Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Zabak_kvak no to právěže nemáme..sice nemáme nikde žádné dluhy, ale našetřeno nemáme
Jsme s přítelem skoro 5 a pul roku.
Již dva roky máme hypotéku je nám obema 27 let a ničeho nelitujeme samozdrejme je to závazek.
Ale ani jednomu se nám nechtelo bydlet v necem cizím kde předtím nekdo zil treba i s vybavením nemoc v byte neco udelat samozdrejme ze to neni u vsech podnájmu.
Předtím jsme bydleli u mojich rodicu v rd ale soukromi je soukromi.
Ahoj, souhlasím tady s většinou, že jít radši do hypotéky.
Nedávno jsme si jí s přítelem taky vzali. Pořád říkáme, že,,cpeme,, peníze do svého. Sice to doplatíme, až někdy v 50,ale pořád si říkám, že ten byt zdědí moje děti a budou mít po starostech ![]()
Dendule4: Pojďme si to spočítat. Nemáte nic naspořeno, takže hypotéka by musela být 100 %. Cena domu počítejme bude po slevě 1150 000,–. Použiju třeba hypoteční kalkulačku na idnesu. Je určitě objektivnější než kalkulačky na stránkách bank, které poněkud upravují čísla aby vypadala lepší.
Hypotéku dáme pro příklad na oblíbenou dobu 20 let, úrok třeba 3,5% p. a. Netuším jaký byste dostali při 100% hypotéce. Vychází splátka 6700,– měsíčně. Při 25-ti letém splácenípak 5700,–. To byste jistě utáhli. Asi by Vám mohli hypotéku dát, ale to jen hádám. Ale je pravda, že úspory by byla velká výhoda. Samozřejmě jsem zanedbal fixaci apod. Nikdo neví jaké budou úroky za 5 let natož za 15.
My s přítelem taky neměli ani korunu, takže jsme hledali hypotéku, která dává 100% a to je KB, jinou jsme nenašli, KB je sice nic moc, ale šli jsme do toho a jsme spokojení..
@Jim Boehner moc děkuji za odpověď, zítra máme schůzku s hypotečním poradcem, tak uvidíme
Přesně toto teď řešíme. Po několika letech v podnájmu jsme se naštvali, že dáváme tolik peněz do cizího, našli byt co se nám zalíbil na první pohled a konečně jdeme do hypotéky, i když jsme se jí ještě donedávna obávali. Jistě, je to obrovský závazek, ale ten pocit, že budeme ve vlastním, za to stojí. Jinak se zkuste poradit s nějakým fin. poradcem, ten vám zjistí podmínky, za jakých dosáhnete na peníze. Každá realitka někoho takového má, nebo zkuste někoho nezávislého. My využili služeb obou a jednu nabídku si vybrali…Držím pěsti, ať to dopadne!
@jasska děkuji zítra se dozvíme víc..moc bych si přála aby to vyšlo
@dendule4 Já taky držím palce, ať ji dostanete! Bydlet někde musíte tak i tak, tak pokud byste neměli na splácení hypotéky, neměli byste ani na nájem. Proto se asi vyplatí zariskovat. A jinak - i dům s hypotékou se dá kdyžtak prodat, kdyby se vyskytl nějaký problém ![]()
@Amys píše:
@dendule4 Já taky držím palce, ať ji dostanete! Bydlet někde musíte tak i tak, tak pokud byste neměli na splácení hypotéky, neměli byste ani na nájem. Proto se asi vyplatí zariskovat. A jinak - i dům s hypotékou se dá kdyžtak prodat, kdyby se vyskytl nějaký problém
děkuji moc, splátek se nebojím, to bychom zvládli… v případě nouze máme naštěstí rodinu, která by ná prý pomohla…ach jooo, snad to vyjde ![]()
@hBod píše:
@dendule4 podle mě nejste dostatečně bonitní na barák na 100% hypotéku, minimálně bych počkal do doby než půjdeš do práce, pochybuji že hypotéku dostanete, když přítel nemá ani smlouvu na dobu neurčitou, prozatím bych se snažil něco našetřit
manžel!
bohužel, po zaplacení nájmu na šetření nezbývá…no uvidíme, jak to dopadne
@dendule4 píše:
Dobrý den, mám dotaz…
Již několik let žijeme s manželem(ted i s dcerou) v podnájmu. Ale už nás nějak nebaví platit za byt, který není náš!
Chtěli bychom koupit dům, dnes jsme se na něj byli podívat a velice nás zaujal.
Ale máme obavy, že nedosáhneme na hypotéku.
Co myslíte??
Já jsem na RD, mám 3800kč + vydělám asi 1000kč měsíčně na brigádě. Manžel má čistý měsíční příjem cca 17000kč. Bohužel stále má smlouvu na dobu určitou
s takovým příjmem hypotéku na dům?
tak jako záleží, v jakém kraji jste, ovšem RD se jako příjem počítat nebude, barák pod mega těžko seženeš, já bych řekla, že nemáte šanci nato dosáhnout, pokud nemáte větší úspory ![]()
@dendule4 jinak my si teď s chlapem hypotéku vzali - vyjde nás kupodivu levněji, než nájem. Ovšem né na dům, ale na byt. Dům v naší lokalitě nesehnatelný..