Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahojky, zajímal by mě váš názor na tohle téma…Je lepší jít do hypotéky, nebo platit nájem..?Přítel hypotéku nechce, protože se prý přeplatí strašně moc, a to nechce. Radši bude platit nájem. Já bych do té hypotéky klidně šla, ale nemůžeme se shodnout.Je to opravdu tak hrozné, s tím přeplacením???díky.
@spiritt myslím, že nejde ani tak o přeplacení, a le o to, že když máš hypo, sypeš úplně stejné peníze, ale do vlastního…za nájem vyhodíš nemalé peníze jakoby oknem..
Podle mě záleží an tom, jaké plány máte s bydlením do budoucna. Pokud plánujete rodinu a v bytě (domě) zůstat déle za mě rozhodně koupit a jít do úvěru.
Na druhou stranu, pokud se cokoli ve vztahu nevydaří nájem ukončíte ale hypotéku bude nutné splatit.
Mám zkušenosti s oběma variantami - nájem i úvěr na vlastní bydlení a musím říct že ke konci nájmu mě hodně štvalo posílat peníze a „nic“ z toho. Takhle splácím úvěr a vím, že za deset let bude byteček můj a konec velkého placení. To se v nájmu stát nemůže. ![]()
Ahoj, nájem platíte cizím lidem a nikdy nebude nic vaše za to úvěr splácíte na vlastní bydlení. Do nájmu bych nikdy nešla je to vyhazování peněz oknem. Hypotéky jsou dnes levné a není problém splácet to co by jste dali za nájem + energie. Takže za mě bez debat úvěr nebo hypotéka na vlastní nemovitost.
Za hypoteku samozrejme preplatite dost, ale kdyz na to nemate (asi jako vetsina lidi), tak jina cesta k tomu mit vlastni bydleni proste neni.
A az se hypoteka doplati, jste ve svem a nikdo vam to nemuze vzit. Je to velka jistota a pojistka do zivota, na stari. Takze za me bych do hypoteky sla ![]()
Záleží kolik daná nemovitost stojí a jestli si vezmeš hypošku nebo úvěr ze stavebka. Já osobně bych do hypošky nešla spíš do toho stavebka.
U mě jednoznačně hypotéka… Nechtěla bych žít tak, že nekomu budu dávat peníze a nevědět, za x let, jestli se nájem stejně nezvýší..
Známá to tak má, a litují toho, protože 10 let žijí v nájmu a za ty roky mohli mít svoje.. Takto pořád člověk žiji v něčím bytě..
ALe je to můj názor…
My jsme hypoteční úvěr podepsali tento týden, sice z toho nemám radost, ale zase ta představa, že pak už budem bydlet ve svém, je nádherná. Nechtělo by se mi celý život „vyhazovat“ peníze za podnájem. Bohužel bez zadlužení to dnes nejde…
@spiritt píše:
Ahojky, zajímal by mě váš názor na tohle téma…Je lepší jít do hypotéky, nebo platit nájem..?Přítel hypotéku nechce, protože se prý přeplatí strašně moc, a to nechce. Radši bude platit nájem. Já bych do té hypotéky klidně šla, ale nemůžeme se shodnout.Je to opravdu tak hrozné, s tím přeplacením???díky.
Po 2 letech vlastního bydlení a placení hypotéky vím, že znova bych do toho nešla a to hypo není na moje jméno. Je to strašně svazující. Ani nejde o to přeplacení, ale o to že prostě musíš platit. Jasný nájem taky musíš, ale kdžy na to nemáš, není problém najít si levnější.
Ale zase na druhou stranu když chceš něco upravit, opravit, vylepšit, tak je milejší rvát peníze do,,vlastního,,
Za mě taky hypotéka, ať si přítel spočítá, kolik ročně zaplatí pronajímateli bytu a ať si spočítá, kolik ročně zaplatíte na úrokách, ale navíc k tomu budete mít ještě byt.
Záleží i jak veliký máte nájem a kolik by jste platili hypotéku.
Já myslím, že problém hypotéky není ani tak v nějakém přeplacení, v tom případě by ho přeci nájem musel štvát ještě víc. Nájem je určitá svoboda, když třeba přijde finanční krize, tak jde jít do menšího levnějšího bytu.
U hypotéky vidím ještě jeden problém a to je spoluvlastnictví bytu či domu. U nás nejsou moc rozšířené předmanželské smlouvy, tudíž vlastní nemovitost lidé půl napůl a pokud se rozejdou (rozvodovost je 50%, zkus si hodit mincí…), tak buď musí byt prodat, pokud ještě běží hypotéka, tak třeba teď jsou nemovitosti dole a je možné, že ani prodej nemovitosti nepokryje celý zbytek hypotéky…
A nebo musí jeden nebo druhý partnera vyplatit, na což zřejmě nemá, když si na bydlení bere hypošku.
Vlastní bydlení je samozřejmě výhoda, o tom žádná, ale není to tak růžové, jak by nám banky chtěli namluvit. A když pak čtu, jak tu ženské píšou, že se chtějí rozvést, ale nemůžou, protože mají s mužem hypotéku, tak je mi z toho trochu úzko, kolik takových párů u nás je.
@archienka1 sama jsem se divila, až na jakou částku by jsme dosáhli (samozřejmě té částce musí dopovídat i hodnota nemovitosti, kterou ručíš)