Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@bigl autorce je víc jak 80 takže názory z minulého století, navíc to pevné objetí
ženská se má asi ztrhat ne
![]()
@bigl píše:
http://www.kondice.cz/…e-je-manzel/
Zaujalo mě to a celkem s tím souhlasím.
Co vy?
Nevím, jestli je to otázka věku, ale celkově mi popisované názory připadají dost zastaralé. A takové jako antifeministické. Jako že za vše špatné v rodině může vždycky ženská, viz věty „Škodí, když se ke svému muži nechováte jako k rovnocennému partnerovi.“ a „A dneska jsme tak daleko, že ženy své muže neuznávají. Proto tolik rozvodů a svobodných matek.“ Co když se chlap nechová ke své ženě jako k rovnocennému partnerovi, co když on neuznává ji? Taková možnost snad nastat nemůže?
S generací tyranů souhlasím, tenhle styl výchovy, kdy je dítě postavené právy na roveň rodiče, ale povinnostmi ne (protože je to prostě dítě), se mi hrozně nelíbí a věřím, že život s takto vychovanými dospělými musí být dost těžký.
@Bersaba píše:
Nevím, jestli je to otázka věku, ale celkově mi popisované názory připadají dost zastaralé. A takové jako antifeministické. Jako že za vše špatné v rodině může vždycky ženská, viz věty „Škodí, když se ke svému muži nechováte jako k rovnocennému partnerovi.“ a „A dneska jsme tak daleko, že ženy své muže neuznávají. Proto tolik rozvodů a svobodných matek.“ Co když se chlap nechová ke své ženě jako k rovnocennému partnerovi, co když on neuznává ji? Taková možnost snad nastat nemůže?
S generací tyranů souhlasím, tenhle styl výchovy, kdy je dítě postavené právy na roveň rodiče, ale povinnostmi ne (protože je to prostě dítě), se mi hrozně nelíbí a věřím, že život s takto vychovanými dospělými musí být dost těžký.
A to je právě na těch jejích myšlenkách to moudré. Některé ženy by se rády cítily jako muži a pak se diví, že když všechno tak pěkně zvládají a muže vlastně nepotřebují, že si raději lehne na gauč. Nebo že jde obletovat nějakou křehkou kytičku, vedle které se může cítit jako chlap.
@Kobliha51 je, ale taky ten chlap prostě nemůže kdykoliv si žena pískne o to jde.. má třeba svoji práci, tak se normálně zeptám, nehouknu pojd ho přebalit..
Tak pojd mi ho.. přrecde neřeknu pojd Nám ho přebalit
to už je takové slovíčkaření ženské
@hanka.br. píše:
A to je právě na těch jejích myšlenkách to moudré. Některé ženy by se rády cítily jako muži a pak se diví, že když všechno tak pěkně zvládají a muže vlastně nepotřebují, že si raději lehne na gauč. Nebo že jde obletovat nějakou křehkou kytičku, vedle které se může cítit jako chlap.
Ano, taky to tak vidím. Ženská nemusí být otrokyně nebo hrát blbku, ale přehnaná samostatnost prostě chlapy bavit nebude. Co by se jim na tom mělo líbit? Že se cítí nadbyteční?
Nevím, jestli ta pasáž o muži a vaření je napsaná takto schválně, je to velice zjednodušené, přímo dělané na to, aby se toho někdo chytil. je to téma na samostatný článek. Dokážu si ale představi, jak to autorka myslela. Jinak s tím rozhovorem souhlasím. Jak Prekopovou zrovna nemusím, tak v tomhle má celkem pravdu. Ona bude navíc ovlivněná tou zkušeností z Německa, k nám tyhle trendy kultu dítěte a míchání mužských a ženských rolí přichází teprve teď, leckde to není ještě tak výrazné.
Taky s ní v podstatě souhlasím, i když můj manžel v pohodě nakoupí, nebo uvaří, když je potřeba, a vůbec ho to nijak nepoznamenalo.
Pokud je ve vztahu vzájemná úcta a respekt, tak se umí domluvit.
@brumdinka reagovala jsem jen na jednu uživatelku, která to psala jako striktní 50:50
rozhodně nejsem pro to, aby byla žena v domácnosti služkou a muž pánem světa
@Tiger-lily Tak ale ani 50:50 neznamená, že každý nakoupí půlku nákupu, uvaří půlku oběda a umeje půlku nádobí, úplně stejně to může znamenat, že jeden nakoupí a umeje nádobí a druhý uvaří…
Holky, já myslím, že ta autorka to kolikrát nemyslela tak, jak doslova to berete vy. Prostě chtěla říct, že dělba práce ne mužskou a ženskou má prostě svůj smysl. A slovíčkařit o tom, že když chlap nakoupí nebo uvaří a hned je míň MUŽ je fakt blbost, to určitě autorka tak nemyslela.
Asi by jí nepřipadalo normální, že např. muž je na mateřské a vaří a přebaluje a žena chodí do práce. To je prostě obrácení těch rolí, ale zase - pokud se najde pár, kterým to tak vyhovuje, tak proč ne??
Já si taky myslím, že je to někdy i o nás o ženách, že ti chlapi jsou CHlapi s velkým CH čím dál méně. Prostě můžeme za to my, jako matky a my, jako manželky. Lenivci a povaleči byli vždycky, i za dob našich babiček, i tehdy byly ženy, co musely převzít mužské práce a mužské role, ale nebylo toho tolik a nebylo to bráno jako že to je normální.
A hlavně, muž byl tehdy hlava rodiny, ať byl jaký chtěl, proto dostal jídlo na talíř jako první apod. Když my postavíme na piedestal dítě a muže dáme až za něho, tak už to pak není chlap, hlava rodiny, ale dítě - hlava rodiny.
Můj manžel, když řekne doma dětem- teď vám přepnu pohádky, protože tam mám zprávy, tak nikdo ani necekne. Bohužel, ne v každé rodině to tak funguje, radši se koupí druhá televize, aby byl klid…
@bigl píše:
A hlavně, muž byl tehdy hlava rodiny, ať byl jaký chtěl, proto dostal jídlo na talíř jako první apod. Když my postavíme na piedestal dítě a muže dáme až za něho, tak už to pak není chlap, hlava rodiny, ale dítě - hlava rodiny.
Můj manžel, když řekne doma dětem- teď vám přepnu pohádky, protože tam mám zprávy, tak nikdo ani necekne. Bohužel, ne v každé rodině to tak funguje, radši se koupí druhá televize, aby byl klid…
Tak. ![]()
Hlavně oni ti chlapi dneska už mnohdy nejsou vzor chlapskosti ani pro ty děti. Takže se z toho těžko vymotáme.
Navíc je ten kult dítěte špatný v tom, že za 18(–30
) let vylítne potomek z hnízda, zůstanou partneři najednou sami. A co pak, když si jeden druhého neváží víc než toho dítěte. Najednou jim něco/někdo doma chybí a sami se nezabaví. ![]()
@Litta Tak kult dítěte se mi taky nelíbí, to souhlas, ale na druhou stranu nevidím důvod, proč by měl být muž hlava rodiny ![]()