Na čem doma šetříte? :)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1091
17.1.14 19:19
@Miťulka píše:
@Larr myslela jsem si, že si ze mě děláš srandu. Jako opravdu. Nechci teď myslet nic špatného na tebe, ale opravdu jsem nikdy neslyšela, aby takový přístup měla žena, že se nevoní, deoš si nedá nic a nosí s sebou náhradní tričko. Převléknutím někde venku se ten pot opravdu nesmyje. Připadá mě to hrozně ujetý a už raději nebudu sem nic psát. Myslela jsem si, že tu budou normální příspěvky o šetření a ne toto. Ať je každý jaký chce, ale toto je na mě moc. Ocet místo aviváže, mýdlový sliz na praní a nepoužávání osobní kosmetiky. brr. Neberte si to žádná osobně (i když čekám narážky, jak jsem zlá a urýpaná) ale toto fakt není na mě.

chápu to s tím deošem atd, ale aviváž je luxus který si nemůže dovolit kolikrát ani ten kdo nemusí šetřit každou korunu. Je nás tady pár co nemají ani na jídlo. Já jsem tedka v situaci kdy mám cca 1 000 kč na jídlo a běžnou drogerii na měsíc (jsem sama se psem) a budu ráda, když uškudlím stovku na prášek v akci natož na aviváže…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
278
17.1.14 21:01

Já třeba šetřím tak, že jsem si pořídila menstruační kalíšek za 400kč a mám ho tak na na 5 let určitě? a neutratím za tampony a vložky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8940
17.1.14 21:14

Šetřit se dá i s rozumem. Co se týče deodorantů apod., nakupuju třeba v DMku, kdy mám nějaký kuponek na 25% slevu na celý nákup nebo samotný kuponek na slevu, bez deo bych mezi lidi nevyšla, pro mě je to nustnost. Je spousta akcí třeba právě na drogerii, prášky apod., kde se dá nakoupit za pár kaček kvalitní prostředky. Z DMka si kupuju prášek na praní i čistič na koupelnu za 30 kaček a vyčistí líp než Domestos. Kombinuju s octem a Savem a mám doma uklizeno. Peru v „instantním slizu“ - mýdlo plus soda, ale nezamícháno do vody, jenom nastrouháno a uskladněno ve skleniních. U nás je extrémně tvdrá voda, takže mám vychytaný poměr voda - soda, sody dávám víc, a pere mi to líp, než prášky, které na naši tvrdou vodu prostě nestačí, jako bonus, je to za pár kaček. Těstoviny, rýže se dají nakoupit v akcích, nakupuju hodně ovoce a zeleniny, hlavně sezoních nebo na trhu, rozhodně se vyplatí. V zimě do polévek mražené, na chroupání čerstvé. Maso nedělám každý den, dá se nahradit čočkou, škubánky s tvarohem, zeleninou apod., možností je spousta. Pečivo peču, nebo kupuju jenom základní, vánočku, sladké buchty apod. si upeču. Dělám hodně pomazánek, opět lze využít letní zeleninu. Nekupuju uzeniny, jenom kvalitní šunku :think: Je jasné, že co se týče jídla, mělo by se vařit zdravě a kvalitně, ale jde to i za levno 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
stazinka09
17.1.14 21:32

No jak tady někdo psal o výletech a restauracích. Tak dost se ušetří, když na výlet si bereme pití s sebou (aspoň základ) no a místo nealko pěkně pivo. Největší útratu za pití jsem měla v době těhotenství, kdy jsem úplně abstinovala. ;)

• Citovat
  • Upravit
970
17.1.14 22:08

K aviváži - taky jí nepoužívám a to od té doby, co někdo z kompetentních v médiích řekl, že aviváž udělá z bavlny neprodyšný silon. Navíc mi u aviváže vždycky vadila přílišná parfémace. Ze stejného důvodu jsem i dlouho hledala né příliš voňavý prací prášek. Už několi let kupuju Formil z Lidlu a jsem spokojená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
17.1.14 22:10

Já zjišťuju, že šetřím na sobě. :?

• Citovat
  • Upravit
36504
17.1.14 22:52
@ncc1701 píše:
Já zjišťuju, že šetřím na sobě. :?

Nečiníš dobře. Nikdo to neocení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
17.1.14 23:35
@Burj Chalifa píše:
Nečiníš dobře. Nikdo to neocení.

Já ani nepotřebuju, aby to někdo ocenil, ale mám dojem, že nic nepotřebuju, že mám všechno.

• Citovat
  • Upravit
6980
18.1.14 00:00

@no.to.mi.pověz trochu opožděně, ale nebyla jsem na počítači ;) k té lékárně - to já zase nekupuju zbytečné doplňky, vitamíny atd. - tohle se tak sešlo, že byla potřeba mořská voda, něco na kašel, anitibiotika - a po těch má mladší vždycky dlouho průjem, takže chtíc nechtíc musim dokoupit probiotika, která mu pomáhají a to mám ozkoušenou značku a prostě vím, že bez toho to bude pro něj trápení. Jsem si prostě jentak posteskla, že se dost často najde něco, co mi ušetřené peníze zase hezky rychle vytáhne z účtu :nevim: a jak ses ptala na ten vývar - netvrdím to na 100%,ale můj táta, který je taky dost spořivý, to prý jednou počítal a opravdu pomalu táhnout 3-4 hodiny vyjde prý v podstatě stejně jako to hodinku a něco normálně vařit - počítal to na plynový sporák. Ale jak řikám - já to nepočítala a ani nevim jak bych to měla dokázat, tyhle počty mi opravdu nejdou :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3165
18.1.14 01:05

My doma šetříme hlavně na jídle - v jiném slova smyslu. Nekupujeme polotovary, chleba, různé saláty, párky, mražené pizzy atd. Pečivo, knedlíky, těstoviny do polévky atd - vše co jde, děláme domácí a na tom člověk ušetří nějakou tu kačku - a hlavně chleba, co si udělám doma, tak mi vydrží i týden, kdežto chleba kupovaný bych musela po dvou dnech vyhodit se začínající plísní.
Hlavně mnoho domácností zbytky vyhazuje - což já mám ve všem systém a když vím, že něco by se mělo už použít, tak podle toho naplánuji jídlo. Už jsme měli i chlebovou polévku :lol: Někdo jiný by chleba vyhodil do koše. U nás se nevyhazuje nikdy nic :nevim: Ale je mi známo, že u ostatních rodin je plýtvání běžné, co se týče vyhazování potravin :nevim:

Druhá věc je ta, že od dob, co mám doma roli hospodáře a účetního, vše poctivě v programu zapisuji, veškeré položky na složenkách atd (dokonce to rozepisuji do kolonek, abych věděla kolik se utratí za „erár“ jídlo, kolik zvlášť za mě, zvlášť přítele a syna), tak člověk potom více přemýšlí, co koupí a jestli koupí. Následně i uvažuje - stálo mi za to koupit drahou aviváž ve slevě za 90Kč, když aviváž neznámé značky stejného složení stojí o 30kč levněji? Teď když po každém zápisu vidím graf, kde jsou naznačeny příjmy X výdaje, tak pak člověk přemýšlí o to víc. Donutilo mě to v obchodech hodnotit a číst složení výrobků, které se od sebe cenově radikálně lišily a přitom jsem měla platit jen za profláknutou značku, i když složení bylo stejné :roll: Doporučuji zavést tento systém každému, kdo má problém s setřením. Když jsme nevedli domácí účetnictví, měli jsme problém vyjít. Teď jsme každý měsíc ušetřili celkem dost peněz. :nevim:

Smysl v umění šetřit byl u nás jasný - dokud to člověk neuvidí napsané, spočítané a hlavně, kolik mu ještě finančních prostředků zbývá, tak rozhazuje peníze bezmyšlenkovitě a moc to neřeší. Kdežto když vidí, že to musí zapisovat a uvidí tam opět u zbývajících prostředků nižší částku, člověk se zamyslí dřív, než bude pozdě.. :nevim: Ale ona je to politika naší rodiny, se kterou jsem musela přijít, jinak by se neušetřilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33916
18.1.14 07:33
@Virginia píše:
Ale ten dlouho vařenej vývar je 100× lepší.
Vařím /když mám čas/ klidně tři, čtyři hodiny. Na plotýnce, která má maximum 9, stačí pomalu táhnout na 2, nikdy mě nenapadlo, že by to mohlo vyjít nějak extra draho. Ta plotýnka taky pořád nehřeje, ne?
No, teď nevím, má spořivá duše je teda pěkně vyděšená. :mrgreen: :mrgreen:

nejsi sama kdo vaří tak dlouho..vývar je luxusní :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6980
18.1.14 12:52

@Maculinka jo to jsem taky zkoušela zapisovat, sice ne takhle poctivě, ale nejsem toho schopná :roll: a už vůbec né si vytvořit na to excelovskou tabulku :( ale věřim, že to hodně pomůže, tak snad se k tomu taky časem donutím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
18.1.14 22:49

@Maculinka Chleba nevyhazujeme, sušíme ho pro králíky. Ze starých usušených rohlíků si melu strouhanku. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3165
19.1.14 01:35

@aprazanda Já králíky nemám, tak to musím zužitkovat jinak :lol: :P Až budu mít v budoucnu vysněný statek a stane se ze mě žena v domácnosti s živností, tak potom budu uvažovat jinak. Ale jsem ten typ člověka, co si nakoupí kozenky, kravičky, králíky, slepice, ale kdo to bude zabíjet, to nevím. Nakonec si to pojmenujeme, zamilujeme a budeme to mít jako mazlíky :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
403
19.1.14 01:41
@ncc1701 píše:
Já ani nepotřebuju, aby to někdo ocenil, ale mám dojem, že nic nepotřebuju, že mám všechno.

to jsem na tom podobne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat