Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@tobo píše:Článek je dobrý. Ještě bych z něj vypíchla ten příklad, kdy za dům za 1,8 mega zaplatím asi 2,5 za 30 let. Navíc za 30 let do něj narvete další investice, v té době už půjde o starší dům, který zdaleka nebude mít hodnotu nového, bude třeba další rekonstrukce atd.
docela by me zajimalo, jakou „jistotu“ mas na tech 20 let - jista si nemuzes byt naprosto nicimjinak dobry clanek, kde to pekne rozpocitavaji je tady pro zakladatelku - ktere samozrejme taky radim, at na hypo zapomene (pokud ovsem nebude hypo splatka zasadne (minimalne o polovinu) levnejsi nez najem) - nasledne to, co usetri diky hypo NESMI utratit, ale MUSI to dal setrit, minimalne 80% z toho, co „usetrila“ aby si vytvorila peknou rezervu, ktera bude za par let slouzit jako umoreni hypo pri fixaci.
My jsme zvolili v článku doporučovanou variantu. Naspořili si, typotéku vzali jen na část nemovitosti. Opět spořili a ke dni fixace hypoteční úvěr doplatili. Ale takto by to bez počátečních investic prostě nešlo.
Já zase občas klienta varuji před hypotékou. Hl. v případě, že doteď nedokázal naspořit ani korunu a chce jít do 100% HYPO. Současné příjmy možná jsou OK, ale když doteď nedokázal uspořit…
Navíc se koupí dům a kde je dalších X tisíc na přiměřené vybavení? A do vlastního se neustále nějaké peníze vrážejí.
Když jsem v nájmu a něco se nepovede, je jednodušší se přestěhovat do levnějšího. Občas slyším názor, že mám hypo, pronajmu a to mi platí můj nájem. Ale když se něco stane, že třeba není zájemce, nebo přestane platit…
Ne vždy je hypo OK. A čím slabší příjem, tím větší risk.
Tak děkuji za rady. První schůzka s hypoteční poradkyní proběhla docela úspěšně bych řekla. Každopádně si asi na pomoc pozveme ještě finančního poradce. Asi takhle: pokud by celkové výdaje byly kolem 10 000 měsíčně, utáhneme to…Co se týče topení: topili bychom převážně dřívím, které nám přislíbil tchán. Do baráku není aktuálně nutná žádná investice…pouze asi vymalovat…Každopádně jak to vše dopadne je ve hvězdách, nijak si to nemaluji, stále počítáme a počítáme…
@PetraJ píše:
A jak dlouho tam chlap dělá? Pokud tam dělá dýl, tak třeba jim to v bance nebude vadit.
My taky dostali hypotéku, když manžel měl smlouvu na dobu určitou. Ale on už tam dělal 2,5 roku. U policie dávaj každýmu při nástupu smlouvu na dobu určitou na tři roky a pak teprve na neurčito.
Manžek v té firmě pracuje 2roky a smlouvu mu každý rok obnovují
@dendule4 píše:
Tak děkuji za rady. První schůzka s hypoteční poradkyní proběhla docela úspěšně bych řekla. Každopádně si asi na pomoc pozveme ještě finančního poradce. Asi takhle: pokud by celkové výdaje byly kolem 10 000 měsíčně, utáhneme to…Co se týče topení: topili bychom převážně dřívím, které nám přislíbil tchán. Do baráku není aktuálně nutná žádná investice…pouze asi vymalovat…Každopádně jak to vše dopadne je ve hvězdách, nijak si to nemaluji, stále počítáme a počítáme…
ale neušetřili jste do teď, z čeho budete šetřit dál? Co v případě, že muž onemocní? nemáte rezervy, z čeho budete platit?
Ve vašem případě bych do hypotéky nikdy, nikdy nešla ![]()
@araw píše:
ale neušetřili jste do teď, z čeho budete šetřit dál? Co v případě, že muž onemocní? nemáte rezervy, z čeho budete platit?Ve vašem případě bych do hypotéky nikdy, nikdy nešla
do té doby, co bych byla na rodičáku, by to byl risk…nepopírám…díky za názor
Ještě teda pro upřesnění: Barák je to dost velikej, takže pokud by to dopadlo, je tu možnost část pronajímat…V rodině bychom pár zájemců už měli..Ale jak jsem psala, nic jistého není
@dendule4 píše:
do té doby, co bych byla na rodičáku, by to byl risk…nepopírám…díky za názor
Je to velký risk i když oba dělají. Jít do hypotéky bez existujícího finančního polštáře pro nenadále výpadky příjmu je bláznovství.
@dendule4 píše: …Barák je to dost velikej, takže pokud by to dopadlo, je tu možnost část pronajímat…V rodině bychom pár zájemců už měli..
Kšefty v rámci rodiny jsou problematické. Pokud se něco nepovede, těžko se něco vymáhá…
@Ivan PPZ Samozřejmě podložené smlouvou, bez toho bych do toho samozřejmě nešla..Ale stále jsou to vše jen dohady, co by kdyby.
@dendule4 Lepší je mimo rodinu. Aspoň nejsou ve hře rodinné vztahy a vazby, kdyby něco. Ty to spíš komplikují, když přijde na lámání chleba. Citové vydírání, říká vám to něco?
@eumedon píše:
@dendule4 Lepší je mimo rodinu. Aspoň nejsou ve hře rodinné vztahy a vazby, kdyby něco. Ty to spíš komplikují, když přijde na lámání chleba. Citové vydírání, říká vám to něco?
to máš na jednu stranu pravdu ![]()
I když bude v rámci rodiny smlouva, stejně případný spor nadělá zlou krev.
Uź to vidím, jak v případě problémů se splácením slyším- teď nemám, zaplatím až to půjde. A dlužník automaticky počítá s tím (a správně), že k soudu to nepůjde.
Nebo půjčka peněz se téměř automaticky bere jako beúročná a pod.
V Praze už jsou ceny i menších bytů tak vysoko, že nevím nevím. Platy prostě nejsou v Praze o tolik vyšší, jako ceny nemovitostí. Například garsonka stojí často 1,5 milionu.
@Heinich Tak to ale nejen v Praze, u nás ve městě jsem našla byt 3+1 za 1250 000 též. A to prosím není nijak luxusní byt, ale obyčejný panelákový se starou koupelnou. Uřípmně: samy bychom logicky v životě na samostatné bydlení nenašetřili