Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Annne A jen boke - dáváš na útulky? A dáváš na děti? Ono totiž spousta lidí pro samou lásku ke zviřátkům zapomnělo mít rád lidi. Kolik z nich řekne na nějaké černochy já prachy nedám, to dám raděj na kočičky. A jo, nechám si raději svůj předpotopní názor.
@Annne Tak to je pravda. Koneckoncu, on ten stres je dulezity pro preziti v prirode, je to schopnost spravne reagovat na nebezpeci a stejne jako u lidi, je holt problem, kdyz stres trva neprimerene dlouho. Ja teda nejsem vegetarian, ty veci resim vice z pohledu biologickeho, maso jime jako druh a kdysi davno nam to umoznilo vyvinout mozek, ale nemyslim, ze nas to opravnuje k tomu se chovat ke zviratum „nelidsky“. I zabijet lze nehumanne.
Neni to jen o nich, je to i o nas, jak kdysi jeden chytry rekl, prave to, jak se spolecnost chova ke zviratum, je ukazatel toho, na jake urovni ta spolecnost je…
Ne nevadí mi to ![]()
Velkochovy byly, jsou a budou ![]()
Jo a měli jsme statek, byla jsem na jatkách a stejně mi to vůbec nevadí ![]()
Bylo to tak vždy, jen lidi neměli čas řešit blbosti ![]()
@inkakřivák píše:
Jo nevadí, možná proto, že se na utrpení a na zvířata dívám jinak. Třeba tak, že prasata na jatkách hystericky řvou proto, že prase hystericky ječí kdykoliv. neseš mu žrádlo a ječí. odcházíš a ječí, jdeš zavřít na noc chlívek a ječí. A jsou poděšená z pachu krve, ne z toho, že jdou na jatka, protože to ona nevědí. Asi tak. Prostě beru to jednoduše - potřebujeme jíst, a potřebujeme jíst všichni. Vysvětli mi, jak si představuješ, že drobní zemědělci vyrobí dostatek mléka třeba pro deset milionů lidí, jo? Když tedy bude mít pár krav, do kterých nebude nic cpát a ona mu bude dojit nějakých 20 litrů denně. A ještě k tomu bude živit tele.
Prostě se uskromníš
nebudeš rozežraná a dětem prostě dáš hnusnou rostlinnou náhražku
A místo masa budeš žvýkat soju a tofu
Ohromně zdravá jídla ![]()
@Venetia tady u nás jsem viděla, že ty odstavený telata krmí mlíkem z lahve. ![]()
@Lenka_Hal píše:
Myslim, ze tyhle demagie nejsou na miste. Zatim mame moznost vsichni najit to, co chceme a obe „strany“ maji k tomu sve duvody. A ano, jsou lide, kteri klidne uberou na kvantech jidla ci pohodli, aby meli z jejich pohledu kvalitnejsi jidlo. Zijte a nechte zit
Asi tak ![]()
@Šmoulice píše:
@VenetiaNe nevadí mi to
Velkochovy byly, jsou a budou
Jo a měli jsme statek, byla jsem na jatkách a stejně mi to vůbec nevadí
Bylo to tak vždy, jen lidi neměli čas řešit blbosti
Přesně tak, bylo to tak vždycky a lidí byly prostě rádi že mají maso. Teď máme všeho dostatek a řešíme blbosti.
@tessa2323 píše:
Přesně tak, bylo to tak vždycky a lidí byly prostě rádi že mají maso. Teď máme všeho dostatek a řešíme blbosti.
Přesně tak ![]()
@inkakřivák píše:
@Evulina No jistě, ale ekla ti proč? třeba říká díky žes mne toho splela. hele dělám si z toho srandu, protože to jinak nejde. je to realita dnešní doby, a já osobně bych se nikdy nechtěla vrátit do dob, kdy měl doma „každý“ tu svou kravku. protože to zdaleka nebyl každý. kráva, to už byl přepych. A veliký. Proto se kolikrát na těžkou práci na políčko traději zapráhla ženská s dětma než kráva. To mi věř.
Jsem ženská s dětma a na poli makám taky. Ono to někdy neuškodí trochu hodit zadkem. Dneska lidi seděj na zadku u PC a pak si platěj posilovnu, kde „dřou“, přitom by mohli mít docela náročnej pohyb a i užitečnej ![]()
Jako já taky chodím ještě běhat, ale na tom poli a zahradě makám taky, to je spíš jako posilování.
Ono jde totiž o to, že kdo má tu svojí jednu krávu, tak prostě si může dovolit jí nechat ty 3 měsíce tele a pak ho teprve odstavit a dojit pro sebe. Ve velkochovu (nebio, ale často i bio) to prostě není reálný. Ale protože tohle zacházení se zvířatama nepodporuju, radši mám tu svojí krávu nebo kozu nebo najdu zemědělce, kterej to taky taky dělá. Apropo ve vedlejší vesnici chlap taky nechává 2-3 měsíce tele u mámy (nikoli teda proto, že by byl nějaký cíťa, ale proto, že prý, jak pronesl, „bylo větší tele“), ale vlastně pak je výsledek stejný. A taky pase na pastvině.
@Hoa Mai píše:
To víš, že dávají. Laktace se dá zvyšovat více způsoby a je to na úkor zdraví, fyzické a psychické pohody zvířete (info od příbuzného z oboru). Ale co naděláš. Kdyby byly jen biofarmy a šťastné kravičky, ovečky, slepičky atd. tak je produktů z takového hospodaření tak málo, že to současnou populaci nemá šanci uživit. To je bohužel realita. Sama bych byla ráda, kdyby velkochovy být nemusely a ano, jde to dělat i jinak, přirozeně, aby zvířata byla spokojená, jenže jsou tam velká ALE. Produkce je nízká, cena vysoká, a poměr práce a výdělku toho farmáře je takový, že se tam nadře a horko těžko ho to uživí. Aspoň podle toho, co vidím u těch, které osobně znám. Ti u toho mají ještě další zaměstnání a často produkují jen pro vlastní potřebu a pro rodinu, známé a blízké okolí.
Víš, já si hlavně myslím, že lidi jsou prostě rozežraní. Trochu se uskrovnit by rozhodně neuškodilo. Maso a mlíko se spotřebovává ve velkým a to pominu ještě další problém a to plasty, všechno je v plastech a s nima je pak obecně velkej problém, recyklace to zachrání jenom zčásti. Mě se podařil snížit plastový odpad pro 5-ti člennou domácnost jen na jeden 35l rozložitelný pytlík za měsíc. Ale to už je do jiné diskuse.
Mě hrozně sejří ty všechny možný výmluvy, aby člověk dál mohl takhle prasit a zavírat oči nad tím, co tou svou rozežraností vlastně způsobuje. Kdo opravdu chce, způsob, jak netýrat zvířata, nevyhazovat tuny plastů a přitom neumřít hlady, vždy najde. Tím bych za tímto asi udělala tečku.. ![]()
@káťa píše:
Kolik jsi odchovala krav???
Kolikrát když tady člověk čte ty „moudra“ od lidí, který o tom nemají ani páru a jediný, co je zajímá, je co jim chutná a co je nejlevnější, tak si pak kolikrát říkám, že i ten hovězí dobytek má víc rozumu než oni…
@Venetia píše:
třeba proto, že v bytech to tak nějak nejde?
Ale samozřejmě..ale kdo to myslí opravdu smrtelně vážně, tak se často z té bytovky stěhuje na venkov no..znám víc takových lidí. Anebo si aspoň najdou v okolí soukromníka, který jim vyhovuje a od kterého odebírají produkty.
@Evulina píše:
Víš, já si hlavně myslím, že lidi jsou prostě rozežraní. Trochu se uskrovnit by rozhodně neuškodilo. Maso a mlíko se spotřebovává ve velkým a to pominu ještě další problém a to plasty, všechno je v plastech a s nima je pak obecně velkej problém, recyklace to zachrání jenom zčásti. Mě se podařil snížit plastový odpad pro 5-ti člennou domácnost jen na jeden 35l rozložitelný pytlík za měsíc. Ale to už je do jiné diskuse.Mě hrozně sejří ty všechny možný výmluvy, aby člověk dál mohl takhle prasit a zavírat oči nad tím, co tou svou rozežraností vlastně způsobuje. Kdo opravdu chce, způsob, jak netýrat zvířata, nevyhazovat tuny plastů a přitom neumřít hlady, vždy najde. Tím bych za tímto asi udělala tečku..
Proč se budu uskrovnovat a dávat dítěti min mleka, masa ( například) když tu možnost máme. Hovězí, vepřové se jedlo vždy a lidi byly rádi že mají maso a rozhodně je nenapadlo vymyslet jestli se to té krávě líbí. My jsme jen zhýčkaný dnešní dobou kdy máme všeho dost, nemáme hlad a můžeme si dovolit řešit tohle. Krávy a prasata se prostě chovají na maso, bylo to tak vždy a nikdo nic nevymýšlel.
@Evulina píše:
Víš, já si hlavně myslím, že lidi jsou prostě rozežraní. Trochu se uskrovnit by rozhodně neuškodilo. Maso a mlíko se spotřebovává ve velkým a to pominu ještě další problém a to plasty, všechno je v plastech a s nima je pak obecně velkej problém, recyklace to zachrání jenom zčásti. Mě se podařil snížit plastový odpad pro 5-ti člennou domácnost jen na jeden 35l rozložitelný pytlík za měsíc. Ale to už je do jiné diskuse.Mě hrozně sejří ty všechny možný výmluvy, aby člověk dál mohl takhle prasit a zavírat oči nad tím, co tou svou rozežraností vlastně způsobuje. Kdo opravdu chce, způsob, jak netýrat zvířata, nevyhazovat tuny plastů a přitom neumřít hlady, vždy najde. Tím bych za tímto asi udělala tečku..
Dobře řečeno. ![]()
Hlavně je jednodušší chtít aby vláda cosi, případně EU cosi udělala než začít sám u sebe. Třeba nepoužívat Keurig, ty kelímky jsou jen další, zbytečnej odpad.
@Annne píše:
Myslim, ze prasa zavrete cely zivot v chlieve, brodiace sa svojimi hovnami, je tyranie. Ale vzdy je to mozno o nieco lepsie, ako industrialny chov prasiat.Pozri Inka, masopriemysel je zavazny devastator prirody, jest kazdy den maso je zbytocnost. Ja ho nejem od puberty, je to uz 20 rokov a kludne mozem poslat moje fotografie, ziadnu chorlavu, bledu zenu na nich neuvidis.
Masopriemysel sa podiela aj na klimatickych zmenach. Napriklad na vyrobu jedneho kilogramu masa za musi vyrobit 9 kil obilnin, ktorymi sa to zviera krmi. Koli tomu sa klcuju lesy, odvonuje sa poda, pestuju sa GMO plodiny na zradlo pre zvierata, plus spotreba vody. Skratka masovyroba produkuje zavazne ekologicke nasledky, ktore si raz odnesu nase deti.
Keby sa aspon znizila ta nezmyselna konzumacia masa, tak by boli ludia zdravsi a urobilo by sme nieco aj pre zivotne prostredie a pre nasu buducnost. Uplne staci jest maso jeden krat do tyzdna, uz ked niekto to maso musi mat, ale ludia ho jedia aj 6 krat do tyzdna.O etickej stranke tyrania zvierat v industrialnych chovoch ani nehovorim. To, co sa tam so zvieratami deje, je nasa zodpovenost, nasa hanba a nas ludsky, moralny stredovek.
Tak u nás, protože jsme vprostřed obce a kolem „citliví“ sousedi, bohužel nejde mít pro prasata nikde venku výběh. Ale máme pro každé velký kotec, každé má dost prostoru a světe div se, oni chodí kadit do jednoho rohu. Prase, který má pro sebe kotec, že se nemůže ani otočit, je fakt chudák.