Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Nimie píše:
Třeba posledně kamarádka chtěla nechat dítě s manželem. Že se půjdeme projít a on pohlídá. No nic no, každou chvíli mu psala, jestli udělal tohle a tohle a jestli zařídil tohle, vůbec, ale vůbec mu nevěřila a nakonec jsme se vrátily s tím, že „co když neuloží dítě spát přesně v tolik a v tolik“. Nic se nestane, vůbec, ale vůbec nic by se nestalo, kdyby něco neudělal přesně podle jejích představ. Je to malé dítko, nikam nevstává ráno a pokud si půjde lehnout o půl hodiny později, svět se fakt nezboří. Stejně jako se nezboří pokud se nestane jiná „strašně důležitá věc“. Takže ve výsledku se domů vrátila hysterka, která mu vytrhla dítě z ruky, že on neumí nic pořádně zařídit a šla obskakovat dítě. Chlap neudělal vůbec nic skutečně špatného, akorát spolu trávili čas trošičku jinak než jak maminka předepsala. Ve výsledku ona nikam nechodí, protože si myslí, že chlap všechno podělá, chlap je na ní naštvaný a s dítětem jí odmítá pomoct, protože slyší akorát, aby něco udělal a pak že to udělal hrozně špatně.![]()
No, co k tomu dodat, tedy krom toho, že je kamarádka tak trochu slepice ![]()
Na tohle má hezkou větu moje kamarádka - jsem hlídací teta, ráda pohlídám, ale dělám to podle sebe, pouze vracím dítě v pořádku a spokojené…
@Nimie píše:
Jo, tohle fakt nechápu. My takovej tón a výrazy doma vůbec nepoužíváme a je jedno o co se jednájako jo, občas ve srandě zazní něco ve stylu „nebuď lenoch“, ale je to ve srandě, rozhodně by si ani on vůči mě ani já vůči nemu bychom si nedovolili říct druhému něco takového
My též ne, to bych si nikdy nedovolila říct. Já mám jednu kamarádku a ta není nikdy v partnerství šťatsná a pořád se diví, že já jsem, čím to je…No a pak s ní mluvíš po telefonu a ona ti řekne, že už ji ten její Pepa se..re, že přišla z práce a on ji uklidil celý byt a čekal na pochvalu, které se nedočkal, prý proč bych mu měla děkovat, on mě snad taky děkuje, když umývám nádobí.
Já se nedivím, že to u nich dopadlo, jak dopadlo. A ona to nechápe, co je špatně.
![]()
@Mango_Lassi píše:
@mowla to víš to jsme my, feministky
Je mi to jasný.
@Nimie To mas pravdu a s tema diskusema,presne.My tady slychame jenom jednu stranu a obcas prosakne neco i z ty druhy a to se kolikrat karta obrati.Nebo kdyz se do diskuse vlozi chlap, to je uz uplnej mazec. Jenze tohle je hodne o empatii a tu v dnesni dobe ma cim dal min lidi.
@j.a.n.i1 píše:
No, co k tomu dodat, tedy krom toho, že je kamarádka tak trochu slepice
Na tohle má hezkou větu moje kamarádka - jsem hlídací teta, ráda pohlídám, ale dělám to podle sebe, pouze vracím dítě v pořádku a spokojené…
No já s tebou naprosto souhlasím, ale jí to říkat je jak mluvit do dubu
odkýve, že chápe a v zápětí to udělá znovu. Říkám „tyjo, takhle se to ale nikdy nenaučí a nech ho být, užívej si“, „jojo, ale co když zapomene vykoupat?“ „no a co se stane?“ „já nevím, ale prostě, dítě nebude vykoupané!“ „no a co se tomu dítěti stane pro jednou?“ „ty to nechápeš…“
to je pak těžké.
Ano, chápu, když jsou nějaké vážné věci - léky, klid na lůžku kvůli nemoci, speciální strava kvůli něčemu nevím čemu, ale hlídat každý krok, to je fakt masakr. Chlapa je mi fakt líto, z děcka nemá nic ![]()
@MartinaIrena píše:
@Nimie To mas pravdu a s tema diskusema,presne.My tady slychame jenom jednu stranu a obcas prosakne neco i z ty druhy a to se kolikrat karta obrati.Nebo kdyz se do diskuse vlozi chlap, to je uz uplnej mazec. Jenze tohle je hodne o empatii a tu v dnesni dobe ma cim dal min lidi.
Naprosto souhlasím. A při tom by fakt stačilo jen na chvilku se zastavit a zamyslet se, jak by nám bylo samotným, kdyby se k nám někdo takhle choval, rázem by ten svět vypadal jinak.
@mowla @j.a.n.i1 Ja mam z tohohle typu lidi pocit, ze spis nejsou spokojeny sami se sebou, tak jak by mohli byt s kymkoliv jinym, ze…
Mmchdm, mam znamou, ta chodi 3× za hodinu kontrolovat manzela, jestli dobre vozi kocarek, radi mu, jak ma vozit, aby dite usnulo a monitoruje, jestli se nahodou nedal do reci se sousedkou ![]()
@mowla píše:
My též ne, to bych si nikdy nedovolila říct. Já mám jednu kamarádku a ta není nikdy v partnerství šťatsná a pořád se diví, že já jsem, čím to je…No a pak s ní mluvíš po telefonu a ona ti řekne, že už ji ten její Pepa se..re, že přišla z práce a on ji uklidil celý byt a čekal na pochvalu, které se nedočkal, prý proč bych mu měla děkovat, on mě snad taky děkuje, když umývám nádobí.![]()
![]()
Já se nedivím, že to u nich dopadlo, jak dopadlo. A ona to nechápe, co je špatně.
![]()
![]()
![]()
Posledně jsem si vysloužila pochvalu za sporák
byl zaflekaný od běžného používání už hrozně dlouho a já furt nevěděla co s ním. No a pak jsem objevila způsob, jak ho vyčistit úplně tak, že vypadá jako nový (až na pár škrábanců), fakt úplně do čista. Přišel muž domů, kouká na ten sporák a spustil, jak je to skvělé, jak jsem úžasná, že to vypadá naprosto skvěle
![]()
@MartinaIrena píše:
@mowla @j.a.n.i1 Ja mam z tohohle typu lidi pocit, ze spis nejsou spokojeny sami se sebou, tak jak by mohli byt s kymkoliv jinym, ze…
Mmchdm, mam znamou, ta chodi 3× za hodinu kontrolovat manzela, jestli dobre vozi kocarek, radi mu, jak ma vozit, aby dite usnulo a monitoruje, jestli se nahodou nedal do reci se sousedkou
takovej trochu hloupej dotaz, ale jak se ŠPATNĚ vozí kočárek?
ne, tohle jsou fakt, to jsou fakt neuvěřitelní lidi, všechno perfektní a pak se člověk diví, že nic nestíhají a padají na hubu a stěžují si, že jim nikdo s ničím nepomůže ![]()
@MartinaIrena píše:
Mmchdm, mam znamou, ta chodi 3× za hodinu kontrolovat manzela, jestli dobre vozi kocarek, radi mu, jak ma vozit, aby dite usnulo a monitoruje, jestli se nahodou nedal do reci se sousedkou
Ano máš pravdu, ona není spokojená sama se sebou, sebevědomí má na bodě mrazu, na každýho chlapa je nalepená a ten když nedělá, co ona řekne, je problém, ale přitom si neustále, ale neustále stěžuje, jak jsou ti chlapi hrozní.
![]()
@Nimie píše:
Posledně jsem si vysloužila pochvalu za sporák![]()
byl zaflekaný od běžného používání už hrozně dlouho a já furt nevěděla co s ním. No a pak jsem objevila způsob, jak ho vyčistit úplně tak, že vypadá jako nový (až na pár škrábanců), fakt úplně do čista. Přišel muž domů, kouká na ten sporák a spustil, jak je to skvělé, jak jsem úžasná, že to vypadá naprosto skvěle
![]()
![]()
To potěší viď? Ocenil tvoji práci a to je důležitý.
A teď mi sakra řekni, jak jsi to vyčistila.
U nás takové věci dělá chlap, já nemám žádnou trpělivost, tak to vždycky tak trochu pošušňám, kdežto on si s tím pohraje. Ale já zas sbírám jeho ponožky u postele.
![]()
@Nimie Taky chci vědět, jak si ho vyčistila, prosím prosím
A kdyby byla i rada na železitý vodní kámen (upřímně dodám, že zanedbaný, neb mi fakt nebaví to dělat obden a vodu máme hodně tvrdou a železitou)…
@Nimie píše:
Tak mu řekneš co? „Seber se a běž to udělat?“
Co bych mu měla říkat?
Je to snad i jeho domácnost a slepej není, nemusím mu říkat, aby třeba umyl nádobí, vytírá jen on, já to nesnáším. On zas málokdy drbe koupelnu. Se snad nějak domluvíme. Má lehce vyšší práh pro binec než já, když mě něco drásá, tak mu to taky řekne, ale nikdy bych nepoužila - pojď MI pomoct. On mi fakt nepomáhá. Já mám práci taky na plný úvazek, a domácnost je snad obou.
@Nimie píše:
Tak ona tam řeší především problematiku kultu dítěte, což není tak úplně to kecání do výchovy. Nicméně to mě vcelku zaujalo, kde propaguje týrání dětí?
Tou svojí přiblbou objímací metodou ![]()
@Nimie píše:
@Baba ono pointou není lhát chlapovi (když neumí vařit, tak mu fakt nebudeš říkat, že umí vařit), ale umět to říct slušně a možná spíš žensky než to, co dneska běžně ženy předvádí. To pak skutečně chlapi vypadají jak služky. A bohužel co se týče rodin s dětmi, tak tam člověk málo kdy slyší děkuju a prosím, případně nějaký příjemný laskavý tón nebo pochvalu. A to je opravdu hodně smutné…
Ale lhaní mi na mysl vůbec nepřišlo. Mě top příjde jako praštěná manipulace. Nepotřebuju. Poděkovat a pochválit samo umím, ale způsob Prekopky by mi můj muž fakt nesežral
Když sem to někdy zkusila, tak reakce byla - dobrý, tak co chceš? ![]()
@Nimie píše:
Do dětí cpeme, že mají slušně poprosit a poděkovat, jenže když to dítě slyší mamku, jak volá na tátu „udělej to, přines to, podej to, zařiď to, vyřeš to“ a neslyší ani jedno prosím nebo děkuju, tak pak není divu, že je dítě schopno přijít k otci, natáhnout ruku, jako to dělá mamka a říct „podej mi to“. To je ale opravdu chování jak ke služce…
TO je ale zas úplně jiná situace. CHlap snad pracuje v domácnosti sám od sebe, ne? Mě se zas nelíbí vzor, kdy ženská má po práci druhou šichtu.