Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ted jsem nasla, ze napsala jeste jednu knihu a pracuje pro nejakou organizaci. Jeji manzel zemrel v 70ti letech v teheranu, ale nic o tom, ze se k nemu vratila jsem nenasla. ![]()
@Terulka
Tak pokud jejím jediným přáním bylo svobodně odejít i s dítětem domů a oni jí to neumožnili, zkusí člověk asi cokoli. A oni by těžko ze svého rozhodnutí ustoupili, proto asi až takový extrém. Ona chtěla odejít za každou cenu, oni ji nechtěli pustit za žádnou cenu. Pro mě je tedy přednější svoboda, tudíž je právo na její straně.
Tak ted jsem jeste nasla, ze zije (zila) pod zmenenym jmenem, tak aby ji manzel nenasel, jelikoz ji vyhrozoval unosem dcery z USA. ![]()
@Terulka píše:
TRoj, ja myslim, ze to tak desny fakt nebude, ja nekolik Ramadanu prozila postici se, jako servirka v hotelu na snidanich.![]()
![]()
Mam dva kluky, kteri taky ji vedle mne a neskovavaji se ve skrini s houskou.
Ten starsi se sice uz obcas posti, ale kazdy den ho zatim nenecham.
Pust je pouze pro zdrave lidi, kterym to nedela vetsi problemy.
Tak ono samo je v Koranu napsano, ze mas drzet pust jen kdyz jsi zdrava, ne? Treba menstruujici zeny, tehotne nebo celkove nemocni jsou omluveni, ne?
@Terulka Tak nevím, ale fakt jsem to četla a právě kdykoliv vidím konečný titulky u filmu tak si na to vzpomenu. A ta druhá knížka se jmenuje Z lásky k dítěti, tu mám taky několikrát přelouskanou ![]()
Píše tam jak psala tu první knížku, jak se točil ten film, jak má neustálý strach z jeho odplaty, ale taky píše jak ho pořád přeze všechno miluje..
Jo a tam teda taky píše jak pomáhá lidem s podobným osudem ![]()
@Loki01 píše:
Tak ono samo je v Koranu napsano, ze mas drzet pust jen kdyz jsi zdrava, ne? Treba menstruujici zeny, tehotne nebo celkove nemocni jsou omluveni, ne?
co vím já, tak v Bosně Ramadan dodržuje každej muslim kromě těhotných a kojících žen, dětí do myslím 12ti let /ale nevím to jistě/, kromě starých lidí nebo lidí se zdravotním problémem. ![]()
@Camael píše:
@Terulka
Tak pokud jejím jediným přáním bylo svobodně odejít i s dítětem domů a oni jí to neumožnili, zkusí člověk asi cokoli. A oni by těžko ze svého rozhodnutí ustoupili, proto asi až takový extrém. Ona chtěla odejít za každou cenu, oni ji nechtěli pustit za žádnou cenu. Pro mě je tedy přednější svoboda, tudíž je právo na její straně.
Ve finale ale chteli oba vlastne to same…vychovavat svoji dceru ve sve zemi. ![]()
Nechci se zastavat ani jednoho z nich, jenom jsem to trochu zjednodusila.
Neocitla jsem se ve stejne situaci a nevim tudiz jak bych reagovala, jenom si myslim, ze kdyby se na prvni pohled tvarila, ze se vsim souhlasi a smirila se se situaci, nejspis by ji casem dovolil jet treba na prazdniny do USA a mohla tam proste zustat, vlastne se zachovat stejne jako on. Mezitim by zila sice v pretvarce, ale v klidu.
To je jako male dite, kdyz si chce neceho vymoci vriskanim, hazenim hrackama a hystercenim, tak si vykoleduje tak akorat jednu na zadel, ale kdyz je hodne, dostane odmenu.
(Opet psane z nadsazkou)
@Loki01 píše:
Jo jo, tak tak. ![]()
@Miťulka píše:
co vím já, tak v Bosně Ramadan dodržuje každej muslim kromě těhotných a kojících žen, dětí do myslím 12ti let /ale nevím to jistě/, kromě starých lidí nebo lidí se zdravotním problémem.
Jen upresnim, deti by se mely postit od pohlavni dospelosti. Coz je u chlapcu poluce a u divek menstruace.
@Camael píše:
Zajímavý téma, máloco tady přečtu celý a až do konce. Jsem teda spíš názoru, že když se namíchají jakýkoli kultury, nedělá to dobrotu a jsem ten typ, co si neumí představit, že by nežil v Čechách, ale přesto jsem si říkala, že mě třeba něco přesvědčí o opaku.@Máca9312, @fly-ash
Jak už někdo řekl, věřím tomu, že takový život může být uspokojivý, ale jen pro určitý typ ženy, já bych tam určitě pohořela.
Jak jsem tak vás dvě četla, není ta vaše spokojenost způsobená hodně tím, že jste takový ty podřízený samotářský typy? Žít na egyptským venkově s početnou rodinou, to by mě zabilo. Myslím to tak, že třeba ani v Čechách nemáte potřebu nějaké pracovní seberealizace, společenského života a tak? To samé s tím oblečením. Sice píšete, že důvodem je bezpečnost, ale mě jako ženskou baví se pěkně oblíknout, učesat a někam vyrazit. Vždyť vy tady jako protipól burkám uvádíte jen vyzývavé mini a výstřihy, ale to mi přijde stejný extrém jako právě burka.
no já znám fly-ash a při popisu samotářský podřízený typ jsem se pousmála
To opravdu na ni nesedí
Myslím, že až se tu objeví, tak se taky zasměje. jinak s tím oblečením, ony se muslimky opravdu umí obléci krásně a být přitom zahalené. umí zdůraznit obličej postavu a celkově nosí dost ženské věci. jen jsou ty věcí delší a většinou krásně barevné, takže to na nich vynikne.
Ale já bych taky nemohla žít někde, kde bych se nemohla seberealizovat, chodit do knihovny, do práce, věnovat se koníčkům atd.. pokud ano, tak jen s vědomím, že je to na čas.
Holky a ještě něco - žiji v Brně a tak jsem slyšela o osudu jedné ženy z Brna, je to Češka vdaná z Muslima, mají malou holčičku a okolí na ní působí hrozně.
. Četla jsem, když psala o tom, že kolikrát jí někdo na ulici plivne pod nohy, lidi mají na ní divné narážky, v autobuse jí starší paní nadala do ku*ev a teroristky ![]()
Stejně tak jsem byla s manželem nedávno na cizinecké policii vyřídit něco ohledně mých dokladů a došel tam manželský pár, muslimové, ale češi nebyli, byli snědí, tak počítám někde z Arabských zemí, měli malého synka, mohlo mu bý tak 2 roky.. Poslouchala jsem komentáře jedné paní, které přišlo hodně divné, že v péči o dítě pomáhal i otec /čekali na řadu, dítě se nudilo a řvalo/ a taky to, že maminka mu šla do automatu koupit sladkosti za peníze, co vytáhla z vlastní kabelky, přišlo jim hrozně divné, že ona má přístup k penězům ![]()
Lidé jsou hrozně neinformovaní a hned vidí islám jako příšernou věc. Ale myslím si, že to tak vůbec není ![]()
Ostatně, když jsem stála na zastávce s kočárkem, paní muslimka mě s kočárkem pomohla, ostatní dělali, že mě nevidí ![]()
A když jsme žili v Bosně, tak jsme tam měli spoustu přátel muslimů a velmi přátelští lidé, ženy milé, hodné, pomohly. Proto tuto víru neodsuzuju, samozřejmě na vyjímky. Terorismus, kamenování, týrání žen v „dolních zemích“ atd., atd., k tomu se ani vyjadřovat nebudu
. Ale myslím, že toto se praktikuje v zemích hodně zaostalých ![]()
V „moderním“ islámu, v tom normálním si myslím, že toto nenajdete ![]()
@Terulka
Jenže to dítě si pořizovali v USA s tím, že budou žít a vychovávat ho tam. On ji jeho rozhodnutím vlastně podrazil hned v začátku, co tam přijeli. Taky si neumím představit, že bych dítě z naší kultury měla odvést do podobné země, na mě tam je hlučno, špinavo, nevyspělo (bez urážky), nemluvě o tom, že bych přišla o to, v čem jsem vyrůstala. On odešel do USA dobrovolně.
A když člověk cítí zoufalství a bezmoc, moc racionálně asi nejedná.
@eshta Ahoj eshta jsem vdana za muslima 3roky a predtim jsem spolu zili v Evrope necele 2roky a jeste neco jsem starsi o 9let nez muj muz-coz si myslim ze v islamu neni zvykem. Doma se vubec nezahaluji, ale kdyz jdu ven tak si pres vlasy dam satek. Jinak vymenu nazoru s manzelem mame a zalezi na nas jak se domluvime. Do prace nechodim nebot muj muz si to nepreje a tak s jeho maminkou se staram o domcnost-praktycky delam vse ja protoze ma tchyne je nemocna a ma slabe srdce. Ted za par dni zacina Ramamdan na ktery se tesim. A islam mi zcela vyhovuje take proto ze se nesmi pit coz ja uplne nesnasim.
@Terulka píše:
Ve finale ale chteli oba vlastne to same…vychovavat svoji dceru ve sve zemi.
Nechci se zastavat ani jednoho z nich, jenom jsem to trochu zjednodusila.
Neocitla jsem se ve stejne situaci a nevim tudiz jak bych reagovala, jenom si myslim, ze kdyby se na prvni pohled tvarila, ze se vsim souhlasi a smirila se se situaci, nejspis by ji casem dovolil jet treba na prazdniny do USA a mohla tam proste zustat, vlastne se zachovat stejne jako on. Mezitim by zila sice v pretvarce, ale v klidu.
Jooooo tak tohle jsem si taky pořád říkala, že měla vydržet přetvařování a ne ho kolikrát zbytečně dráždit.( Nebo takhle bych to udělala asi já kdybych byla v její kůži, ale jestli by mi to bylo něco platný to je otázka
) Ale mohlo to dopadnout jinak… ![]()
@juve píše:
@eshta Ahoj eshta jsem vdana za muslima 3roky a predtim jsem spolu zili v Evrope necele 2roky a jeste neco jsem starsi o 9let nez muj muz-coz si myslim ze v islamu neni zvykem. Doma se vubec nezahaluji, ale kdyz jdu ven tak si pres vlasy dam satek. Jinak vymenu nazoru s manzelem mame a zalezi na nas jak se domluvime. Do prace nechodim nebot muj muz si to nepreje a tak s jeho maminkou se staram o domcnost-praktycky delam vse ja protoze ma tchyne je nemocna a ma slabe srdce. Ted za par dni zacina Ramamdan na ktery se tesim. A islam mi zcela vyhovuje take proto ze se nesmi pit coz ja uplne nesnasim.
Tak to by u nas nastal problem.
Kdybych nemohla pracovat tak umru