Naši mě nechtějí zpět doma

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5640
4.6.20 11:56
@Anonymní píše:
Hoj holky, mám takovou zvláštní situaci. Je mi 23, studuji vš, ale mám zatím jen brigády. Mám 5 letý vztah a od 18 žijeme s partnerem v krajském městě kvůli studiu a práci. Měli jsme za tu dobu asi 3 nájmy a dali do nich nehorázné peníze. Já jinak bydlím s mamkou a bratrem, máme se rádi, ale bratr je puberták, takže když se vrátím domů, ptá se mě, kdy už pojedu zpět do Pardubic, aby tu byl klid. Já si to asi všechno hodně beru.
No s mamkou mám taky super vztah, kolikrát říká, ať zpět nejezdím, že se jí bude stýskat. Neřekla bych, že jsem tam nějak na obtíž, dokonce dělám nákupy, pomáhám.
Teď jsme si s partnerem řekli, jestli zbylé 2 roky studia nebýt zpět každý doma, přispívat rodičům a šetřit na vlastní. Volala jsem to své mamce, která reagovala „Jasný, takže bys bydlela u něj a pak občas přijela domů přespat, to mně nevadí“. A celá ta situace mě nějak prostě mrzí.
Většina mých spolužáků je u rodičů stále, ani nikdy nebyli na kolejích a já si tam přijdu, jako že všechny otravuji. U nás je tedy problém v mamčině příjmu, i když dostává peníze od táty, často si stěžuje, že má financí málo, ale jak říkám, přispívám ji. Přítelova rodina je naopak z nápadu nadšená.
Nevím, jak situaci řešit, ale u přítelovy rodiny fakt bydlet 2 roky nechci, to by bylo na palici v malém 2kk. Řešili jste někdy něco podobného?

Jestli to chápu dobře, tak stále nemáte dostudováno a žijete z brigád. Když budeš bydlet u rodičů, přispívat, dojíždět za prací i za přítelem, tak kolik za ty dva roky myslíš, že z brigády přibližně ušetříš?

No já nevím, tohle by mi dávalo smysl za situace, kdybyste byli někde normálně zaměstnání, s plným platem. To byste možná něco reálně našetřili, ale takhle?

Navíc je opravdu rozdíl, pokud by tvá maminka měla dům, nebo velký byt, kde máš samostatný pokoj, protože kde chceš jinak s přítelem trávit čas, vzhledem k tomu, že jeho rodina má 2+1. Tím přítelem se mámě taky zvednou náklady (voda, jídlo), navíc tam s nimi bude trávit čas, kromě tebe, další člověk. Pro člověka, co má nadstandardní příjmy je to nic, ale pro samozivitelku s obyčejným platem a puberťákem… :nevim: A o ztrátě soukromí nemluvě.

Navíc už jsi zvyklá bydlet podle svého, takže hádky a třecí plochy jsou tomhle případě téměř jistota.

Já bych spíš uvažovala nad spolubydlenim s dalším párem. Pronájem pokoje je na tohle ideální, navíc s přítelem budete spolu, nebudete se muset nikoho prosit, nijak zvlášť se omezovat, ani nikomu nic vysvětlovat. Ušetřit se tím dá v pohodě. Dělá to tak spousta lidí.

Příspěvek upraven 04.06.20 v 12:01

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
4.6.20 11:58
@sirikit píše:
Právě. Minimálně brácha chtít nebude a nebude se s tím tajit.
A maminka ale nejspíš striktně neřekla, že ne.
Buď nepochopila, o co přesně dceři jde, nebo pochopila a není nadšená.
Ale na nenadšení má naprostý nárok, jsou prostě rodiče, kteří po odchodu dětí z hnízda trpí náhlým prázdnem v životě a jsou radostní, když se miláček aspoň na chvíli vrátí a to prázdno zaplní - a jiní se docela klidně můžou těšit, až vypadne i puberťák a rodič bude mít klid třeba na další partnerské vztahy (které pěstovat včetně náštěv s dospělými dětmi v bytě je celkem problém, to zas ruku na srdce), chce mít svůj klid a děti sice miluje, ale už není úplně nadšený z představy společné domácnosti.
Obojí přístup vidím jako naprosto legitimní. 8)Příspěvek upraven 04.06.20 v 11:39

To každopádně. Já to zažila. Chlapeček se mi vrátil, pak jsem mu zase dopomohla k odchodu. Po třech letech. Nechala bych si ho, ale nebavilo mě jediné to že nemůžu spát, když hošik někde paří a nebo jezdí autem. Nemusím všechno vědět. Jinak byl zcela samoobslužný, takže mě ničím nezatezoval, pokud jsem sama nechtěla. Nejlepší je, když po škole jdou vlastní cestou. Ale je taky fajn, když se mají v případě potřeby na přechodnou dobu kam vrátit.

• Citovat
  • Upravit
76347
@Wani píše:
@sirikit Ale zakladatelka je přeci nejbližší rodina, 3 členy domácnosti (matka, dcera, syn) bych za velkou svornou rodinu např. já neoznačila. :nevim: Je to přece její dítě, zadarmo tam bydlet nechce. Navíc stále studuje.

Takže maminka MUSÍ být nadšená? ;)
Hele, mamince zakladatelky možná I o prachy jde, mně by nešlo, ale pokud by se dospělá, roky odstěhovaná dcera rozhodla vrátit byť i na přechodnou dobu domů, samozřejmě :roll: bych neodmítla, ale potěšená bych určitě nebyla.
Všecko jinak, zaběhlé rituály rozsekané, jak třeba jenom říct taktně dceři, která si chce celý večer povídat, že já si chci v klidu číst nebo vypisovat na eMiminu?
Jasně, samozřejmě je hodnotnější čas strávený rodinnou komunikací, ale já prostě chci být sama a vypisovat si, zabte mě! :pocitac: :cert: :pocitac:
Pokud by zakladatelky máma něco v tom duchu zaznačila, vidím v barvách nové místní vlákno o sobecké matce. :mrgreen:
Potřeba uvolnit místo navrátilci, nabořené kruhy, se kterými jsem spokojená.
Tady se o tom nemluví, ale nejenom „domácí“ by se museli přizpůsobit, znovu aklimatizovat na zaběhlé pořádky domácnosti by musela i dcera, co tedy mně by v její situaci by rozhodně nevyhovovalo.
Ze svojí domácnosti zpátky k mamce do pokojíčku?? 8o :think:
Děkuju moc pěkně, prachy nejsou všecko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
@Bábrdl píše:
Já jsem o level vejš.
My jsme z Prahy, takže mě nějaká kolej ani nenapadla a strašila jsem doma až do promoce.Z toho by místním ‚staram se o děti, dokud jsou roztomilé, pak at vypadnou‘ praskla žilka :mrgreen:

to samé, jen já jsem teda odešla z domova už po bakaláři, ikdyž mý rodičům by nevadilo, kdybych tam byla až do konce školy, vlastně jsem si to stěhování ještě musela prosadit :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10032
4.6.20 12:01
@sirikit píše:
Takže maminka MUSÍ být nadšená? ;)
Hele, mamince zakladatelky možná I o prachy jde, mně by nešlo, ale pokud by se dospělá, roky odstěhovaná dcera rozhodla vrátit byť i na přechodnou dobu domů, samozřejmě :roll: bych neodmítla, ale potěšená bych určitě nebyla.
Všecko jinak, zaběhlé rituály rozsekané, jak třeba jenom říct taktně dceři, která si chce celý večer povídat, že já si chci v klidu číst nebo vypisovat na eMiminu?
Jasně, samozřejmě je hodnotnější čas strávený rodinnou komunikací, ale já prostě chci být sama a vypisovat si, zabte mě! :pocitac: :cert: :pocitac:
Pokud by zakladatelky máma něco v tom duchu zaznačila, vidím v barvách nové místní vlákno o sobecké matce. :mrgreen:
Potřeba uvolnit místo navrátilci, nabořené kruhy, se kterými jsem spokojená.
Tady se o tom nemluví, ale nejenom „domácí“ by se museli přizpůsobit, znovu aklimatizovat na zaběhlé pořádky domácnosti by musela i dcera, co tedy mně by v její situaci by rozhodně nevyhovovalo.
Ze svojí domácnosti zpátky k mamce do pokojíčku?? 8o :think:
Děkuju moc pěkně, prachy nejsou všecko.

Ze maminka musí být nadšená jsem prosím psala kde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76347
4.6.20 12:07
@Bábrdl píše:
Dítě, které se odstěhuje, přestává být tvym dítětem? :think:

Naprosto ne, ale vztahy zrovnoprávní.
S mojí holčičkou se bavíme o čemkoli, hlídám vnouče, scházíme se na jídlo a na kafíčka, dvě dospělé ženské se svými dospělými problémy.
Návrat z této všem vyhovující situace do role dítěte žijícího u maminky v pokojíčku je anachronismus, pokus o vkročení do stejné řeky a víš jak to s těmi řekami je. ;)
Znovu, nepíšu o odepření pomoci v situaci, kdy je dítě po nějakém životním karambolu a potřebuje reálně pomoct, tam naprosto nejsme ve sporu a pomohla bych okamžitě.
Ale v situaci zakladatelky, která si vypočítala, že vlastně docela ušetří, když se nasáčkuje mámě zpět do kvartýru a pokud jí přisypne ňákou kačku, je všecko v oukeji a mamina má sklapnout patky a dítku, které předtím dobrovolně vylítlo z hnízda, pomoct a tvářit se u toho radostně… to sorryjako. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76347
4.6.20 12:10
@Wani píše:
Ze maminka musí být nadšená jsem prosím psala kde?

Ty ne. Ale zakladatelka hned v úvodním příspěvku píše, že „si přijde, jako že všechny otravuje.“
Takže očekává vřelejší přístup, kterého se ale logicky na sílu přistěhováním nedočká.

@Anonymní píše:
Hoj holky, mám takovou zvláštní situaci. Je mi 23, studuji vš, ale mám zatím jen brigády. Mám 5 letý vztah a od 18 žijeme s partnerem v krajském městě kvůli studiu a práci. Měli jsme za tu dobu asi 3 nájmy a dali do nich nehorázné peníze. Já jinak bydlím s mamkou a bratrem, máme se rádi, ale bratr je puberták, takže když se vrátím domů, ptá se mě, kdy už pojedu zpět do Pardubic, aby tu byl klid. Já si to asi všechno hodně beru.
No s mamkou mám taky super vztah, kolikrát říká, ať zpět nejezdím, že se jí bude stýskat. Neřekla bych, že jsem tam nějak na obtíž, dokonce dělám nákupy, pomáhám.
Teď jsme si s partnerem řekli, jestli zbylé 2 roky studia nebýt zpět každý doma, přispívat rodičům a šetřit na vlastní. Volala jsem to své mamce, která reagovala „Jasný, takže bys bydlela u něj a pak občas přijela domů přespat, to mně nevadí“. A celá ta situace mě nějak prostě mrzí.
Většina mých spolužáků je u rodičů stále, ani nikdy nebyli na kolejích a já si tam přijdu, jako že všechny otravuji. U nás je tedy problém v mamčině příjmu, i když dostává peníze od táty, často si stěžuje, že má financí málo, ale jak říkám, přispívám ji. Přítelova rodina je naopak z nápadu nadšená.
Nevím, jak situaci řešit, ale u přítelovy rodiny fakt bydlet 2 roky nechci, to by bylo na palici v malém 2kk. Řešili jste někdy něco podobného?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
4.6.20 12:14

@sirikit tak a co to brát jako pomoc dítěti se osamostatnit? Někdo dá dítěti v 18 nebo ve 20 stavebko, co mu našetřil, jiný byt, tak tato maminka vypomůže dceři ušetřit na bydlení tímto způsobem…

jako já bych k mámě nešla. ale kdyby mi dítko přišlo, neměla bych problém a ještě byla pyšná, jak myslí ekonomicky a zodpovědně ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76347
4.6.20 12:20
@welovefashion píše:
@sirikit tak a co to brát jako pomoc dítěti se osamostatnit? Někdo dá dítěti v 18 nebo ve 20 stavebko, co mu našetřil, jiný byt, tak tato maminka vypomůže dceři ušetřit na bydlení tímto způsobem…jako já bych k mámě nešla. ale kdyby mi dítko přišlo, neměla bych problém a ještě byla pyšná, jak myslí ekonomicky a zodpovědně ;)

Hele, mně je jedno, jak si to zakladatelka s původní rodinou vyřeší.
Já píšu z pohledu matky, která by, stejně jako maminka zakladatelky, nebyla z návratu už z hnízda vylítlého dítěte v euforii.
O. k., rozumové důvody by se jistě našly a pravděpodobně bych s hlubokým povzdechem ty poličky zase vyklidila a pomohla. :? :roll:
Ale brala bych to jako osobní oběť a myslím, že do vztahů by se to prosakující nenadšení na jedné straně a zhrzená očekávání na straně druhé velmi pravděpodobně promítlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.6.20 12:28
@Bábrdl píše:
A teď naposledy jsmr měli ve spodním bytě tetu během Covid19 karantény…

no, otázka je, jestli zakladatelky matka má nějaký spodní byt, ve kterém by dceru ubytovala :nevim: mám kolegyni, v jednom pokoji bydleli její dva synové, ve druhém ona s dcerou. když se oba synové vypakovali z bytu, pár měsíců počkala, a pak vrazila peníze do přestavby pokojů tak, že v jednom bydlí ona a ve druhém dcera. pokud by se některý z kluků rozhodl vrátit, dost by jim to narušilo současný systém a zase by bylo potřeba předělat byt. já mám zatím své tři děti stále doma - všechny v jednom pokoji. já mám pokoj v kuchyni. jako opustit některé z dětí byt, tak nepochybuji o tom, že by taky po čase v jejich pokoji proběhly změny, do kterých by nebylo jednoduché se vrátit. tím nechci říct, že bych své dítě nechala na ulici, jenom že návrat do malého bytu, ve kterém žije víc lidí v jednom pokoji, bývá složitější, než návrat do bytu, kde má každý svůj pokoj :nevim:

• Citovat
  • Upravit
5640
4.6.20 12:39
@Bábrdl píše:
Jo. Tam to budem stejná krevní skupina i rodinná. Dcera sice supala do miniskolky na jeden den v týdnu už od dvou, ale za to bude mít dveře otevřené navždycky :mrgreen: A to se vyplatí.

A rodina to samé. Pokud někdo potřebuje přespat v Praze, může u nás. Když jsem se učila na státnice, bydlela na rodinné chalupě a teta mi vařila. Jednou jsem měsíc bydlela u jiné tety, protože jsem tam měla prázdninoví brigádu.

A teď naposledy jsmr měli ve spodním bytě tetu během Covid19 karantény…

No ale ruku na srdce, všichni nemají takové možnosti, co se prostoru týče, jako vy. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
4.6.20 12:42
@sirikit píše:
Hele, mně je jedno, jak si to zakladatelka s původní rodinou vyřeší.
Já píšu z pohledu matky, která by, stejně jako maminka zakladatelky, nebyla z návratu už z hnízda vylítlého dítěte v euforii.
O. k., rozumové důvody by se jistě našly a pravděpodobně bych s hlubokým povzdechem ty poličky zase vyklidila a pomohla. :? :roll:
Ale brala bych to jako osobní oběť a myslím, že do vztahů by se to prosakující nenadšení na jedné straně a zhrzená očekávání na straně druhé velmi pravděpodobně promítlo.

Jenže zakaldatelky matka nejspíš nemusí nic vyklízet, když tam dcera pravidelně jezdila a máma nechtěla, aby odjížděla. To někde asi věci mít stejně musí.
Navíc by na tom vydělala i matka. Pokud dcera studuje, tak by ji matka měla stále živit. Takhle naopak zakladatelka matce nabídla peníze.

• Citovat
  • Upravit
25897
4.6.20 12:50

A zakladatelka opět nikde. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
4.6.20 13:28
@TataOndra píše:
No vidíš a podle mě by se dcera studující VŠ měla dokázat postarat sama. Má nějaké peníze od otce z alimentů. Matka jak píše je samoživitelka a stará se o mladšího bratra. Při studiu VŠ už hodně lidí musí chodit pracovat, tak proč by se měla starat matka. Věk už má na to, dokázat se sama zaopatřit.

Proto mají rodiče své děti, aby se o ně postarali dokud je to nutné. Kdo se starat nechce, ať je nemá.
Dítě si má při studiu vydělávat na zábavu a nadstandard. Základ mají zajistit rodiče, pokud to jenom trochu jde. Některým rodičům jsou jejich děti ukradené. Mají prostě smůlu. Práce určitě nikomu neuškodí, nic proti tomu. Ale studium je jejich práce.

• Citovat
  • Upravit
3190
4.6.20 13:53

A jé, další anonymní téma, kdy opět klasicky zakladatel dělá mrtvého brouka.. :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová