Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@brko píše:
Hm, vidis u nas je to tak, ze kdyz se nekdo na neco diva, nikdo mu to neprepina.
U nás je to zase o domluvě. Nebo přes den třeba dcerka koukne na nějakou tu pohádku a manžel kouká večer ![]()
@Maty1989 píše:
Na to byla taky někdy diskuze. Spaní dítěte s mámou a chlap je vyšoupnutej třeba na gauč, nebo jinam, protože hlavní je to dítě, manžel to přece pochopí, ne?Tohle je zase u nás tak, že v posteli má rozhodně přednost manžel. Dítě má nejdřív svoji postýlku a pak postel. Výjimkou jsou případy, kdy je třeba dítě nemocný, atd. Krátkodobá záležitost.
A kdyz je dite citlive, potrebuje citit matku..co s tim? Tohle striktni : dite musi byt v postylce zas neuznavam ja. Nic ve zlem ![]()
@Litta mno ale to je snad něco trochu jiného, o tom jsem nepsala ![]()
@Maty1989 píše:
U nás je to zase o domluvě. Nebo přes den třeba dcerka koukne na nějakou tu pohádku a manžel kouká večer
Jojo, tak nejak jsem to myslela, ne, ze kluk cuci cely den na bednu a nikdo se neodvazi to prepnout. Spatne jsem se vyjadrila. ![]()
@brko píše:
A kdyz je dite citlive, potrebuje citit matku..co s tim? Tohle striktni : dite musi byt v postylce zas neuznavam ja. Nic ve zlem
Tak pak lehnout k dítěti a jak usne, jít pryč
Zase si já nedokážu představit, že bysme měli třeba rok oddělené ložnice ![]()
@brko píše:
Jojo, tak nejak jsem to myslela, ne, ze kluk cuci cely den na bednu a nikdo se neodvazi to prepnout. Spatne jsem se vyjadrila.
Jj. Nebo když chce dcerka chvilku s pohádkou, tak máme noťas a může koukat tam ![]()
@Maty1989 píše:
Na to byla taky někdy diskuze. Spaní dítěte s mámou a chlap je vyšoupnutej třeba na gauč, nebo jinam, protože hlavní je to dítě, manžel to přece pochopí, ne?Tohle je zase u nás tak, že v posteli má rozhodně přednost manžel. Dítě má nejdřív svoji postýlku a pak postel. Výjimkou jsou případy, kdy je třeba dítě nemocný, atd. Krátkodobá záležitost.
Já znám jednu, která manžela vyšoupla do pokojíku po dětech a v ložnici
s ní spí pes.
Pak se hodně divila, když si manžel našel milenku.
@brko píše:
Hm, vidis u nas je to tak, ze kdyz se nekdo na neco diva, nikdo mu to neprepina.
Nevím, jak máš staré děti, ale večer od sedmi do osmi je na déčku nějaké pásmo pohádek, na které se většina starších dětí dívá (cca 7-12 let??). V tuto dobu jsou i zprávy, jediný pořad dne, který manžel sleduje, ale já také. Kdyby jsme se měli přizpůsobovat dětem, tak ty zprávy nikdy nevidíme. takže naše děti ví, že 7:00 - 7:30 jsou tam prostě zprávy a přepne se to i když mají něco rozdívané. A nenahrazujeme to žádným kompromisem typu - pusťte si to na noťasu apod. Toto je prostě čas nás rodičů a oni to musí pochopit. Nechápu, jak tady někdo psal, že nechají dítě se dívat a oni si to zapnou na noťasu. To je podle mě ten kult dítěte. Dítě musí pochopit, že toto je čas, kdy mají televizi rodiče a hotovo.
@Maty1989 píše:
Tak pak lehnout k dítěti a jak usne, jít pryčZase si já nedokážu představit, že bysme měli třeba rok oddělené ložnice
Hele, u nas v pohode. On stejne manzel chrape tak, ze se to jinak ani neda. ![]()
@bigl píše:
Nevím, jak máš staré děti, ale večer od sedmi do osmi je na déčku nějaké pásmo pohádek, na které se většina starších dětí dívá (cca 7-12 let??). V tuto dobu jsou i zprávy, jediný pořad dne, který manžel sleduje, ale já také. Kdyby jsme se měli přizpůsobovat dětem, tak ty zprávy nikdy nevidíme. takže naše děti ví, že 7:00 - 7:30 jsou tam prostě zprávy a přepne se to i když mají něco rozdívané. A nenahrazujeme to žádným kompromisem typu - pusťte si to na noťasu apod. Toto je prostě čas nás rodičů a oni to musí pochopit. Nechápu, jak tady někdo psal, že nechají dítě se dívat a oni si to zapnou na noťasu. To je podle mě ten kult dítěte. Dítě musí pochopit, že toto je čas, kdy mají televizi rodiče a hotovo.
No, my zas koukame na ulici a je pravda, ze to decka berou v pohode, jsou naucene, ze v tu dobu maji smulu..,tedy ten starsi.mala z toho jeste nema rozum. Ale treba zas kluk zboznuje az kviz a to zas respektujeme my.
@brko píše:
A kdyz je dite citlive, potrebuje citit matku..co s tim? Tohle striktni : dite musi byt v postylce zas neuznavam ja. Nic ve zlem
Tak se dá sundat jedna bočnice a přirazit postýlku k posteli rodičů… nebo se tam vejdou všichni 3.
Já s paní souhlasím, každý chlap bude doma spokojený, pokud žena doma vytvářet teplo rodinnýho krbu. Myslím si, že přehnaná emancipace vztahům škodí.
@hanka.br. píše:
A to je právě na těch jejích myšlenkách to moudré. Některé ženy by se rády cítily jako muži a pak se diví, že když všechno tak pěkně zvládají a muže vlastně nepotřebují, že si raději lehne na gauč. Nebo že jde obletovat nějakou křehkou kytičku, vedle které se může cítit jako chlap.
@bigl píše:
http://www.kondice.cz/…e-je-manzel/
Zaujalo mě to a celkem s tím souhlasím.
Co vy?
Souhlasím. Vlastně netuším, proč by manžel měl být v hierarchii mělo být dítě, pes a pak manžel. Ten pár tvoří základ rodiny a dětem po právu patří místo pod rodiči, na tom není nic zvláštního, naopak je to tak správně a dává to základy pro normální fungování rodiny. Dítě snad přivedlo rodiče na svět? Pečuje o ně? Zodpovídá za ně? Ne. Dítě je malý člověk, který svou příležitost dostane, ale až se všechno naučí a bude připraven vyletět z hnízda.