Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ne, neschopenka se nepocita. Prace pred tim jo, ale asi ji to nevyslo - podminka je byt ucastna na nemocenskem pojisteni 270 dni v predchozich dvou letech.
Nárok na PPM nemá, protože se zřejmě nevešla do ochranné lhůty - ta je jen tak dlouhá jako zaměstnání, které skončilo v době těhotenství, max. 180 dnů. A doba, kdy byla na nemocenské po skončení prac. poměru se do doby pojištění nepočítá.
Jestli je nevejde do ochranné lhůty, tak má smůlu. Buď musí být aktuálně zaměstnaná nebo se musí vejít do těch tuším 180 dní, od skončení pracovního poměru.
@PaníBovaryová
Dekuji. Ja ji to take rikala, ale tvrdi mi, ze narok ma. ![]()
@Anonymní píše:
Dobry den, chci se zeptat. Svagrova delala zhruba pres rok v jedne fabrice, po te nastoupila do jine. Ale ve zkusebce otehotnela a byla na neschopence. Samozrejme ji po zkusebce vyhodili a byla na neschopence. Ted davala papory do prace ohledne materske, ale stale ji nic neprislo, volala na ossz a tam ji rekli, ze narok nema. Jak je to tedy s tou nemocenskou? Pocita se do toho? A ta prace pred tim, kde pracovala?
Musíš mít odpracováno 270 dní ve dvou letech. A pokud jsi nezaměstnaná tak být v ochranné lhůtě 180 dní od posledního zaměstnání. Nemocenská se podle mě bude započítávat jen v těch dnech, kdy byla ještě zaměstnaná.
@radkka píše:
Jestli je nevejde do ochranné lhůty, tak má smůlu. Buď musí být aktuálně zaměstnaná nebo se musí vejít do těch tuším 180 dní, od skončení pracovního poměru.
Jestli ji vyhodili ve zkušebce, je ochranná lhůta jen tak dlouhá, jak trvalo zaměstnání, tzn. pravděpodobně do 90 dnů.
@zrcadlo píše:
Jestli ji vyhodili ve zkušebce, je ochranná lhůta jen tak dlouhá, jak trvalo zaměstnání, tzn. pravděpodobně do 90 dnů.
Pravda ![]()
Problém nebude s odpracovanými dny, tam nárok zřejmě má, ale zřejmě se nevejde do ochranné lhůty. Jak dlouho byla u poslední firmy zaměstnaná a jak dlouho uplynulo od výpovědi?
@Oplatečka No, myslím, že ano. Jen nezakládá nárok na klasickou dovolenou, ale jinak ty dny máš jakoby odpracované si myslím.
No mě skončila mateřská v srpnu, od 1.září pracuji..snažíme se o mimi a teď jsrm po stimulaci a kdyby to vyšlo a já šla rovnou na neschopenku (musím)tak nevím jestli by mi to o vyšlo, alesnad jo pokud se neschopenka počítá..
@Oplatečka píše:
A kdy je ženská zaměstnaná tak se neschopenka počítá?
Počítá, jsou to dny, kdy je za ni placeno nemocenské pojištění. Ale jenom do skončení pracovního poměru, pak už ne.
@Oplatečka No budeš zaměstnaná, ale musíš mít v uplynulých 2 letech odpracováno víc než 270dní, tak si to spíčítej, jak ti to i s neschopenkou vyjde.
Dobry den, chci se zeptat. Svagrova delala zhruba pres rok v jedne fabrice, po te nastoupila do jine. Ale ve zkusebce otehotnela a byla na neschopence. Samozrejme ji po zkusebce vyhodili a byla na neschopence. Ted davala papory do prace ohledne materske, ale stale ji nic neprislo, volala na ossz a tam ji rekli, ze narok nema. Jak je to tedy s tou nemocenskou? Pocita se do toho? A ta prace pred tim, kde pracovala?