Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Kakachna píše:
@bamba A z čeho ta rodina má žít? Pravděpodobně do teď z platu otce a rodičáku matky. pokud ho měla kratší, než 3 roky, tak se blížil k 10 000. To znamená, že její plat tak pokreje výpadek rodičovského příspěvku. Takže to není nějakých 10 000, které matka dostane jako kapesné. V rodinách s takhle nízkými příjmy nebývají tak velké rezervy, aby si mohli dovolit žít bez platu. Takže návrh, aby matka dala celý plat babičce je poněkud zcestný. Aby si babička polepšila o celý plat a rodina se šla pást fakt není reálné. A jak už jsem psala, babička prostě mohla říct: „Ne, nezlobte se, nechci.“
Jo a tchyně, která je bez výdělku, má hlídat půl měsíce zadara? takovou brigádu? Pokud už bych měla sílu na něco takového, a pokud bych byla bez peněz, tak bych opravdu raději hlídala někoho za peníze. A ještě k zakladatelce - když má o tchyni tyto řeči, jak by asi reagovala, kdyby jí tchyně řekla jednoduše ne, nechci.
@kadlina Problém je taky v tom, že tohle je psaná diskuze - a jak říkají Němci - der Ton macht die Musik. Mohla to říct babička prostě s úsměvem, nebo smutně, nemusela to říkat útočně. Prostě těžko soudit. A ta formulace, že žije u tchána, nemusí podle mne znamenat, že ty vztahy u prarodičů jsou nějak pokřivené, ale může znamenat to, jak strašně pokřiveně babičku vnímá zakladatelka.
@Neff píše:
@mirecekblbecek dobre, ale par let je pro tebe co? do peti let nejmladsiho ditete? a sedet s nim doma? ona by tam to dite 100% rada dala do skolky, kdyz tam dala i to starsi, o ktere se mohla na materske starat. To uz pro ne bylo vyhodnejsi pak stahnout ze skolky i to prvni dite aby nemuseli platit skolkovne za to prvni. A asi taky zalezi, jak jsou na tom financne, pokud chlap vydelava 25 tis. cisteho a maji vsechno svoje a zadne dluhy tak to utahnou pokud ma 15 tis chlap a maji na krku leasing nebo hypoteku nema moc na vyber. Napsat, ze pro tebe jsou nejdulezitejsi deti je sice pekne, ale z te lasky bohuzel najedene, osacene a „ubytovane“ nebudou.
No tak jestli vydělá desítku čistého při plným úvazku a měla by platit hlídání za plnou palbu, pak ještě třeba nějaké náklady na dojíždění navíc a ke všemu jestli je to nějaká vopruzácká práce typu pokladní v supermarketu, tak se jí fakt vyplatí sedět doma s dětmi a občas jít na nějakou brigádu. ![]()
@Gina108 podle me by klidne mohli dat nekde dite do skolky treba do mesta, ale mysleli si, ze tchyni odrbou. Kazdopadne to si musi vyresit sami, ale osobne si myslim za pul mesice hlidani by bylo minimalne vhodne dat ji pulku minimalni mzdy. Kazdopadne ja to nejak nekritizuju variantu byti doma s ditetem do sedmi let, jen jsem psala, ze asi, kdyby na tom financne byli tak dobre, vubec by se zakladatelka s takovou tchyni jakou popisovala neobtezovala a soupla by dite do skolky treba jinde (nebo do nejake soukrome), ale zrejme ji jde o kazdou korunu a proto chteji vyuzit sluzeb tchyne. Nebo by si dal na rok pauzu a hledal treba lepe placenou praci.
@Gina108 píše:
No tak jestli vydělá desítku čistého při plným úvazku a měla by platit hlídání za plnou palbu, pak ještě třeba nějaké náklady na dojíždění navíc a ke všemu jestli je to nějaká vopruzácká práce typu pokladní v supermarketu, tak se jí fakt vyplatí sedět doma s dětmi a občas jít na nějakou brigádu.
@inkakřivák píše:
@kadlina Problém je taky v tom, že tohle je psaná diskuze - a jak říkají Němci - der Ton macht die Musik. Mohla to říct babička prostě s úsměvem, nebo smutně, nemusela to říkat útočně. Prostě těžko soudit. A ta formulace, že žije u tchána, nemusí podle mne znamenat, že ty vztahy u prarodičů jsou nějak pokřivené, ale může znamenat to, jak strašně pokřiveně babičku vnímá zakladatelka.
Jistě možné je všechno. My tu máme jen jednu verzi a z té tedy vycházím, přestože vím, že i v tomto případě může být babička např. invalidní milá docentka věd
Upřímně zažila jsem spor tchýně a snachy, kde snacha tvrdila, že jí tchýně dala facku a tchýně, že dostala facku od snachy a obě na své verzi trvají a vina je to pochopitelně té druhé. Nikdo u toho nebyl a kde je pravda? To jsme se nikdy nedozvěděli
Tudíž tady na diskuzi je to ještě víc nereálné řešit, jak to vlastně bylo a kdo se jak tvářil ![]()
Tady je každopádně mimo babička v tom, že za 2500 nepořídí ani nákup v Kauflandu. Vypovídá to minimálně o tom, že s penězi hospodařit moc neumí.
A stejně jako @Neff si myslím, že zakladatelka by takové babičce (dle jejího popisu) děti nesvěřovala a nešla tak brzo do práce, kdyby to nebylo nutné.
@kadlina to jsem psala v prvnim prispevku (teda v cele diskuzi uz druhem v poradi o stranu pred tim) ze, kdyby to byla takova hitparada u nich a jeji chlap by vydelaval treba 25 tis. cisteho meli svoje bydleni a svoje auto zadne dluhy tak by sedela doma na prdeli. Ale kdyz ma chlap 15 tis. hypoteku a 3 lidi na krku je to vec jina.
@mirecekblbecek jenze ona asi nepocitala s naklady na hlidani, max. s temi 2500kc a vopruzacka prace, nekdo to proste delat musi, jako je treba vytrit i verejne hajzliky kazdopadne i delani chuvy je prace takze by za to mel byt clovek ohodnocen alespon jako na rodicaku (min tech 3800kc), kdyz vypomaha doma tomu blizkemu. Nekdo kdo se stara o nemohouciho clena taky dostava neco od statu a kdyz matka sla delat tak by proste meli dat te „babce“ ty 3800kc vychazi to jako pulka minimalniho platu.
@Anonymní píše:
Vzhledem k obsahu mé diskuze raději anonymně, kvůli známým. Ráda bych znala váš názor na naší situaci konkrétně na chování a počínání „mé drahé tchýně“ Bohužel mi skončila mateřská, takže následuje nástup do práce. Bohužel říkám proto, prtž jsme museli požádat tchýni o hlídání dětí, v případě když budeme s manželem oba v práci. Máme dva syny,4 roky, chodí do školky na celý den a mladšímu budpu na jaře 3 roky.No ale tchýně nemá žádný příjem a zadarmo nic neudělá, takže manžela nenapadlo nic lepšího než jí za to hlídání(jednalo by se o 12-15 dní v měsíci) nabídnout měsíční „plat“ 2500kč s tím, že já se budu dřít jak tele za 10tis. cistyho.Kdyz ji tohle nabidnul, tak její odpověď zněla..„Za to si neudělám ani pořádnej nákup v Kauflandu“..no já myslela že je po mě obo se jí zdá málo 2500kč za hlídání vlastních vnoučat..za to že se bude válet u tv a jídlo zadarmo..Co na to říkáte? Je normální takovéhle chování od babičky vůči dětem?
Hele na rovinu, bý to moje vnoučata a byla bych bez příjmů, poprosila bych jen o náklady na cestu a o to, abyste případně měli někoho v záloze, kdyby něco… Takže povinnost nepovinnost, mně to normální nepřijde. ![]()
Mě zas nepřijde normální napsat o tchýni, že je hladová. Také bych se bála, že podle toho, jak zakladatelka tchýni popisuje, by babča vyplesklá před televizí sežrala dítěti oběd a to by pak bylo celý den bezprizorní a o hladu.
Moje maminka hlídala mé děti kdykoliv jsem potřebovala, i 14 dní v kuse. Nikdy by ji nenapadlo si vzít za to peníze. Teta hlídala mé sestřenici dítko od roku až do té doby než šla holčička do školky. ![]()
Vůbec nechápu proč si chce nechat zakladatelka od takové osoby hlídat??? Pokud krade a lže, jak zakladatelka tvrdí, tak by mi taková osoba nepřešla prah, ať je to tchýně, matka nebo svatej dindi… a hlavně tahle diskuze postrádá smysl, když tu zakladatelka stejně nereaguje a každý tu jen spekuluje… a trošku mi to opravdu připomíná diskuzi o ukradeném mobilu tchýní…
@bamba píše:
Mě zas nepřijde normální napsat o tchýni, že je hladová. Také bych se bála, že podle toho, jak zakladatelka tchýni popisuje, by babča vyplesklá před televizí sežrala dítěti oběd a to by pak bylo celý den bezprizorní a o hladu.
Nebo by nedejboze sezrala jeste to dite.
@j.a.n.i1 píše:
@kacenka8 Vztah ale není o tom, jak často daná babička hlídala nebo ne…
Myslíš? Myslíš, že jde milovat někoho, koho nevídáš? Myslíš, že bude mít vnouče stejný vztah s někým, koho vidí 2× do roka jako s někým, s kým trávilo celé prázdniny, chodilo na houby, choval ho, když mu bylo špatně…?