, ale netušim jak to funguje.
@ospalámyš No spíš se tele porazí a udělaj se z něj dětský klobásy a vesty pro buzeranty. Pak nesnižuje produkci vůbec ![]()
@Evulina Ano, jenže ti lidé chovají mléčné krávy, ne na maso. tedy oni potřebují dojit, ne koukat na rodinné štěstí nějaké Stračeny. A telata se odstavovala vždycky co nejdřív, aby bylo mlíko pro lidi. To je zase jen ten přepych, ve kterém žijeme a proto můžeme řešit takovéhle s prominutím nesmysly..
A když už jsme tady u toho, tak pro zakladatelku - jestli se zamýšlí nad mlékem, měla by se zamyslet i nad vejci a masem. Velkochovy jsou holt většinou hnus fialovej.
Dřív si každý měl svoje hospodářství, sám si vyráběl potraviny a ono to nakonec mělo něco do sebe. Kdo trochu může a není línej, proč by se nevrátil tak trochu ke kořenům a nemohl mít kvalitní svoje potraviny pro sebe i děti? On pohyb na čerstvém vzduchu a trocha posilování u kydání hnoje taky není na škodu v dnešní sedavé době
![]()
@Evulina píše:
Tak nemusíš kupovat náhražky žádný. Vápníku hafo má třeba i brokolice, květák, Tofu vysrážené vápennou solí (a to drahé není), mandle atd..někde si můžeš najít na netu zdroje vápníku.
Mě přijde ze všeho nejdražší v krámech teda maso.
Nevidím důvod to hledat..Nám mléko chutná.