Muslimky mezi vámi

Napsat příspěvek
Velikost písma:
25007
15.7.12 09:31
@Lenka002 píše:
@fly-ash Jak přežíváš zahalená ve 40 stupňovém vedru?

ono je to v takovém vedru už jedno :lol: Egypt je taky dost větrnej, takže to vedro je taky jiný a dlouhej vzdušnej oděv může být i příjemnej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7369
@KaterinaKK píše:
Prijde na to, na koho narazis. Ale to je i v Evrope. Muj manzel me nikdy nepozadal, abych se zahalila do burky nebo nikabu, mas-li na mysli tohle? :nevim: Kdyby to jen zkusil, JEHO VLASTNI RODINA by ho rozcupovala na kousky!!! :mrgreen: Jak uz tu bylo receno, nejde o zahalovani z vuli muze a jeho zarlivosti, ale kvuli bezpecnosti zeny. Ruku na srdce spis bude znasilnena zena v mini s vystrihem, ktery stezi zahaluje bradavky, nez zena v maxi.
Dalsim dulezitym aspektem je, jesli se setkas s rodinou, ktera sia nebo sunni. A v neposledni rade se v kazde zemi odrazi zvyky, ktere nemaji s nabozenstvim nic spolecneho, jenze to uz laik nepozna… :?
Za sebe ti muzu rict, ze jsem nikdy nepoznala lepsiho muze nez je muj manzel. Vari, pere, zehli, uklizi a bez reci a pozadani pomuze s cimkoli, stara se, jak se citim. Nikdy na me ani nezvysil hlas, natoz aby se se mnou hadal. Proste muslimove zenu a jeji nazor respektuji. Kazdopadne by si kazda zena, ktera si bere muslima mela uvedomit, ze si bere cloveka z jine kultury a nabozenstvi a ze bude treba kompromisu z OBOU stran. Ale to plati v manzelstvi s kazdym cizincem. ;)

Co se tyče zahalovani, tak to nám vyprávěla delegáta při návštěvě v SAE. Takže rada slyším názor někoho zucastneneho. A muže jenom odkud manžel pochází? A to, ze tam chodi zeny a maji zahalene i oci, to je taky jejich nápad? Protože pro me myšlenka, ze chodím cely den ve tmě, tak to mi nahani husy kůži. Nasnasim sero. A to jak tam sedí ve čtyřech vrstvách je taky dobrovolne? Jasne je, ze to neni všude stejne. A toleranci člověk potrebuje v kazdem vztahu!! Ani to nemusí byt s cizincem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4885
@eshta píše:
ty jsi asi další, co moc čte :lol:

Eschto, takže není problém vzít děti, sednout na letadlo, odletětet na víkend do Prahy a manžel muslim zůstane v klidu doma a vůbec se nebojí, že děti už neuvidí???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
15.7.12 09:38
@Burj Chalifa píše:
Děvčata, které máte za muže muslima, jak moc se u Vás dodržují povinnosti víry? Předpokládám, že s alkoholem či nekonzumací halal potravin asi problém není, ale co třeba modlení 5× denně? Bere se to se vší vážností?

Za sebe mluvit nemůžu, muž je křesťan a ještě k tomu nepraktikující :)
Ale ze smíšených párů, co znám a co žijí v Egyptě, tak mužských poloviček až zas tolik vyloženě praktikujících není. Těch, co opravdu dodržují víru, znám opravdu pomálu.
Většinou ti, kteří byli hodně praktikující i v období puberty a pocházejí z víc tradičnějších rodin, si pak vzali Arabku. S Evropankou je to manželství taky hodně risk, toho jsou si všichni vědomi (mentalita, kulturní rozdíly, život v zemi která není pro oba domovina atd..)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
15.7.12 09:53

@eshta Nevím proč, ale myslela jsem si, že máš manžela z Balkánu, když jsi dávala takový dobrý recepty na lilky. Jsem já to ale matla. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
15.7.12 09:53
@Lenka002 píše:
Eschto, takže není problém vzít děti, sednout na letadlo, odletětet na víkend do Prahy a manžel muslim zůstane v klidu doma a vůbec se nebojí, že děti už neuvidí???

No u nás to problém opravdu není. Můj chlap je tedy křesťan, ale v tomto opravdu rozdíl moc nevidím. Do víry se pak hodně prolíná kultura, prostředí, kde ten dotyčný vyrůstal a můj muž je z muslimské země kde i žijeme.
Je to prostě o tom dotyčném, jeho charakteru, ne až tolik o náboženství. To je myslím problém pro hodně lidí pochopit. Hajzlíka, co ti unese dítě, bude chlastat, bude ti zahýbat když jsi těhotná atd atd můžeš mít i tady. A stejní se najdou i v řadě muslimů. Tam je jen problém v tom, že když dojde na lámání chleba, tak pak opravdu někdy soudní rozhodnutí může stát díky uzákonění na straně chlapa. A pokuď dojde na opravdovou bitku o děti, tak je jednodušší se soudit s Čechem v ČR.
Sama znám celkem dost rozpadlých smíšených manželství, kde už byly i děti a všichni se při rozvodu dohodli. Děti zůstaly u ženy a ta odjela. Jen u jedné známé vím, že by se chtěla rozvést a muž by jí asi pravděpodobně dělal problémy, takže zvolila jednodušší cestu a vydrží než budou děti dostatečně velké. Ale takové případy najdeš i tady- narazíš na hajzlíka a ten ti pak nebude platit alimenty, bude se s tebou o děti tahat atd..
A ano, já nasednu do letadla a letím kdy chci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
15.7.12 09:55
@danyk píše:
@eshta Nevím proč, ale myslela jsem si, že máš manžela z Balkánu, když jsi dávala takový dobrý recepty na lilky. Jsem já to ale matla. :lol:
:lol: :lol: :lol: ne ne :mrgreen: ale od nás na tuhle stranu zeměkoule jedí lilky všichni :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
881
15.7.12 09:56

@kačka25, predstav si, ze zijes na uzemi, kde je vychazeni z domu v burce stejne jako pro tebe, ze si vezmes kabat. Jde o kulturu. Kdyby te do toho oblekala maminka od malicka, nic divneho ti na tom neprijde. Doma ji nenosi, ani pred jinymi muzi. Pred muzskou navstevou si hali pouze vlasy a ani to neni pravidlem, takze horkem neumiraji. Navic abaya je vyrabena z velmi lehkych materialu a neni jen cerna, muze mit jakoukoli barvu: http://www.google.co.uk/imgres?…
Pohled nemuslimu je vetsinou takovy, ze zeny chce nekdo omezovat. Divej se na to tak, ze te nekdo chce chranit. Napr. Jdes s kamaradkou na kavu. Manzel se te zepta, kam jdes a kdy se vratis. Ne protoze te chce hlidat, ale protoze te chce vedet, kde te muze hledat, aby te mohl chranit, kdyby se cokoli stalo. Jde o uhel pohledu jine kultury.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4885
15.7.12 10:40

Já si nemohu pomoci, ale je mi líto všech manželek muslimů, prostě mi to přijde jako z jiného světa a nevěřím, že je to tak idylické, jak zde některé píší, nevzala bych si muslima, bála bych se, že mě jednou zamkne a nepustí za maminkou, že mi vezme děti, že mě bude bít. Pokud vám to vychází, tak vám to z celého srdce přeji a doufám, že se budete mít vždy dobře.
Představa života na egyptském venkově s početnou rodinou je pro mě něco jako peklo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Rose-k
15.7.12 11:04

@Lenka002 Nj ale takhle můžeš dopadnout aj s čechem.. :nevim:
Já věřím, že ne všichni muslimové jsou takový fanatici jak do nás pořád hustí v televizi. A čím víc čtu o tom zahalování atd.. tak věřím že někde je to o svobodný vůli a některým to teda asi fakt přijde přirozený, asi místo od místa a někde je to přísnější.. :nevim:
Já vím, že třeba já bych muslima mít nemohla páč jsem tlama a nic si nenechám líbit, v takže to by asi nedopadlo dobře :lol: :lol: Ale holkám fandím, aby jim to vyšlo!!!

A ještě dodám, že u rozvodu nemusí být trable jen s muslimem…Páč známá je provdaná za Itala už jsou tam 12rokem a je to mezi nima špatný, ale nerozvede se páč by přišla o malou a to se nedovede představit, takže to tam nějak přetrpí, takže všude je něco :nevim:

• Citovat
  • Upravit
20296
15.7.12 11:27
@Lenka002 píše:

Tak pokud mají spokojené manželství, tak snad není důvod se bát ne? 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
15.7.12 11:30

Problém české „informační společnosti“ je v tom, že tu barevnost světa nám pořád podávají dost černobíle - a my jim to pořád baštíme… Což v době internetu je na pováženou a je asi záhodno s tím něco dělat. (Vidím to i u svých známých, co pracovně cestujou po světě - já plácnu něco, co jsem se dozvěděl ze zpráv a oni na mě koukají, jako bych spadl z jahody naznak… :roll: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
15.7.12 11:32

Tak mě se představa egyptského venkova s početnou rodinou docela líbí a to jsem typický rozmazlený měšťák.

@Lenka002 To jsou jen předsudky, to co tady teď píšeš je přesně to, co nám předkládají média. Nejlepší obrázek si člověk udělá po vlastní zkušenosti a ne to co nám řeknou ve Víkendu na Nově 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4885
15.7.12 11:43

@RyBANA Tak zrovna na Novu nekoukám skoro vůbec, nesnáším filmy typu Homolka nebo Slunce, seno a jejich zprávy už vůbec.
Ale knihy čtu a i knihy dle skutečných událostí a být zavřená v udusané místnosti bez vody a toalety a nesmět sama ani pro chleba, br. I když to je extrém, tak tupá zas nejsem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
15.7.12 11:48

@Lenka002 Jenže to je zas o tom, co už tu některá psala. Kdo by četl o tom, jak si někdo žije spokojeně a šťastně a já věřím, že těch bude převážná většina. Samozřejmě, že se lépe prodá příběh uvězněné cizinky v arabské zemi. Ať už je to smyšlené nebo podle pravdy.

Nataša Kampusch nemusela být ani v cizí zemi ani manželka či dcera muslima a jak dopadla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí