Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@werunkaw123 píše:
za tuhle radu tě tady budou kamenovat
ja jsem si zvykla ![]()
@lekarnicka28 vyšší level zapisuji, nikdy nevím kdy se bude hodit ![]()
@werunkaw123 píše:
@andulasarinka Jak dlouho to dělá? když čtu dále napadá mě, že by v tom také mohla být žárlivost na mladšíaby se projevila, upoutala na sebe pozornost
No dela to asi dva mesice, myslim, ze driv nez prislo miminko..Malou ma rada, dava ji pusinky a leha si vedle ni. V tom to nebude, zarlila prvni den, pak ji to preslo.
@tterka píše:
Mně bude 30, synovi 10 a dcerce 6![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Promiň, nedalo mi to
![]()
![]()
@andulasarinka
Na mě tohle dcera v tomhle věku zkoušela to samé. Zákazy ani vysvětlování nepomohly. Jednou mě majzla tak, že to bolelo dost a měla jsem chuť jí přerazit. Místo toho jsem se rozbrečela (jsem docela dobrá herečka a brečet umím, jen na to pomyslím![]()
, ale raději se směju, tak to nezneužívám) a říkala jsem, že to moc bolí, že maminka ani nikdo jiný se nebije. Malá se tenkrát rozbrečela také, dostala skoro hysterický záchvat, ale po chvíli se uklidnila, přišla za mnou pofoukala mi „bebí“ zažvatlala promiň a od té doby do mě neplácla. Občas natáhla ručku, tak jsem se jí jen zeptala, jestli chce, aby maminka zase plakala. A od té doby je klid. Sice trošku vydírání, ale efekt to mělo.
ha tak to jsem zkousela take plakat, ale jenom mi zvedla ruce z obliceje a tak se usklebila, vtsledek nic,…
@theres píše:
Pro malou je to nával emocí, vztek, se kterým se neumí vypořádat, neví co s těma emocema dělat. Dospělí si dokážou ulevit - sprosté slovo, prásknutí dveřma, dají si panáka, cigaretu…Ale takhle malé dítě neví jak si ulevit.
Doporučuju knihu Respetkovat a být respektován, tam třeba doporučujou klidně dítěti koupit jednoho konkrétního „zuřícího“ plyšáka, s kterým bude moct praštit, až to na ní příjde, boxovací pytel, polštář do kterýho si bouchne, dát jí papír, který roztrhá nebo zmačká…Je toho víc.
Já osobně to někdy řeším odchodem do jiné místnosti a syn postupně vychladne. I když u nás je to hodně o sebeubližování, ve vzteku si klekne a buší hlavou o zem, takže spíš jsem v místnosti s ním, aby viděl, že máma je tu pro něj a chce mu pomoct. A úplně nejlepší je tomu předejít, když vidím, že jde na něj rapl, tak rychle odvedu pozornost jinam.
Vracet jí ránu je blbost - často to vidím na hřišti. Dítě bouchne jiné dítě, máma přijde, nařeže mu a u toho mu říká, že ostatní se nebijou. No tak dává to logiku? Dítě bouchnout nesmí a maminka smí? Z toho bych byla taky pěkně zmatená…
Uz hledam tu knizku na netu, presctu snad nam to pomuze.
@lekarnicka28 vsak ona mlati obou rukama, a nekdy i hlavou zezadu do zad, treba kdyz sedim.Mela i obdobi, ze se mlatila hlavou do zeme. Nastesti to ji uz preslo.
@theres nase se take mlatila hlavou o zem, kdyz ji pripadal koberec mekky tak poposla a mlatila se o plovoucku pak rvala, nastesti ji to uz preslo.
@zizalkaaa to nic, já jsem stejného názoru, ono by jí to možná neuškodilo, když nezabírá domlouvání nebo ignorace a já prostě nejsem třeba taky tak trpělivá, a já bych si to líbit nenechala, že jí to řeknete, že to bolí, to je hezký, ale nezná ten pocit té bolesti, že to opravdu bolí,…ne že bych svým dětem dávala na zadek denně - NE, ale jak to je přes míru, tak prostě dostanou na zadek a já vždycky říkám i na zadek dostanou s láskou…a ať si říká každej kdo chce, co chce
@Zuzz píše:
@werunkaw123 @werunkaw123 Však dělejte, jak myslíte…
obě budeme
![]()
@andulasarinka On ten pristup, nebo ta kniha Respektovat a byt respektovat se asi neda „vyznavat“ na 100%, ale myslim, ze je tam rada veci hezky vysvetlenych, absolvovala jsem i kurz a dost me to otevrelo oci…Je to ostatne hodne o domluvach, komunikaci a vztazich - i mezi dospelymi. Minimalne za precteni to urcite stoji.
@dlouha píše:
@zizalkaaa to nic, já jsem stejného názoru, ono by jí to možná neuškodilo, když nezabírá domlouvání nebo ignorace a já prostě nejsem třeba taky tak trpělivá, a já bych si to líbit nenechala, že jí to řeknete, že to bolí, to je hezký, ale nezná ten pocit té bolesti, že to opravdu bolí,…ne že bych svým dětem dávala na zadek denně - NE, ale jak to je přes míru, tak prostě dostanou na zadek a já vždycky říkám i na zadek dostanou s láskou…a ať si říká každej kdo chce, co chce
presne to same si taky myslim ![]()
Maminky co by jste dělali se vzteklým a zlomyslným dítkem? Syn 2 roky 7 měs. dělá samé naschváli, neposlouchá, bije kočku a teď začal bít i mě. Je to asi 2 dny co mi bušil do bříška (jsem gravidní a za pár dní mám termín) jak smyslů zbavenej
už nevím jak na něj. Vysvětlit že se to nedělá že dělá bebí nepomáhá, dát na zadek taky ne a když mu to oplatíme to co on udělal nám či kočce tak nás udeří ještě víc..
Při záchvatu vzteku se k němu pomalu bojím i přiblížit jelikož mě už několikrát zkopal když jsem ho chytla za ruce či celého jsem si chtěla posadit na klín a uklidnit ho..
Není to zralé už na lékaře to co on dělá?
![]()