Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Na hypotéku máte nízký příjem, zároveň nejistý. K nevýhodám hypotéky kromě toho, co zde bylo řečeno patří to, že nejdříve se splácejí úroky, až ve druhé polovině splácení sama jistina. Kdybyste třeba po pěti letech chtěli nemovitost prodat, nebudete mísplaceno téměř nic. Kromě úvěru jsou další výdaje- pojištění nemovitosti, platba za úvěrový účet, platba za znalecké posudky… Nedovedu si představit, jak dům za milion vypadá, ale dá se předpokládat, že bude zapotřebí rekonstrukce, může odejít starý kotel atd. To jsou další výdaje, na které má mít domácnost někde našetřeno
@tobo píše:
Mno, jeste „jednoduche“ pocty pro ty obhajovatele hypo![]()
dejme tomu, ze jsem v 1+1 kde platim 6 tis vc. energii a to mi nebavi a chci „vlastni“, takze jdu do hypo, pujcim si 1 milion na 20 let, celkova splacena castka kdyz si to hodim do nejake kalkulacky bude 1400000 a ted si to rozebereme.
Predpokladejme, ze najem se nezdrazi (vzhledem k tomu, ze budeme pocitat i s tim, ze uroky take zustanou po fixaci, tak si to muzeme dovolit - ani jedno nezname, takze idealni stav)
za 400000, coz jsou pouze uroky! bych v tomto najmu za 6tis mohl bydlet 400/6 = 66 mesicu = 5 a pul roku
za 5 a pul roku mate tedy teprv splacene pouze uroky a jeste je pred vami ten milion
A ted dalsi pocty - pri teto hypo vychazi splatka kolem 6tis za hypo + inkaso dejme tomu 3tis, takze celkem 9tis.
za 5 a pul roku (66 mesicu) pri setreni 3tis si nasetrime kolem 200tis, takze za tech 20 let 800tis a to jsme odkladali pouhe blbe 3 tis!!!
Takze je lepsi platit najem, ze ktereho muzete odejit kdykoli a setrit si 3tis mesicne a po 20 letech koupit hotove nemovitost (predpokladame samozrejme stejne ceny, ktere se urcite zvysi, ale snad se zvysi i platy atd…)
Z vyse uvedeneho prikladu je jasne videt, ze hypo vs najem se da ve vetsine pripadu srovnat tak, ze platite stejne na obou frontach, ale na te jedne fronte jste daleko vice v klidu pro situace „kdyby nahodou“
Kdyby to nekdo nepochopil, at se nevaha zeptat, rad se to pokusim popsat lepe
PS: pro ty, co namitnou, ze plati najem 12tis predem rikam, ze by meli zvazit odstehovani, protoze to bych neplatil ani ve snu, radsi budu v garsonce za polovic nez v nakem 3+1 ale neusetrit nic..a kdo potrebuje vetsi kvuli detem, tak se da kouzlit i na tak malem prostoru, lepsi zatnout zuby nez se neustale bat, ze namam co do huby
aha ale kolik myslíš lidí že se vejde do garsonky? my čekáme 4…jak myslím že v 6ti lidech by se dalo kouzlit v garsonce?
jsi vtipálek fakt
@martina.se píše:
@tobo máš to krásně propočteno, ovšem kapánek nereálné. nehledě na to, že né vždy jde bydlet v garzonce - zkus si to s 2ma dětičkama atd… Prostě Ti to celkem dosti nesedí, nehledě na to, že za těch 20 letu budou ceny nemovistostí někde jinde a to šetření Ti bude houby platný.
za 6 tis POUZE najem jde sehnat 1+1 v Plzni..a Plzen je si myslim hodne dobry velky mesto, kde by se mohla dat sehnat prace - chapu, ze v Praze je to 2× tolik, ale zase o dost vetsi plat a kdyz holt na to nemam, tak sakra nebydlim v Praze, kde na to nemam…to je jak mit ferrari, ale nemit na udrzbu 100tis rocne a presto ho neprodam a nekoupim to, na co mam ![]()
V 1+1 uz se da v klidu bydlet i s 1 nebo 2 detmi na nejaky prechodny cas, kdyz jsou jeste male a skladne
od jejich nevim 10 let uz bych hledal asi neco vetsiho, ale za tech 10 let se da zase nasetrit pekna suma na zaklad toho prechodu jinam..takovej financni polstarek - nejlip udelate, kdyz se podivate na Krotitele dluhu na CT1, ktery vedli ti nej poradci od Partners, je to v archivu na CT1 online. Je tam tolik pribehu rodin, ktery si postavily barak a pak na to nemeli a pak slozite resili, jak z toho ven, jinak pujdou pod most a verte tomu nebo ne, pri bilanci tam resili i dokonce to, jestli davaj do hajzlu vuni! I na te vuni do hajzlu se tam setrilo, aby je z toho vysekali..kazda koruna se pocita
JInak zakladatelko s takovými příjmy bych do hypo nešla, jsou dost nízké.
@Crystal87 píše:
aha ale kolik myslíš lidí že se vejde do garsonky? my čekáme 4…jak myslím že v 6ti lidech by se dalo kouzlit v garsonce?![]()
jsi vtipálek fakt
tak to uz je samozrejme moc, 1 - 2 deti max
ale tady je problem spise jinde - proc si porizuju 4 deti, kdyz je nemam jak uzivit? ![]()
edit: ovsem pokud jsou s prominutim v jednom vrhu, tak to je bohuzel stesti v nestesti a nezbyva jen pogratulovat, dat to do TV a ziskat sbirku jako na ta patercata, vsichni viiime, jak to byl dlouho TV hit ![]()
@tobo píše:
tak to uz je samozrejme moc, 1 - 2 deti maxale tady je problem spise jinde - proc si porizuju 4 deti, kdyz je nemam jak uzivit?
tak to nevím nikoho takového neznám:)spíš znám lidi co mají jedno dvě děti a neuživí ani to, ale co vidím početnější rodiny, tak nevidím problém. ![]()
Tak necetla jsem ostatni prispevky, ale 20800 a hypo na milion? Nesla bych do toho. Ja na rodicaku 7100,manzel cca 17 tis. Brali jsme si hypo pred 3 lety, ale na 650 tis. I s inkasem platime 8000. A muzu rict, ze uz se za 3 roky tesim do prace na vyplatu
A to jsme tedy v byte, myslim, ze naklady na barak jsou vyssi. Ale tot jen muj nazor ![]()
a tady asi blizsi pribeh vetsiny maminek tady , co jsem tady tak vykoukal..
@tobo píše:
za 6 tis POUZE najem jde sehnat 1+1 v Plzni..a Plzen je si myslim hodne dobry velky mesto, kde by se mohla dat sehnat prace - chapu, ze v Praze je to 2× tolik, ale zase o dost vetsi plat a kdyz holt na to nemam, tak sakra nebydlim v Praze, kde na to nemam…to je jak mit ferrari, ale nemit na udrzbu 100tis rocne a presto ho neprodam a nekoupim to, na co mamV 1+1 uz se da v klidu bydlet i s 1 nebo 2 detmi na nejaky prechodny cas, kdyz jsou jeste male a skladne
od jejich nevim 10 let uz bych hledal asi neco vetsiho, ale za tech 10 let se da zase nasetrit pekna suma na zaklad toho prechodu jinam..takovej financni polstarek - nejlip udelate, kdyz se podivate na Krotitele dluhu na CT1, ktery vedli ti nej poradci od Partners, je to v archivu na CT1 online. Je tam tolik pribehu rodin, ktery si postavily barak a pak na to nemeli a pak slozite resili, jak z toho ven, jinak pujdou pod most a verte tomu nebo ne, pri bilanci tam resili i dokonce to, jestli davaj do hajzlu vuni! I na te vuni do hajzlu se tam setrilo, aby je z toho vysekali..kazda koruna se pocita
je vidět, že děti nemáš. na pár m2 nejde bydlet z 2 dětmi, možná s miminy, ale né se staršími.
@tobo píše:
tady doporucuju shlednout![]()
a tady asi blizsi pribeh vetsiny maminek tady , co jsem tady tak vykoukal..
a do tretice pro ponauceni vsech zdejsich
mmchdm, nevím, proč se koukat na zoufalce, co si nadělaly dluhy atd.. dost si pleteš lidi, co investují do vlastního bydlení - s tím, že si předem jasně zjistí, zda na to mají atd.. a pak sem pleteš takové, kteří si z hlouposti nadělali dluhy a nemají na nic ![]()
@martina.se píše:
mmchdm, nevím, proč se koukat na zoufalce, co si nadělaly dluhy atd.. dost si pleteš lidi, co investují do vlastního bydlení - s tím, že si předem jasně zjistí, zda na to mají atd.. a pak sem pleteš takové, kteří si z hlouposti nadělali dluhy a nemají na nic
je videt, ze ses absolutne nepodivala na ta videa - tam zadni zoufalci nejsou, jsou tam v nekterych pripadech daleko chytrejsi lidi, nez zdejsi osazenstvo, ale ztratou zamestnani nebo necekanou situaci se dostali presne tam, co tady mistni absolutne neresi, nebo nechteji resit, jakoby se jim to proste stat nemohlo, takze s prominutim jediny zoufalec tu je nekdo jiny..
@tobo píše:
je videt, ze ses absolutne nepodivala na ta videa - tam zadni zoufalci nejsou, jsou tam v nekterych pripadech daleko chytrejsi lidi, nez zdejsi osazenstvo, ale ztratou zamestnani nebo necekanou situaci se dostali presne tam, co tady mistni absolutne neresi, nebo nechteji resit, jakoby se jim to proste stat nemohlo, takze s prominutim jediny zoufalec tu je nekdo jiny..
jenže tohle člověk musí mít promyšlené předem a na takové věci mít dobré pojistky a zároveń rezervy. Ano, jsou to pro mě zoufalci, právě proto, že to vyřešené neměli. Já tohle pořešené mám
a měl by to mít každý, kdo si bere hypotéku. Proto už jsem i zakladatelce psala, že s jejich příjmy, nulovým naspořením atd, bych do hypo nešla ani za zlaté prase.. Nějak nechápu, co je na tom nesrozumitelného. Ovšem ano, pro člověka, co má pocit, že v bytu vel 1+1 (počítám standart těch 25-28 m2), může žít rodina s 2 dětma, je asi nepochopitelných víc věcí
![]()
@martina.se píše:
jenže tohle člověk musí mít promyšlené předem a na takové věci mít dobré pojistky a zároveń rezervy. Ano, jsou to pro mě zoufalci, právě proto, že to vyřešené neměli. Já tohle pořešené máma měl by to mít každý, kdo si bere hypotéku. Proto už jsem i zakladatelce psala, že s jejich příjmy, nulovým naspořením atd, bych do hypo nešla ani za zlaté prase.. Nějak nechápu, co je na tom nesrozumitelného. Ovšem ano, pro člověka, co má pocit, že v bytu vel 1+1 (počítám standart těch 25-28 m2), může žít rodina s 2 dětma, je asi nepochopitelných víc věcí
![]()
jasny a tohle vsechno, co povidas, jak mas vsechno podchycene, jsi zjistila jak - stalo se samo nebo jsi na to prisla zivotnimi zkusenostmi a pady na hubu - predpokladam, ze to druhe
ja se tu snazim ale o to, aby se nekdo poucil z chyb druhych (tech zoufalcu, jak je nazyvas) a aby se oni sami nestali temi zoufalci, co pak musi resit tyhle veci, takze snad uz jsi to ted pochopila
a byt 1+1 ma vetsinou kolem 40m2 a v tom se nezlob se na me, da v pohode zit s 2 detma do 10 let, ale samozrejme sem to nezazil, jen si to umim predstavit ![]()
PS: mozna mas vse podchycene, ale treba spatne - viz jedno z tech videi - sice tam byli oba manzele pojisteni proti urazu a smrti, ale jen na 100tis a za stejne penize jim udelali pojistky na 15nasobek, zkus trochu otevrit oci a zamyslet se, ze se ti tu nekdo snazi pouze pomoct ![]()
Příspěvek upraven 21.06.14 v 14:09
@tobo píše:
jasny a tohle vsechno, co povidas, jak mas vsechno podchycene, jsi zjistila jak - stalo se samo nebo jsi na to prisla zivotnimi zkusenostmi a pady na hubu - predpokladam, ze to druheja se tu snazim ale o to, aby se nekdo poucil z chyb druhych (tech zoufalcu, jak je nazyvas) a aby se oni sami nestali temi zoufalci, co pak musi resit tyhle veci, takze snad uz jsi to ted pochopila
a byt 1+1 ma vetsinou kolem 40m2 a v tom se nezlob se na me, da v pohode zit s 2 detma do 10 let, ale samozrejme sem to nezazil, jen si to umim predstavit
naše babi má 1+1 - u nás se dělají na 90 % max 30 m2. bohatě stačí, jak tam zajdem na návštěvu a už je to fakt moc. Žití ve 4 lidech si tam představit neumim. Co se hypo týče - došla jsem k tomu jen tím, že používám hlavu. Jestliže si beru závazek na 20 let, tak musím mít 20 let jistotu, že kdyby se něco stalo, mám se jak postarat
pro mě prostě základ, vědět, že budu mít kde bydlet, bude postaráno o děti atd..
@martina.se píše:
naše babi má 1+1 - u nás se dělají na 90 % max 30 m2. bohatě stačí, jak tam zajdem na návštěvu a už je to fakt moc. Žití ve 4 lidech si tam představit neumim. Co se hypo týče - došla jsem k tomu jen tím, že používám hlavu. Jestliže si beru závazek na 20 let, tak musím mít 20 let jistotu, že kdyby se něco stalo, mám se jak postaratpro mě prostě základ, vědět, že budu mít kde bydlet, bude postaráno o děti atd..
docela by me zajimalo, jakou „jistotu“ mas na tech 20 let - jista si nemuzes byt naprosto nicim ![]()
jinak dobry clanek, kde to pekne rozpocitavaji je tady pro zakladatelku - ktere samozrejme taky radim, at na hypo zapomene (pokud ovsem nebude hypo splatka zasadne (minimalne o polovinu) levnejsi nez najem) - nasledne to, co usetri diky hypo NESMI utratit, ale MUSI to dal setrit, minimalne 80% z toho, co „usetrila“ aby si vytvorila peknou rezervu, ktera bude za par let slouzit jako umoreni hypo pri fixaci.