Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Bandii píše:
A jak už jsem psala výše - jak jí to, že je v osmičce brání sexu s ním?
A proč ne? Spousta puberťaček se zabouchne do dospělýho, to přece není nic neobvyklého
No ale jen ty nejotřelejší si před ním jsou schopné sundat gaťky…Tím spíš, když je to manžel sestry.
Je v puberte, zacina byt mnohem kritictejsi, vybirava na ludi, se kterymi se styka. Ja se v tomto veku zacala strasne stydet za tatu.
Proste ji neco na tvem muzi vadi a tak nema touhu travit s nim cas a být s ním viděna na verejnosti a zatim o tom bechce mluvit. Ty se s tim smir. Ne, nemusis manžela předělávat ci se podřizovat přání sestry. Ale možná by neuškodilo trošku s ní předstrihnout pupeční šňůru. Jde ti hlavně o zabavení dítěte. Tak si ho holt budeš muset začít zbavovat sama.
Mohl jí třeba jen říct, jestli jí není v něčem hodně krátkém(a módním zima).
V žádném případě bych ji nenechala mít jakékoli nevhodné poznámky ke staršímu člověku.
Asi bude ještě nepříjemnější, ale jsou věci, které nelze tolerovat ani v pubertě.
Napřed bych to tedy zkusila po dobrém. Jako že řekla to a to, že je to nevhodné a ještě ti navíc ubližuje, protože manžela miluješ.
Jinak pokud jde o ten sex v osmičce, já tím nechci říct, že spolu něco mají.
Ale obecně řečeno, ve 13 až 14 letech může být holka velmi fyzicky vyspělá a můžu ti s celkem jistotou říct, že velká část holek v tomto věku již sexuální zkušenost má.
Dle mého názoru je to nástup puberty a navíc si myslím, že na tebe žárlí. Nebo ne, že žárlí, ale třeba by tě chtěla chvilku pro sebe, něco ti říct o klukovi, co se jí líbí a tak…no a dle tvého příspěvku jste u vás všichni pohromadě a tak nemá na tento druh pokecu prostě šanci a tvého muže vidí jen jako překážku. Toť můj názor. V žádném případě bych se na svého muže hned nedívala jako na viníka, či dokonce nevěrníka a pedofila. To teda rozhodně ne.
Proč se ptáte všech lidí okolo, namísto toho, abyste se zeptala sestry tak, aby byla ochotná vám důvěřovat a říct v čem je problém?
Ne potelefonu, ne jako policejní výslech, bez zlehčování toho, co zrovna prožívá s vědomím toho, že prostě může vidět věci dost odlišně, než vy.
Uvidím, nechám to pár dní uležet a pak s ní zkusím promluvit. Dneska jsem se s tím svěřila babi a ta mi říká neřeš to, však nepamatuješ co udělala loni? Přiznám se, že jsem na to úplně zapomněla. Jeden rodinný známý jí koupil ke svátku kytku a bonbóny a pak jak si vedle ní sedl tak jí plácnul po stehnu a říká tak co kočko, jak se máš. Nikdo tomu nijak pozornost nevěnoval, protože to je normální. Pak jí jednou volal, protože se nemohl dovolat rodině tak volal na její mobil. Ona pak na něj dělala ofuky a obličeje jak ho viděla, odsekávala mu a pak když se jí máma ptala proč se tak chová tak z ní vylezlo, že jí osahává a uhání jí a furt jí vyvolává. Tenkrát z toho bylo velké haló, máma mu šíleně vynadala a chtěla s tím jít na PČR a když se jí podrobně vyptávala tak z ní vylezlo to, že jí řekl kočko a plácnul po stehně a jednou jí volal. Máma jí tenkrát málem přerazila co to dělá, že kdyby to nahlásila mohl mít kvůli ní velké problémy. No tak snad se historie nebude opakovat a nebude něco takového vykládat i o manželovi…fakt mi to úplně vypadlo z hlavy…
Tak pokud to bude ten samý problém, tak chudáci chlapi z vaší rodiny.
V tom případě bych si asi promluvila s mámou, ať to z ní vytáhne.
@Anonymní píše:
Uvidím, nechám to pár dní uležet a pak s ní zkusím promluvit. Dneska jsem se s tím svěřila babi a ta mi říká neřeš to, však nepamatuješ co udělala loni? Přiznám se, že jsem na to úplně zapomněla. Jeden rodinný známý jí koupil ke svátku kytku a bonbóny a pak jak si vedle ní sedl tak jí plácnul po stehnu a říká tak co kočko, jak se máš. Nikdo tomu nijak pozornost nevěnoval, protože to je normální. Pak jí jednou volal, protože se nemohl dovolat rodině tak volal na její mobil. Ona pak na něj dělala ofuky a obličeje jak ho viděla, odsekávala mu a pak když se jí máma ptala proč se tak chová tak z ní vylezlo, že jí osahává a uhání jí a furt jí vyvolává. Tenkrát z toho bylo velké haló, máma mu šíleně vynadala a chtěla s tím jít na PČR a když se jí podrobně vyptávala tak z ní vylezlo to, že jí řekl kočko a plácnul po stehně a jednou jí volal. Máma jí tenkrát málem přerazila co to dělá, že kdyby to nahlásila mohl mít kvůli ní velké problémy. No tak snad se historie nebude opakovat a nebude něco takového vykládat i o manželovi…fakt mi to úplně vypadlo z hlavy…
Tak nějak si to představuju, že to asi bylo.
@Kelliee píše:
Tak pokud to bude ten samý problém, tak chudáci chlapi z vaší rodiny.
Furt lepší než aby po každém vyjížděla.
Mam vzdaleneho prubuzneho, ktery me v puberte placnul pres zadek, kdykoli mel prilezitost, vzdycky s nejakym ha ha komentarem. Nesnasela jsem ho a asi v 18 jsem ho placla ja, taky s komentarem. Pak prestal. Ja jsem celkem drzka, ale tohle byl dospelej pribuznej a byla jsem vychovavana k velky zdvorilosti k rodinnejm prislusnikum, takze mi trvalo tri roky, nez jsem se nastvala natolik, ze slo „dobry vychovani“ stranou. Stezovat si rodicum me vubec nenapadlo, nejspis by mi vysvetlili, ze jsem „precitlivela“. Dneska je myslim atmosfera jina, ale ne tak jina, aby bylo lehci o tom otevrene promluvit (jakoze „je mi neprijemne, kdyz“) a mit slusnou sanci, ze to ten clovek prestane delat a zbytek rodiny mi nenasadi psi hlavu. Pokud se neco podobnyho stalo, mozna je pro ni schudnejsi tajit, co ji presne vadi, treba se boji, ze by se to nesetkalo s pochopenim, specialne po te drivejsi udalosti.
@Anonymní píše:
Jo, tak ono je „normální“, když dospělý chlap plácá puberťačku po stehně a tahá z ní detaily o jejím citovém a intimním životě? A v kterém věku to přestane být normální a stene se z toho obtěžování? Nebo je „normální“ dělat to i dvacetileté, třicetileté, nebo padesátileté ženě? Mně to tedy normální nepřijde a celkem se nedivím, že se teď děvče chová tak, jak se chová, když reakcí na to, že se svěří s něčím, co jí bylo nepříjemné a dotklo se její intimity, je málem přeražení. Hlásit něco takového hned na policii by samozřejmě bylo přehnané, ale uznat pocity toho děvčete, dát jí najevo, že v takové situaci má plné právo cítit se nepříjemně a promluvit si s dotyčným mužem, aby se to neopakovalo, by bylo na místě.
Pokud ovšem vaše rodina zaujala postoj, jaký zaujala, a ty to schvaluješ… tak bych byla hodně opatrná s tou jistotou, že se jí tvůj muž nijak nedotkl, protože to klidně mohl udělat něčím, co vy dva považujete za „normální“, ale jí to prostě vadilo a už nemá důvěru v to, že ji pochopíte, když vám to řekne.
@Anonymní píše:
K tomuhle bych si Vám dovolila napsat mou zkušenost. Když mi bylo nějakých 14 vzdálený strýček začal komenovat to, jak vypadám, co mám na sobě, co bych měla mít na sobě apod. Z duše jsem ty kecy nenáviděla a přála si, aby byl prostě ticho. (Dlužno dodat, ačkoliv si teď nevybavuji, co říkal, nešlo o nějaké vyložené oplzlosti, prostě styl MLSNÝ KOCOUR).
Situace vyvrcholila, když přijel s tetou na neohlášenou večerní návštěvu a já se dívala v noční košili v obýváku na televizi. Ve chvíli, kdy dorazili, jsem už neměla únikovou cestu, jinak bych se ztratila velmi ráda. Samozřejmě mou noční košili a věci pod ní velmi obsáhle komentoval. Co mě však zarazilo bylo to, že teta a moje maminka ho nezbrzdily, vlastně mu přizvukovaly. Zřejmě jim to přišlo normální.
V tu chvíli jsem ho nenáviděla, po zbytek jeho života jsem se mu vyhýbala a i dnes na to vzpomínám s velkou nechutí. Jsem si jistá, že on byl přesvědčen, že se vyyjadřuje pochvalně, má maminka si žádné nevhodnosti nevybavuje, nicméně, mně tato situace byla natolik nepříjemná, že z ní mám dodnes husí kůži.
Není snad třeba dodat, že stát se mi to dnes, pošlu strýčka či kohokoliv jiného velmi rychle do prdele, v daném věku jsem o však nedokázala.
Prosím zanmyslete se nad tím, ono to opravdu může být neviné nedorozumění z obou stran.