Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Zabak_kvak píše:
Upřímně mě napadlo totéž. Jen sem nechtěla byt ta co to napíše
když si vezmu, jaké štráchy se dělaly u nás - a to má chlap výrazně vyšší příjem, hypo je menší atd.. a máme to propočítané tak, aby i při výpadku jeho příjmu jsme to utáhli atd.. ono je hodně plateb kolem, třeba to mít důkladně propočítané. s 17ti tisícovým příjemm, bych do toho nešla ani omylem.
@martina.se a myslíš, že kdybychom teda sehnali třeba něco levnějšího(ted tu koukám zrovna na byt),že by to šlo i přes tu smlouvu na dobu určitou?
Podle me ta smlouva na dobu urcitou bude problem. Nereknu, kdyby mel 50 tisic, ale takhle..
@Banshee píše:
Podle me ta smlouva na dobu urcitou bude problem. Nereknu, kdyby mel 50 tisic, ale takhle..
no tak to máme vážně smůlu…
@dendule4 Jestli je u vás problém ta doba určitá, tak existuje i hypotéka bez dokládání příjmů. Je to u ČSOB. Jen je tam teda vyšší úrok… a ten kdo psal, že se rodičák do příjmů nepočítá, tak to není pravda, normálně se započítává ![]()
@22karkulkaaa no mě bylo taky řečeno, že se započítává…děkuji za reakci ![]()
Mno, jeste „jednoduche“ pocty pro ty obhajovatele hypo ![]()
dejme tomu, ze jsem v 1+1 kde platim 6 tis vc. energii a to mi nebavi a chci „vlastni“, takze jdu do hypo, pujcim si 1 milion na 20 let, celkova splacena castka kdyz si to hodim do nejake kalkulacky bude 1400000 a ted si to rozebereme.
Predpokladejme, ze najem se nezdrazi (vzhledem k tomu, ze budeme pocitat i s tim, ze uroky take zustanou po fixaci, tak si to muzeme dovolit - ani jedno nezname, takze idealni stav)
za 400000, coz jsou pouze uroky! bych v tomto najmu za 6tis mohl bydlet 400/6 = 66 mesicu = 5 a pul roku
za 5 a pul roku mate tedy teprv splacene pouze uroky a jeste je pred vami ten milion ![]()
A ted dalsi pocty - pri teto hypo vychazi splatka kolem 6tis za hypo + inkaso dejme tomu 3tis, takze celkem 9tis.
za 5 a pul roku (66 mesicu) pri setreni 3tis si nasetrime kolem 200tis, takze za tech 20 let 800tis a to jsme odkladali pouhe blbe 3 tis!!!
Takze je lepsi platit najem, ze ktereho muzete odejit kdykoli a setrit si 3tis mesicne a po 20 letech koupit hotove nemovitost (predpokladame samozrejme stejne ceny, ktere se urcite zvysi, ale snad se zvysi i platy atd…)
Z vyse uvedeneho prikladu je jasne videt, ze hypo vs najem se da ve vetsine pripadu srovnat tak, ze platite stejne na obou frontach, ale na te jedne fronte jste daleko vice v klidu pro situace „kdyby nahodou“ ![]()
Kdyby to nekdo nepochopil, at se nevaha zeptat, rad se to pokusim popsat lepe ![]()
PS: pro ty, co namitnou, ze plati najem 12tis predem rikam, ze by meli zvazit odstehovani, protoze to bych neplatil ani ve snu, radsi budu v garsonce za polovic nez v nakem 3+1 ale neusetrit nic..a kdo potrebuje vetsi kvuli detem, tak se da kouzlit i na tak malem prostoru, lepsi zatnout zuby nez se neustale bat, ze namam co do huby
@tobo no tak já bych teda třeba chtěla vědět, jak je to s tím kouzlením…v případě, že už děti jsou, jak se dá dlouhodobě bydlet v garsonce, bez to aniž bychom se povraždili
To se na mě teda nezlob, to ale to je nereálné. Zřejmě asi ještě děti nemáš, jinak bys věděl, jak je důležité, aby měli alespon nějaké soukromí…pokud žiješ v nájmu kde platíš 6000vč energií, jsi klikař…já platím 10 000 a to mám jen o místnost víc
@dendule4 píše:
@martina.se a myslíš, že kdybychom teda sehnali třeba něco levnějšího(ted tu koukám zrovna na byt),že by to šlo i přes tu smlouvu na dobu určitou?
upřímně? moc si to nemyslím - ono záleží, na jakou dobu ta smlouva je. Někde dávají na půl roku, někde na rok, někde třeba na 3. Pokud je delší, šanci i máte, ovšem jak už jsem psala výše - s výdělkem 17 tis bych do toho nešla. ![]()
@dendule4 píše:
no tak to máme vážně smůlu…
A jak dlouho tam chlap dělá? Pokud tam dělá dýl, tak třeba jim to v bance nebude vadit.
My taky dostali hypotéku, když manžel měl smlouvu na dobu určitou. Ale on už tam dělal 2,5 roku. U policie dávaj každýmu při nástupu smlouvu na dobu určitou na tři roky a pak teprve na neurčito.
@tobo Pokud od začátku počítáte s chybnými daty, i výsledek musí být chybný ![]()
@tobo máš to krásně propočteno, ovšem kapánek nereálné. nehledě na to, že né vždy jde bydlet v garzonce - zkus si to s 2ma dětičkama atd… Prostě Ti to celkem dosti nesedí, nehledě na to, že za těch 20 letu budou ceny nemovistostí někde jinde a to šetření Ti bude houby platný.
@dendule4 píše:
Dobrý den, mám dotaz…
Již několik let žijeme s manželem(ted i s dcerou) v podnájmu. Ale už nás nějak nebaví platit za byt, který není náš!
Chtěli bychom koupit dům, dnes jsme se na něj byli podívat a velice nás zaujal.
Ale máme obavy, že nedosáhneme na hypotéku.
Co myslíte??
Já jsem na RD, mám 3800kč + vydělám asi 1000kč měsíčně na brigádě. Manžel má čistý měsíční příjem cca 17000kč. Bohužel stále má smlouvu na dobu určitou
Upřímně s takovým příjmem bych do hypotéky nešla. Počkala bych až se vrátíš do práce.
Taky pisu, ze data, se kterymi pocitam, maji podminky, ktere se tezko splni, ale hypo a jeji uroky se take muzou zdrazit, takze muj vypocet byl pouze pro idealni stav, v realu to samozrejme bude trochu jinak, ale to je fuk, kdo nechce, hleda duvody, kdo chce, hleda zpusoby ![]()
@PoradcezPrahy píše:
@tobo Pokud od začátku počítáte s chybnými daty, i výsledek musí být chybný
prosim prosim, kde jsem spatne pocital? diiiky, rad se priucim