Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Evulina To je velice hezky receno a napsano, taky se zakladatelce nesmeju, protoze to bohuzel ve velkochovech takto chodi
, me by zajimalo jak jsi takovou bio farmu nebo zemedelce ve sve okoli nasla? A za kolik se u nej pohybuji produkty, je mi jasne ze cena bude vyssi, jen me zajima orientacne. Dekuji moc ![]()
Ahoj, já jsem byla rok veganka z etických a zdravotních důvodu, poté jsem přesla na vegetariánskou stravu s velkym omezením mléčných výrobků, na kauflandu a v kazdém obchode najdeš sojové nebo rýžové mléko za 39 kč, potom jestli ti jde jen o etiku, tak nakupuj mléko a mléčné výrobky zásadně ve zdravých výživách, ty totiž nakupují od farmářů z okolí. Jestli chces klidne mi napiš zprávu a můžem to probrat. ![]()
@Jollys píše:
@Evulina To je velice hezky receno a napsano, taky se zakladatelce nesmeju, protoze to bohuzel ve velkochovech takto chodi, me by zajimalo jak jsi takovou bio farmu nebo zemedelce ve sve okoli nasla? A za kolik se u nej pohybuji produkty, je mi jasne ze cena bude vyssi, jen me zajima orientacne. Dekuji moc
Tak nebudu tady dávat přímo kontakt do veřejné diskuse, když jsem se pána nezeptala, ale je to ve východních Čechách. Sice umělá inseminace, ale krávy pořád venku na pastvinách, 3 měsíce tele u mámy..pán má 60 - 70 kusů dobytka, takže vždy jsou krávy, které už mu dojí a pak krávy, které mají u sebe tele, takže se to pořád takhle střídá a krávy jsou v pohodě ![]()
Nevyrábí a neprodává ml. výrobky, ale prodává syrové mléko ze dvora, 13,– Kč/litr!!!
A to je prosím biozemědělec, krmí senem, trávou a přilepšuje svým obilím, které chemicky nestříká. Pak od něj ti šmejdi z mlékárny vykoupí mlíko jen po 5,–Kč/litr (maximum 8,– Kč/l), smíchají ho s klasickou konvencí v mlékárně, dobře, projde pasterizací a úpravou, ale prodává se pak přes 20,–Kč/l a čisté biomléko klidně 35 a víc Kč litr ![]()
Tihle zemědělci na tom opravdu nezbohatnou, papírování a byrokracie je v biochovu šíleně moc, takže postupně ubývají a je to velká škoda.
Doporučuju všem, kdo aspoň trochu můžou a mají zájem o kvalitní potraviny, si něco doma chovat nebo pěstovat sami, i málo se počítá (zelenina, pár slepiček a kdo může, tak nějaké prasátko nebo na mléko méně náročnou kozu). Anebo aspoň podpořit nákupama tyhle malé zemědělce, kteří to myslí vážně a jde jim o zdraví lidí i zvířat.
@Anonymní píše:
Mám pětileté dítě, které má moc rádo mléko od kravičky, ale dnes jsem se dozvěděla jak vlastně funguje to, kdy kráva může dávat mléko!
musí jí oplodnit, pak jí mládě vezmou a pak zase oplodní a zase vezmou, aby pořád mohla mít mléko!
toto je strašné!! můžu někde koupit mléko, které bude produkované z lásky a ne z nuceného oplodnění?
já mám intoleranci na laktozu takze vubec mleko nepiju.
anonym - osobní informace
A proto nejím a nepiju nic živočišného. Bohužel to tak opravdu funguje, kráva se oplodní, devět měsíců nosí své telátko, po porodu se jí okamžitě odebere a mlíčko, které má pro své mládě, pijí lidi. Po třech měsících jedeme nanovo, oplodnit, sebrat…
Viděla jsem to na bio-farmě s jednou kravičkou a je to všude stejné. Na velkochovech ještě horší. Když jsem viděla to malé tele odebrané od matky, jak smutně kouká, skončila jsem s mléčnými výrobky. Neumím si představit, jak by mi bylo, kdyby to někdo udělal mně - násilně mě oplodnil a po porodu mi dítě vzal pryč, aby někdo cizej mohl pít mé mléko… Prostě ne.
Zakladatelko, má rada je, kupujte rostlinná mléka, pokud to nechcete podporovat. Mandlová, kokosová, rýžová… Jsou sice dražší, ale je to dobrá alternativa. ![]()
@evelyn68 píše:
A proto nejím a nepiju nic živočišného. Bohužel to tak opravdu funguje, kráva se oplodní, devět měsíců nosí své telátko, po porodu se jí okamžitě odebere a mlíčko, které má pro své mládě, pijí lidi. Po třech měsících jedeme nanovo, oplodnit, sebrat…
Viděla jsem to na bio-farmě s jednou kravičkou a je to všude stejné. Na velkochovech ještě horší. Když jsem viděla to malé tele odebrané od matky, jak smutně kouká, skončila jsem s mléčnými výrobky. Neumím si představit, jak by mi bylo, kdyby to někdo udělal mně - násilně mě oplodnil a po porodu mi dítě vzal pryč, aby někdo cizej mohl pít mé mléko… Prostě ne.
Zakladatelko, má rada je, kupujte rostlinná mléka, pokud to nechcete podporovat. Mandlová, kokosová, rýžová… Jsou sice dražší, ale je to dobrá alternativa.
Jak píšu výše, neděje se to tak všude. Stačí jen líp hledat, ptát se, pozorovat, jak to kdo dělá. Nebo si sám něco chovat, tam máš jistotu, jak ke zvířeti přistupuješ.
Ale je jasný, že kdo mléko z jakéhokoli důvodu nechce pít, tak se tělo při jinak kvalitní stravě bez něj obejde.
@Evulina Teda, tak to jsi me dostala s tou cenou
. Ja jsem myslela ze to bude prave naopak
. Ano ja bych prave rada podporila takoveho zemedelce v okoli. Je to hnus, jak to pak ty korporace premrsti tu cenu. Je to silene. Jo vlastne jsi psala ze si zybtek vyrabis sama. Na zvirata doma prostor bohuzel nemam, ale svoje mensi zahradku na rajcata, salat, papriku, okurky a nejake to ovoce mam
.
Slyším prvne
Znamy doji 10ti letou krávu každý den a pochybuji ze by rodila jak na bezicim pase ![]()
No mně to přijde vysloveně směšné, že někdo, kdo je asdi dospělý, neví takovouhle základní věc - že kráva dojí jenom po teleti. A nevím, ale myslím si, že by stejně nedojila stále. Protože kdyby mohla dojit furt, pak by producenti mlíka jednoznačně nenechali tu krávu zaprahnout po nové připouštění, ale dojili by stále. Proč by se takhle okrádali? Můj strýc měl kravky dvě, pouze pro sebe, a také je připouštěl pravidelně, aby bylo mlíko. Asi tak.
Prostě mi to přijde stejné, jako když se někdo čílí nad tím, že někdo na vsi zabije jehnata - a pak jde k řezníkovi a tam si koupí jehněčí. Vzpamatujte se, kdyby nebyly velkochovy, tak stojí vejce nejmín 6-7 korun, litr mlíka 40, nemluvě o mléčných výrobcích a maso? Víte co stojí biokuře?
@inkakřivák píše:
No mně to přijde vysloveně směšné, že někdo, kdo je asdi dospělý, neví takovouhle základní věc - že kráva dojí jenom po teleti. A nevím, ale myslím si, že by stejně nedojila stále. Protože kdyby mohla dojit furt, pak by producenti mlíka jednoznačně nenechali tu krávu zaprahnout po nové připouštění, ale dojili by stále. Proč by se takhle okrádali? Můj strýc měl kravky dvě, pouze pro sebe, a také je připouštěl pravidelně, aby bylo mlíko. Asi tak.
Prostě mi to přijde stejné, jako když se někdo čílí nad tím, že někdo na vsi zabije jehnata - a pak jde k řezníkovi a tam si koupí jehněčí. Vzpamatujte se, kdyby nebyly velkochovy, tak stojí vejce nejmín 6-7 korun, litr mlíka 40, nemluvě o mléčných výrobcích a maso? Víte co stojí biokuře?
Jo přesně tak.
@Evulina píše:
Jak píšu výše, neděje se to tak všude. Stačí jen líp hledat, ptát se, pozorovat, jak to kdo dělá. Nebo si sám něco chovat, tam máš jistotu, jak ke zvířeti přistupuješ.
Ale je jasný, že kdo mléko z jakéhokoli důvodu nechce pít, tak se tělo při jinak kvalitní stravě bez něj obejde.
Já líp hledala, ptala se, oběhávala vesnice a bio-farmy tady v okolí kde mají krávy (doufala jsem, že někde to funguje líp!)… Všude je to stejné. A ještě mi řeknou do očí, že ta kráva přece necítí mateřskou lásku, jí to nevadí, když jí po porodu seberou její dítě a když ji lidi dojí a pijí její mléko pro její dítě, tak je z toho potěšená.
Ano, taky bych radši kojila mimozemšťany, než svoje dítě. To nepotřebuju po porodu vidět a objímat. ![]()
Nikde ty kravičky se svými telátky po porodu nebyly, protože „by přece vypila mlíko, které je pro lidi“. Telata na něj nemají nárok. ![]()
Jestli víš o nějaké konkrétní farmě, kde se tak neděje, prosím o adresu, ráda se tam zajedu kouknout. ![]()
@AlenaSu píše:
Mléko od zamilované krávy zní jako námět na novou vyhlášku EU.
A budeme bez mlika ![]()